słoik - 12348 przepisów (strona:633/824)

Powidła śliwkowe z czekoladą 185

koniec smażenia dodać kakao i pokruszoną czekoladę (również należy pamiętać o częstym mieszaniu, żeby powidła się nie przypaliły). Wymieszać do roztopienia się czekolady, chwilę podsmażyć. Przełożyć do wyparzonych słoików i gorące odwrócić do góry dnem, chyba, że zależy nam na przetrzymaniu powideł na długi czas, to należy je zapasteryzować. Z podanych proporcji wyszło mi ponad 1 litr. Smacznego! :) * moje śliwki

Kraina Miodem Płynąca
Fasolka nie po bretońsku ;) 173

Fasolkę w tym wydaniu mogłabym jeść dosłownie codziennie i dlatego robię tak dużą porcję, aby móc cieszyć się tym smacznym obiadem przez 2 dni i jeszcze zawekować 1 duży słoik- tak w razie czego :) Do tego kromka chleba z masłem... o matko, na samą myśl już ślinka mi cieknie :))) W wersji dla mięsożerców wystarczy dodać kilka plasterków dobrej kiełbaski

Kraina Miodem Płynąca
Tort Hello Kitty 170

jajek 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl. suchego maku Warstwa wiśniowa: 1 galaretka wiśniowa rozpuszczona w 1 szkl. wrzątku 1 słoik dżemu wiśniowego (ok. 400g) Masa: 750 g mascarpone 750 ml śmietanki 30% 3 śmietan-fixy 12 łyżek cukru pudru 2-3 łyżki nutelli 1. Galaretkę rozpuścić we wrzątku, odstawić do przestygnięcia. Lekko

Kto ugości moich gości?
Suszone pomarańcze 173

Niestety nie do jedzenia, ale idealne jako ozdoba choinkowa albo po po prostu dekoracyjnie wsypać do słoika bądź szklanej miski i cieszyć się pięknym widokiem jak i również zapachem, bo zapach jest obłędny !! :) Do dzieła ! 4 pomarańcze myjemy, kroimy w pół centymetrowe plastry, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 80 stopni (termoobieg). Plastry suszymy

Kredowe Menu
Domowa granola 175

delikatnego zrumienienia się płatków. Po 15 minutach dosypujemy żurawinę, rodzynki oraz daktyle; mieszamy wszystko i pieczemy jeszcze około 10 minut. Kiedy granola przestygnie przekładamy ją do szczelnie zamkniętego słoika i możemy ją tak przetrzymywać przynajmniej miesiąc

upichcic
Kapuśniaczki, czyli drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami leśnymi 460

znacznie w ich przygotowaniu - długie gotowanie kapusty, moczenie grzybów i tak dalej. Do czasu aż z pomocą przyszła mi Nasza Chata , w paczce od nich dostałam m.in. zamkniętą w słoiku kapustę z grzybami i od razu zobaczyłam w niej idealny farsz do pasztecików. :-) Kapusty z grzybami nie trzeba już gotować, jedynie przepłukać by nie była zbyt kwaśna i odparować wodę

Szefowa kuchni
Śledzie po kaszubsku 3866

śledziem zyska charakterystyczny smak. Gdy całość się zagotuje, zdejmujemy z ognia i studzimy. Namoczone śledzie kroimy w paseczki lub kostkę. Mieszamy z dwoma łyżkami oleju z czosnkiem. Do słoika układamy na zmianę warstwami śledzie i cebulę w sosie. Zamykamy, a następnie wkładamy do lodówki na co najmniej całą noc. Post Śledzie po kaszubsku pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Salmon en Croute - Łosoś ze szpinakiem, serem pleśniowym, oliwkami i ziołami w cieście. Bezglutenowy. 198

ziołami. Pieczemy w 180 st góra dół z termoobiegiem około 45 minut. /Dip: Gdy nasz łosoś się piecze, przygotowujemy dip czosnkowy. Czosnek, serek mascarpone i majonez przekładamy do dużego słoika i blendujemy do uzyskania jednolitej, kremowej masy. W razie konieczności doprawiamy przyprawą warzywną. Ciasto francuskie bezglutenowe: FRANCA i to "rasowa". Ciężko jest Jej przemówić do rozsądku i dojść z nią

Wypisz Wymaluj
Kandyzowana skórka pomarańczowa 436

schować ją nawet na kilka tygodni do lodówki (w szczelnych pojemniczkach) lub ją zamrozić. Jeśli chcemy kandyzowaną skórkę pomarańczową pasteryzować, to należy zlać skórki wraz z syropem do słoików, zakręcić i gotować ok. 15 minut. The post Kandyzowana skórka pomarańczowa appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Śledzie po kaszubsku 354

Wymieszać i poddusić całość na małym ogniu przez około 2 minuty. Odstawić sos do całkowitego ostygnięcia. Następnie delikatnie wymieszać ze śledziami lub ułożyć warstwami na przemian w misce lub słoiku. Zamknąć szczelnie i wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin, żeby smaki się przegryzły. Ten przepis bierze udział w akcji

wyzwania kuchenne
Schab z warzywami i żurawiną 223

przyrządzony jest miękki, soczysty, smaczny, jednym słowem warto spróbować. SKŁADNIKI 70 dag. schabu 2 marchewki 1/4 selera 1/2 pora przyprawa typu Staropolska 1 cebula 3 łyżki żurawiny ze słoika 2 łyżki oleju WYKONANIE Schab pokroić na cienkie kawałki, przyprawić i zostawić na 1 godzinę. W tym czasie warzywa pokroić w kostkę. Cebulkę lekko poddusić. Schab obsmażyć z obu stron

W kuchennym oknie Ewy
Łazanki z kiszoną kapusta,kiełbasą i majerankiem 167

Powoli koncza sie zimowe przetwory.Dzis przynioslam z piwnicy przedostatni sloik kiszonej kapusty.A z pobytu w Polsce  pozostalo jeszcze jedno  opakowanie lazanek.I to sa skladniki na dzisiejszy obiad.Troche zapomniane  polskie danie Szybkie i bardzo proste do przygotowania.Przy dzisiejszym boomie na wloskie pasty niezbyt popularne.Ja wybieram lazanki. Skladniki na porcje: 500 g lazanek 500 g -700 g kiszonej kapusty

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Suszone pomidory w oleju z rozmarynem i oregano 159

godzinie byly gotowe. Przelozyc do wyparzonego sloika razem z ziolami,dodac listki laurowe i zalac olejem ,tak by przykryc pomidory.Tak przygotowane suszone pomidory na biezace spozycie, w zakreconym sloiku mozna przechowywac w lodowce do kilku miesiecy. I tu musze napisac jak duze przewage do konserwowania pomidorow ma tutaj wlasnie olej ,a nie oliwa z oliwek.Oliwa z oliwek po otwarciu butelki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kiszona kapusta-zimowe zapasy i wartości prozdrowotne 213

wypelnionego sloika wlozyc listek laurowy,3 male ziarenka ziela angielskiego i pieprz ziarnisty.Latwo potem usunac przyprawy przy ,gdy sa zlokalizowane w jednym miejscu,a w surowce sa niestety niepozadane.Wypelnic sloik nastepna porcja kapusty,caly czas silnie upychajac. Odlac nadmiar soku,pozostawiajac 1-2 cm wolna przestrzen od wieczka.Zakrecic sloik.Wypelnic sloiki kapusta ,az do wyczerpania. Sloiki wypelnione kapusta pozostawic w kuchni

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Smalec do smarowania pieczywa i rehabilitacja smalcu 174

przy większej ilości słoniny. Cebulę i jabłko można również dodać do zeszklonych skwarek i smażyc razem,lecz wtedy juz skwarki nie będą chrupiące. Przelać do kamiennego garnuszka lub szklanego słoika.Zamieszać czasem,by skarki nie opadly na dno.Smalcem smarować kromki razowego lub żytniego chleba. Poniżej smalczyk z cebulką i jabłkami.Smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!