słoik - 12348 przepisów (strona:607/824)

Sałatka Eliza 317

suszonych pomidorów i sera smakuje mi na tyle że sałatka weszła do "domowego kanonu", po drugie jest miłą odskocznią od świątecznego "obżarstwa" ;P Składniki: sałata lodowa suszone pomidory pół słoika ogórki kiszone - 4 duże oliwki zielone - mała paczka  ser typu feta Dresing: 3 ząbki czosnku sól ocet jabłkowy kilka łyżek oleju z zaprawy Wykonanie: Kroimy składniki w paski

Lubczyk i Wanilia
Lekki trocik z serkiem ricotta i brzoskwiniami 173

cytryny skórka otarta z jednej cytryny Poncz: 1/2 szklanki gorącej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: 2 jasne galaretki ( u mnie cytrynowe) 2 litrowe słoiki brzoskwiń z kompotu Galaretki przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W upalne dni, lub gdy zależy nam, aby galaretka szybciej stężała dodajemy mniej wody( dwie galaretki rozpusciłam w 850 ml gorącej

Mia Cucina Sofieta
Domowa nutella 240

mniej), aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Zmiksowany krem jest słodki, ale jeśli chcemy możemy dosłodzić go np. syropem klonowym czy miodem. Gotowy krem przekładamy do małych słoiczków lub jednego półlitrowego słoika i przechowujemy w lodówce do 2 tygodni. Podajemy w temperaturze pokojowej. Post Domowa nutella pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Sałatka z kiełkami rzodkiewki 390

proste składniki, ale efekt niebanalny ;) Sałatka z kiełkami rzodkiewki Składniki: puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy puszka groszku kiełki rzodkiewki pół opakowania 200 g kabanosów 250 g sera żółtego mały słoik majonezu sól pieprz Przygotowanie: Fasolę, groszek i kukurydzę odsączamy i wrzucamy do dużej miski. Kabanosy i ser żółty kroimy w kostkę. Wrzucamy je do miski, dodajemy kiełki i majonez. Doprawiamy

Lawendowe Niebo
Sałatka z gruszką i rukolą na wynos 175

pracy. W przezroczystej pokrywie znajduje się praktyczny sposób na oznakowanie daty przechowywanej zawartości. Taki słój może posłużyć również do przechowywania suchych produktów. Datownik przypomni nam termin umieszczenia produktu w słoiku. A oto bohaterka dzisiejszego wpisu w całej okazałości :) Można używać jej na wszystkich rodzajach kuchenek.                     Sałatka wygląda kolorowo i jest

Proste Potrawy
Wątróbki w sosie ziołowo-musztardowym 140

drobiowe są o wiele delikatniejsze w smaku i bardziej miękkie. Polecam tą wersję, o wiele lepsza:) Składniki: 1,2 kg wątróbek drobiowych 3 cebule 1/2 pojemnika śmietany 18% 1/2 słoika musztardy francuskiej 2 szklanki bulion warzywnego (może być z kostki) sól pieprz majeranek oregano słodka mielona papryka 2-3 łyżki oleju Wykonanie: Wątróbki myję pod bieżącą wodą, osączam na sicie

Bea(u)ty kitchen
Sałatka z cukinii i buraczków czerwonych 153

mieszam ze sobą, solę i odstawiam na jakieś 30 min by zmiękły. Składniki zalewy mieszam w garnku, dodaję warzywa razem z sokiem i gotuje ok 20 min. Przekładam do słoików, zakręcam i pasteryzuję jeszcze 10-15 minut.  SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Sos pomidorowy 134

wolnym ogniu przez ok 1 1/2 godz. Sosu powinno zostać połowę. W razie potrzeby doprawiam jeszcze raz. Blenderem miksuję na gładką masę( można przetrzeć przez sito) Przelewam do słoików po koncentracie pomidorowym i pasteryzuję 10-15 min. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Sos pomidorowo-jarzynowy 170

szatkuję. Doprawiam i odstawiam na kilka godzin ( najlepiej zostawić na całą noc)  Po tym  czasie gotuję jakieś 3 godziny,  następnie miksuję przy pomocy blendera, przekładam do słoików i pasteryzuję około 10 minut. Wyjmuję i odstawiam by wystygły. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Surówka z czerwonej kapusty 176

ciacho o późnej porze :) Lepiej późno niż wcale. :D Składniki:  1 główka czerwonej kapusty 1-2 małe cebule 2 marchewki sól sok z 1 cytryny pieprz 1 mały słoik majonezu koperek Wykonanie: Kapustę szatkuję, wrzucam na wrzącą wodę i gotuję około 5 minut, w razie konieczności skrapiam 1/2 soku z cytryny by się nie odbarwiła podczas gotowania. Odcedzam, skrapiam

Bea(u)ty kitchen
Śledzie z jabłkami 137

godziny. Wyjmuję, osączam i kroję w dzwonka. Składniki zalewy gotuję i odstawiam do wystygnięcia. Cebulę kroję w piórka, jabłka najpierw w ćwiartki, a następnie w plasterki. W słoiku układam na przemian cebulę, jabłka i dzwonka śledzi, aż do wyczerpania składników. Zalewam zimną zalewą i odstawiam w chłodne miejsce na 2-3 dni. Potem na półmisek, polewam śmietaną doprawioną solą

Bea(u)ty kitchen
Rolmopsy 152

cukrem.Marchew i jeden ogórek kroję w plastry, pozostałe na ćwiartki.. Na każdy filet układam ćwiartkę ogórka i pasek czerwonej papryki. Zwijam i spinam wykałaczką.  Na spód każdego słoika kładę plastry marchwi i ogórka, na to zwinięte śledzie, całość zalewam zalewą z cebulą i odstawiam do lodówki na 2-3 dni. Smacznego

Bea(u)ty kitchen
Śledzie marynowane inaczej 134

łyżeczki soli Wykonanie: Matiasy moczę w wodzie z octem (1,5 litra wody -1/4 szklanki octu) kilka godzin, wyjmuję, osuszam i kroję w dzwonka i układam w słoiku. Sól, cukier i przegotowaną wodę mieszam, dodaję koncentrat, ocet i chrzan. Mieszając wlewam po trochu olej. Śledzie zalewam marynatą i odstawiam na 2-3 dni w chłodne miejsce. Jednakże do spożycia

Bea(u)ty kitchen
Sałatka z selera konserwowego na słodko 143

Kolejna propozycja dodatku do obiadu, ale nie tylko. Ta sałatka świetnie spawdzi się na świątecznym stole. Seler przełamany słodyczą ananasa, czy mozna chcieć czegoś więcej? Oceńcie sami :) Składniki: 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka ananasa w zalewie 1 por 1 czerwona cebula 3 jabłka 4 jajka 15 dag żółtego sera 1 puszka fasoli konserwowej sól pieprz

Bea(u)ty kitchen
Szwedzka sałatka ze śledzi 175

kroję  w dzwonka. Marchew i cebulę oczyszczam i kroję w plasterki. Wszystko układam w słoju naprzemiennie, dodaję gorczycę, liście laurowe i tarty chrzan i zalewam przestudzoną zalewą.Słoik zakręcam i odstawiam na 2 doby w chłodne miejsce. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen