słoik - 12348 przepisów (strona:640/824)

Kruche ciasteczka korzenne 205

przyklejało). Uformowane ciastka ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia i piecz około 12 minut w 180 °C. Gotowe ciastka ostudź na kratce, a następnie schowaj do puszki lub słoika. W nocy z 5 na 6 grudnia pamiętaj, by ułożyć je na talerzyku i podać Mikołajowi wraz ze szklanką mleka

Food Square
Sałatka z ryżem, drobnym groszkiem i tuńczykiem 184

Fajna, mało skomplikowana i smakowita sałatka na każdą okazję. Potrzebne składniki: -1 torebka ryżu "parboiled" -słoik drobnego groszku konserwowego -4 ugotowane jajka -puszka tuńczyka w oleju (duże kawałki) -7 średnich ogórków konserwowych -1 średnia cebula -2 łyżki majonezu -przyprawa warzywko do smaku -kilka kawałków papryki konserwowej    Ryż gotujemy i studzimy.    Groszek odsączamy.    Wylewamy olej

Maminek kulinarny
Szarlotka z bezą 256

mąki -0,5 szklanki cukru pudru -10 dkg margaryny -1 jajko do ciasta oraz 4 białka na bezę -6 łyżek cukru -płaska łyżeczka proszku do pieczenia -aromat śmietankowy -2 słoiki jabłek     Z mąki, cukru pudru, margaryny, jednego jajka, proszku do pieczenia i aromatu zagniatamy kruche ciasto.     Rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na wielkość blaszki

Maminek kulinarny
Babeczki o wielu smakach 199

wiórków.     Zmniejszamy ogień i mieszamy, aż mleko się wchłonie. To trwa tylko chwilę.   Wiórki pozostawiamy do wystudzenia.    Jabłka mamy gotowe w słoiku, ale orzechy musimy przygotować. Będzie potrzebne  ok. 25 dkg orzechów włoskich do  masy orzechowej. Mogą być mielone, ale jeśli lubimy  kawałki orzechów to lepiej łuskane rozgnieść wałkiem

Maminek kulinarny
Sałatka "warzywny galimatias" 193

zapowiedzieli się za godzinę? Nic nie szkodzi. Sięgamy do zawsze zaopatrzonej spiżarni. -puszka czerwonej fasoli -puszka kukurydzy -2 puszki tuńczyka w oleju(duże kawałki) -5-7 średnich ogórków konserwowych -słoik fasolki szparagowej -9 suszonych pomidorów -garść pokrojonej papryki grillowanej lub konserwowej -3 papryczki chili -3 marchewki, które musimy sobie ugotować i pokroić w kostkę    Przygotowujemy dużą miskę. Wrzucamy

Maminek kulinarny
Smalec domowy 148

ogień i smażymy do czasu zeszklenia cebuli.    Do skwarek z cebulą dosypujemy mięso.    Smażymy do czasu, kiedy cebula jest ledwo widoczna.    Przelewamy do słoików, zakręcamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Potem robimy sobie kanapki (mogą być z kiszonym ogórkiem)  i zachwycamy się smakiem. Smacznego

Maminek kulinarny
Jabłka w płaszczykach 175

kwasku cytrynowego Do tak przygotowanego syropu wkładamy wydrążone jabłka i na małym ogniu gotujemy przez 5 minut, obracając je.    Wyjmujemy z syropu i studzimy. Syrop zlewamy do słoika, zakręcamy i wykorzystamy go przygotowując jabłka następnym razem.    Do środka jabłek możemy włożyć dżem lub świeże owoce, np. śliwki węgierki.    Korzystamy z uniwersalnego ciasta na sakiewki

Maminek kulinarny
Jabłecznik 196

smaku i zagotowujemy w garnku (należy uważać, aby ich nie rozgotować, czyli w momencie zagotowania zdejmujemy garnek z ognia). Odcedzamy sok. Możemy też wykorzystać gotowe jabłka na szarlotkę ze słoika.    Zagniatamy kruche ciasto: -1,5 szklanki mąki pszennej -0,5 szklanki cukru pudru -10 dkg margaryny -1 jajko -aromat śmietankowy -łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie produkty wkładamy

Maminek kulinarny
Dżemik z pigwy 167

pokrojoną pigwę i cukier. Na 1 kg owoców ok. 40 dkg cukru.    Mieszamy i gotujemy, aż dżemik będzie gęsty a nasze kawałki szkliste.    Przekładamy do słoików i zakręcamy. Gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Buraczki marynowane 216

angielskie Na 2 kg buraczków potrzebujemy 2 porcje zalewy. Zagotowujemy wszystkie składniki, dodajemy pokrojoną cebulę a następnie buraczki.    Gotujemy ok. 15 minut. Przekładamy buraczki i cebulę do słoików, zalewamy zalewą i zakręcamy. Gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Śledziki Beatki 164

dosypujemy rodzynki i mieszamy. Doprawiamy do smaku warzywkiem i pieprzem. Zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.    Dodajemy pokrojone śledzie i po wymieszaniu nasze śledziki przekładamy do salaterki lub słoika. Gotowe. Smacznego życzymy na jutro

Maminek kulinarny
Bigos wigilijny 212

piekarnika o temperaturze 180 st. C z termoobiegiem. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i zapiekamy przez godzinę, od czasu do czasu mieszając. Bigos jest gotowy. Możemy przełożyć go do słoików i pasteryzować przez 40 minut. W ten sposób będziemy mieć gotowy bigos na święta i więcej czasu na przygotowanie innych potraw. Smacznego

Maminek kulinarny
Torcik urodzinowy 164

ciastko tortowe. Jednym z naszych ulubionych jest torcik z suszonymi śliwkami. Musimy zacząć od przygotowania śliwek. Należy to zrobić w przeddzień pieczenia. 20 dkg suszonych śliwek układamy ciasno w słoiku i zalewamy je wódką. Zakręcamy i pozostawiamy na kilka godzin a najlepiej na noc.    Składniki na biszkopt: -6 jajek -szklanka cukru -3/4 szklanki maki pszennej

Maminek kulinarny
Dżem agrestowy 134

ogniu gotujemy do momentu pojawienia się soku. Często mieszamy.    Wsypujemy resztę cukru i często mieszając gotujemy do uzyskania konsystencji dżemu. Potrwa to ok. 3 godziny. Przekładamy do słoików , zakręcamy i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Dżem truskawkowo - rabarbarowy 189

Dodajemy oczyszczone truskawki.    Dosypujemy resztę cukru.    Gotujemy na niewielkim ogniu do zredukowania soku, co pewien czas mieszając. Zajmie na to ok. 3 godziny. Przelewamy do słoików, zakręcamy i dżemik gotowy. Smacznego

Maminek kulinarny