parzymy, zdejmujemy skórę. Kroimy na dużą kostkę. Do garnka z wodą dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Gotujemy około 20 minut. Przyprawiamy solą, cząbrem i pieprzem. Gorący przecier wlewamy do słoików. Wekujemy około 15 minut. Potem wystarczy dodać słoiczek do wywaru i zupka gotowa
Humanistka w kuchnisię nam nie przypala, nie musimy więc stać przy kuchni żeby go doglądać. Z podanych składników wyjdzie wam baardzo duża porcja bigosu, który możecie przełożyć do słoików (tak jak ja) i dłużej przechowywać w lodówce. Polecam użyć śliwek wędzonych zamiast suszonych, bigos nabiera wtedy bardzo fajnego aromatu. Ja wykorzystałam produkt firmy Skworcu . Polecam przygotować taki
Marta Gotujebardzo gładką masę- potrwa to w zależności od blendera (u mnie to 2 min) 3. W trakcie może się okazać, że trzeba dodać trochę oliwy. 4. Całość pakujemy do słoika. Smacznego
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisyugotujemy na wywarze z żeberek. SKŁADNIKI ok. 3 litry wywaru z żeberek i warzyw ( tu 4 żeberka wieprzowe, jedna marchewka , pół pora , pół pietruszki , kawałek selera 1 słoik kiszonej kapusty ( jak ktoś lubi gęsty można więcej) 30 dag boczku 3-4 ziemniaki 1 cebula liść laurowy, 3-4 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz 1 łyżka oleju WYKONANIE
W kuchennym oknie Ewygyrosa ale-raj 1 łyżeczka papryki słodkiej ale-raj 0,5 kapusty pekińskiej 1-2 łyżki majonezu (do kapusty) 0,5 puszki kukurydzy 5 ogórków konserwowych 1 mały słoik papryki konserwowej 3-4 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany gęstej 18% 3-4 łyżki ketchupu pikantnego czerwona cebula szczypior sól, biały pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Piersi
Ala piecze i gotujemąki szczypta soli 5 dag i 8 łyżek cukru 10 dag masła łyżka kwaśnej śmietany 1 jajko i 2 białka masło i mąka do formy półlitrowy słoik niesłodkiego musu jabłkowego 1 łyżka cukru waniliowego 2 płaskie łyżki cynamonu Mąkę przesiać, dodać sól, 5 dag cukru i masło, posiekać nożem. Dodać śmietanę i żółtko (białko odłożyć do miseczki
Konrad Gotujemoże jeszcze nie być bardzo gęsty. Często potrzebuje nawet do 24 godzin, aby nabrać bardzo gęstej konsystencji. Likier jest bardzo gęsty, więc lepiej po przygotowaniu zlać go do słoika niż do butelki. Wówczas łatwiej będzie go wydobyć. Ja zastąpiłam cukier wanilinowy cukrem z prawdziwą wanilią, stąd czarne kropeczki w likierze. Spirytusu nie można zastąpić wódką. Ajerkoniak przygotowany na bazie
Gospodyni Miejskakonfiturami różnymi, z jabłkiem potartym i cynamonem, z plasterkami jabłka zatopionymi w ciecie, z cukrem pudrem a nasz hit ostatnio - z czekoladą gorzką do smarowania (EnerBio z Rossmanna, słoik 16 zł - PRZE-PY-SZNA :)) i konfiturą wiśniową równocześnie - oczywiście popijamy czarną kawką... Po takim śniadaniu lokomotywa rusza tak, że aż gorąco się robi, autentycznie :) I tak jak kiedyś mieliśmy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEpodobnie jak fasolę, namaczamy przez noc, zmieniamy wodę i gotujemy do miękkości. Można też (wersja dla nie mających czasu na 2-godzinne gotowanie strączków) kupić ją w puszcze lub słoiku, gotową do jedzenia. Jeśli gotujemy sami w domu, solimy dopiero po ugotowaniu! (inaczej nie zmięknie). Oprócz ciecierzycy w skład hummusu obowiązkowo wchodzi sezam, czosnek, cytryna, oliwa, no i przyprawy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEKruche ciasteczka to zawsze dobry pomysł na prezent. Można przygotować je znacznie wcześniej, zarezerwować sobie mnóstwo czasu na dekorację, zamknąć w ładnym słoiku lub pudełku i voilà! Prezent gotowy :) Ja dzisiejsze ciasteczka dekorowałam z myślą o Walentynkach, świetnie nadadzą się jednak także na inne uroczystości jak urodziny czy eleganckie przyjęcie. Składniki na ciasteczka (jeśli decydujemy się na lukrową dekorację polecam
Ciastkozercylekkie, bardzo smaczne. Kupuję już ugotowane buraki, które można znaleźć w każdym supermarkecie w Anglii. Pewnie jakbym miała gotować buraki przyrządzałabym większą ilość i mroziła czy pakowała do słoików. A tak bardzo szybko szykuję dodatek do drugiego dania. Przepis z głowy, podpatrzony u babci czy mamy. Smakują na ciepło, jak również na zimno. Składniki: buraki (ja liczę jeden większy burak
NA MOIM TALERZUJest to bardzo prosta pasta, idealna na kanapki. Jest jedną z najlepszych jakie jedliśmy, choć mąż typowy mięsożerca. Zatem do dzieła:) Składniki; puszka cieciorki, 1/2 słoika suszonych pomidorów w oleju, ząbek czosnku, sól, pieprz do smaku Wykonanie; Blendujemy razem cieciorkę z pomidorami, dodajemy czosnek i przyprawy do smaku
Anioły w kuchniwinie, czyli: co się nawinie - to do sałatki) :) Składniki: -1 opak. makaronu ryżowego -puszka groszku -mały słoik selera marynowanego -3-4 jajka -kilka plastrów wędliny gotowanej -kilka plastrów żółtego sera -majonez, pieprz, sól -1 ząbek czosnku Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, makaron gotujemy "al dente" zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ostudzone jajka kroimy w kostkę, seler odcedzamy z zalewy. Następnie
KasiekGotujeSkładniki: -4-5 kabanosów -100 g sera żółtego w kawałku -1 czerwona papryka -mały słoik oliwek (zielonych lub czarnych) Wykonanie: Kabanosy kroimy w grube plastry, ser żółty w małą kostkę, paprykę w drobne kawałki (kostkę lub paseczki), zaś oliwki na pół. Na wykałaczkę nadziewamy: ser, kabanosa, paprykę i na końcu oliwkę. Składniki można oczywiście zmieniać i układać w dowolnej kolejności
KasiekGotujeszaleństwo). Podejrzewam, że charakter sosu zmienił się znacząco. Uppps... ;) Składniki curry sok z 1 limonki skórka z połowy limonki 3 ząbki czosnku 2cm świeżego imbiru 2 grillowane papryki ze słoika 1 czerwona papryczka chilli bez szypułki i pestek 3 suszone pomidory 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka sosu rybnego kilka gałązek świeżej kolendry dodatkowo 1kg filetów
W kuchni wieczorem