słoik - 12348 przepisów (strona:610/824)

Sałatka na zimę z czerwonej kapusty. 142

garnka,wymieszać, zalać wodą , tak aby cała była zanurzona w wodzie, postawić na ogniu, ugotować do miękkości. Następnie dodać przyprawy, sól i ocet, wymieszać. Gorącą sałatkę wyłożyć do czystych słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować 20 minut.  Octu można dać więcej według gustu i smaku. Jeśli ktoś nie lubi octu możemy dać kwasek cytrynowy.        Smakuje wyśmienicie

Przepisy i porady kulinarne
Powidło śliwkowe z węgierek. 125

następnego dnia. Powtarzać gotowanie i studzenie przez 4 dni, aż powidło będzie gęste, a zrobione łyżką zagłębienie długo będzie pozostawało widoczne na powierzchni. Gorące powidło przełożyć do czystych słoików ( do tego celu można użyć lelka z dużym otworem, a do nabierania powidła nalewki do zup ) szczelnie zamknąć i pasteryzować 15 minut.  Pamiętajmy przy sporządzaniu powideł z owoców, aby owoce

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka na zimę z czerwoną papryką. 141

prawie miękkie, wsypać pokrojoną paprykę , wlać olej, dodać przyprawy, doprawić do smaku pieprzem i solą i pogotować jeszcze kilka minut, aż papryka będzie miękka. Gorącą sałatkę przełożyć do czystych słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować 15 minut.   Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu przez

Przepisy i porady kulinarne
Konfitura z owoców dzikiej róży ( głogu ). 123

wsypać resztę cukru, zagotować i na małym ogniu smażyć 10-15 minut, aż owoce będą szkliste. Pod koniec gotowania wlać sok z cytryny, wymieszać. Gotową konfiturę przełożyć do czystych słoików ( małych ) i pasteryzować 10 minut. Konfiturę można dodawać po łyżeczce do herbaty.  Rada : Najlepsze są owoce lekko przemarznięte

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka na zimę z białej kapusty i pieczarek. 299

nasze warzywa są już miękkie dodajemy wszystkie przyprawy, doprawiamy do smaku solą , wsypujemy ugotowane pieczarki, posiekane ogórki, zalewamy octem, olejem i dokładnie wszystko razem mieszamy. Gorącą sałatką napełniamy słoiki, mocno zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.   Sałatka ta jest smaczna, polecam ! Rada : Zamiast octu spirytusowego 10%, możemy dać ocet winny lub jabłkowy, wtedy nasza sałatka będzie miała łagodniejszy smak

Przepisy i porady kulinarne
Filety śledziowe na wigilię i nie tylko. 169

najlepiej zmiksować ), dodać do cebuli i zagotować na niedużym ogniu, ciągle mieszając. Doprawić do smaku pieprzem i solą , ostudzić. Filety śledziowe pokroić w kostkę i ułożyć warstwami w słoiku. Każdą warstwę śledzi polać przygotowanym sosem. Wstawić do lodówki na 1-2 dni. Przed podaniem można udekorować posiekaną zieloną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Tak przygotowane śledzie skutecznie pobudzają zmysły. Wspaniałe danie

Przepisy i porady kulinarne
Jabłecznik na mące ryżowej 175

1czubata szklanka mąki ryżowej  250 g masła 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka pasty waniliowej jabłka prażone (około 1½-2 litrowego słoika ) 6 łyżek cukru (do piany z białek) cukier puder do posypania cynamon 2 łyżki kwaśnej śmietany Wykonanie Mąkę posiekać nożem razem z masłem.. Dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia

w mojej kuchni
Pasta Tahini 153

zadaniem, więc musiałam skończyć ręcznym, ale to już na etapie, kiedy zaczęła tworzyć się pasta. Powinna być bez grudek. Jeżeli mamy już gładką pastę, możemy przełożyć ją do słoika i przechowywać w lodówce nawet kilka miesięcy. (Choć podejrzewam, że tyle nie doczeka ;) )   function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp

CoolinarniePL
Hummus z harissą 185

czosnek i chili. Smażymy 10-12 minut, aż warzywa nabiorą ciemnego, wędzonego koloru i niemal się skarmelizują. Za pomocą blendera miksujemy wszystkie składniki na gładką pastę. Harissę przechowujemy w słoiku w lodówce przez 2 tygodnie, a nawet dłużej. Hummus z harissą: 1 szklanka ugotowanej soczewicy 1 ząbek czosnku 1 łyżka harissy 2 łyżki tahiny sok z 1/2 cytryny 4 łyżki

Smakowity Blog Kulinarny
Pieczone pączki z konfiturą 315

być może ten dzień nie zrujnuje dotychczasowej diety. Ciasto: 50 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru pół szklanki mleka 400 g mąki 3 jajka kostka masła szczypta soli + słoik konfitury różanej/powideł śliwkowych jajko i mleko do posmarowania cukier puder do posypania    Drożdże kruszymy, zalewamy lekko ogrzanym mlekiem i dodajemy cukier. Całość mieszamy i zostawiamy

sama złodycz
Nalewka kukułkowa 590

kukułek - 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego - 0,5 litra spirytusu Przygotowanie: Cukierki wrzucamy do gotującego się mleka i mieszamy, aż się całkowicie rozpuszczą, następnie studzimy. Kukułkową masę przelewamy do słoika i dodajemy spirytus. Całość odstawiamy na minimum tydzień, od czasu do czasu mieszając, by składniki się dobrze połączyły

Zainspirowana w kuchni
Penne con pesto alla genovese 156

danie z makaronu! Niestety... po raz kolejny usłyszałam mamooooo, mamoooo makaron! I to po zupie pomidorowej. Dwie małe makaroniary mam ! Składniki penne , u mnie Czaniecki pesto alla genovese , ze słoika parmezan ser topiony emmentaler  LACTIMA oliwa z oliwek jeśli konieczna Ugotuj penne al dente. Wymieszaj z pesto. Dodaj ser topiony .  Dodaj parmezan. Poszarp bazylię po wierzchu. Moja sycylijska

Z Kuchni Do Kuchni
Sos czosnkowy 234

smaku. Nadaje się do wszystkiego: mięs, sałatek i innych potraw :) Potrzebujemy: 3 duże łyżki majonezu pół opakowania dużej śmietany 4 ząbki czosnku oregano odrobina mleka Polecam robić sos w słoiku, ponieważ kiedy wstawimy go w otwartym naczyniu do lodówki - cała lodówka będzie pachnieć sosem a tego nie chcemy :) A więc, majonez i śmietanę dokładnie razem mieszamy, wyciskamy czosnek i przyprawiamy

Kolejny blog o gotowaniu
Gołąbki z tartych ziemniaków oraz kaszą bulgur 377

posiada kasza bulgur.  Źródło:  Poradnik zdrowie.pl Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 1 kg ziemniaków z tartych 15 dag kaszy bulgur 1/2 litra rosołu ( może być bulion ) 1 słoik pomidorów z cebulą 1 szklanka wody 1 łyżka masła 2 cebule 2 ząbki czosnku pół łyżeczki kurkumy 1 łyżeczkę papryki wędzonej 1 łyżka majeranku 1 łyżka natki pietruszki sól

kgwjanczewo
Śledź z majerankiem 219

lżejsza na wątrobę), czosnek drobno posiekać. Wszystko wymieszać dodając pozostałe składniki.  Ilości oleju nie podaję, gdyż wychodzi w trakcie ile potrzeba. Część oleju dodać mieszając, następnie przełożyć do słoika i lekko docisnąć, ewentualnie dodać oleju, aby śledź był pokryty.  Polecam zrobienie z 1/2 oleju rzepakowego i 1/2 oleju lnianego, mają wtedy fajny smak i kolor. Oczywiście śledzik lubi

Kuchcik gotuje