słoik - 12348 przepisów (strona:652/824)

Ciasteczka francuskie z nutellą 164

temp ok 200stopni. Co mnie miło zaskoczyło, to nutella po upieczeniu nie zachowuje się tak jak normalna czekolada. Jest cały czas miękka. No może nie tak jak w słoiku, ale nie kruszy się i się nie waży. Nie ma też tego dziwnego posmaku co podpieczona czekolada. Dlatego też polecam

Malinowe Pocałunki
Panierowane patisony. 156

Ogórki szaleją, pomidory, groszek, marchewki, pietruszki, koperek, fasolka szparagowa.... no i patisony. Zdaje się, że patrzę codziennie, ale one rosną jak szalone. Więc zbierając je w celu zamknięcia w słoiki kilka było już za dużych na to. Więc powstał idealnie letni obiad. Patisony kroimy  w plastry. Jeżeli posiadają duże nasiona to się ich pozbywamy. Oprószamy ulubionymi przyprawami.U mnie odrobina

Malinowe Pocałunki
Sandacz z sufletem z łososia. 198

chwilę na klarowanym maśle z posiekanym czosnkiem. Ziemniaki gotujemy do miękkości .   Z proporcji 1/3 (jedna część ziemniaków i 3 kukurydzy) przygotowujemy puree. Kapustę pekińską drobno kroimy.  Do słoika wlewamy sok i skórkę z połowy cytryny, odrobinę soku i skórki z limonki, miód, starty kawałek korzenia imbiru, pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę chili, oliwę, ocet balsamiczny (wszystkie te składniki

Malinowe Pocałunki
Sernik z sosem karmelowym 174

masło i śmietanę kremówkę i dokładnie mieszamy.  Czekamy aż ostygnie i polewamy nim kawałki naszego sernika. Dekorujemy zgodnie z naszymi upodobaniami.  Taki sos można przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce ok 2 tygodni. Tylko przed podaniem należy go odgrzać, ponieważ robi się bardzo gęsty

Malinowe Pocałunki
HUMMUS DYNIOWY- REWELACJA 194

blenderem na gładką masę. Ja użyłam dynię Hokkaido, miksowałam ją ze skórą, gdy użyjemy innej odmiany, skórę zdejmujemy, miksujemy tylko miąższ. Można przechowywać w lodówce kilka dni w zamkniętym słoiku. Namoczoną przez noc ciecierzycę odcedzić z wody, przepłukać dokładnie i zalać świeżą wodą bez dodatku soli.  Gotować na średnim ogniu przez ok.60 minut, do miękkości (u mnie 40 minut

Smaczne Zdrowe
Jabłka na zimę 198

Uwielbiam domowe przetwory . Dziś zaprezentuję Wam najszybsze i bardzo proste w przygotowaniu przetwory: tarte jabłuszka na zimę. Idealne do naleśników, szarlotki lub wyjadania prosto ze słoika ;) Ostatnio robiłam też tort dla dzieci właśnie z takimi jabłuszkami. Polecam.   Składniki: dowolna ilość jabłek cukier ale niekoniecznie Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Jeśli lubimy z cukrem to dodajemy dowolną ilość cukru

prawdziwe jedzenie
Szybkie ciasteczka czekoladowe 363

gotowe!, ekspresowe pachnące czekoladą ciasteczka w kilka chwil. Przygotowanie banalnie proste i łatwe, składniki wszędzie dostępne. Ciasteczka po upieczeniu i wystudzeniu można przechowywać w puszce lub w słoiku przez długi czas. Składniki: 2.5 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru trzcinowego 2 jaja 22 dag masła 15 - 20 dag czekolady 1/2 łyżeczki sody 1. Składniki łączymy

Apetyczna babeczka
smażone świeże filety śledziowe w zalewie słodko-kwaśnej... 209

wsypać mąkę z przyprawą do ryb i obtaczać filety na mocno gorącym oleju smażyć filety na rumiano z każdej strony z podanych składników zagotować zalewę - część śledzi wkładać do słoików /użyłam dwa litrowe i jeden 3/4 litra/ dodać cebuli, gorącej zalewy i mocno zakręcić - przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu do miesiąca resztę śledzi włożyć do miski i zalać resztą

W Mojej Kuchni Lubię
Jak kupić dobry i prawdziwy miód pszczeli 170

warto polecać dobre rzeczy w dobie zalewającego nas zewsząd badziewia i podróbek. Będzie o słodziutkim miodzie bo wcale nie jest łatwo kupić ten prawdziwy. W sklepach jest mnóstwo słoików z czymś co tylko z wyglądu lub nazwy go przypomina. Warto wiedzieć kilka rzeczy zanim wybierzemy się na zakupy. Miód pszczeli można podzielić na dwie kategorie - nektarowy czyli taki produkowany

Smaczna Pyza
Muffiny z jabłkiem i rodzynkami 153

szklanki mąki 0,5 szklanki otrąb pszennych i płatków owsianych garść rodzynek po łyżeczce: cynamonu, sody, proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru - można w zamian dodać słoik konfitur o dowolnym smaku (wówczas już nie dodajemy ani cukru, ani wody) 3/4 szklanki oleju 1/4 szklanki wody 4 małe jabłka (ew. 3 średnie lub 2 duże) Wykonanie: Wszystkie suche składniki wkładamy

Taste Of My Day
Nalewka z kwiatu czarnego bzu 193

czasie kwiaty odcedzamy z wody. Do tego celu najlepiej użyć sitko i dodatkowo gazę. Resztki kwiatków nie będą nam potrzebne, wyrzucamy je. Zaś powstały płyn przelewamy do dużego słoika z cukrem i kwaskiem cytrynowym. I mieszamy tak długo, aż wszystkie kryształki się rozpuszczą. Dodajemy spirytus i odstawiamy na kilka miesięcy (min. dwa), pamiętając by od czasu do czasu potrząsnąć słojem

Taste Of My Day
Sok z malin na zimę wg przepisu mojej Kochanej Babuni :) 331

ciepłu, maliny szybciej puszczą sok, a cukier się rozpuści. Po upływie minimum tygodnia przystępujemy do kulminacyjnych działań :) Przy pomocy łyżki cedzakowej ze słoja wyjmujemy owoce na sitko. Zebrany w słoiku sok wraz z cukrem przelewamy do garnka, dodajemy również sok, który ścieknie z malin pozostawionych na sitku. Całość gotujemy na małym ogniu. Sok się pieni, dlatego musimy stale

Taste Of My Day
Sałatka z tofu i makreli z puszki 215

Sałatka powstała tak przypadkiem z cyklu czyszczenie lodówki. W lodówce od dawna leżało tofu, miałam też dwie puszki makreli, w słoikach zostały mi dwa ogórki oraz odrobina majonezu. Wszystko wymieszałam i wyszła pyszna sałatka, którą podałam z chrupkim pieczywem. składniki:  2 puszki filetów z makreli w sosie pomidorowym, użyłam Graal 200 g tofu 2 małe ogórki konserwowe 2 łyżki

Monia miesza i gotuje
Zupa pieczarkowa, wegetariańska 202

półplasterki. w garnku podsmażamy cebulę na maśle, po czym dodajemy pieczarki i dusimy, aż zmniejszą objętość. Zalewamy wrzątkiem, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości. Mleko sojowe mieszamy w słoiku z częścią wody z zupy i wlewamy całość do garnka. Smacznego

chwile dla mnie
Mus z pigwy, jabłka z sokiem malinowym 149

Następnie wlać  sok malinowy i dokładnie wymieszać. Odstawić dalej na ogień, dodać cukier i smażyć jeszcze ok. 15 min. Po tym czasie mus jest gotowy. Gorący nakładać do słoików. Na chwilę odwrócić do góry  dnem. SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy