Malibu: * rum- 350 ml * wiórki- 200 g * mleko skondensowane niesłodzone- 500 ml (lub kremówka) * cukier- 1 szklanka * opcjonalnie syrop barmański kokosowy- 2 łyżki Wiórki kokosowe przesypać do litrowego słoika, zalać rumem, dobrze zakręcić i odstawić na 2 dni. Po 2 dniach 'leżakowania', w dużym garnku podgrzać mleko razem z cukrem, mieszając, aż do jego rozpuszczenia i ostudzić. Do garnka
Kraina Miodem Płynącamoczymy i kroimy. Cebulę kroimy kostkę i dusimy na patelni na oleju. Do cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy i wcześniej namoczone rodzynki, solimy i doprawiamy pieprzem. Wszystko studzimy. W słoiku układamy warstwami śledzie oraz cebulę z rodzynkami i koncentratem pomidorowym. Smacznego
Salonik smakówwigilijny. Tego smaku nie da się powtórzyć w żaden inny dzień. SKŁADNIKI: 450 g śledzi po góralsku (z cebulką) 4-5 jajek 1 ogórek korniszony 1/2 małego słoika słodkiej papryki konserwowej (marynowana) 6 łyżek śmietany 18% NIE trzeba przyprawiać! WYKONANIE: Jajka ugotować na twardo - ugotować wodę, do wrzącej wody włożyć jajka i gotować przez 10 minut. Wyciągnąć z wody
Serce zamknięte w formie pysznościchwilę gotujemy cały czas mieszając 3/ Ściągamy z kuchenki czekoladę gorzką z kremówką i dodajemy czekoladę białą aż do rozpuszczenia następnie dodajemy olej kokosowy i miód. 4/ Przelewamy do słoików, a po ostygnięciu wkładamy do lodówki na noc. 5/ Wyjmujemy z lodówki i smarujemy! SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaostrym posmakiem - myślę że Wam posmakuje. Zabierajmy się do pracy! Czas przygotowania: 75minut Dla 4-5osób Składniki: 400g. uprzednio namoczonej cieciorki 6 łyżeczek chrzanu tartego ze słoika ponad litr wywaru z włoszczyzny, liścia laurowego i ziela angielskiego. Sól himalajska, szałwia suszona Ser dziugas w plastrach 200g Śmietanka kremówka 30% tł. 200ml Przygotowanie: 1/ Do wywaru warzywnego wlewamy ciecierzycę
Kuchnia PROzdrowotnasparzam, aby pozbyć się goryczy i ostrości. Następnie kroję w półtalarki. Z musztardy i miodu przygotowuję sos: miód podgrzewam, łączę z musztardą, dodając przyprawy. Zostawiam do ostudzenia. W słoiku układam warstwami cebulę i ryby, przekładając porcją sosu. Zostawiam na 1-2 dni w lodówce, szczelnie zamknięte. SMACZNEGO! *** Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiŚledzie moczymy w wodzie aby usunąć nadmiar soli (około godziny). Kroimy na kawałeczki. Pomarańcza obieramy bardzo dokładnie nie może być białej skórki. Chili kroimy na paseczki lub krążki. W słoiku mieszamy posiekane daktyle, pokrojone pomarańcze, chili i śledzie. Doprawiamy pieprzem. Zalewamy olejami po samą górę. Zamykamy szczelnie. Wstawiamy do lodówki minimum na całą noc. Gotowe! Pychota! Zapraszam na mój profil
SMYKWKUCHNIpodzielić na trzy części. Każdą wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Nakłuć widelcem. Każdą część piec około 10 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem: 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki, 130g kaszy manny, 120g cukru, 1 litr mleka, 200g margaryny Palmy z Murzynkiem. Kaszę rozpuścić w szklance mleka. Resztę mleka zagotować
Z miłości do słodkościgotujemy. W szklance wody rozrabiamy mąkę - robiąc zaklepkę i dodajemy do potrawy. Następnie gotujemy jeszcze przez 5 minut. Na sam koniec przyprawiamy suszonym majerankiem. Fasolkę warto jest zagotować w słoiki i mieć w zapasie w lodówce :) Fasolka po bretońsku
Bon Appetit Małgorzatyskładniki: 2 paczki ciastek owsianych słoik masła orzechowego 1/4 kostka masła tabliczka czekolady najlepiej gorzkiej Ciastka rozkruszamy na piasek w blenderze albo wałkiem do ciasta. Rozkruszone ciastka mieszamy z masłem orzechowym i masłem. Gotową masę chłodzimy w lodówce. Następnie w dłoniach formujemy kulki i wstawiamy do lodówki. W tym czasie w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę
Bon Appetit MałgorzatyCały rok czekam na malinówki z ogrodu. Nie ma nic lepszego niż domowa zupa ze świeżych pomidorów a nie takich ze słoika :) Składniki: 1 kg dojrzałych pomidorów ( u mnie malinówki z działki) ćwiartka kurczaka (może być inne mięso np. wołowina z kością), 2 marchewki, 1 pietruszka kawałek selera, por, liść laurowy, 2 ziela angielskie, pieprz, sól
Bon Appetit Małgorzatyćwiartek jabłek około 6-10 połówek gruszek 400 ml krwi z octem, wodą i solą sól, pieprz śmietana do zabielenia zupy 2-3 łyżki mąki Jak przygotować krew? Do słoika nalewamy około 70 ml przegotowanej, zimnej wody, oraz łyżkę stołową octu (by krew nie skrzepła) i pół łyżeczki soli. Do takiego roztworu bezpośrednio spuszczamy krew ciągle mieszając. Roztwór z krwi
Bon Appetit Małgorzatycebula 3- ziele angielskie 2 -liście laurowe sól, peiprz 2 jajka gałka muszotołowa majeranek suszony 2 ząbki czosnku Propozycja podania pasztetu z: rukola (koszyczek) suszone daktyle (tureckie) żurawina w słoiku sos balsamiczny Mięso z królika gotujemy. Gdy wypłyną szumowiny (po około godzinie) wylewamy wodę i wstawiamy mięso na ogień w drugiej wodzie. Do niej dodajemy włoszczyznę i ziele angielskie oraz
Bon Appetit Małgorzatybiałą kiełbasą :) Składniki: 4 średnie ziemniaki 2 cebule 2 garści włoszczyzny mrożonej w słupkach 1 łyżka masła - do podsmażania 1,5 l bulionu warzywnego albo z boczku wędzonego duży słoik chrzanu (ale smak chrzanu możemy dozować stopniowo do zupy) 2 kwadraciki serka topionego śmietankowego albo mascarpone 50 ml śmietanki kremówki - do zrobienia kleksów otarta skórka z połowy
Bon Appetit Małgorzatysmaku zresztą też pyszne, na gorąco na obiad jak i na zimno do pajdy chleba :) Składniki: 1 kg mięsa gulaszowego, wieprzowego (zmielonego) 2 jajka + 1 białko 1 młoda cukinia słoik mieszanki warzywnej (kukurydza, groszek zielony oraz marchewka) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku suszony majeranek suszony tymianek sól, pieprz ok. 3 łyżek bułki tartej olej do smażenia Cebulę
Bon Appetit Małgorzaty