słoik - 12348 przepisów (strona:654/824)

Metka cebulowa 181

zdaniem jest w sam raz, pozostałe przyprawy możemy dodawać wg własnego uznania. Ja dodałam więcej cebuli i sporo majeranku. Jeżeli nie macie osłonek, taką mieszankę można spokojnie włożyć do słoika - też będzie smaczna

Stare Gary
Zielona sałatka z groszkiem, fenkułem, ogórkami i szparagami 196

wrzucić groszek, gotować 3 minuty. Fasolkę ugotować osobno, do miękkości,  w osolonej wodzie. Ogórki obrać i pokroić na 2 cm kawałki . Wymieszać składniki sosu - najwygodniej robić to w słoiku z zakrętką , wlewamy oliwę i ocet , dodajemy pozostałe przyprawy, zakręcamy i potrząsamy do wymieszania się składników. Wszystkie składniki sałatki przestudzić i przełożyć do miski. Polać sosem i  chłodzić

Stare Gary
Sałatka z czerwonej cykorii 127

przygotowanie Cykorię pokroić w poprzek w dosyć drobne paski. Cebulę pokroić w półkrążki. Kolendrę i szczypiorek posiekać. Cykorię, cebulę i zioła włożyć do miski, wymieszać. Składniki sosu wymieszać w słoiku, polać sałatę. Smacznego

Stare Gary
Klasyczna sałatka z pomidorów czyli Caprese 197

dobrze się połączyły. Pokroić ser mozzarella na  podobną grubość jak pomidory. Na półmisku ułożyć na przemian  plastry pomidora i  z plastry mozzarelli.  Zalać oliwą ze słoika, posypać bazylią, polać jeszcze oliwą i podawać. Smacznego

Stare Gary
Pasztet z cukinii 152

łyżki masła klarowanego lub oleju 2 jajka  (dałam  3) 5-8 łyżek bułki tartej 5 łyżek błyskawicznych płatków owsianych 6-8 suszonych pomidorków ze słoika 5 gałązek oregano lub pietruszki 1/2 łyżeczki wędzonej hiszpańskiej papryki - ostrej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz 80 g boczku wędzonego przygotowanie 3 cukinie umyć i zetrzeć na grubych

Stare Gary
Kulki z serka Labneh w oliwie 192

lekko drugim ręcznikiem, wstawić do lodówki. Po kolejnych 24 godzinach ser wyjąć, ręczniki zmienić na świeże, wstawić do lodówki na kolejną dobę.  Serowe kulki ułożyć w słoiku, dodać zioła i papryczki, zalać oliwą.   Przykryć i przechowywać w lodówce.  podawanie Tuż przed podaniem wyjąć serowe kulki z oliwy i obtoczyć w przyprawach. Możemy użyć

Stare Gary
Domowy sos barbecue 169

około 45 minut mieszając od czasu do czasu. Warto, w trakcie gotowania, sosu spróbować, bo może trzeba go bardziej doprawić zgodnie z naszymi upodobaniami.  Gotowy sos przełożyć do słoika, wystudzić.  Taki sos możemy przechowywać w  w lodówce nawet kilka tygodni. Smacznego

Stare Gary
ziołowa sól - toskańska przyprawa 127

morskiej Przygotowanie: Miksujemy wszystko razem w robocie kuchennym, wysypujemy na tace lub duży talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i pozostawiamy do wysuszenia daleko od słońca. Suche przesypujemy do szczelnie zamykanego słoika

Stare Gary
Mus z dyni Hokkaido gotowanej na parze 156

miękkości ok 1/2 godziny. Miękką dynię pociąć na mniejsze kawałki i blenderem przetrzeć na mus. Jeżeli nie zużywamy całego musu możemy resztę włożyć do słoików i przechować 2- 3 dni w lodówce lub zamrozić

Stare Gary
Sałata z grzankami i kaszanką 207

Podsmażyć plasterki na maśle, z obu stron, na rumiano. Zdjąć z patelni i osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym. Odstawić na bok. Wymieszać składniki sosu ( najwygodniej w słoiku - zakręcić i dobrze wstrząsnąć), doprawić solą i pieprzem. Na patelnię dolać oliwy i usmażyć na niej grzanki z bułki, często obracając, tak aby ładnie zrumieniły się ze wszystkich stron. Osączyć

Stare Gary
Dżem truskawkowy z wanilią 148

chcecie mieć dżem na jesienno-zimowy okres radzę Wam go zapasteryzować. Jeżeli przelejecie gorący dżem do wyparzonych słoiczków, wstawcie je do nagrzanego piekarnika (130st.) i pasteryzujcie ok 20 min. (słoik 1/2l) Jeżeli natomiast Wasz dżem już wystygnie, to wstawcie do zimnego piekarnika, ustawcie te mperaturę na 130st. i pasteryzujcie 25min. * jeżeli macie bardzo słodkie truskawki możecie dać mniej cukru

Kraina Miodem Płynąca
Powidła śliwkowe z czekoladą 157

koniec smażenia dodać kakao i pokruszoną czekoladę (również należy pamiętać o częstym mieszaniu, żeby powidła się nie przypaliły). Wymieszać do roztopienia się czekolady, chwilę podsmażyć. Przełożyć do wyparzonych słoików i gorące odwrócić do góry dnem, chyba, że zależy nam na przetrzymaniu powideł na długi czas, to należy je zapasteryzować. Z podanych proporcji wyszło mi ponad 1 litr. Smacznego! :) * moje śliwki

Kraina Miodem Płynąca
Fasolka nie po bretońsku ;) 145

Fasolkę w tym wydaniu mogłabym jeść dosłownie codziennie i dlatego robię tak dużą porcję, aby móc cieszyć się tym smacznym obiadem przez 2 dni i jeszcze zawekować 1 duży słoik- tak w razie czego :) Do tego kromka chleba z masłem... o matko, na samą myśl już ślinka mi cieknie :))) W wersji dla mięsożerców wystarczy dodać kilka plasterków dobrej kiełbaski

Kraina Miodem Płynąca
Tort Hello Kitty 139

jajek 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl. suchego maku Warstwa wiśniowa: 1 galaretka wiśniowa rozpuszczona w 1 szkl. wrzątku 1 słoik dżemu wiśniowego (ok. 400g) Masa: 750 g mascarpone 750 ml śmietanki 30% 3 śmietan-fixy 12 łyżek cukru pudru 2-3 łyżki nutelli 1. Galaretkę rozpuścić we wrzątku, odstawić do przestygnięcia. Lekko

Kto ugości moich gości?
Suszone pomarańcze 149

Niestety nie do jedzenia, ale idealne jako ozdoba choinkowa albo po po prostu dekoracyjnie wsypać do słoika bądź szklanej miski i cieszyć się pięknym widokiem jak i również zapachem, bo zapach jest obłędny !! :) Do dzieła ! 4 pomarańcze myjemy, kroimy w pół centymetrowe plastry, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 80 stopni (termoobieg). Plastry suszymy

Kredowe Menu