Pasta z soczewicy, marchewki i marynowanej papryki na kanapki 204pasta to kolejna alternatywa na nieco inne kanapki. Składniki: 100 g zielonej lub czerwonej soczewicy 2 marchewki 1 cebula 1/2 słoika marynowanej papryki szczypiorek (ilość według uznania) sól, pieprz Wykonanie: Soczewicę gotujemy
IMPRESJA SMAKU
Dżem z papryczek chili 227miękkości, aż zaczną się rozpadać (ok. 1h). Następnie całość miksujemy. Do zmiksowanej masy dodajemy cukru żelującego i gotujemy jeszcze 2-5 min. Dżem przekładamy do umytych słoiczków i odwracamy słoiki do góry dnem. Tak przygotowany dżem oczywiście nie pasteryzujemy. Smacznego
IMPRESJA SMAKU
Sok z owoców czarnego bzu 210czasy odcedzamy owoce (można je już wyrzucić). Do odcedzonego suku dodajemy cukier i gotujemy jeszcze 1 h. Dodajemy sok wyciśnięty z 2 cytryn. Wlewamy do wyparzonych buteleczek lub słoików i odwracamy do góry dnem. Soczek mamy gotowy. Smacznego
IMPRESJA SMAKU
Ryżowe ciasteczka z dzieciństwa (z kleiku ryżowego) 267kleiku ryżowego 250 g margaryny do pieczenia 3 jajka 1 szklanka cukru 3-4 łyżeczki wiórków kokosowych opakowanie cukru waniliowego (16 g) łyżeczka proszku do pieczenia 1-1,5 słoika wiśni lub dżemu Wykonanie: Wiśnie odcedzamy z soku. Najlepiej zrobić to na sitku. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Po wyrobieniu formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układamy
IMPRESJA SMAKU
Warzywny sos kuzynki Dorotki (na zimę bez octu - do mięs, na kanapkę, pizzę itp) 345bazylię. Gotować 5-10 min. Następnie dodać zmielony czosnek ( można również go zetrzeć na tarce o drobnych oczkach) i gotować jeszcze 5 min. Gorący sos wkładamy do wyparzonych słoików i odwracamy do góry dnem. Nie trzeba pasteryzować. Smacznego
IMPRESJA SMAKU
Domowa przyprawa do kurczaka z curry 245łyżeczki suszonego czosnku 1 łyżeczki mielonego pieprzu 2 łyżeczki suszonego imbiru 2 łyżeczki gorczycy 3 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka kurkumy Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć do słoika lub innego szczelnego pojemnika. Smacznego
IMPRESJA SMAKU
Zapiekanka z ciasta filo 529Wiec do dzieła.. Składniki: 1 opakowanie ciasta filo 1 pojedyncza piers z kurczaka Garść oliwek czarnych i zielonych 1 opakowanie świeżego szpinaku 1 mały słoik pomidorow suszonych Kawałek sera pleśniowego typy "lazur" (moze byc tez feta) 1 opakowanie mozzarelli 2 łyżki świeżej mięty i bazylii 1 jajko 1 łyżeczka gałki muszkatowej Zioła
Zainspiruj się kuchnią
MOJA SAŁATKA Z SELEREA 232pewnego czasu wyeliminowałam mięso z Mojej diety, tak też szynka zniknęła z sałatki :P. Zapraszam do spróbowania. SKŁADNIKI SAŁATKA Mały słoik selera konserwowego Puszka kukurydzy Por ½ białej części korzenia
Zdrowo i kolorowo
Placuszki bananowe z granatem i masłem orzechowym 285tygodniu na śniadanie jem zazwyczaj granolę z jogurtem i owocami. Nie mam czasu na przygotowanie czegoś innego, a słoik domowej granoli zawsze leży w szafie. Ale jak już przychodzi weekend, to lubię zaszaleć ze śniadaniem. Warto poświęcić na nie trochę czasu, przecież to najważniejszy posiłek w ciągu dnia! Dzisiaj tak było - przygotowanie placuszków zajęło więcej czasu niż wsypanie
Zgrabne Gotowanie
Sałatka warstwowa z selerem i kurczakiem 1938Najlepiej smakuje schłodzona, więc albo po przygotowaniu wsadźcie ją na godzinę do lodówki, albo wszystkie składniki przed jej przyrządzeniem, porządnie schłodźcie. Sałatka warstwowa z selerem i kurczakiem Składniki: 1 słoik selera konserwowego 2 plastry ananasa z puszki 1 puszka kukurydzy z chili (212ml) 1 wędzone ćwiartka kurczaka 1 kopiasta łyżka majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego pieprz młotkowany z kolendrą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
TIRAMISU TRUSKAWKOWE Z GLASSĄ BALSAMICZNĄ 282Bardzo polecam! SKŁADNIKI: podłużne biszkopty - ladyfingers (około 1,5-2 paczki) 500 g mascarpone cukier puder do smaku 4-5 łyżek Cointreau Glassa Balsamiczna MONINI sok pomarańczowy 1 duży słoik konfitury truskawkowej około 500-700 g truskawek WYKONANIE: Biszkopty maczaj króciutko w soku pomarańczowym i układaj na dnie naczynia lub blachy o wymiarach
Słodko-Słony Świat Ilony
Słoneczna Papierówka Zimą 172Wodę, cukier i kwasek zagotować. W ten sposób otrzymujemy syrop. Papierówki (najlepsze są te mniejsze) myjemy, wykrajmy szypułki, ogonki pozostawiamy. Owoce układamy ciasno w słoiku i zalewamy syropem. Pasteryzujemy od 3 do 5 minut, nie dłużej, ponieważ papierówki nam popękają popękają. Podajemy jako deser. Smacznego
kgwjanczewo
Ciasto brzoskwiniowe warstwowe 441muszą stężeć. SKŁADNIKI NA BISZKOPT 4 jajka 120 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g mąki tortowej 2 łyżki wody NA GALARETKĘ Z BRZOSKWINIAMI około 1/2 słoika dżemu brzoskwiniowego 2 galaretki brzoskwiniowe 1 duża puszka brzoskwiń NA KOLOROWE WARSTWY 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej 500 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 1 duża puszka brzoskwiń 1 opakowanie żelatyny
Passions hobbies life
Smalec do chleba 242dusimy na małym ogniu, do momentu, aż cebula będzie szklista. Patelnie zdejmujemy z ognia, dodajemy przyprawy, mieszamy i gdy lekko przestygnie przelewamy do miseczek lub słoików. Podajemy po całkowitym wystygnięciu
Kulinarne przygody Gatity