słoik - 12348 przepisów (strona:659/824)

Fasolka po bretońsku 291

sycąca i zdrowa. Z podanego przepisy wyjdzie wam duży ganek pożywnej zupy dla całej rodziny na dwa dni. Można ją mrozić jak również przełożyć do słoików i pasteryzować, dzięki czemu mamy pod ręką gotowy obiad. Post Fasolka po bretońsku pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Śledż w śmietanie 210

Zapraszam :)    Składniki : 1 słoik śledzi wiejskich w oleju Marinero  400 g śmietany kwaśnej  2 łyżki majonezu 1 duże jabłko 1 cebula 1lub 2 ogórki korniszony  szczypiorek suszony  pieprz zielony Skworcu sól  , szczypta cukru Wykonanie : Śledzie odsączyć z oleju i pokroić w szersze paseczki lub jak wolicie Jabłko i cebulę obrać i zetrzeć

Sama słodycz i szczypta chili
Domowy makaron grzybowy - przepis 207

przez ostrze. Pocięte kawałki makaronu rozkładamy na stolnicy posypując semoliną. Pozostawiamy na stolnicy 2-3 dni do całkowitego wyschnięcia. Makaron taki przechowujemy w torebce papierowej lub w suchym zamkniętym słoiku. Jeżeli nie jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami maszynki do makaronu to ciasto cienko rozwałkujemy posypując semoliną , posypujemy w środek semolinę składamy w rulon i tniemy na paski jakie nam są potrzebne. Gotując

Basia w kuchni
Jak zjeść papaję 265

prażonego sezamu, sok i skórka otarta z połowy cytryny, sól i miód do smaku.        Przygotowanie: Do słoiczka lub shakera wlać składniki dresingu, wymieszać potrząsając słoikiem. Papaję i cukinie umyć, osuszyć ręcznikiem, fetę pokroić w kostkę.  Papaję obrać obieraczką do warzyw, przekroić na pół, wydrążyć nasiona przy pomocy łyżki, pokroić w kostkę,  nasiona uprażyć

SzczyptaSmaQ
Makaron z sosem pieczarkowym 189

pieczarkowy  Orzech makaronu spaghetti cebula kiełbasa Cebulę pokroić w kostkę, lekko zeszklić na oliwie.Dodać pokrojoną kiełbasę i razem smażyć kilka minut.Dodać również sos ze słoika oraz trochę wody.Wymieszać i chwilkę jeszcze poddusić. Makaron ugotować i odcedzić .Podawać  z sosem

Moje domowe kucharzenie
Domowy majonez 252

wtedy często sięgamy własnie po majonez. Oczywiście, do kanapki z powidłami nie będzie on pasował ;) Ale do wędlin, pasztetów czy pomidora jest rewelacyjny. Najprościej jest otworzyć słoik kupionego majonezu, ale to pójście na skróty, prawda? A w naszej kuchni skrótów nie ma ;) Samodzielnie przygotowany majonez nie ma konkurencji wśród sklepowych, więc staram się nie kupować

Codzienna kuchnia niecodzienna
PIERNICZKI 24 GODZINNE 364

gęstej śmietany 3 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka zmielonego goździka 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego mielonego 1 kostka masła Roślinne z Mlekovity 1 słoik miodu 400 g Wykonanie: dzień przed: Kakao mieszamy z mąką. Miód zagotowujemy z przyprawami. Odstawiamy, dodajemy masło, czekamy aż się rozpuści. Studzimy. W śmietanie rozpuszczamy sodę, odstawiamy aż zwiększy objętość. Białka

Z Majeczką w kuchni
Mini Torciki Szwarcwaldzkie 132

łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao cukier waniliowy ok. 150 g konfitury wiśniowej ok. 330 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudu fix do śmietany słoik wisienek koktajlowych ok. 50 g tartej gorzkiej czekolady *w wersji dla dorosłych biszkopty można dodatkowo nasączyć likierem wiśniowym Mini Torciki Szwarcwaldzkie - Sposób przygotowania: Blaszkę o wymiarze

Słodka Strona
Pleśniak 184

więc moją przygodę na blogu zaczynam z pleśniakiem. na ciasto namówiła mnie moja siostra, która jest fanką tego własnie ciasta. A że miałam w domu słoik dżemu to zabrałam się do pracy. Wyszedł naprawdę zjawiskowo, tylko dobrałam złą formę. Okazała się za mała, następnym razem nie popełnię tego błędu, tak więc radzę ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy

Moje pyszne gotowanie
Łyżkowa szarlotka 166

pieczenia pół opakowania cukru waniliowego (łyżka) Beza: 3 białka 5 łyżek cukru pudru łyżka mąki ziemniaczanej mój mus (a żeby i tu trzymać się reguły łyżkowej to w słoiku było jej tak na 5 porządnych łyżek) Wykonanie: Maki przesiać dodać otręby, proszek i cukier waniliowy i zwykły, wymieszać. Dodać masło i posiekać wszystko nożem. Następnie dodać jajko i wyrobić rękoma

Moje pyszne gotowanie
Czapeczki Św.Mikołaja 120

teraz po zostało mi trochę kruchego ciasta po ostatnich ciasteczkach, oraz bezy a w lodówce miałam jeszcze trochę truskawkowego dżemu. Do wykonania potrzebne będą: Kruche ciasteczka z żurawiną pół słoika dżemu beza szablon: czapka św. Mikołaja (szablon zrobiłam sama bo nie posiadam foremki w takim kształcie) Składniki na bezę: 2 białka 3 porządne łyżki cukru pudru łyżka maki ziemniaczanej Białka

Moje pyszne gotowanie
Ciasto szwedzkie z dżemem 165

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 3 jajka  3/4 szklanki cukru  3/4 szklanki mąki pszennej  2 łyżeczki proszku do pieczenia  100 ml wrzącej wody słoik dżemu Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Ubić jajka z cukrem na, puszystą masę. Dodać mąkę, wymieszać, i następnie dodać wrzącą wodę, wymieszać. Formę (20 cm) wyłożyć papierem

Moje pyszne gotowanie
Buchty jagodowe 161

drożdży 500 g maki (3 szklanki + 2 łyżki) 100 g cukru 3 żółtka szklanka letniego mleka 60 g roztopionego, letniego mleka (porządna kopiasta łyżka) cukier waniliowy Dodatkowo: pół słoika dżemu jagodowego tłuszcz do wysmarowania blachy + odrobina mąki białka do wysmarowania bułeczek Wykonanie: Mąkę przesiewamy. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy szklankę mąki i zalewamy mlekiem dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe

Moje pyszne gotowanie
Piernik przekładany powidłami śliwkowymi 217

piernika płaska łyżeczka sody płaska łyżeczka proszku do pieczenia 10 łyżek miodu 125 g roztopionego masła pół szklanki brązowego cukru 2 jajka 200 ml mleka szczypta soli Dodatkowo: słoik powideł śliwkowych Wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Formę wykładamy papierem. (Ja piekłam go w silikonowej keksówce, ale nie polecam bo piernik sporo urósł, a keksówka się w czasie pieczenia zdeformowała

Moje pyszne gotowanie