słoik - 12348 przepisów (strona:647/824)

chleb razowo - orkiszowy na zakwasie 193

Zakwas zrobiłam według tego przepisu  poniżej: Na ten przepis użyłam zakwasu, który ma ponad miesiąc. http://jollowanie.blogspot.com/search?q=zakwas+ - nie cały słoik litrowy zakwasu ok.700ml - 10 g drożdży - 2 szklanki wody letniej - 300 g mąki razowej 2000 - 300 g mąki chlebowej - 400 g mąki orkiszowe - 100 g otrębów żytnio - orkiszowych - łyżka soli Drożdże rozrobiłam z zakwasem, wsypałam wszystkie mąki

Pasje Jolki
powidła śliwkowe 143

godziny , powinny już się pięknie połączyć i zmienić kolor na brązowawy.Aby uniknąć zmiany koloru można dodać kilka łyżek octu ,na początku smażenia. Jeszcze gorące przekładam do wyparzonych słoików, odwracam do góry nogami i nakrywam  grubym ręcznikiem.Zostawiam do całkowitego wystygnięcia

Pasje Jolki
Sos Pomidorowy 162

przypalić. Dusimy na małym ogniu, sos ma delikatnie pyrkać ok. 1,5 godziny, aż zgęstnieje.  Pod koniec duszenia dodajemy czosnek i jeszcze gorące wkładamy do wyparzonych słoików. SMACZNEGO

Pasje Jolki
Sok z czarnego bzu 152

doprowadzamy do wrzenia, przecedzamy, dodajemy cukier i znowu zagotowujemy. Cukru w/g uznania, ja daje na każdy litr niepełną szklankę . Gdy cukier się rozpuści, przelewamy sok do wyparzonych butelek, czy słoików, nakrywamy np. ręcznikiem i gdy ostygną przechowujemy  w ciemnym miejscu .Na zimę jak znalazł. Skarb

Pasje Jolki
Wywar mięsny na Zupę / Consume soup 206

godzin. Na początku pojawi się piana, można ją zebrać łyżką cedzakową i wyrzucić, wywar będzie klarowniejszy. Po ok.2 godzinach wyjmujemy warzywa i mięso. Wywar wlewamy do słoików, gdy jest zimny zamykamy i wkładamy do lodówki. Mięso obrane z kości i warzywa można dodać do przygotowywanej później zupy

Pasje Jolki
Zupa Szczawiowa / Soup with Sorrel 200

mniejszą ilością wody i po ok. godzinie masz idealną bazę pod zupę. Na dwa litry przygotuj - 3-4 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę - 200-300 g ze słoika ( ja mam swój, zrobiony latem) nie mielony tylko pokrojony. - pół szklanki słodkiej śmietany 12% lub tłuściejszej - sól, pieprz, natka pietruszki lub koperku. Do gotującego się wywaru wrzuć ziemniaki, gotuj do miękkości

Pasje Jolki
Pierogi z grzybami i mozzarellą z nutą wędzonego boczku 181

ciasto odetchnęło na parę minut. Wstawiamy garnek z osoloną wodą na gaz. Odkrawamy po kawałku i wałkujemy na 2-3 mm.Wykrawamy kółka np. szklanką.(ja używam pół litrowy słoik) Nakładamy farsz, zwijamy i wrzucamy partiami na wrzącą wodę. Nie podsypuj za bardzo mąką, gdyż wtedy wysuszasz ciasto. Gotuj ok. 7-8 min.długość zależy od grubości ciasta . Ugotowane pierogi wyrzucamy

Pasje Jolki
Sos Ragout bolognese 178

małym ogniu dusimy ok. 1-1,5 godziny, aż odparuje połowa wody, często mieszając aby nie przypalić. Przepis jest na ok. 3 litry sosu. Ja część zamykam w słoiki, jak sos jest jeszcze gorący, a część zostawiam na danie z makaronem i parmezanem. SMACZNEGO . CMOK

Pasje Jolki
Chleb na zakwasie ręcznie wyrabiany 224

czasu, nie będziemy ich dodawać. Drożdże skracają również czas oczekiwania na wyrośnięcie chleba. Pół szklanki ciepłej wody wlewamy do miski, dodajemy drożdże i miód. Rozpuszczamy. Teraz dorzucamy zakwas ze słoika, trochę zostawiamy na dnie i dokarmiamy. Do tej masy dodajemy szklankę mąki pełnoziarnistej razowej i mieszamy, nakrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 40 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie

Pasje Jolki
Pizza, różne wariacje w dodatkach 243

kukurydzę z puszki, na drugiej pieczarki i kukurydzę.Na trzeciej i czwartej połówce znalazły się pokrojone oliwki, tuńczyk w sosie własnym, papryka słodka świeża i  papryczki ze słoika łagodne. Całość sypiemy startym serem, w ilości jaka Wam odpowiada. Wkładamy do piekarnika nagrzanego 200 ° na  20 minut. SMACZNEGO . CMOK

Pasje Jolki
Zupa ogórkowa 187

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 litrowy słoik ogórków kiszonych domowych 4-5 średnich ziemniaków marchewka kawałek selera 2 liście pora kostka rosołowa 10 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego 2 liście laurowe 2 łyżki śmietany Do dużego

kulinarnyswiatdomi
Makaronowe muszle z tuńczykiem i sosem serowo-pomidorowym 282

dodatkiem tuńczyka. Równie dobrze można przygotować sos dzień wcześniej. Całość lekko zapieczona i pyszne danie gotowe:) Składniki: 300g makaronu duże muszle De Cecco, puszka krojonych pomidorów Valfrutta,  słoik tuńczyka w sosie własnym Callipo,  szklanka soku pomidorowego,  100g serka topionego,  2 łyżki zielonych oliwek,  cebula,  łyżka glassy sojowej Ponti,  łyżka soku z cytryny Limmi

Z miłości do słodkości
Turecka sałatka z ciecierzycy, Nohut Salatası 1454

Oliwki należy pozbawić pestek. Pomidory pokrój w kostkę, a jeżeli używasz koktajlowych, przekrój je na połówki. Cebulę pokrój na cienkie plasterki. Składniki sałatki umieść w misce. W miseczce lub słoiku wymieszaj składniki sosu. Spróbuj i ewentualnie dopraw. Polej sosem sałatkę i wymieszaj. Posyp posiekaną natką pietruszki lub miętą oraz pokruszonym serem feta.  Podawaj od razu lub wstaw do lodówki

Chilli Czosnek i Oliwa
Kruche ciasto ze śliwkami i cytrynową pianką 387

żółtek 2 łyżki gęstej   śmietany Na piankę: 5 białek szczypta soli 1 op. kisielu cytrynowego 2 łyżki soku z cytryny 0,5 szkl. cukru Owoce: Słoik śliwek z kompotu ( lub ok 0,5 kg świeżych) Płatki migdałów Wykonanie: Mąki i budyń przesiać z proszkiem i wymieszać z cukrem. Dodać pokrojoną margarynę , wymieszane żółtka ze śmietaną i zagnieść ciasto. Podzielić

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia