słoik - 12348 przepisów (strona:644/824)

Energetyczne ciasteczko 176

wkładam do piekarnika na 20 min aby były złociste( warto obserwować czas, każdy zna swój piekarnik) - po wystudzeniu spody smaruje roztopioną czekoladą - po ponownym wystudzeniu chowam je do suchego słoika i zamykam ( ale kto je tam długo utrzyma) Smacznego

Basia w kuchni
Domowa przyprawa do piernika - bez konserwantów bez chemii 185

zmielenia( utłuczenia) zmielić na drobny proszek  - dodać resztę przypraw, z wanilii wydrążyć ziarenka, dokładnie wymieszać -  przyprawę przechowywać w ciemnym i suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiku, aby nie straciła aromatu.  Przyprawa jest już gotowa i można zacząć szaleństwo piernikowe

Basia w kuchni
Domowa granola pyszna energetyczna. 223

dające wiele energii a co najważniejsza domowa bez konserwantów bez chemii - jeżeli mamy jakieś swoje ulubione bakalie z czystym sumieniem dorzucamy do mieszanki i zjadamy do samego dna słoika :)   SMACZNEGO

Basia w kuchni
Makaron cytrynowy z semoliny - jak go zrobić 239

trzeba wspominać, że nie mamy tu chemii i mamy prawdziwe jajko a nie imitacja jajka w proszku z całą listą niepotrzebnych składników. Wysuszony makaron trzymamy w suchym zamkniętym słoiku, ja trzymam nawet kilka tygodni i nic się nie dzieję. Jeżeli chce od razu wykorzystać to chowam w lodówce po czym gotuję zaledwie 3 minuty

Basia w kuchni
Makaron z lubczykiem 212

zwijamy rulon po czym tniemy na paski o szerokości jakiej chcemy uzyskać  po czym postępujemy jak wyżej. - gotowy wysuszony  makaron trzymamy w szczelnie zamkniętym, suchym słoiku  Makaron pod taką postacią wykorzystuję jak wcześniej do zup. Następnym razem pokaże do jakiej zupy można go wykorzystać. Jedna wersja będzie Włoska a drugiej odsłonie  tradycyjna zupa Polska :) Zapach który

Basia w kuchni
Cukier fiołkowy 212

moździerzu partiami z płatkami, intensywność zależy od nas ile płatków na daną partię sobie wrzucimy - tak utarty cukier rozsypujemy do wyschnięcia na pergaminie, gdy będzie suchy wsypujemy go do słoika Wykorzystujemy go do posypania ciasteczek, naleśników do tego co nam wyobraźnia podsunie. Polecam bo naprawdę warto

Basia w kuchni
Jak zrobić kolorowy makaron 167

obsypujemy semoliną  i zwijamy rulon po czym tniemy na paski o szerokości jakiej chcemy uzyskać  po czym postępujemy jak wyżej.    - gotowy wysuszony makaron chowam do słoika zakręcam i czeka na swoją kolej spożytkowania :)      Wykorzystałam go do takiego połączenia z cukrem fiołkowym oraz płatami fiołka polecam jest przepyszny klik jak to zrobić SMACZNEGO

Basia w kuchni
Domowy cukier waniliowy 217

otrzymałam od firmy  Piątnica . Wanilia  jest mięsista i bardzo dobrej jakości a do tego w bardzo dobrej cenie. składniki: 500 g cukru 3 duże laski wanilii oraz słoik z zakrętką ( o pojemności 700 ml) Do miski wsypać cukier. Laski wanilii rozciąć wzdłuż na pół. Czubkiem noża wyskrobać ziarenka wanilii i dodać do cukru. Aby ziarenka wanilli  lepiej

Monia miesza i gotuje
Pierogi z kapustą i grzybami 191

zamrozić..ja akurat zamroziłam..i takie zawiozłam córce.. 70 dag mąki 1 jajko 3 łyżki oleju ½ łyżeczki soli ok. 1,5 szklanki wrzątku 5 dag – garść suszonych borowików słoik kapusty kwaszonej z grzybami leśnymi Orzech 1 cebula 1 łyżka oleju sól do smaku pieprz do smaku Suszone grzyby zalać wrzącą wodą i zostawić na noc, następnego dnia obgotować

Moje domowe kucharzenie
Jaką niespodziankę przygotować dla świętego Mikołaja? Korzenne muffinki z kaszy manny! 210

dobrego, w sam raz do gorącej malinowej herbaty i co wtedy? Sprawdzam jakie składniki mam w lodówce. Od dłuższego czasu nie wykorzystywałam kaszy manny, która stoi i czeka w słoiku. W sieci, u blogerki kulinarnej    Lekki brzusio  znalazłam przepis na przepyszne muffinki z kaszy manny, skorzystałam i jestem bardzo zadowolona, przepis zmodyfikowałam o ilość cukru i zamiast

Moja smaczna kuchnia
Puree z dyni 169

kilka sporych kawałków razem ze skórką. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 120 stopni. Odcinamy skórkę a miąższ mielimy blenderem. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Nadmiar przekładam do słoików i pasteryzuję

prawdziwe jedzenie
Pychotka 3880

szklanki mąki pszennej 1 kostka margaryny, 25 dag  4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 4 białka  1/2 szklanki cukru kryształu 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: słoik dżemu lub konfitury, u mnie  frużelina truskawkowa , ale może być wiśnia lub brzoskwinia garść orzechów włoskich od www.Skworcu.com.pl Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 1/2 szklanka cukru kryształu cukier waniliowy

Apetyczna babeczka
Przekładaniec ziemniaczany z łososiem 142

jakiegoś bzika - mam i ja ...łosoś :-) Najlepiej z majonezem - wiem grzech, no ale co ja na to poradzę? Uwielbiam!  Oczywiście przepisu nie trzeba podawać, bo do tego wystarczy słoik majonezu, łyżka i łosoś. Ale żeby nie było, dzisiaj będzie bardziej treściwie i efektownie. Będzie to doskonały pomysł na przystawkę,przekąskę,  obiad jak kto woli. Do dzieła ... Składniki

pieprzny smaczek
Sałatka z tortellini 292

sera edamskiego  240 g czerwonej fasoli  duża kiść jasnego winogrona  sól pieprz  szczypta słodkiej papryki mielonej  2 łyżki majonezu ( w moim osobistym przypadku pół słoika :-)  Sposób przyrządzenia :  Tortellini gotować wg przepisu na opakowaniu. Ser pokroić w dużą kostkę. Winogron opłukać, przekroić na pół i usunąć pestki. Wszystkie składniki ze sobą połączyć.  Wymieszać

pieprzny smaczek
Palenie kawy na grillu 203

grilla i chłodzimy tak szybko na ile to możliwe. Po prostu ziarna kawy przesypujemy do osobnego naczynia i ją przesypujemy aż ostygnie. Palone ziarna kawy przesypujemy do szklanego zamykanego słoika i odstawiamy na około 24 godziny. Następnie je mielimy i cieszymy się najbardziej wyjątkową kawą o poranku. Palenie kawy na grillu is a post from: naRuszcie.pl The post Palenie kawy

naRuszcie