pomidory, cebulę i czosnek wymieszać razem. Jeśli ketchup jest zbyt rzadki można go jeszcze podgotować do odparowania wody. Na końcu doprawić solą, papryką i pieprzem cayenne. Przekładać do słoików i pasteryzować przez 15-20 minut. Ketchup ma barwę jaśniejszą niż tradycyjny, kupowany w sklepie. Jest jednak smaczniejszy i pachnący. Można go podawać do wędlin, kiełbas grzanych w wodzie
Codzienna kuchnia niecodziennacytryny podałam orientacyjnie, według mojego smaku.) Zagotować i przestudzić lekko. Listki mięty dorzucić do cukinii i wszystko razem zmiksować lub przetrzeć przez sito. Dżem nakładać do wyparzonych słoików, zakręcać i pasteryzować przez kilkanaście minut. Dżem, kiedy jest zimny, wtedy staje się konsystencja zbliżony do galaretki. W temperaturze pokojowej przypomina mus jabłkowy. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennasmakować, więc dosładzajmy go według swojego smaku :) Gotowy dżem nakładamy do słoiczków i pasteryzujemy przez kilkanaście minut. Można też nałożyć wrzący, natychmiast zakręcić słoik i postawić go "do góry nogami", czyli na dekielku :) Ja jednak wolę pasteryzować krótko dla pewności, że nie zepsuje się :) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennadodaniem bazylii można taki przecier przetrzeć przez sito. Ja używam najdrobniejszego sitka do mielenia, które w wystarczającym dla nas stopniu rozdrabnia pestki i skórkę. Tak przygotowany przecier przelać do słoików i pasteryzować przez kilkanaście minut. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaklik!< Przymierzałam się do niego dłuższy czas aż w końcu wraz z nadejściem pierwszych jesiennych dni zrobiłam. Stoi teraz na wierzchu i podgryzam go. No dobra, podgryzałam...bo słoik już prawie pusty ;) Bardzo lubię imbir. Dodaję go do wielu potraw, bo nie dość, że zaostrza smak to nadaje lekkiego, orzeźwiającego tonu potrawom. Bez imbiru nie wyobrażam sobie już mojej
Codzienna kuchnia niecodziennailości i przechowywać w słoiczkach. Pasteryzowanie zajmie kilka-kilkanaście minut, a kiedy mamy ochotę na takie danie, to wystarczy przygotować kurczaka w kilka minut, a następnie odkręcić słoik i gotowe :) Jeśli pokusicie się o przygotowanie takiego kurczaka, to zróbcie od razu większą ilość sosu i przechowajcie go w słoiczkach do następnego razu :) Sos słodko-kwaśny
Codzienna kuchnia niecodziennailości, że na kolejny posiłek nie wystarczą. Jestem zwolenniczką rozsądnego gospodarowania, więc jeśli zostanie mi porcja zupy, to przelewam ją do mniejszego pudełeczka i mrożę lub przelewam do słoika i pasteryzuję krótko. Takie drobne zapasy zawsze się przydadzą, kiedy będziemy mieć wyjątkowo zabiegany dzień. Wystarczy wtedy odgrzać, nawet każdemu domownikowi coś innego, ale zawsze będzie to lepsze niż zamówienie jedzenia
Codzienna kuchnia niecodziennaugotowaniu odciskam z nadmiaru wody. Można to zrobić używając dużej gazy lub sitka. Ja najczęściej odciskam dynię w dłoniach. Taką odciśniętą dynię upycham w słoikach i pasteryzuję. Można też zamrozić ją w woreczkach lub pudełeczkach. Na zimę jak znalazł :) Kto zrobił zapasy dyni na zimę
Codzienna kuchnia niecodziennaśmietany majeranek łyżka masła sól, pieprz O bieram warzywa, kr oj ę , gotuj ę w bulionie , który doprawiam solą , pieprzem lub kostką rosołową . M iałam odlany litrowy słoik bulionu (gotowany na udzie z indyka, z zielem angielskim i liściem laurowym) . W tym samym czasie c ebul ę i pieczarki kroję i smaż ę na maśle , nie sol ę by pieczarki
NA MOIM TALERZUmasła 1 szklanka mleka 1 budyń śmietankowy 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie serka mascarpone/ricotta Dodatkowo: puszk a ananasa w kostkach 1/2 puszki brzoskwi ń 1 banan 1 słoik dżemu brzoskwiniowego 1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej ( u mnie cappuccino ) Oddzieli łam białka od żółtek , doda łam do nich 6 łyżek wody i szczyptę soli, ubi łam na sztywno, następnie
NA MOIM TALERZUprzepisy, więc cel w jakim założyłam bloga jak najbardziej się sprawdził. Jesień - dynia ! Uwielbiam smak, kolor. Zapasy porobione :) Ja w tym roku pomroziłam, a zdjęcia dyni w słoikach mojej mamy. Zupa krem z dyni , próbowałam kilka wersji, z ziemniakami moja ulubiona. Proste, szybkie. Polecam! Składniki: 1 dynia (około 1,2 kg) łyżka masła 1 cebula, drobno posiekana
NA MOIM TALERZUprawie odparuje po czym dodaj śliwki, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, majeranek i ziele angielskie. Dopraw całość solą, pieprzem cukrem i octem i odstaw do ostygnięcia. Ułóż śledzie w słoiku na przemian z przygotowaną cebulką i odstaw na dobę do lodówki. Smacznego! *Rada: Jeżeli masz śledzie solone, wymocz je przez kilka godzin w wodzie od czasu do czasu ją zmieniając
karmelowyrondla. Zasypać cukrem i zalać winem oraz octem. Gotować na małym ogniu przez 30-45 minut, mieszając od czasu do czasu, aż osiągniemy żądaną gęstość. Przechowywać w lodówce w słoiku lub pasteryzować i umieścić w domowej spiżarni. Cukier zawarty w konfiturze po tygodniu/dwóch ulega krystalizacji; wtedy należy ją nieco podgrzać przed podaniem. Jeżeli chcecie otrzymać bardziej wytrawną konfiturę
Food Squaresczernieniu. Na patelni klarujemy masło. Następnie odcedzamy karczochy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Wrzucamy na patelnię i smażymy aż do zarumienienia (ok. 10 minut). Gdy korzystamy z karczochów ze słoika, powyższe pierwsze etapy pomijamy i kroimy je tylko na mniejsze cząstki. Gotujemy muszelki w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tak, aby były al dente. Po ugotowaniu hartujemy
Food Squarecebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 250 ml pasty pomidorowej 3 łyżki powideł śliwkowych oliwa z oliwek świeżo mielony pieprz suszone zioła: tymianek, bazylia, oregano sól 1 słoik suszonych pomidorów, pokrojonych w paski 1 mozzarella, pokrojona w kostkę Cebulę oraz czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek, pod koniec dodając powidła. Następnie wlać pastę pomidorową i gotować wszystko
Food Square