teraz po zostało mi trochę kruchego ciasta po ostatnich ciasteczkach, oraz bezy a w lodówce miałam jeszcze trochę truskawkowego dżemu. Do wykonania potrzebne będą: Kruche ciasteczka z żurawiną pół słoika dżemu beza szablon: czapka św. Mikołaja (szablon zrobiłam sama bo nie posiadam foremki w takim kształcie) Składniki na bezę: 2 białka 3 porządne łyżki cukru pudru łyżka maki ziemniaczanej Białka
Moje pyszne gotowanieWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml wrzącej wody słoik dżemu Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Ubić jajka z cukrem na, puszystą masę. Dodać mąkę, wymieszać, i następnie dodać wrzącą wodę, wymieszać. Formę (20 cm) wyłożyć papierem
Moje pyszne gotowaniedrożdży 500 g maki (3 szklanki + 2 łyżki) 100 g cukru 3 żółtka szklanka letniego mleka 60 g roztopionego, letniego mleka (porządna kopiasta łyżka) cukier waniliowy Dodatkowo: pół słoika dżemu jagodowego tłuszcz do wysmarowania blachy + odrobina mąki białka do wysmarowania bułeczek Wykonanie: Mąkę przesiewamy. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy szklankę mąki i zalewamy mlekiem dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe
Moje pyszne gotowaniepiernika płaska łyżeczka sody płaska łyżeczka proszku do pieczenia 10 łyżek miodu 125 g roztopionego masła pół szklanki brązowego cukru 2 jajka 200 ml mleka szczypta soli Dodatkowo: słoik powideł śliwkowych Wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Formę wykładamy papierem. (Ja piekłam go w silikonowej keksówce, ale nie polecam bo piernik sporo urósł, a keksówka się w czasie pieczenia zdeformowała
Moje pyszne gotowanieCiasto: 3 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku 1/2 szklanki cukru pudru 200 g masła 6 żółtek Beza: 6 białek 1,5 łyżki cukru pudru łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: słoik dżemu wiśniowego pół szklanki posiekanych orzechów laskowych Masa: 3 szklanki mleka 5 łyżek mąki ziemniaczanej 3 jajka cukier waniliowy 3/4 kostki margaryny 1/2 szklanki cukru 4 łyżki mąki Wykonanie: Ciasto
Moje pyszne gotowaniekiedyś powtórzę. Zachęcam do wykonania tej zapiekanki, bo nie wymaga długiego siedzenia w kuchni. Składniki: opakowanie makaronu penne 500 g 0,5 kg mięsa mielonego marchew + groszek ze słoika puszka kukurydzy 1 cebula 1-2 ząbki czosnku sos pomidorowy 500 g ser do starcia sól, pieprz, bazylia, słodka zmielona papryka Składniki na sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 2 łyżki
upichcicblaszce do pieczenia (moja o wymiarach 25x38 cm), wcześniej wysmarowanej margaryną i podsypanej bułką tartą. Na wyłożone ciasto układamy domowej roboty mus jabłkowy (przygotowany jesienią do słoików, właśnie na takie ciasta). Jeśli nie mamy musu, to możemy kupić albo najlepiej samemu go zrobić przed przygotowaniem ciasta, szczególnie teraz kiedy jabłek u nas dostatek ;) Mus jabłkowy: jabłka kroimy na kawałki
upichcicjednej chałki otrzymujemy naprawdę sporą ilość deseru. Można go podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło...znakomity jest z lodami. Składniki: ok. 50 g masła duża chałka średni słoik dżemu (smak dowolny) 2 żółtka 1 jajko ok. 4 łyżek cukru najlepiej brązowego 0.5 l śmietanki kremówki 250 ml mleka 3,2% ok. 1 łyżki mielonego imbiru Sposób przyrządzenia
upichcicsmakuje, jest mięciutki, delikatny, jego wykonanie nie zajmuje dużo czasu i jest idealny do świątecznej herbaty ;) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 250 g masła 3 jajka szklanka cukru słoik powideł śliwkowych około 250 g 2-3 łyżki miodu 3 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia i sody przyprawy korzenne: cynamon, kardamon, imbir, goździki, ziele angielskie, gałka muszkatołowa bądź opakowanie przyprawy
upichcicosuszyć papierowym ręcznikiem. Przyprawić solą i pieprzem, i obtoczyć lekko w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Usmażone, gorące śledzie, ułożyć w słoiku lub naczyniu, które możemy zamknąć. Zalać gorącym sosem, przykryć i odstawić do wystygnięcia. Przechowywać w lodówce przynajmniej przez kilka dni. Drobne ości pod wpływem kwaśnego sosy zmiękną w tym czasie, a mięso
Codzienna kuchnia niecodziennałyżka ziół prowansalskich , duża szczypta soli , 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Wszystkie składniki połączyć. Jeśli często robicie pizzę, to taki sos może stać w lodówce w zakręconym słoiku przez 3-4 dni. Tak przygotowaną pizzę przekładamy na wyjętą z nagrzanego piekarnika blachę i pieczemy przez kilkanaście minut. (Przy włączonym termoobiegu trwa to krócej.) Kiedy pizza ma lekko zrumienione brzegi
Codzienna kuchnia niecodziennaprzepis (który nieco zmodyfikowałam) polecam również Wam :) Składniki: 125 ml mleka , 375 g mąki , 30 g drożdży , 50 g cukru , 75 g masła , 1 jajko , 1/4 łyżeczki soli , średni słoik ulubionego dżemu - użyłam śliwkowego z dodatkiem cynamonu, 100 g posiekanych migdałów - użyłam płatków migdałowych. Drożdże rozetrzeć z cukrem aż do ich rozpuszczenia. Dodać ciepłe mleko i wymieszać. Wsypać przesianą mąkę
Codzienna kuchnia niecodziennapostoi kilka dni. Można nawet pokusić się na zrobienie jego większej ilości, przełożenie do słoiczków i zapasteryzowanie. A potem, kiedy na zrobienie obiadu nie będzie zbyt dużo czasu, otwieramy słoik i podgrzewamy sos. Usmażenie kurczaka to już kwestia kilkunastu minut. Kurczak: 2 średnie pojedyncze piersi z kurczaka , 2 jajka , pół szklanki mleka , mąka pszenna , sól , ok. 2 czubate łyżeczki
Codzienna kuchnia niecodziennadość gęsty, ale trzymany w temperaturze pokojowej przypomina gęstą polewę. Smak kremu? No cóż, nie będę się rozpisywać ;) Jest tak pyszny, że znika zdecydowanie zbyt szybko :) przy następnym słoiku spróbuję określić ten (pyszny) smak ;) Każdemu łasuchowi polecam Czeko'lę :) Idealnie pasuje do deserów, ale też jako polewa do ciast i ciasteczek. Zerknijcie do sklepu Anielskie Przysmaki
Codzienna kuchnia niecodziennacukru waniliowego. Kakao przesiać przez sitko i dokładnie wymieszać z powidłami. Po kilku minutach zdjąć z ognia, a powidła przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić je i pasteryzować w tradycyjny sposób. Tymi powidłami poczęstowałam kilka osób i wszyscy twierdzili, że są bardzo smaczne :) Pasuje do nich świeża
Codzienna kuchnia niecodzienna