słoik - 12348 przepisów (strona:653/824)

Kurczak z zalewy octowo-ketchupowej 204

rumiano na rozgrzanym oleju.Ja smażyłam we frytkownicy. Do wody dodać pokrojoną w pół talarki cebulę, przyprawy, ketchup oraz ocet. Tak przygotowaną zalewę zagotować. Usmażone mięso przełożyć do pojemnika lub słoika  [ u mnie w misce Tupperware]i zalać gorącą zalewą.Po wystudzeniu wstawić do lodówki na co najmniej 2 dni.[ u mnie były dobre na drugi dzień

Moje domowe kucharzenie
Podsumowanie października 195

ziemniaki Schabowy wg Magdy Gessler Szybki sernik Biszkopt dwukolorowy Syrop z pigwy Mięso wekowane Kotlety mięsne z kapusta pekińską Sałatka z ogórków,cebuli i papryki na zimę Paprykarz do słoików Biszkopt z jabłkami i pianką

Moje domowe kucharzenie
Sałatka z rukoli z suszonymi pomidorami.... 205

dzisiejszą  kolację proponuję sałatkę z rukoli. Szybka , zdrowa, dietetyczna. SKŁADNIKI opakowanie rukoli ( można również mix sałat pomidorki koktajlowe 25 dag. suszone pomidory- pół słoika dwie łyżki prażonych płatków migdałów kilka oliwek ser do sałatek typu bałkański ( można kupić w Lidlu) kilka winogron  ( białe lub czerwone) Na sos 4-5 łyżek oliwy z oliwek 2  łyżki octu balsamicznego

W kuchennym oknie Ewy
Piernik z syropem klonowym i powidłami 194

jaja 1/2 łyżeczki sody 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przyprawy znajdziecie na stronie  www.skworcu.com.pl   Do dekoracji: tabliczka czekolady 3 łyżki mleka  Do przełożenia: słoik powideł śliwkowych 1. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, goździki, sodę, sól, przyprawę do piernika, dokładnie wymieszać.  2. Zaparzamy pół szklanki mocnej herbaty. W rondlu roztapiamy masło

Apetyczna babeczka
Zielone pesto z bazylii, rukoli i słonecznika 282

przygotowanie naszego pesto jest przeraźliwie proste - po prostu blendujemy ze sobą wszystkie składniki, aż do uzyskania zielonej papki, którą następnie doprawiamy do smaku i chowamy do lodówki. Albo do słoika. Albo zużywamy od razu :D A do czego zużywamy? Tak naprawdę zależy to tylko od naszej wyobraźni. Świetnie pasuje do mięs i serów, może być bazą sosu do sałatki, można

Kulinarne zapędy Kokosa
Ogórki małosolne 212

gdyż ogórki małosolne robiłam dopiero przy okazji drugiej partii kiszonych ;) Składniki są dokładnie takie same, jak w tym przepisie , sposób przygotowania również, za wyjątkiem kilku drobnych różnic: - nie używamy słoików, ogórki wraz z dodatkami umieszczamy w boncloku (nie mam pojęcia, czy to ogólnopolska nazwa, a jeśli nie, to jak takowa brzmi, tak czy siak to takie naczynie z kamionki

Kulinarne zapędy Kokosa
Sos słodko - kwaśny bez warzyw 262

zarówno do wszelkiego rodzaju dań kuchni azjatyckiej jak i warzyw na patelnię, mięs, ryżu,. a nawet makaronu. Do kanapek też się nada ;) Można zrobić go więcej i zapasteryzować w słoiku, moim zdaniem jednak jego przygotowanie jest tak szybkie i proste, że nie jest to konieczne. Smacznego

Kulinarne zapędy Kokosa
Pikantna potrawka z kurczaka z pieczarkami i pomidorami 407

traktujemy praską lub bardzo drobno siekamy, świeże pomidory parzymy, a następnie obieramy ze skóry, suszone zaś kroimy na malutkie kawałeczki. Ja użyłam bodaj czterech, bo tyle mi zostało w słoiku, Wy użyć możecie więcej, jeśli ktoś lubi :) Później jest już z górki - na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę, po 2-3 minutach dodajemy czosnek, wszystko razem szklimy pilnując, by czosnek

Kulinarne zapędy Kokosa
SZARLOTKA NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE, OTULONA BEZOWĄ KOŁDERKĄ I OBSYPANA KRUSZONKĄ 375

chcemy cieniutką warstwę bezy dajemy dwa białka i 100g cukru, gdy chcemy mieć grubszą warstwę dajemy 3 białka i 150g cukru. Jabłka mieszamy z mąką ziemniaczaną (na jeden słoik dałam 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, ja użyłam 1,5kg jabłek i 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, była ich dość gruba warstwa, bardzo zwarta dzięki skrobi ziemniaczanej, nic nie wypływało). Na schłodzonym

Smaczne Zdrowe
Posypka cukrowa, serduszka 209

Serduszka na foli zostawiamy na całą noc, nie ruszamy, aby ich nie pokruszyć. Im lepiej wyschną, tym ładniej odejdą od foli. 5. Po odlepieniu serduszek przekładamy je delikatnie do słoika i używamy wg. potrzeb. Tak przygotowana posypka może być przechowywana przez kilka miesięcy. Idealne pojemniki do kuchni znajdziecie na www.ziołowo.pl POLECAM . Posypki cukrowej nie należy używać do wilgotnych

Apetyczna babeczka
sos paprykowy z pomidorami,jabłkami z goździkami,cynamonem... 189

blenderem wszystko zmiksować, wsypać żelfix 3:1 i dać cukru mniej niż podano na opakowaniu - czyli dać 20 dag na opakowanie, zagotować mieszając i gorący sos przelać do wyparzonych słoików, mocno zakręcić i postawić do wystudzenia na zakrętkach sos smakuje do ryby smażonej, do matiasów, do pulpetów, makaronów, zapiekanek, pizzy............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
gulasz z indyka z warzywami... 155

Francja - sól z atlantyckiego wybrzeża Bretanii zielonoszare zabarwienie powodują naturalne minerały - zastosowanie: wzbogaca wszystkie dania, szczególnie owoce morza, steki i pozostała cała gama dań kuchni francuskiej - opakowanie: szklany praktyczny słoik z dużym otworem, co ułatwia nabieranie soli łyżeczką - pojemność: 200 gram

W Mojej Kuchni Lubię
zupa krem ze świeżych pomidorów z solą do pomidorów... 160

śmietaną do smaku........SMACZNEGO!!! Royal Brand - sól morska do pomidorów: - zastosowanie: do pomidorów, do wszystkich dań z dodatkiem pomidorów świeżych, do mięs, drobiu, przecierów, soków - opakowanie: 200gram, szklany, praktyczny słoik z szerokim otworem - skład: sól morska, pomidory w płatkach, pieprz, czosnek, oregano, gałka muszkatołowa, imbir, cynamon

W Mojej Kuchni Lubię
placki z liśćmi selera,pietruszki,papryką i solą różową himalajską... 194

sporządzony roztwór soli pomaga przy bólach ucha środkowego, przy katarze, płukankach gardła, w kąpielach przy przeziębieniach, wyczerpaniu organizmu i odtruwaniu - pochodzenie: wydobywana jest u podnóża Himalajów - opakowanie: szklany praktyczny słoik z dużym otworem - pojemność: 200 gram

W Mojej Kuchni Lubię
matiasy z pieczarkami w buraczkach ćwikłowych w oleju... 172

Składniki: 6 sztuk matiasy, 2 sztuki cebula czerwona, 250 gram słoik pieczarki w zalewie, 8 sztuk buraczki ćwikłowe całe, 1 łyżeczka cukier, 2 łyżeczki suszone mielone chilli, - ile potrzeba olej rzepakowy, 1/2 szklanki soku z buraków ćwikłowych matiasy 1x wymoczyć przez godzinę w zimnej wodzie, potem śledzie odlać na sito, aby dobrze obciekły z wody pokroić matiasy

W Mojej Kuchni Lubię