kaszy jęczmiennej grubej 250 g mięsa mielonego ( u mnie wieprzowo-wołowe, sprawdzi się też mielone z indyka ) 1 cebula 1 czerwona papryka 4-5 pieczarek 100 g sera feta sól, pieprz, zioła prowansalskie olej do smażenia 2 nieduże dynie ( hokkaido lub piżmowa ) Wykonanie: Umyte dynie przeciąć wzdłuż, wydrążyć nasiona i nieco miąższu. Kaszę ugotować w lekko osolonej(...)smażyć około 10 minut, mieszając dość często. Pod koniec smażenia, dodać pokrojone w półplasterki pieczarki, dusić jeszcze 2-3 minuty. Farsz odstawić do ostygnięcia. Do przestygniętego farszu dodać ser feta - wymieszać. Doprawić do smaku. Farszem napełniać wydrążone dynie. Dynie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni prze około 45 minut. Smacznego
kolorowotorcikowoświętuję nie tylko 25 października, lecz robię to bardzo często. Jak wiecie jestem makaronżercą :) Dziś zaproponuję szybkie danie obiadowe pappardelle z dynią, suszonymi pomidorami, szpinakiem oraz pieczarkami. Dodatkiem będzie feta i prażone pestki dyni. Danie bez mięsa, pyszności gorąco polecam :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldświętuję nie tylko 25 października, lecz robię to bardzo często. Jak wiecie jestem makaronżercą :) Dziś zaproponuję szybkie danie obiadowe pappardelle z dynią, suszonymi pomidorami, szpinakiem oraz pieczarkami. Dodatkiem będzie feta i prażone pestki dyni. Danie bez mięsa, pyszności gorąco polecam :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldśrodka, plasterek pomidora, liść sałaty i to tylko chcecie. Wypróbujcie to na Waszych dzieciach. 1 młoda cukinia (taka około 25 cm) 3/4 opakowania serka typu feta półtłusty 1 pęczek natki pietruszki 1 mała cebula 2 jajka 2-3 łyżki mąki opcjonalnie: świeże liście szpinaku lub szczypiorek 1 płaska łyżeczka vegety pieprz olej do smażenia
Jadło i czytadłodyni 300 g drobnego makaronu 4 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki mąki gryczanej 500 ml mleka ryżowego 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki czerwonej wędzonej papryki 100 g sera feta 125 g sera edamskiego 25 g parmezanu sól i pieprz do smaku Makaron gotujemy o ok. 2-3 minuty krócej, niż podano na instrukcji na opakowaniu. W rondelku, na małym(...)wstawiamy z powrotem na mały ogień i mieszając gotujemy, aż beszamel zgęstnieje. Dodajemy musztardę i paprykę, doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowany makaron mieszamy z puree z dyni, dodajemy pokruszoną fetę i dokładnie mieszamy. Dodajemy beszamel i mieszamy do połączenia wszystkich składników. Na koniec dodajemy tarty ser edamski i mieszamy. Masę wykładamy do formy ok. 30×20 cm. Posypujemy parmezanem
KucharzycaDoprawiamy solą, kurkumą i mieloną kolendrą. Dodajemy makaron i podsmażamy całość. Na koniec dodajemy ser. Najlepszy jest serek wiejski, który po podgrzaniu bardzo fajnie się topi. Dziś użyłam sera feta, który sprawdził się dobrze i bardzo pasował do tego misz-maszu :) Makaron polecam z zieloną herbatą, który swoim cytrusowym aromatem sprawi niebo na talerzu. Składniki na 3 porcje(...)makaronu ryżowego 200 g łososia 50 g sera feta (100 g wiejskiego
Kucharzycaciemnych talerzach, bardzo polecam. Wszystko razem fantastycznie smakuje. Jako danie główne mój numer 1. Dla osób, które nie lubią ryb jest jagnięcina duszona z cynamonem, makaron orzo i feta. Obsługa restauracji My Corner Restaurant & Bar była przemiła. Zawsze służyła pomocą i pomagała przy robieniu zdjęć :). Swoją osobą zaszczycił nas również szef kuchni pan Łukasz Zaczyński, pytając się
Mała Cukierenkapomidory ułożyć w misce, dodać rozdrobnionego tuńczyka i polać dressingiem. Udekorować sałatkę liśćmi bazylii. Smacznego Zobacz również inne przepisy na sałatki warzywne: Sałatka z komosy ryżowej, pieczonej dyni i fety Sałatka z młodych ziemniaków i bobu Sałatka z pieczonych buraków Styryjska sałatka ziemniaczana z olejem dyniowym Sałatka z fenkułem i orzechami Sałatka słoikowa Tradycyjna sałatka jarzynowa
Codziennik Kuchennytarty. Ciasto nakłuj widelcem w kilku miejscach i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut. Podpieczony spód wyjmij i wyłóż na niego pomidorowy farsz, poukładaj kostki fety i wsadź ponownie do piekarnika na kolejne 10-15 minut. Po upieczeniu lekko przestudź i podawaj. Smacznego
Kuchnia bezglutenowaZaledwie kilka chwil wystarczy aby ją przygotować. Doskonale sprawdzi się jako przystawka lub na kolację. Polecam :) 1 brokuł 2 pomidory 2 jajka 1/2 op. fety 2 łyżki uprażonego słonecznika Sos: 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Sos: ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Dodać majonez i jogurt, doprawić do smaku i wymieszać(...)Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Sałatka: Brokuła podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Jajka ugotować i obrać. Pomidory i jajka pokroić na ćwiartki. Fetę w kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski, polać sosem i posypać uprażonym słonecznikiem
Smakołyki Asisosu dodajemy makaron, mieszamy całość w sporym garnku, tak aby sos równomiernie oblepił makaron. Nakładamy na talerze podajemy z listkiem zieleniny. ewentualnie do posypania dania: starty parmezan bądź pokruszona feta bądź posiekane orzechy
SMYKWKUCHNIgryczanej 1 szklanka pokrojonych w małą kostkę batatów 1 szklanka drobno posiekanego kalafiora 1 cebula pokrojona w drobną kostkę garść posiekanej natki pietruszki 2 łyżki koziego twarożku lub pokruszonej fety 2-3 ząbki czosnku starte na tarce 25 g masła 1-2 łyżki oliwy PRZYPRAWY : sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, ¹⁄₂ łyżeczki suszonego oregano, szczypta chili w proszku OPCJONALNIE :pokrojona(...)się. Co jakiś czas mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili. Dosypujemy ugotowaną kaszę i natkę pietruszki. Mieszamy i chwilę razem podsmażamy. Podajemy z kozim twarożkiem lub pokruszoną fetą oraz opcjonalnie z cząstkami cytryny do wyciśnięcia
cool and mintymłodymi ziemniakami i surówką. Młode ziemniaki gotujemy w dość mocno osolonej wodzie. Surówka: 1/4 główki młodej kapusty 1 pomidor malinowy 5 rzodkiewek 4 ogórki gruntowe 1 ogórek małosolny feta w kostkach 1 łyżka majonezu sól, pieprz, przyprawy sałatkowe (suszona bazylia, oregano
Kocham Czekoladęsałatka. Pachnie ziołami i aromatycznym kurczakiem w curry. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cebula 10 pomidorków koktajlowych 1 zielony ogórek puszka kukurydzy 3 suszone pomidory pół kostki fety 1 średnia kapusta pekińska przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie i curry oliwa z oliwek do przesmażenia kurczaka Wykonanie: Pierś myjemy, kroimy na średnią kostkę. Resztę kroimy(...)cebulę i suszone pomidory w drobną kosteczkę, pomidorki i ogórek w plastry, fetę kruszymy na mniejsze kawałki. Na rozgrzanej oliwie - dajcie jej więcej, bo prosto z patelni razem z kurczakiem będzie stanowiła sos do sałatki, przesmażcie kurczaka. Gdy zmieni kolor na jasny, przyprawcie do smaku. Umyjcie sałatę, wysuszcie, poszatkujcie w drobne paseczki. Do miski wrzućcie wszystkie składniki
Zasmakuj Kuchnistół, smakują zawsze i są zdrowe. Dziś zaprezentuję Wam szybką i zdrową sałatkę. Smacznego! Składniki: 1 opakowanie mix sałat (endywia kędzierzawa, radicchio, roszponka) 250 g gotowej pokrojonej w kostkę fety classic około 15 pomidorków koktajlowych 200 g kukurydzy oliwa z oliwek łyżka soku z cytryny sól, pieprz, tymianek Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, przyprawiamy
Zasmakuj Kuchni