przyklejało). Uformowane ciastka ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia i piecz około 12 minut w 180 °C. Gotowe ciastka ostudź na kratce, a następnie schowaj do puszki lub słoika. W nocy z 5 na 6 grudnia pamiętaj, by ułożyć je na talerzyku i podać Mikołajowi wraz ze szklanką mleka
Food SquareFajna, mało skomplikowana i smakowita sałatka na każdą okazję. Potrzebne składniki: -1 torebka ryżu "parboiled" -słoik drobnego groszku konserwowego -4 ugotowane jajka -puszka tuńczyka w oleju (duże kawałki) -7 średnich ogórków konserwowych -1 średnia cebula -2 łyżki majonezu -przyprawa warzywko do smaku -kilka kawałków papryki konserwowej Ryż gotujemy i studzimy. Groszek odsączamy. Wylewamy olej
Maminek kulinarnymąki -0,5 szklanki cukru pudru -10 dkg margaryny -1 jajko do ciasta oraz 4 białka na bezę -6 łyżek cukru -płaska łyżeczka proszku do pieczenia -aromat śmietankowy -2 słoiki jabłek Z mąki, cukru pudru, margaryny, jednego jajka, proszku do pieczenia i aromatu zagniatamy kruche ciasto. Rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na wielkość blaszki
Maminek kulinarnywiórków. Zmniejszamy ogień i mieszamy, aż mleko się wchłonie. To trwa tylko chwilę. Wiórki pozostawiamy do wystudzenia. Jabłka mamy gotowe w słoiku, ale orzechy musimy przygotować. Będzie potrzebne ok. 25 dkg orzechów włoskich do masy orzechowej. Mogą być mielone, ale jeśli lubimy kawałki orzechów to lepiej łuskane rozgnieść wałkiem
Maminek kulinarnyzapowiedzieli się za godzinę? Nic nie szkodzi. Sięgamy do zawsze zaopatrzonej spiżarni. -puszka czerwonej fasoli -puszka kukurydzy -2 puszki tuńczyka w oleju(duże kawałki) -5-7 średnich ogórków konserwowych -słoik fasolki szparagowej -9 suszonych pomidorów -garść pokrojonej papryki grillowanej lub konserwowej -3 papryczki chili -3 marchewki, które musimy sobie ugotować i pokroić w kostkę Przygotowujemy dużą miskę. Wrzucamy
Maminek kulinarnyogień i smażymy do czasu zeszklenia cebuli. Do skwarek z cebulą dosypujemy mięso. Smażymy do czasu, kiedy cebula jest ledwo widoczna. Przelewamy do słoików, zakręcamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Potem robimy sobie kanapki (mogą być z kiszonym ogórkiem) i zachwycamy się smakiem. Smacznego
Maminek kulinarnykwasku cytrynowego Do tak przygotowanego syropu wkładamy wydrążone jabłka i na małym ogniu gotujemy przez 5 minut, obracając je. Wyjmujemy z syropu i studzimy. Syrop zlewamy do słoika, zakręcamy i wykorzystamy go przygotowując jabłka następnym razem. Do środka jabłek możemy włożyć dżem lub świeże owoce, np. śliwki węgierki. Korzystamy z uniwersalnego ciasta na sakiewki
Maminek kulinarnysmaku i zagotowujemy w garnku (należy uważać, aby ich nie rozgotować, czyli w momencie zagotowania zdejmujemy garnek z ognia). Odcedzamy sok. Możemy też wykorzystać gotowe jabłka na szarlotkę ze słoika. Zagniatamy kruche ciasto: -1,5 szklanki mąki pszennej -0,5 szklanki cukru pudru -10 dkg margaryny -1 jajko -aromat śmietankowy -łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie produkty wkładamy
Maminek kulinarnypokrojoną pigwę i cukier. Na 1 kg owoców ok. 40 dkg cukru. Mieszamy i gotujemy, aż dżemik będzie gęsty a nasze kawałki szkliste. Przekładamy do słoików i zakręcamy. Gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyangielskie Na 2 kg buraczków potrzebujemy 2 porcje zalewy. Zagotowujemy wszystkie składniki, dodajemy pokrojoną cebulę a następnie buraczki. Gotujemy ok. 15 minut. Przekładamy buraczki i cebulę do słoików, zalewamy zalewą i zakręcamy. Gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnydosypujemy rodzynki i mieszamy. Doprawiamy do smaku warzywkiem i pieprzem. Zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy pokrojone śledzie i po wymieszaniu nasze śledziki przekładamy do salaterki lub słoika. Gotowe. Smacznego życzymy na jutro
Maminek kulinarnypiekarnika o temperaturze 180 st. C z termoobiegiem. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i zapiekamy przez godzinę, od czasu do czasu mieszając. Bigos jest gotowy. Możemy przełożyć go do słoików i pasteryzować przez 40 minut. W ten sposób będziemy mieć gotowy bigos na święta i więcej czasu na przygotowanie innych potraw. Smacznego
Maminek kulinarnyciastko tortowe. Jednym z naszych ulubionych jest torcik z suszonymi śliwkami. Musimy zacząć od przygotowania śliwek. Należy to zrobić w przeddzień pieczenia. 20 dkg suszonych śliwek układamy ciasno w słoiku i zalewamy je wódką. Zakręcamy i pozostawiamy na kilka godzin a najlepiej na noc. Składniki na biszkopt: -6 jajek -szklanka cukru -3/4 szklanki maki pszennej
Maminek kulinarnyogniu gotujemy do momentu pojawienia się soku. Często mieszamy. Wsypujemy resztę cukru i często mieszając gotujemy do uzyskania konsystencji dżemu. Potrwa to ok. 3 godziny. Przekładamy do słoików , zakręcamy i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyDodajemy oczyszczone truskawki. Dosypujemy resztę cukru. Gotujemy na niewielkim ogniu do zredukowania soku, co pewien czas mieszając. Zajmie na to ok. 3 godziny. Przelewamy do słoików, zakręcamy i dżemik gotowy. Smacznego
Maminek kulinarny