ser feta - 6431 przepisów (strona:160/429)

Wytrawne bułeczki drożdżowe z fetą i czosnkiem niedźwiedzim 138

jasnej 160 ml mleka 25 g świeżych drożdży 1 płaska łyżka miodu/cukru 3/4 łyżeczki soli 1 jajko + 1 żółtko 50 g masła Składniki na nadzienie: 250 g białego sera 150 g fety 2 łyżki pasty z czosnku niedźwiedziego ( z tego przepisu) sól, pieprz szczypiorek Dodatkowo: 1 białko 2 łyżki mleka 2 łyżki ziaren słonecznika Przygotowanie: ciasto drożdżowe o pomniejszoną(...)zrobić wg  tego przepisu. Bułeczki z tej ilości ciasta zmieszczą się na jednej dużej blaszce z piekarnika. Z 500 g mąki jest to ilość na 2 blachy ser feta rozgnieść widelcem, następnie połączyć z białym serkiem i pastą z czosnku niedźwiedziego. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekany szczypiorek lub inną zieleninę wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Quiche na cieście francuskim z kurczakiem, szpinakiem i roszponką 159

piersi z kurczaka oliwa 450 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku 2 ząbki czosnku 125 g świeżej roszponki 10 zielonych oliwek 330 g kwaśnej śmietany 18% 100 g słonego sera kanapkowego lub fety 2 jajka 1 kulka mozzarelli sól, świeżo mielony pieprz, zioła prowansalskie, oregano WYKONANIE Pierś z kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do głębokiej patelni. Polać oliwą(...)Następnie wyłożyć formę ciastem francuskim podwijając boki do góry. Do mięsa i szpinaku dodać pokrojone oliwki, umytą roszponkę (odrobinę zostawić do dekoracji i podania w osobnej miseczce), śmietanę, rozdrobniony ser feta i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Jajka wbić do miseczki i rozbełtać. Podwinięte boki ciasta francuskiego posmarować pędzelkiem jajkiem, pozostałe jajka wlać do patelni z wszystkimi

Passions hobbies life
Pizza cztery sery (ser żółty, feta, gorgonzola i mozzarella) 244

tego przepisu sos pomidorowy   (lub 2 duże pomidory) 100 g sera żółtego 100 g sera feta 100 g sera gorgonzola 1 kulka sera mozzarella zioła prowansalskie Ser żółty, feta, gorgonzola i mozzarella pokroić w kostkę. Surowy spód do ciasta podzielić na mniejsze części, z każdej uformować kulkę, którą należy rozwałkować. Spody do ciasta posmarować sosem pomidorowym(...)koniec ułożyć kawałki sera. Całość delikatnie posypać ziołami prowansalskimi. Przygotowane pizzetki zapiekać około 15 minut w 210°C (długość pieczenia będzie zależna od grubości ciasta). Podawać z ulubionym sosem, np. czosnkowym

Ugotować
Pieczona papryka z serkiem i świeżymi ziołami 129

świeżymi ziołami idealna na śniadanie, kolację lub danie imprezowe. Koniecznie wypróbujcie to pyszne połączenie, a jestem pewna że nie pożałujecie. Potrzebne składniki:  6 podłużnych papryczek  1 ser feta  100 g sera białego   oliwa    świeże zioła: bazylia, tymianek, majeranek, rozmaryn, mięta papryczka chilli sól ziołowa, pieprz(...)blasze, skrapiamy oliwą i posypujemy pieprzem i solą ziołową. Wstawiam do nagrzanego o 200*C piekarnika i zapiekamy przez 20 minut.  Fetę mieszamy z serem białym delikatnie solimy (nie za dużo bo feta jest słona, dodajemy pieprz, papryczkę chilli i posiekane świeże zioła - wszystko dokładnie mieszamy. Serek wykładamy na przestudzone papryczki

Łycha smaków
Krem z brokuła i szpinaku z serowymi grzankami 107

serowymi grzankami Składniki: 1 brokuł 2 średnie ziemniaki 100 g świeżego szpinaku 100 ml śmietany 30% około 1 l wody/bulionu pieprz sól Serowe grzanki: kilka kromek ciemnego chleba ser feta starty żółty ser 2 ząbki czosnku kilka gałązek świeżego majeranku masło Najpierw obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą/bulionem. Gotujemy do miękkości(...)czasie kiedy gotuje się krem, przygotowujemy grzanki. Czosnek i majeranek drobno siekamy, dodajemy do masła i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym masłem smarujemy chleb. Następnie posypujemy go pokruszoną fetą i żółtym serem. Pieczemy w 180°C przez około 15-20 minut, aż ser się stopi i zarumieni. Krem podajemy gorący posypany świeżym majerankiem w towarzystwie serowych grzanek. Smacznego Artykuł Krem

PatiGotuje
Sałatka z rukolą i fetą. Uwaga! Uzależnia!! 361

przepis na obecnie moją ulubioną sałatkę od której trzeba mnie odciągać siłą ...  Składniki: rukola pół opakowania (ok. 50g) sałata lodowa główka (może być pół jeśli jest duża) ser typu feta (ja dodaję ser Mlekovity favita) 1/3 opakowania 90g pomidory 400g (dwa duże) papryka 150g (jedna średnia) cebula czerwona 30g czosnek 1 ząbek olej lniany 10g łyżeczka: ziaren słonecznika(...)przynajmniej na pół – następnie suszę.  Pomidory, paprykę myję i kroję. Paprykę w niewielkie paski a pomidory w sporą kostkę.  Cebulę myję, obieram i kroję w cienkie pióra. Ser feta kropję w niewielkie kosteczki. Czosnek obieram i siekam.  Wszystkie składniki dokładnie mieszam, zalewam olejem lnianym i dodaję przyprawy.  Ponownie mieszam i gotowe! Czasem pozwalam sobie dodać

IzaGotuje
Mołdawska placinta z serem 102

Mołdawska placinta z serem chleb z serem smażony na patelni. Mołdawska placinta z serem jest typowym przykładem bieda kuchni i jednym z najbardziej charakterystycznych dań tego kraju. Podobnie jak polskie podpłomyki czy indyjski chleb naan placinta z serem jest prosta do przygotowania i bardzo smaczna. Te pszenne placki na kefirze lub maślance możesz usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku(...)sery, nie rób z nich pasty, powinny być wyczuwalne malutkie kawałki sera. Najlepiej sprawdzi się oryginalna twarda feta albo inny dość zwarty ser solankowy np. turecki ser Gazi (jest dostępny m.in. w tureckisklep.pl) Nasza polska feta jest do tego farszu trochę za miękka, ale w marketach bez problemu kupisz też twardszą wersję. Jeśli używasz mozzarelli zetrzyj

Cztery Fajery
ODWRÓCONA TARTA Z KARMELIZOWANYMI MŁODYMI ZIEMNIAKAMI Z SZALOTKĄ, BRYNDZĄ I ŚWIEŻYMI ZIOŁAMI 106

przy robieniu tej tarty! 1.Wybierajcie ziemniaki małe, drobne, równiej wielkości – dzięki czemu nie tylko równomiernie się ugotują, ale też tarta dużo ładniej będzie wyglądać. 2.Bryndzę możecie zastąpić serem feta lub innym serem o wyrazistym słonym smaku. 3.Świetnym dodatkiem oprócz szczypiorku i tymianku będzie również świeży rozmaryn i koper. 4.Do ciasta możecie dodać suszone zioła – dzięki

Ostra na Słodko
Pierogi ze szpinakiem i fetą 160

świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 2 łyżki klarowanego masła op. sera feta 150g sera białego świeżo zmielony pieprz cebulka + masło do polania Farsz: Czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle. Dodać opłukany szpinak, podgrzewać aż liście zwiędną. Ostudzić. W miseczce rozgnieść ser biały z fetą, dodać szpinak, wymieszać. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wbić

Smakołyki Asi
Stromboli 164

opakowanie sera feta 6 plastrów żółtego sera 6 kiszonych ogórków Wykonanie:  Boczek i cebulę pokroić w kostkę, razem podsmażyć na patelni (bez dodatku tłuszczu). Fetę pokruszyć na mniejsze kawałki a ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miseczki. Gdy boczek i cebula się podsmażą dodać je do fety i ogórków, wymieszać, do momentu, aż serek zacznie(...)Każdy z nich rozwałkować dość cienko w prostokąt. Na każdą porcję ciasta nakładać po 2 łyżeczki sosu pomidorowego, 2 plasterki wędliny, 3 łyżeczki farszu a całość przykryć plastrem żółtego sera. Całość zawinąć wzdłuż dłuższej części a boki ciasta podwinąć pod spód. Gotowe Stromboli ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z bułeczek posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać mielonym kminkiem

Krakowskie smaki Ani
Pizza z brokułami i fetą 219

podsypywania 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka oleju Sos: 50g koncentratu 2 ząbki czosnki przeciśniętego przez praske oregano, bazylia sól, pieprz Dodatki: odgotowany brokuł ser feta żółta papryka ser żółty Przygotowanie: 1. Drożdże rozpuścić w wodzie. 2. W oddzielnej misce przesiać mąke z solą, dodać cukier i rozpuszczone drożdże. 3.Wyrobić ciasto do momentu, aż przestanie lepić(...)dodatki. 7. Wyrośnięte ciasto kroimy na pół (dwie mniejsze pizze), bądź wyrabiamy całe od razu. 8. Formujemy koło, przekładamy na suchą blache i nakładamy pokolei: sos, polowe sera żółtego, brokuł, papryka, feta i drugą połowe żółtego sera. 9. Całość posypujemy ziołami i zapiekamy w temp. 250'C przez ok 15-20min. Smacznego

FITBUuK
Chaczapuri adżerskie 153

łyżka cukru 1/2 szklanki ciepłej wody 1 czubata łyżka mąki pszennej Ciasto: 600 g mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 2 łyżeczki soli Nadzienie: 160 g sera żółtego  150 g sera feta 125 g mozzarelli (1 kula) 4 jajka gruby szczypior do posypania wierzchu Sposób wykonania: Zaczyn: Do miski wkładamy drożdże, zasypujemy cukrem i mieszamy do momentu(...)jest klejące to podsypujemy mąką).  Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po upływie tego czasu nagrzewamy piekarnik do 180°C. Ser żółty ścieramy na dużych oczkach tarki. Fetę kruszymy a mozzarellę kroimy w kostkę. Wszystkie rodzaje serów mieszamy ze sobą.  Ciasto wyjmujemy z miski, przez chwilę ugniatamy, a następnie dzielimy na cztery równe

Qchnia po prostu
Sałatka z arbuzem i fetą 209

jest idealnym daniem na ciepłe dni… lekka dzięki arbuzowi, zaspokajająca głód dzięki fecie, odświeżająca dzięki limonce, mięcie i pietruszce… No po prostu pyszna! Sałatka z arbuzem i fetą Składniki: 1,5 kg słodkiego, twardego arbuza sok z 2−3 limonek 250 g sera feta 1 mała czerwona cebula mały pęczek natki pietruszki mały pęczek świeżej mięty

UgotujmyTo.pl
Koreczki z cukinii z fetą i chili 174

chili - pyszna letnia przekąska :)   SKŁADNIKI                   1 średnia cukinia 200g sera feta oliwa z oliwek sól chili w proszku PRZYGOTOWANIE  Cukinię myjemy, odkrawamy końce i kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. Jeśli cukinia jest długa, możemy przekroić w połowie długości. Na patelni(...)grillowej rozgrzewamy oliwę. Kładziemy plastry cukinii, solimy i grillujemy z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniku.  Fetę kroimy w kostkę szerokości plastrów cukinii. Zawijamy ser w plasterki, spinamy wykałaczką i oprószamy papryką chili. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Tarta ze szparagami i kozim serem 199

nowy przepis na tartę ? Sezon na szparagi dobiega końca, warto więc się pospieszyć i zrobić tartę z zielonymi szparagami i kozim serem, który z powodzeniem można zastąpić serem feta. Tajemnicą dobrej tarty jest spód, który przypomina kruche ciasto ale zamiast jajka dodaje się zimną wodę. Poza tym można przyrządzić ciasto na spód z różnymi dodatkami. Na ogół część pszennej(...)łatwo ją się kroi. Tarta ze szparagami i kozim serem Składniki: Ciasto na tartę okrągła foremka o średnicy 28 cm 200 g pszennej mąki 50 g mąki grahamki 2 łyżki sezamu 150 g masła 2 łyżki wody Nadzienie do tarty 350 g zielonych szparagów 100 g koziego sera typu feta 50 g utartego sera 4 jajka 350 ml mleka

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania