słoik - 12348 przepisów (strona:616/824)

Sproszkowana pomarańcza --- arancione in polvere 198

mięsa.Zmielona wysypujemy na blaszkę pokryta papierem do pieczenia .Suszymy w temp ok. 120 stopni C przez 20-25 min .   Suchą i wystudzoną skórkę umieszczamy w słoiku.... piękny aromat pomarańczy i cytryny unosi sie w powietrzu

w mojej kuchni
Sałatka z cieciorki lekko wędzona 280

oczkach.  Dodaj do sałatki. Ramzes nada całej sałatce wyjątkowego, wędzonego smaku,który zachwyci wszystkich. Wymieszaj. Zrób majonez. Ja robie go tak- do osobnej, małej miski daję majonez ze słoika i dodaję do niego musztardę, sól i pieprz. Miksuję. Dodaję w razie potrzeby jogurtu naturalnego. Wylewam do sałatki. Mieszam delikatnie. Na koniec mrożona lub świeża natka pietruszki. Sałatka gotowa

Z Kuchni Do Kuchni
Rok bloga-sałatki 226

SAŁATKA WARSTWOWA SELER KONSERWOWY I ANANAS Sałatka z awokado Sałatka brokułowa Sałatka z tortellini Sałatka z rukoli Sałatka z indykiem i brzoskwinią Pomidorki koktajlowe z mozzarellą Pyszna sałatka do słoika Sałatka z łososiem i ryżem Sałatka brokułowa z fetą i ananasem Sałatka z selera naciowego Sałatka z buraków SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj

W kuchennym oknie Ewy
Chleb miodowy 161

folią spożywczą i odstawić na 8-12 godzin. Zakwas jest gotowy, gdy da się wyczuć lekko kwaśny zapach i ma gąbczastą strukturę. Odważyć 350 g zakwasu, resztę przełożyć do słoika... będzie na następny chlebek. Ciasto właściwe (w dniu pieczenia) 350 g zaczynu  500 g mąki żytniej typ 720 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 600 ml wody 4 łyżki płynnego

Delicious Titbits
Szybka sałatka 935

Zapraszam na pyszną i szybką sałatkę :) zapewne każda z Was ma w lodówce jakiś słoik z gotową mieszanką warzywną na tak zwaną czarną godzinę gdy wpadną niespodziewani goście , wystarczy kilka produktów i sałatka gotowa a my nie musimy się wstydzić że nie mamy czym ugościć

Sama słodycz i szczypta chili
Sałatka makaronowa 375

makaronu (najlepiej kolorowego) 30 dag szynki, np. konserwowej 30 dag żółtego sera 1 słoik pędów bambusa puszka kukurydzy majonez pieprz, sól Pokroić w kostkę szynkę i ser, odcedzić pędy bambusa  oraz kukurydzę i dodać do pozostałych składników. Następnie dodać ugotowany (zimny) makaron, pieprz i sól do smaku oraz majonez. Wymieszać. Sałatkę przygotować najlepiej kilka godzin przez jedzeniem. Z podanych

Humanistka w kuchni
Mus jabłkowy z czekoladą 182

cytryny i mieszamy. Gotujemy aż jabłka trochę się rozgotują. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy pokrojona czekoladę i gotujemy aż do całkowitego jej rozpuszczenia. Gorący mus wkładamy do słoików. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Z porcji wychodzi 5 słoiczków. Zimą przepyszne do naleśników, ciast czy do zajadania łyżeczką

Humanistka w kuchni
Jabłka na szarlotkę 200

obieramy, wydrążamy i kroimy jakkolwiek. Do garnka wlewamy 1,5 szklanki wody, wrzucamy jabłka, cukier, kwasek i cukry cynamonowe. Mieszamy. Gotujemy aż jabłka trochę się rozgotują. Gorące wkładamy do słoików. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Ja nie pasteryzuję, ale oczywiście, jeżeli ktoś ma obawy to 5-10 minut można. Z porcji wychodzi 5 słoiczków

Humanistka w kuchni
Sos do spagetti na zimę 181

żeby pozostały cząstki pomidorów, więc zmiksowałam jedynie troszkę. Gotujemy  na małym ogniu   aż sos będzie miał dla nas odpowiednią konsystencję. Ja gotowałam około godziny. Gorące wlewamy do słoików. Pasteryzujemy od zagotowania 15 minut. Sos wykorzystujemy do mięsnego spaghetti

Humanistka w kuchni
Ciasto cynamonowe 174

przepis pochodzi z  książki „Kuchnia polska”, ale został przeze mnie znacznie zmodyfikowany. 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej pół tabliczki gorzkiej czekolady ¾ szklanki cukru pudru 2 jajka pół słoika dżemu truskawkowego szklanka mleka ¾ kostki margaryny 2 łyżeczki cynamonu 3 łyżki kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej Masło ucieramy  malakserem z dżemem. Do połączonych składników dodajemy stopniowo  jajka, cukier

Humanistka w kuchni
Pomidorówka na zimę 177

parzymy, zdejmujemy skórę. Kroimy na dużą kostkę. Do garnka z wodą dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Gotujemy około 20 minut. Przyprawiamy solą, cząbrem i pieprzem. Gorący przecier wlewamy do słoików. Wekujemy około 15 minut. Potem wystarczy dodać słoiczek do wywaru i zupka gotowa

Humanistka w kuchni
Bigos z piekarnika 410

się nam nie przypala, nie musimy więc stać przy kuchni żeby go doglądać. Z podanych składników wyjdzie wam baardzo duża porcja bigosu, który możecie przełożyć do słoików (tak jak ja) i dłużej przechowywać w lodówce. Polecam użyć śliwek wędzonych zamiast suszonych, bigos nabiera wtedy bardzo fajnego aromatu. Ja wykorzystałam produkt firmy Skworcu . Polecam przygotować taki

Marta Gotuje
Delikatna pasta z ciecierzycy 196

bardzo gładką masę- potrwa to w zależności od blendera (u mnie to 2 min) 3. W trakcie może się okazać, że trzeba dodać trochę oliwy. 4. Całość pakujemy do słoika. Smacznego

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
Kapuśniak z kiszonej kapusty 178

ugotujemy na wywarze z żeberek. SKŁADNIKI ok. 3 litry wywaru z żeberek i warzyw ( tu 4 żeberka wieprzowe,  jedna marchewka , pół pora , pół pietruszki , kawałek selera  1 słoik kiszonej kapusty ( jak ktoś lubi gęsty można więcej) 30 dag boczku 3-4 ziemniaki  1 cebula liść laurowy, 3-4 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz 1 łyżka oleju WYKONANIE

W kuchennym oknie Ewy
Sałatka gyros 896

gyrosa ale-raj 1 łyżeczka papryki słodkiej ale-raj 0,5 kapusty pekińskiej 1-2 łyżki majonezu (do kapusty) 0,5 puszki kukurydzy 5 ogórków konserwowych 1 mały słoik papryki konserwowej 3-4 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany gęstej 18% 3-4 łyżki ketchupu pikantnego czerwona cebula szczypior sól, biały pieprz do smaku  olej do smażenia Przygotowanie: Piersi

Ala piecze i gotuje