więc mogę bez trudności wyjąć upieczoną tartą bez najmniejszego okrucha. Tego typu foremki są bardzo praktyczne i idealne do kruchych wypieków. Do greckiej tarty dodałam oryginalny grecki ser owczy typu feta. Ten ser nie rozpuszcza się pod wpływem temperatury jak to robi zwykła feta. No i zioła… Oregano i tymianek podkreśliły smak tarty. Lubię piec wytrawne tarty(...)łyżka wody, zimnej Nadzienie do tarty 200 g zielonej cukinii 15 oliwek kalamata 15 zielonych oliwek 8 suszonych pomidorów w zalewie z oliwy 100 g greckiego owczego sera typu feta 30 g żółtego sera 3 jajka 250 śmietany lub mleka ½ łyżeczki suszonego oregano 3 gałązki świeżego tymianku Z mąki i masła zrób kruszonkę, najlepiej za pomocą malaksera. Kiedy masło
codojedzeniażółtko sól, pieprz Do wersji z szynką 4 plasterki szynki 4 plasterki sera żółtego Wersja ze szpinakiem i fetą 200 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 100 g sera feta łyżeczka śmietany oliwa PRZYGOTOWANIE Piersi myjemy i czyścimy z błon i tłuszczu . Przekrawamy je w poprzek i lekko rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy. Ciasta francuskie dzielimy(...)części. Kładziemy mięso. Nacinamy ciasto po bokach pod kątem (po około 5 nacięć). Na połowę kładziemy plasterek szynki i sera. Na pozostałe 4 farsz ze szpinaku i fety : - podsmażamy na oliwie posiekany czosnek, dodajemy szpinak, a następnie fetę i śmietanę. Doprawiamy pieprzem. Naprzemiennie zawijamy paski ciasta. Smarujemy żółtkiem jajka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez
Moje Kuchenne Rewelacjezimno. A do podania polecam lekki sos jogurtowy i sałatkę z ulubionych warzyw. :) Składniki (na ok. 11 placuszków) : 150 g ryżu parboiled (przed ugotowaniem) ok. 100 g sera feta ok. 30-40 g tartego żółtego sera opakowanie (450g) mrożonego szpinaku w liściach cebula 2 ząbki czosnku jajko bułka tarta łyżka masła łyżka oleju sól i pieprz sos czosnkowy
Kuchnia EllieWiosenna surówka z mieszanki sałat śródziemnomorskich, wśród których znalazły się sałaty frisee, escarola, radicchio, rukola i rzymska oraz sera sałatkowo-kanapkowego feta. SKŁADNIKI dwie garści sałat 15 dag sera feta pomidor 2 łyżki kukurydzy 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka octu winnego z czerwonego wina pieprz Czytaj więcej
Przepisy Kulinarnesera feta, bądź sera twarogowego wędzonego lub parmezanu i danie gotowe. Ja dodałam jeszcze karmelizowane brukselki i to jest sztos totalny! Polecam jest przepyszne! PRZEPIS NA MAKARON Z DOMOWYM PESTO I KARMELIZOWANĄ BRUKSELKĄ SKŁADNIKI: - 2 porcje ulubionego makaronu - 4 łyżki PESTO - 2-4 łyżki sera typu: ser twarogowy wędzony lub parmezan lub feta - 3 garście brukselki(...)woda odparowała, a brukselka lekko się skarmelizowała, oprósz solą morską. Ugotowany makaron odcedź i przełóż do garnka, w którym go gotowałaś. Dodaj pesto, wymieszaj. Makaron nakładaj na talerze, pokrusz ser na wierzch i dodaj brukselkę. Gotowe! Jest pyszne! POLECAM RÓWNIEŻ INNE POMYSŁY: 1. Szybka, prosta i obłędna w smaku ziemniaczana zapiekanka francuska 2. Risotto z szafranem i parmezanem
SMYKWKUCHNISkładniki: 3 pojedyncze piersi kurczaka 200 g świeżego szpinaku baby 130 g sera feta 4 ząbki czosnku 4 łyżki śmietany 18% 2 łyżki oleju 2 łyżki masła sól, pieprz ziołowy orzechy nerkowca (około 1/2 szklanki) Sposób wykonania: Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Piersi kurczaka kroimy wzdłuż na pół, tak aby otrzymać 2 lub 3 cieńsze filety. Mięso wrzucamy(...)drobno czosnek. Smażymy mieszając do momentu aż będzie szklisty. Następnie dodajemy listki szpinaku i w dalszym ciągu podgrzewamy mieszając. Gdy szpinak zwiędnie dodajemy pokrojoną w kostkę fetę oraz śmietanę. Podgrzewamy do momentu aż ser się rozpuści. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Masę szpinakową nakładamy na każdy upieczony kawałek mięsa, wierzch posypujemy orzechami nerkowca. Całość zapiekamy przez 10 minut
Qchnia po prostudelikatnego twarogu półtłustego – 100g sera feta – 100g twardego sera żółtego (u mnie gouda) – 1 łyżeczka kurkumy – 2 ząbki czosnku – 2 jajka ( 1 jajko do masy serowej, drugie- do posmarowania rogalików) – ulubione ziarna do posypania ( u mnie czarnuszka) Ser żółty i fetę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać twaróg, jedno jajko, kurkumę
Smaki Arminekupiłam wtedy "Kuchnię Francuską"), ale zdążyłam przejrzeć. Przepis jest mój, pomysł "zmałpowany" ze zdjęcia z niekupionej książki. ;) Składniki (na 2 osoby): 2 nieduże,młode cukinie lub bakłażany 1 ser feta (twardy, najlepiej grecki lub turecki - UWAGA: ser typu feta z Mlekovity, choć pyszny, nie nada się do tego dania, ponieważ jest zbyt miękki) płatki chili sól pieprz(...)dużym garnku zagotować sporo wody, osolić, do wrzącej wrzucić cukinie (powinny być w całości przykryte wodą) i blanszować ok. 4 minut. Osączyć i pozostawić do przestygnięcia. 3. Krótszy bok sera pokroić na plastry o grubości 4-5 mm (długość ok. 5-6 cm - patrz zdjęcie), włożyć plastry sera pomiędzy "plastry" cukinii, uważając, aby nie rozdzielić ich od ogonka lub wierzchołka
Kuchnia PrezydentowejSzybka, zdrowa i smaczna sałatka z awokado. Czas wykonania: 15 min Ilość porcji: 2 – 3 Składniki: 1 dojrzałe awokado 2 – 3 pomidory 150 g sera feta sok z ½ cytryny pieprz Przygotowanie: Awokado obrać, wyjąć pestkę i pokroić na mniejsze kawałki. Skropić sokiem z cytryny (aby nie ściemniało). Pomidora pokroić(...)posypać pieprzem. Krok po kroku: 1. Awokado obrać, wyciągnąć pestkę i pokroić 2. Skropić cytryną 3. Pokroić fetę 4. Pokroić pomidora 5. Doprawić sałatkę Pobierz wersję do druku: Pobierz Sałatka z awokado, pomidorem i serem Artykuł Sałatka z awokado, pomidorem i serem pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plwersji wytrawnej. Kanapka przepyszna, idealna na śniadanie, ale ja mogę ją jeść także na kolacje. Kanapki z fetą i truskawkami składniki chleb - najlepiej swój ulubiony truskawki ser typu feta bazylia dresing 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oliwy(...)oliwek 1 łyżka octu balsamicznego sol, pieprz do smaku Wszystkie składniki dresingu mieszamy ze sobą i doprawiamy do smaku. Kanapkę możemy posmarować masłem, a następnie okładamy na niej ser feta pokrojony w plastry, truskawki pokrojone w ćwiartki i posiekaną bazylie. Całość skrapiamy dresingiem
Przysmaki Karolkijuż i obranego bobu 100g boczku 150g sera feta 100g żółtego sera 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko sól, pieprz,chili 2 ząbki czosnku Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć, do zarumienienia wraz z wyciśniętym czosnkiem i chilli. Żółty ser zetrzeć na tarce, fetę pokruszyć. Do miski wsypać ugotowany bób, rozgnieść go. Dodać do niego jajko, boczek
MarciochaKucharzywody gazowanej 150 ml mleka szczypta soli łyżka oleju słonecznikowego nadzienie: dwa duże pęczki szpinaku ( po obróbce cieplnej bardzo mocno zmniejszy objętość) 8 suszonych pomidorów pół kostki sera feta 2 ząbki czosnku sos: 150 ml jogurtu naturalnego 1 opakowanie sera z niebieską pleśnią SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. 1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć za pomocą miksera lub trzepaczki. Masa(...)umyć pozbyć się końcówek łodyg. Smażyć na patelni do momentu aż szpinak zmieni konsystencję ( mocno zwiędnie). Dodać pokrojone w paski suszone pomidory, pokruszoną fetę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Podgrzewać na patelni aż do połączenia fety ze szpinakiem. 4. Gotowy farsz rozsmarować na połowie naleśnika, złożyć na pół, potem znowu na pół do uzyskania kształtu trójkąta. 5. W rondelku
DefinicjaSmakukrólowa sałatek na imprezy w plenerze i nie tylko. Sałatka owocowa z dodatkiem sera fety to świetny pomysł na letnie i oryginalne danie. Polecam zapisać ten przepis. Bardzo lubię fetę i często po nią sięgam w mojej kuchni. Feta to ser, który można jeść na zimno i na ciepło. Wzbogaca smak każdej potrawy. Feta lubi też towarzystwo
AniaGotuje.plprostu rozpływały się w ustach. Były słodkie, intensywne i tysiąc razy lepsze od najlepszej czekolady :) Uwielbiałam Greka, który z szerokim uśmiechem na ustach rozwoził te przepyszne owoce. Ser feta bez jakiegokolwiek porównania do tego "udawanego sera typu feta" ze sklepowych półek. Najlepszy na gorąco z grilla, polany oliwą z oliwek. Ryby i mięso były delikatne i przyjemne. Miało
Kuchnia Pani Wiosnywytrawne muffiny ziemniaczane. Podałam je z sosem czosnkowym. Jeden muffin zawiera 177 kcal. Składniki (na 9 sztuk): 5 sporych ziemniaków ok 150-200 g mrożonego szpinaku 200 g sera feta 3 jajka 2 łyżki mąki 2 cebule 100 g sera żółtego sól, pieprz papryka słodka i ostra, czosnek granulowany Przygotowanie Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości i studzimy. Cebulę kroimy(...)kostkę, podsmażamy na patelni, następnie dodajemy mrożony szpinak, podlewamy odrobinę wodą i dusimy, aż się całkowicie rozmrozi. Fetę kroimy w kostkę, ser żółty ścieramy na tarce. Zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki prócz sera żółtego łączymy ze sobą i mieszamy dokładnie. Masę wykładamy do foremek na muffiny, posypujemy żółtym serem. Pieczemy w 180 stopniach do zarumienienia, czyli
e-PrzepisyKulinarne