znajomymi czy grilla. Zawsze znikają w błyskawicznym tempie i smakują dobrze. Robię je dość często w różnych wariacjach. W poniższym przepisie do przygotowania koreczków wykorzystałam pomidorki koktajlowe, ogórka, ser feta oraz ser pleśniowy. Oczywiście swoje koreczki możecie dowolnie urozmaicać, dodając na przykład oliwki, ser żółty czy winogrona. Ciekawi mnie czy macie swoją ulubioną wersję koreczków? Zapewne tak! Pochwalcie się(...)spróbuję. Jeżeli jesteście ciekawi gdzie kupiłam te kolorowe, plastikowe wykałaczki – podpowiadam, Tiger Zobaczcie też: Karnawałowe przekąski Przepis na koreczki imprezowe Drukuj przepis Czas gotowania: 15 minut Składniki ser feta ser pleśniowy ogórek pomidorki koktajlowe wykałaczki Przepis 1 Składniki przygotowujemy do koreczków: sery kroimy w kostki, pomidorki kroimy na pół, ogórka obieramy i kroimy w kostkę. 2 Kolejno nadziewamy składniki
Kuchnia Bazyliiwersja sałatki została wykorzystana do pljeskavicy, dania, które poznaliśmy na wakacjach. Pomieszanie składników dostępnych w Polsce dało namiastkę oryginału. Jest smacznie :) Składniki 2 duże pomidory malinowe 200g sera feta 1 cebula 2 łyżki majonezu dwie i pół łyżki jogurtu naturalnego 20 listków bazylii 3 łyżeczki oliwy z oliwek 3 łyżeczki wody Przygotowanie Cebulę obrałem i pokroiłem(...)kostkę. Pomidory umyłem, pokroiłem w kostkę. Do miski dodałem warstwami: pokrojone pomidory, trochę cebuli i trochę fety (osączonej i pokrojonej w kostkę ok 1x1 cm). Z podanych składników uzyskamy 3 warstwy. Jogurt wymieszałem dokładnie z majonezem i zalałem sosem sałatkę. Listki bazylii umyłem, wrzuciłem do blendera, dodałem wodę i zmiksowałem. Wymieszałem z oliwą i całością polałem sałatkę po wierzchu. Odstawiłem
R'n'G Kitchenokrągła cukinia, które często występuje w basenie morza śródziemnego a ostatnio trafia się też i w Polsce. Doskonale do niej pasuje mielona jagnięcina z aromatycznymi ziołami, słonym serem feta i szczyptą czerwonej cebuli. Całości świetnie dopełnia klasyczny sos tzatziki. Niestety piecze się około 40 minut
Milion Smakówzielona drobno pokrojone pół pęczka rzodkiewek łyżeczka octu jabłkowego lub balsamicznego łyżka chrzanu ze słoika pół małej czerwonej cebuli drobno pokrojonej pół pęczka koperku drobno posiekanego pół opakowania fety pokrojonej na kawałki kiełki do dekoracji 50 g makaronu – u mnie świderki Lubella – ugotowane al dente Przepis na chłodnik malinowy Wydrążyć łyżką pestki ogórka. Ogórka drobno pokroić a pestki(...)niego zmiksować z malinami, octem, chrzanem, szklanką zimnej wody, oraz połową posiekanej cebuli, papryki i rzodkiewek. Chłodnik malinowy rozlać do 4 miseczek i udekorować rzodkiewkami, cebulą, koperkiem, fetą, kiełkami i makaronem. #lubelloveinspiracje i #lubella #fetowanielata Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Chłodniki malinowy pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiatanesię na letni obiad. Danie smakowite i godne polecenia. Uwielbiam kuchnię grecką a tak podane pomidory przypomniały mi wyprawę do Grecji i smakowite jedzenie. Pomidory faszerowane karczochami i serem feta. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesałatka z kuskusu Składniki pierś z kaczki 350 ml bulionu 300 g kuskusu 1 czerwona cebula pokrojona w drobne piórka skórka otarta z 1 cytryny 2 pomidory 200 g fety ( u mnie ser typu greckiego ) 1 pęczek mięty ( nie miałam więc pominęłam ) oliwa przyprawy Pierś z kaczki doprawić, podsmażyć a następnie poddusić. Kuskus wsypać do miski, dodać cebulę, wymieszać(...)cytryny i miętę posiekać ( w moim przypadku mięty brak więc posiekałam tylko cytrynę). Kiedy kuskus napęcznieje rozdrabniamy go lekko widelcem, dodajemy skórkę z cytryny, pomidory, pokrojoną w kostkę fetę i miętę. Na talerzu układamy sałatkę z kuskusu i pokrojoną w plasterki pierś z kaczki. Smacznego! Artykuł Kaczka i sałatka z kuskusu pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniafont:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: brokuł 500 g fileta z indyka ser feta puszka kukurydzy kilka gałązek szczypiorku sól, pieprz 2 łyżki śmietany 18% 3 łyżki majonezu Brokuł umyć, podzielić na małe różyczki. W garnku zagotować wodę z solą, na wrzątek wrzucić(...)oczyścić, umyć, pokroić w niewielką kostkę, posolić, popieprzyć. Wrzucić na rozgrzany olej, usmażyć na rumiano, wystudzić. Do zimnych składników dodać kukurydzę, posiekany szczypiorek, pokrojony w niewielką kostkę ser feta oraz śmietanę i majonez. Wszystko dokładnie wymieszać. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomidrobno posiekana 250 g świeżego szpinaku 300 g ugotowanego ryżu 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej mięty 1 łyżeczka suszonego oregano pietruszka i dowolne świeże zioła do smaku trochę fety - opcjonalnie sól, pieprz, papryka w płatkach do smaku oliwa z oliwek sos 700g passaty pomidorowej 3 ząbki czosnku ok 250 ml bulionu sól, pieprz, oregano, mięta do smaku(...)Zdjąć patelnię z ognia, dodać ugotowany ryż, dokładnie wymieszać, przestudzić. Wymieszać farsz ze świeżymi ziołami ( o ile używamy) , doprawić do smaku. Farszem nadziać papryki, można posypać farsz niewielką ilością fety. Papryki przykryć odciętą częścią, zawiązać sznurkiem kuchennym lub szczypiorkiem. Do dużego naczynia do zapiekania włożyć wszystkie składniki sosu, wymieszać. Na sosie ułożyć papryki. Naczynie przykryć, Wstawić do piekarnika nagrzanego
Stare GarySKŁADNIKI: • 1 brokuł • 1/2 puszki kukurydzy • 100 g sera typu bałkańskiego Pilos (z Lidla) / lub fety • 2 ząbki czosnku • 1 mały jogurt naturalny • 1 łyżka majonezu • sól PRZYGOTOWANIE: Brokuł gotujemy w osolonej wodzie, sprasowany czosnek dodajemy do jogurtu i mieszamy, dodajemy łyżkę majonezu i doprawiamy solą. Do miski lub na talerz układamy warstwami kukurydzę, pokrojony w kostkę
KUCHNIA POLSKAłyżeczka przyprawy do mięsa 0,5 łyżeczka suszonej natki pietruszki 0,5 łyżeczki suszonego lubczyku 4 jajka 2 łyżki ziaren słonecznika Targroch 1 ogórek 150 g sera feta ½ puszki kukurydzy Natka pietruszki do obsypania Sos francuski: 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę) Sól(...)rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek. Następnie kroimy na mniejsze kawałki. Ogórka obieramy i kroimy w kosteczkę. Kukurydzę odsączamy na sitku. Ser feta kroimy również w kostkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Całość delikatnie mieszamy. Wierzch obsypujemy ziarnami słonecznika oraz oblewamy przygotowanym sosem francuskim. Na talerzu sałatkę możemy dodatkowo obsypać posiekaną natką pietruszki
VioletoweKucharzenieużyć gotowego pesto bazyliowego (najlepiej jest wymieszać je z makaronem przed przełożeniem do słoika). Dodając je możesz pominąć już orzeszki i bazylię. Jeśli masz ochotę, sałatkę możesz wzbogacić kostkami fety lub mozzarellą. Danie świetnie smakuje również na ciepło – wystarczy świeżo ugotowany makaron wymieszać z resztą składników. Jeśli przygotowujesz sałatkę na wynos w pudełku, wymieszaj wszystkie jej składniki za wyjątkiem
Even Better Foodkażdą okazję! Moje kubki smakowe szaleją przy każdym kęsie : ) Do przygotowania sałatki potrzebujemy: ok 200 g roszponki (w oryginalnej wersji jadłam ze szpinakiem) 1 soczysta pomarańcza 1/2 opakowania fety (ok 100 g) duuużo słonecznika (uprażyłam go na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy i soli) sok z 1/2 pomarańczy kopiasta łycha miodu oliwa z oliwek sól, pieprz do smaku Roszponkę umyć(...)dobrze osuszyć. Wrzucić do miski. Dodać obraną i pokrojoną w kawałki pomarańczę oraz pokruszoną fetę. Wierzch posypać prażonym słonecznikiem. Przygotujcie sos – najlepiej w słoiku wymieszajcie – oliwę, sok z pomarańczy, miód oraz przyprawy. Polejcie sałatkę dressingiem bezpośrednio przed podaniem. Smacznego
Szybko Tanio Smaczniejednej cytryny 7 łyżek oliwy płaska łyżka płynnego miodu 2 kalarepki łyżka pestek czarnuszki długi ogórek pęczek rzodkiewek 10 szt dużych truskawek 200 g bałkańskiego sera koziego ( może być feta ) garść oderwanych listków koperku Przygotowanie Sos : połączyłem sok z cytryny, miód, sól, pieprz. Kalarepkę obrałem, pokroiłem 1,5 cm kostkę, wymieszałem z sosem, dodałem czarnuszkę. Ogórka
R'n'G KitchenSkładniki: 1 bakłażan 1/2 opakowanie sera feta 2-3 suszone pomidory kilka oliwek sól, pieprz 1 łyżka jogurtu olej Przygotowanie Bakłażan pokroić wzdłuż na plastry, nasolić i odstawić, następnie opłukać, wysuszyć … Czytaj dalej Bakłażan grillowany z fetą
czarrna od kuchniSkładniki na 2 porcje Czas przygotowania: 25 min 1 szklanka czarnej soczewicy 1 żółta cukinia 500 g świeżego bobu 500 g świeżego zielonego groszku 100 g sera feta ok 2-3 łyżek oliwy z oliwek 1/2 łyżeczka płatków chili 100 ml oleju lnianego 2 łyżki octu winnego 1-2 łyżek płynnego miodu sól, pieprz 1 łyżeczka cynamonu(...)olej, ocet, miód, sól, pieprz i płatki chilli, zakręcamy słoiczek i mocno potrząsamy, doprawiamy do smaku 7. Ugotowaną, jeszcze ciepłą soczewicę łączymy z dressingiem, podajemy z warzywami i pokruszoną fetą
Słodki Kompromis