ser feta - 6431 przepisów (strona:154/429)

Carpaccio z buraka na rukoli 240

ogromnie posmakowała i zniknęła błyskawicznie-to proste i niedrogie danie idealnie sprawdzi się na każdej imprezie-polecam gorąco!!! Składniki: pół opakowania rukoli 3 buraki średniej wielkości 1/2 opakowania serka feta garść pestek dyni na sos: 1/2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżki miodu 1/2 łyżki soku z cytryny 1/2 musztardy(ja dałam miodową) sól pieprz

Swojskie jedzonko
Sałatka "co się nawinie" 162

pewno miała być z makaronem, tak chciał syn, a reszta, żeby dobra była :-). Więc wyszła taka "co się nawinie", czyli z tego co było pod ręką. Kupiliśmy wcześniej makaron, fetę i filet z kurczaka wędzony, od siebie dodaliśmy oliwki zielone, trochę kukurydzy, paprykę czerwoną, prażony słonecznik i prażone płatki migdałów. Do tego sos: miód, musztarda i majonez. Super wyszła :-) Udanego(...)dzionka Wam życzę :-) Składniki: 1/2 opakowania makaronu (u nas świderki biało-czerwone od Lubelli ) 1 wędzony filet z kurczaka 1 opakowanie sera feta oliwki zielone 1 średnia czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy szczypiorek słonecznik (3 garście) płatki migdałów (2 garście) sól pieprz Sos: 2 łyżeczki musztardy miodowej 1 łyżka miodu 1,5 łyżki majonezu Makaron gotujemy al'dente. Składniki, które

kruche babeczki
Sałatka z brokułem i fetą 191

braku pomysłu na kolację przyrządziłam na szybko sałatkę z brokuła, fety, ciecierzycy i papryki, polałam ją sosem czosnkowym z ziołami włoskimi. Wyszła bardzo smaczna, następnego dnia zabrałam ją do pracy. Składniki:   1 brokuł 100 gram sera typu feta 0,5 puszki ciecierzycy 1 duża papryka czerwona Sos czosnkowy z ziołami włoskimi Fanex Sól  do smaku

Bajeczna Kuchnia
Gańś ze żurawinōm i gruszkōm (Gęś z żurawiną i gruszką) 140

Gańś je dobroł niy yno na świyntego Marcina- moł 1 dobry smak, a ôd 2 ni 3 miyso i fet 4 sōm 5 tyż richtich 6 zdrowe. Moł kans 7 niynasysōnych kwasōw tłuszczowych- przede wszyskim omega 3, ftory pomołgo 8 nōm ze tym niyfajnym cholesterolym, a bez to 9 je dobry i na serce. Niy idzie gańsi jejś

Chop w kuchni
Sałatka z kurczaka z dynią  219

dynia (u mnie dynia piżmowa) oliwa słodka i ostra papryka (lub płatki chilli) tymianek sól, pieprz czerwona cebula kilka ząbków czosnku Sałatka : rukola kilka pomidorków koktajlowych kilka oliwek kawałeczek fety oliwa sok z cytryny ząbek czosnku szczypta ziół prowansalskich sól, pieprz Przygotowanie : Dynia: Dynię obrać ze skórki i pozbawić pestek, pokroić w średniej wielkości kostkę.  Blachę do pieczenia

Codzienne Gotowanie
Sałatka warstwowa z tuńczykiem, porami i fetą 180

niewyszukanych składników w połączeniu z rybą tworzy bardzo smaczną sałatkę. Składniki : 3 puszki tuńczyka w wodzie (w kawałkach, nie rozdrobnionego) 1 puszka kukurydzy 1,5-2 pory kostka sera feta 1 puszka czerwonej fasoli pół średniego słoika majonezu średni kubek gęstego jogurtu 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz, suszony czosnek i zioła do smaku Wykonanie : Majonez wymieszać z jogurtem(...)posiekać w cienkie niteczki. Zalać osolonym wrzątkiem, a po 5 minutach przelać zimną wodą i odcedzić Wyłożyć pory, wylać drugą porcję sosu. Na sos wyłożyć pokrojoną w kostkę fetę i schłodzić

Czerwień i błękit
Dynia faszerowana kaszą jęczmienną i mięsem 154

kaszy jęczmiennej grubej 250 g mięsa mielonego ( u mnie wieprzowo-wołowe,  sprawdzi się też mielone z indyka ) 1 cebula 1 czerwona papryka 4-5 pieczarek 100 g sera feta sól, pieprz, zioła prowansalskie olej do smażenia 2 nieduże dynie  ( hokkaido lub piżmowa )  Wykonanie: Umyte dynie przeciąć wzdłuż, wydrążyć nasiona i nieco miąższu. Kaszę ugotować w lekko osolonej(...)smażyć około 10 minut, mieszając dość często. Pod koniec smażenia, dodać pokrojone w półplasterki pieczarki, dusić jeszcze 2-3 minuty. Farsz odstawić do ostygnięcia. Do przestygniętego farszu dodać ser feta - wymieszać. Doprawić do smaku. Farszem napełniać wydrążone dynie. Dynie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni prze około 45 minut. Smacznego

kolorowotorcikowo
Makaron pappardelle z dynią, suszonymi pomidorami, pieczarkami i szpinakiem 168

świętuję nie tylko 25 października, lecz robię to bardzo często. Jak wiecie jestem makaronżercą :) Dziś zaproponuję szybkie danie obiadowe pappardelle z dynią, suszonymi pomidorami, szpinakiem oraz pieczarkami. Dodatkiem będzie feta i prażone pestki dyni. Danie bez mięsa, pyszności gorąco polecam :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Makaron pappardelle z dynią, suszonymi pomidorami, pieczarkami i szpinakiem 168

świętuję nie tylko 25 października, lecz robię to bardzo często. Jak wiecie jestem makaronżercą :) Dziś zaproponuję szybkie danie obiadowe pappardelle z dynią, suszonymi pomidorami, szpinakiem oraz pieczarkami. Dodatkiem będzie feta i prażone pestki dyni. Danie bez mięsa, pyszności gorąco polecam :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Placuszki cukiniowe z serkiem feta 342

środka, plasterek pomidora, liść sałaty i to tylko chcecie. Wypróbujcie to na Waszych dzieciach.       1 młoda cukinia (taka około 25 cm) 3/4 opakowania serka typu feta półtłusty 1 pęczek natki pietruszki 1 mała cebula 2 jajka 2-3 łyżki mąki opcjonalnie: świeże liście szpinaku lub szczypiorek 1 płaska łyżeczka vegety pieprz olej do smażenia

Jadło i czytadło
Zapiekanka z dyni, makaronu i sera 147

dyni 300 g drobnego makaronu 4 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki mąki gryczanej 500 ml mleka ryżowego 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki czerwonej wędzonej papryki 100 g sera feta 125 g sera edamskiego 25 g parmezanu sól i pieprz do smaku   Makaron gotujemy o ok. 2-3 minuty krócej, niż podano na instrukcji na opakowaniu. W rondelku, na małym(...)wstawiamy z powrotem na mały ogień i mieszając gotujemy, aż beszamel zgęstnieje. Dodajemy musztardę i paprykę, doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowany makaron mieszamy z puree z dyni, dodajemy pokruszoną fetę i dokładnie mieszamy. Dodajemy beszamel i mieszamy do połączenia wszystkich składników. Na koniec dodajemy tarty ser edamski i mieszamy. Masę wykładamy do formy ok. 30×20 cm. Posypujemy parmezanem

Kucharzyca
Pomysł na… makaron z łososiem 149

Doprawiamy solą, kurkumą i mieloną kolendrą. Dodajemy makaron i podsmażamy całość. Na koniec dodajemy ser. Najlepszy jest serek wiejski, który po podgrzaniu bardzo fajnie się topi. Dziś użyłam sera feta, który sprawdził się dobrze i bardzo pasował do tego misz-maszu :) Makaron polecam z zieloną herbatą, który swoim cytrusowym aromatem sprawi niebo na talerzu. Składniki na 3 porcje(...)makaronu ryżowego 200 g łososia 50 g sera feta (100 g wiejskiego

Kucharzyca
Jesienna edycja Restaurant Week – degustacja w My Corner Restaurant & Bar 146

ciemnych talerzach, bardzo polecam. Wszystko razem fantastycznie smakuje. Jako danie główne mój numer 1. Dla osób, które nie lubią ryb jest jagnięcina duszona z cynamonem, makaron orzo i feta. Obsługa restauracji My Corner Restaurant & Bar była przemiła. Zawsze służyła pomocą i pomagała przy robieniu zdjęć :). Swoją osobą zaszczycił nas również szef kuchni pan Łukasz Zaczyński, pytając się

Mała Cukierenka
Sałatka pomidorowa z tuńczykiem 133

pomidory ułożyć w misce, dodać rozdrobnionego tuńczyka i polać dressingiem. Udekorować sałatkę liśćmi bazylii. Smacznego Zobacz również inne przepisy na sałatki warzywne: Sałatka z komosy ryżowej, pieczonej dyni i fety Sałatka z młodych ziemniaków i bobu Sałatka z pieczonych buraków Styryjska sałatka ziemniaczana z olejem dyniowym Sałatka z fenkułem i orzechami Sałatka słoikowa Tradycyjna sałatka jarzynowa

Codziennik Kuchenny
Bezglutenowa wytrawna tarta z polędwiczką i marchewką 96

tarty. Ciasto nakłuj widelcem w kilku miejscach i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut. Podpieczony spód wyjmij i wyłóż na niego pomidorowy farsz, poukładaj kostki fety i wsadź ponownie do piekarnika na kolejne 10-15 minut. Po upieczeniu lekko przestudź i podawaj. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa

Proponowane wyszukiwania