koniec, gdy masa jest już coraz bardziej gęsta, mieszać trzeba będzie dość często, by nie przypalić. Gotową cajetę nieco przestudzić, dodać rum i ekstrakt waniliowy. Można przelać do słoika lub od razu stosować do przepisów. Uwaga! W czasie studzenia może pojawić się na powierzchni piana i absolutnie nie można masy mieszać. Mieszanie spowoduje wtórną krystalizację cukru i masa zamiast
KUCHARNIAjaskrawy od kolorów, które co dzień układają się w nowy wzór. Kwitną pigwowce i borówki; widać już zalążki agrestu i porzeczek. W myślach układam je już w słoikach, rozsypuje na kruchych tartach i spijam z warg kropelki soku. Parasole rabarbaru aż się proszą o deszcz, choć ja wolę gdy nasiąkają wanilią mocząc się w wielkim garnku
KUCHARNIALipiec. Czerwone palce, usta, broda. Podrapane ręce, poplamione szorty. Śmiech i opowieści od krzaczka do krzaczka. Malinowe popołudnia. Sierpień. Korale od Marysi. Ulubione. I radość, że pamięta. Słoiki z perłowym agrestem przechowywane staranniej niż cenna biżuteria. Wrzesień. Jabłka i karmel. Karmel i jabłka. Kruche tarty pieczone niemal codziennie. Zawsze oblane karmelem. Nie umiem już inaczej
KUCHARNIApektynę, zamieszać i trzymać na ogniu jeszcze przez minutę, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, usunąć pianę, która utworzy się na wierzchu i natychmiast przelać do suchych, wyparzonych słoików. Dokładnie zakręcić i pasteryzować ( ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 90 stopni). * cytuję fragmenty książki "Podróż po stołach Francji" autorstwa Ludwika Lewina
KUCHARNIAnatura. Czy potrafię? Czy uda mi się znaleźć tę decydującą kropelkę, która zwykłą woń wznosi na poziom czegoś niezapomnianego. Sięgam po płatki róż suszone w letnim słońcu. Otwieram słoik różanej galaretki - jak bajkowy gin unosi się z niego zapach setek róż. Odkręcam flakonik wody różanej - kilka kropel kładę na dłoni i rozcieram w palcach. Pachną różaną poezją
KUCHARNIAbycie jedynym w swoim rodzaju przewodnikiem po Krakowie i za pudełeczko z ręcznie ucieranym przez nią kremem - śmiem twierdzić, że upiększającym (przynajmniej na mnie tak działa;), Magdzie za słoik najlepszego na świecie musu rabarbarowego, Joasi za nocne podróże tramwajem, pokój pełen cudownych książek i śniadanie z widokiem. Dziękuję wszystkim uczestnikom za cudowne towarzystwo - za to, że nie znając większości
KUCHARNIAoctu balsamicznego sól do smaku Pęczak ugotować na sypko. W czasie, gdy się gotuje przygotować vinaigrette. Szalotkę drobno pokroić, a czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki vinaigrette przełożyć do słoika, zamknąć i energicznie wymieszać, aby połączyły się w jednolity sos - będzie go więcej niż trzeba, ale jest tak pyszny, że na pewno zostanie zużyty do innych potraw, sałatek (w zamkniętym
KUCHARNIAmojej kuchni. Prawdziwy skarb. Cudowna Dukkah z pistacjami i sumakiem . Kryje w sobie aromaty odległej Afryki. Czaruje i kusi. Gdybyście tylko poczuli teraz ten zapach - zniewalający. Unosi się ze słoika niczym gin gotowy spełnić każdą kulinarną zachciankę. " Zaczaruj moją sałatkę !" I magia naprawdę zaczyna działać. Sięgam po pierwszą szczyptę. Rozcieram w palcach. Zapach rośnie w siłę, już czuję
KUCHARNIAwiele. Prostota w swej sile wyrasta bez zbędnych dodatków. Cała magia i tajemnica to czas. Ten, który był, ulotne teraz i ten, który nadejdzie. Zamknięty w słoiku, ukryty w lodówce. Drzemiący, budzony i dokarmiany. Zakwas. " Lievito to rodzinne dziedzictwo. Zrobiony "dawno, dawno temu", przez którąś z kobiet z rodziny Marii, stanowi pilnie strzeżoną tajemnicę. Być może
KUCHARNIAkarmelowy do deserów (z solą morską). 9. Krem daktylowo-korzenny 10. Prażony cukier kokosowy. 11. Bazyliowy syrop do deserów / Sok imbirowy 12. Rozpustne ciasto czekoladowe w słoiku. Jak widzicie jedynym nie-słodkim prezentem były obłędne wytrawne biscotti, które tak bardzo smakowały wszystkim uczestnikom, że musiałam dosłownie siłą powstrzymać ich od zjedzenia całej porcji na warsztatach:) W zaprzyjaźnionej kuchni Pracowni Manualnej
KUCHARNIAczekoladowy zna chyba każdy. Pochodzi on z Włoch i jest znakomitym połączeniem ziaren kakaowca z orzechami laskowymi. Poza tym, że Nutella cudownie smakuje na kanapkach lub wyjadana łyżeczkami ze słoika, jest też idealnym dodatkiem do ciast i kremów. Tak sobie usiadłam i pomyślałam czemu by nie dodać Nutelli do sernika. I tym oto sposobem w mojej głowie powstał plan, który
Wypieki i Rumieńcewymieszałam i dodałam tą mieszankę wody i mąki do gotującego się sosu. Chwilkę podgrzewałam mieszając, do czasu aż uzyskałam konsystencję "kisielu" :) Gorący sos przełożyłam do wyparzonych słoiczków i odwróciłam słoiki dnem do góry. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujekurczaka, pokrojone w 2 cm kostkę 1 puszka (ok. 550 g) ananasa, pokrojonego na 1 cm kawałki (bez zalewy) 1 puszka (ok. 350 g) kukurydzy konserwowej, bez zalewy 1 słoik selera konserwowego, bez zalewy 200 g sera żółtego gouda, pokrojonego w 1 cm kostkę 3 jajka, ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę 5 łyżek majonezu papryka pikantna lub wędzona
karmelowypróba bardzo udana.Spokojnie w ciastach ucieranych cukier można zastąpić ksylitolem.Ciasto cieszyło się takim wzięciem,że piekłam je już dwa razy z rzędu.Polecam ! Składniki na blaszkę 42x29 cm: 2 słoiki z wiśniamia`680g (waga wiśni 350 g x2 ) 100 g orzechów laskowych-opcjonalnie 350 g mąki orkiszowej jasnej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g miękkiego masła 180 g ksylitolu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rozgniatamy delikatnie w dłoni i siekamy (nie za drobno). Pozostałe składniki, posiekaną miętę łączymy ze sobą dodając mniej lub więcej soku z cytryny. Najszybszym sposobem jest umieszczenie wszystkiego w słoiku i energicznym potrząsaniu min. Kulki mozzarelli zalewamy powstałą emulsją i wstawiamy przykryte do lodówki na ok godz. Podajemy zimne w mniejszych miseczkach z wykałaczkami
Malinowe Pocałunki