słoik - 12348 przepisów (strona:662/824)

Sałatka "warzywny galimatias" 167

zapowiedzieli się za godzinę? Nic nie szkodzi. Sięgamy do zawsze zaopatrzonej spiżarni. -puszka czerwonej fasoli -puszka kukurydzy -2 puszki tuńczyka w oleju(duże kawałki) -5-7 średnich ogórków konserwowych -słoik fasolki szparagowej -9 suszonych pomidorów -garść pokrojonej papryki grillowanej lub konserwowej -3 papryczki chili -3 marchewki, które musimy sobie ugotować i pokroić w kostkę    Przygotowujemy dużą miskę. Wrzucamy

Maminek kulinarny
Smalec domowy 128

ogień i smażymy do czasu zeszklenia cebuli.    Do skwarek z cebulą dosypujemy mięso.    Smażymy do czasu, kiedy cebula jest ledwo widoczna.    Przelewamy do słoików, zakręcamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Potem robimy sobie kanapki (mogą być z kiszonym ogórkiem)  i zachwycamy się smakiem. Smacznego

Maminek kulinarny
Jabłka w płaszczykach 155

kwasku cytrynowego Do tak przygotowanego syropu wkładamy wydrążone jabłka i na małym ogniu gotujemy przez 5 minut, obracając je.    Wyjmujemy z syropu i studzimy. Syrop zlewamy do słoika, zakręcamy i wykorzystamy go przygotowując jabłka następnym razem.    Do środka jabłek możemy włożyć dżem lub świeże owoce, np. śliwki węgierki.    Korzystamy z uniwersalnego ciasta na sakiewki

Maminek kulinarny
Jabłecznik 175

smaku i zagotowujemy w garnku (należy uważać, aby ich nie rozgotować, czyli w momencie zagotowania zdejmujemy garnek z ognia). Odcedzamy sok. Możemy też wykorzystać gotowe jabłka na szarlotkę ze słoika.    Zagniatamy kruche ciasto: -1,5 szklanki mąki pszennej -0,5 szklanki cukru pudru -10 dkg margaryny -1 jajko -aromat śmietankowy -łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie produkty wkładamy

Maminek kulinarny
Dżemik z pigwy 138

pokrojoną pigwę i cukier. Na 1 kg owoców ok. 40 dkg cukru.    Mieszamy i gotujemy, aż dżemik będzie gęsty a nasze kawałki szkliste.    Przekładamy do słoików i zakręcamy. Gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Buraczki marynowane 191

angielskie Na 2 kg buraczków potrzebujemy 2 porcje zalewy. Zagotowujemy wszystkie składniki, dodajemy pokrojoną cebulę a następnie buraczki.    Gotujemy ok. 15 minut. Przekładamy buraczki i cebulę do słoików, zalewamy zalewą i zakręcamy. Gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Śledziki Beatki 141

dosypujemy rodzynki i mieszamy. Doprawiamy do smaku warzywkiem i pieprzem. Zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.    Dodajemy pokrojone śledzie i po wymieszaniu nasze śledziki przekładamy do salaterki lub słoika. Gotowe. Smacznego życzymy na jutro

Maminek kulinarny
Bigos wigilijny 187

piekarnika o temperaturze 180 st. C z termoobiegiem. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i zapiekamy przez godzinę, od czasu do czasu mieszając. Bigos jest gotowy. Możemy przełożyć go do słoików i pasteryzować przez 40 minut. W ten sposób będziemy mieć gotowy bigos na święta i więcej czasu na przygotowanie innych potraw. Smacznego

Maminek kulinarny
Torcik urodzinowy 140

ciastko tortowe. Jednym z naszych ulubionych jest torcik z suszonymi śliwkami. Musimy zacząć od przygotowania śliwek. Należy to zrobić w przeddzień pieczenia. 20 dkg suszonych śliwek układamy ciasno w słoiku i zalewamy je wódką. Zakręcamy i pozostawiamy na kilka godzin a najlepiej na noc.    Składniki na biszkopt: -6 jajek -szklanka cukru -3/4 szklanki maki pszennej

Maminek kulinarny
Dżem agrestowy 112

ogniu gotujemy do momentu pojawienia się soku. Często mieszamy.    Wsypujemy resztę cukru i często mieszając gotujemy do uzyskania konsystencji dżemu. Potrwa to ok. 3 godziny. Przekładamy do słoików , zakręcamy i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Dżem truskawkowo - rabarbarowy 167

Dodajemy oczyszczone truskawki.    Dosypujemy resztę cukru.    Gotujemy na niewielkim ogniu do zredukowania soku, co pewien czas mieszając. Zajmie na to ok. 3 godziny. Przelewamy do słoików, zakręcamy i dżemik gotowy. Smacznego

Maminek kulinarny
Agrest w truskawkowym syropie 139

Propozycja dla tych, którym po przygotowaniu truskawek w syropie pozostał do wykorzystania syrop truskawkowy. Wystarczy mieć agrest, oczyścić go i umyć, włożyć do słoików, zalać podgrzanym syropem, zakręcić, wstawić do garnka z wodą i gotować 7 minut, od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć. Potem wstawiamy do spiżarni a zimą wystarczy tylko sięgnąć. Świetny do deserów, ciast i jako kompot

Maminek kulinarny
Konserwa rybna domowa 173

godzinę, następnie temperaturę obniżamy do 160 st. C i pozostawiamy na kolejną godzinę. Na ostatnią, trzecią godzinę temperaturę obniżamy do 100 st. C.    Przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy w garnku z wodą przez 40 minut

Maminek kulinarny
Przecier z mirabelek 150

Przecieramy przez sitko.    Do przecieru dodajemy cukier i zagotowujemy.    Na koniec dodajemy otartą skórkę z cytryny, mieszamy, chwilę gotujemy a następnie przekładamy do słoików, zakręcamy i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Sałatka z kapusty 167

dodajemy cukier i sól oraz pieprz. Dokładnie wszystko mieszamy.    Dodajemy olej i ocet i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. godzinę, aby warzywa zwiotczały.    Przekładamy do słoików, uzupełniamy sokiem, zakręcamy i wstawiamy do pasteryzacji  na 25 minut. Smacznego

Maminek kulinarny