słoik - 12348 przepisów (strona:632/824)

Surówka z czerwonej, kiszonej kapusty 218

Jarmarku Staropolskim zobaczyłam czerwoną , kiszoną kapustę. Niewiele myśląc kupiłam 0.5 kg. Mojej, domowo ukiszonej , były w tym roku tylko symboliczne 2 słoiki i już dawno zapomniałam ,że je zrobiłam - zjedzone. Kapusta okazała się smaczna , ale jeszcze dosyć delikatna.  Przerobiona została więc na surówkę , z dosyć dużą ilością zielonych, podkręcających smak , składników! Przepysznym dodatkiem  okazał się ekologiczny czyli "prosto

Stare Gary
Zakwas na żurek 182

Mieszamy każdego dnia. Mój zakwas z dodatkiem zakwasu żytniego był już dobry po 4 dniach. Kiedy zakwas osiągnął właściwy stopień ukwaszenia, przelałam go do słoika i wstawiłam do lodówki Uwagi : Zakwas można też robić bez dodatku zakwasu żytniego. Wtedy do wody i mąki dodaje się kawałek chleba żytniego. Przyznaję , że w taki sposób nie kisiłam (znam tylko teorię ) więc

Stare Gary
Sałatka z łososia, szparagów i jajka 237

efektowna - a na dodatek, szybka do zrobienia . Można podać w dużym naczyniu, można zrobić małe przystawki.  składniki ( 2 - 3 porcje) 100 g wędzonego łososia 7 zielonych szparagów ze słoika lub świeżych 1 jajko ugotowane na twardo koperek kapary do posypania sos 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz papryka  przygotowanie Wymieszać składniki sosu. Szparagi, jeżeli

Stare Gary
Karczochy w dresingu ziołowo cytrynowym 184

karczochy wymieszane z czosnkiem, ziołami i oliwą są pyszne. Polecam. Przepis z książki Gordona Ramsay'a "Dania w pięć minut" składniki ok 400 g karczochów z puszki lub słoika, osączone 1 - 2 drobno posiekane ząbki czosnku sok z cytryny garść szczypiorku i pietruszki sól, pieprz przygotowanie Odsączyć karczochy z zalewy. Wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem i sokiem z cytryny. Skropić

Stare Gary
Metka cebulowa 212

zdaniem jest w sam raz, pozostałe przyprawy możemy dodawać wg własnego uznania. Ja dodałam więcej cebuli i sporo majeranku. Jeżeli nie macie osłonek, taką mieszankę można spokojnie włożyć do słoika - też będzie smaczna

Stare Gary
Zielona sałatka z groszkiem, fenkułem, ogórkami i szparagami 224

wrzucić groszek, gotować 3 minuty. Fasolkę ugotować osobno, do miękkości,  w osolonej wodzie. Ogórki obrać i pokroić na 2 cm kawałki . Wymieszać składniki sosu - najwygodniej robić to w słoiku z zakrętką , wlewamy oliwę i ocet , dodajemy pozostałe przyprawy, zakręcamy i potrząsamy do wymieszania się składników. Wszystkie składniki sałatki przestudzić i przełożyć do miski. Polać sosem i  chłodzić

Stare Gary
Sałatka z czerwonej cykorii 153

przygotowanie Cykorię pokroić w poprzek w dosyć drobne paski. Cebulę pokroić w półkrążki. Kolendrę i szczypiorek posiekać. Cykorię, cebulę i zioła włożyć do miski, wymieszać. Składniki sosu wymieszać w słoiku, polać sałatę. Smacznego

Stare Gary
Klasyczna sałatka z pomidorów czyli Caprese 226

dobrze się połączyły. Pokroić ser mozzarella na  podobną grubość jak pomidory. Na półmisku ułożyć na przemian  plastry pomidora i  z plastry mozzarelli.  Zalać oliwą ze słoika, posypać bazylią, polać jeszcze oliwą i podawać. Smacznego

Stare Gary
Pasztet z cukinii 178

łyżki masła klarowanego lub oleju 2 jajka  (dałam  3) 5-8 łyżek bułki tartej 5 łyżek błyskawicznych płatków owsianych 6-8 suszonych pomidorków ze słoika 5 gałązek oregano lub pietruszki 1/2 łyżeczki wędzonej hiszpańskiej papryki - ostrej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz 80 g boczku wędzonego przygotowanie 3 cukinie umyć i zetrzeć na grubych

Stare Gary
Kulki z serka Labneh w oliwie 221

lekko drugim ręcznikiem, wstawić do lodówki. Po kolejnych 24 godzinach ser wyjąć, ręczniki zmienić na świeże, wstawić do lodówki na kolejną dobę.  Serowe kulki ułożyć w słoiku, dodać zioła i papryczki, zalać oliwą.   Przykryć i przechowywać w lodówce.  podawanie Tuż przed podaniem wyjąć serowe kulki z oliwy i obtoczyć w przyprawach. Możemy użyć

Stare Gary
Domowy sos barbecue 202

około 45 minut mieszając od czasu do czasu. Warto, w trakcie gotowania, sosu spróbować, bo może trzeba go bardziej doprawić zgodnie z naszymi upodobaniami.  Gotowy sos przełożyć do słoika, wystudzić.  Taki sos możemy przechowywać w  w lodówce nawet kilka tygodni. Smacznego

Stare Gary
ziołowa sól - toskańska przyprawa 154

morskiej Przygotowanie: Miksujemy wszystko razem w robocie kuchennym, wysypujemy na tace lub duży talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i pozostawiamy do wysuszenia daleko od słońca. Suche przesypujemy do szczelnie zamykanego słoika

Stare Gary
Mus z dyni Hokkaido gotowanej na parze 187

miękkości ok 1/2 godziny. Miękką dynię pociąć na mniejsze kawałki i blenderem przetrzeć na mus. Jeżeli nie zużywamy całego musu możemy resztę włożyć do słoików i przechować 2- 3 dni w lodówce lub zamrozić

Stare Gary
Sałata z grzankami i kaszanką 232

Podsmażyć plasterki na maśle, z obu stron, na rumiano. Zdjąć z patelni i osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym. Odstawić na bok. Wymieszać składniki sosu ( najwygodniej w słoiku - zakręcić i dobrze wstrząsnąć), doprawić solą i pieprzem. Na patelnię dolać oliwy i usmażyć na niej grzanki z bułki, często obracając, tak aby ładnie zrumieniły się ze wszystkich stron. Osączyć

Stare Gary
Dżem truskawkowy z wanilią 182

chcecie mieć dżem na jesienno-zimowy okres radzę Wam go zapasteryzować. Jeżeli przelejecie gorący dżem do wyparzonych słoiczków, wstawcie je do nagrzanego piekarnika (130st.) i pasteryzujcie ok 20 min. (słoik 1/2l) Jeżeli natomiast Wasz dżem już wystygnie, to wstawcie do zimnego piekarnika, ustawcie te mperaturę na 130st. i pasteryzujcie 25min. * jeżeli macie bardzo słodkie truskawki możecie dać mniej cukru

Kraina Miodem Płynąca