słoik - 12348 przepisów (strona:635/824)

Murzynek z malinami na oleju 404

Murzynek z malinami na oleju Składniki: 2 jajka 360 g mąki, przesianej (2,5 szklanki) 300 g cukru (1,5 szklanki) 1 szklanka mleka 1 szklanka oleju rzepakowego 1/2 słoika powideł śliwkowych 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 300-400 g malin (lub np. rodzynki i orzechy) Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę. Delikatnie wymieszać

UgotujmyTo.pl
Korzenne śledzie ze śliwkami, chili i olejem rzepakowym 150

skropić sokiem z cytryny. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Śliwki pokroić na połówki. Do oleju rzepakowego dodać przyprawę do piernika, płatki chili i pieprz i wymieszać. Do słoika/miski włożyć śledzie, pokrojoną cebulę i śliwki i zalać olejem rzepakowym z chili i przyprawą do piernika. Wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. Smacznego Post Korzenne śledzie ze śliwkami, chili

UgotujmyTo.pl
Oryginalny prezent dla miłośnika grillowania – domowa przyprawa do dań z grilla 192

przy pomocy drucianej trzepaczki. Następnie taką przyprawę powinno się przesiać przez sitko w celu rozbicia grudek. Na sam koniec naszą przyprawę powinniśmy zapakować w stylowy pojemnik np. do ozdobnego słoika czy szklanego zamykanego pojemnika. Niestandardowe opakowanie takiej przyprawy dla przyjaciół i rodziny jest sposobem na dodanie bardzo osobistego charakteru prezentu. Znajdź więcej pomysłów na prezent dla miłośników grillowania na www.sklep.dynamic24.pl

naRuszcie
Domowa przyprawa do piernika 159

pieprzu kilka goździków 10 gram suszonego imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Wszystkie składniki mielimy w młynku do kawy (niestety blender się do tego nie nadaje). Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku przez kilka tygodni, w ciemnym i chłodnym miejscu. Moja przyprawa jest dość intensywna i pieprzna. Jeśli komuś to nie odpowiada można dodać o połowę pieprzu i ziela angielskiego mniej. Można

Mango Papaja
Lemon curd 187

którym zakochałam sie od pierwszej łyżeczki... Cudownie cytrynowy, z maślaną nutką, wspaniały jako dodatek do ciasteczek, ciast czy serników. Jego zastosowań jest wiele, a najlepiej smakuje wyjadany wprost ze słoika malutką łyżeczką:) Mmmm... Pycha!  SKŁADNIKI na 1 słoiczek: 100 g masła 180 g cukru 3 żółtka 2 jaja sok wyciśnięty z 2 cytryn i skórka z nich otarta WYKONANIE

Słodko-Słony Świat Ilony
Tort makowy z kremem kawowym i likierem Baileys 336

kremówki 36% 120 g cukru pudru 3 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku 6 łyżek likieru Baileys 3 listki żelatyny 250 g serka mascarpone DODATKOWO DO PRZEŁOŻENIA I DEKORACJI: 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (użyłam domowej roboty) 2 kostki miękkiego masła 3 szklanki cukru pudru WYKONANIE: BISZKOPT MAKOWY: Piekarnik nagrzej do 160 stopni C . Cukier, sól i ziarenka z laski

Słodko-Słony Świat Ilony
Łosoś z sosem żurawinowym i makaronem z pistacjowym pesto 237

pistacji 1 szklanka liści świeżej bazylii 3 łyżki startego sera grana padano lub parmezanu 4 łyżki oliwy z oliwek DODATKOWO: 250 g makaronu np. pappardelle 3/4 szklanki żurawiny ze słoika kilka łyżek gorącej wody WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 220 stopni C . Filet z łososia umyj, osusz ręcznikiem papierowym i przełóż do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową. Przygotuj marynatę

Słodko-Słony Świat Ilony
DOMOWE MASŁO ORZECHOWE 182

przegrzało. Gdy masło będzie już gotowe dorzuć pozostałą cześć orzechów, czyli 125 g. Zmiksuj krótko, aż powstaną maleńkie drobinki widoczne w maśle. Masło orzechowe przełóż do wyparzonego słoika  i dobrze zakręć. Możesz je tak przechowywać w lodówce do miesiąca czasu. Jeśli podczas przechowywania zbierze się na wierzchu masła olej, nie martw się, wymieszaj tylko masło dokładnie i dalej

Słodko-Słony Świat Ilony
DYNIOWO-POMARAŃCZOWY CURD 196

rozmieszaj ponownie rózgą, a następnie gotuj ca łość na średnim ogniu aż masa zacznie gęstnieć i przypominać budyń.  Gorący dyniowo-pomarańczowy curd przelej do słoiczka i ostudź. Zakręć słoik i przechowuj w lodówce do 2 tygodni (ale gwarantuję Ci, ze zjesz go wcześniej:)) * Jak zrobić miąższ z dyni:   Dynię o wadze 1-1,2 kg umyj, obierz

Słodko-Słony Świat Ilony
DOMOWE MLEKO KOKOSOWE 204

dobrze pozostałe na sitku z gazą wiórki, po czym złap gazę za cztery rogi i dociśnij wiórki mocno, tak, aby reszta mleka ściekło do garnka. Mleko przelej najlepiej do słoika, ponieważ przed każdym użyciem należy je porządnie wstrząsnąć, gdyż mleko kokosowe się rozwarstwia. Jest to zupełnie normalne. Mleko przechowuj w lodówce maksymalnie 4-5 dni . Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
DOMOWA MĄKA KOKOSOWA 184

czasie zmiel je w mikserze lub blenderze. Nie da sie zmiksować wiórków całkowicie na pył, pozostaną maleńkie kawałeczki wiorek, ale tak ma być. Mąkę przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku. Gotowe

Słodko-Słony Świat Ilony
KÖTTBULLAR - SZWEDZKIE KLOPSIKI 275

niego smietanę kremówkę i sos sojowy, wymieszaj i gotuj jeszcze przez 1 minutę. Klopsiki podawaj z puree ziemniaczanym, pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami oraz z dżemem borówkowym lub żurawiną ze słoika. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Surówka z kapusty czerwonej i chrzanu 288

mała główka czerwonej kapusty 1 cebula 1 pęczek szczypiorku 2 jabłka pół małego słoika chrzanu pół małego jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sok z 1 cytryny sól, pieprz Nie ma dobrego obiadu bez dobrej surówki. Są też tacy, którzy nie wyobrażają sobie w ogóle obiadu bez dodatkowej porcji warzyw. Tym samym im więcej pomysłów na surówki - tym lepiej

Świat Domowej Kuchni
Mazurek marcepanowy 179

pieczenia Składniki na kruche ciasto: 20 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag masła 5 dag cukru pudru 2 żółtka do ciasta 1 żółtko do posmarowania Dodatkowo: słoik dżemu truskawkowego różne polewy do dekoracji bakalie i owoce do dekoracji Marcepan pokroić w drobną kosteczkę. Miękkie masło utrzeć na puch. Ucierając dodawać po kawałku marcepanu, a następnie kolejno wbijać

Świat Ciasta
Kruche babeczki z jabłkami 297

aromatowi wypieków z jabłkami? Na pewno nie ja :) Tym razem przepis na babeczki z jabłkami. Są wyjątkowo delikatne i kruche. Naprawdę polecam. Użyłam do nich gotowych, prażonych jabłek ze słoika – ale jak najbardziej można przyrządzić je samemu. Ze wszystkich składników zagnieść kruche ciasto (fot.1) . Jeżeli nie będzie nam się ładnie lepić można dodać około 3 łyżek wody. Wstawić na godzinę

Świat Ciasta