mąki pszennej typ 500 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru 40 g oleju 250 ml letniej wody 2 dkg drożdży nadzienie: 4 jajka 1 opakowanie kulka mozzarelli 100 g sera fety koperek świeży papryczka chili do posmarowania 1 żółtko masło do podania Do miski przekładam drożdże, dodaję szczyptę cukru, dwie łyżki mąki, i wody letniej wlewam tyle żeby zaczyn miał(...)minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto przekładam na deskę, zagniatam je i dziele na cztery części. Każdą część rozciągam na kształt jajka, owalny. Końce sklejam żeby wyszły łódeczki. Ser feta i mozzarelle, kroję i mieszam. Dzielę na 4 części i każdą porcję przekładam do łódeczki. Piekarnik nagrzewam do temp 220 stopni góra dół. Chaczapuri układam na blaszce wysmarowanej
wesoła kuchniasię również Wam :-) Naleśniki gryczane z soczewicą zieloną i pieczarkami (5 naleśników) Składniki: 100 g soczewicy zielonej (suchej); 2 szklanki wody; 100 g pieczarek (małych); 50 g sera feta; 1 cebula; 1 ząbek czosnku; pieprz, kminek. Naleśniki: 1 szklanka mąki gryczanej; 1 szklanka mleka 2%; 1 jajko; gałka muszkatołowa, czosnek niedźwiedzi, sól; 1 łyżeczka oliwy z oliwek. Zaczynamy(...)mają w sobie dużo wody wlewam jej trochę. Następnie dodaję ugotowaną soczewicę, łączę wszystko razem i chwilę jeszcze trzymam na ogniu. Potem dorzucam pokrojony w kostkę ser feta, przeciśnięty ząbek czosnku oraz przyprawy i duszę jakieś 10 minut. Następnie zestawiam z gazu. Składniki na naleśniki miksuję, potem smażę je na patelni z odrobiną oliwy z oliwek
Życie na widelcuPIERWSZE - ZAKUPY: 2 piersi z kurczaka 6 plastrów szynki prosciutto połowa cytryny zioła prowansalskie sól pieprz 3 papryki pół szklanki kuskus pół szklanki kukurydzy 1 pomidor 1/3 sera feta garść czarnych oliwek natka pietruszki sól. pieprz 100 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka masła ząbek czosnku pieprz cayenne sól pieprz cukier PO DRUGIE - PRZYGOTOWANIE: Piersi kroimy w grube plastry(...)papryki podpatrzyłam w książce "Pyszne 25" Ani Starmach. Kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawiamy na pięć minut. Następnie solimy i pieprzymy. Dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, ser feta, kukurydzę, oliwki i posiekaną pietruszkę. Mieszamy. Polecam spróbować farsz i doprawić jeszcze wedle uznania. Od papryki odcinamy górną część. Wydrążamy środek i faszerujemy kuskusem. Papryki
Mój Smak na Życiesposób tradycyjny bez użycia piekarnika, możemy do ich wykonania użyć również piersi z kurczaka . Rolady po grecku Składniki: 2 grubsze plastry schabu 4 plastry sera feta 5 plastrów bakłażana 1/3 cebuli 10 czarnych oliwek 1/3 papryki żółtej lub czerwonej 6 plastrów szynki szwardzwaldzkiej 1 łyżeczka ziół prowansalskich ½ łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki słodkiej(...)patelni, do momentu aż papryka i bakłażan zmiękną, a cebula się zaszkli. Przyprawiamy pieprzem i solą. Na kotlety schabowe nakładamy podsmażonego z papryką i cebulą bakłażana, dwa plasterki sera feta oraz kilka oliwek. Zwijamy dość ciasno, owijamy dokładnie szynką i spinamy wykałaczkami aby nadzienie nie wypłynęło w czasie pieczenia. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy odrobinę oliwy
Mania GotowaniaPoziom zaawansowania: Średni Składniki (na 3-4 porcje): 500 g mięsa mielonego 9 płatów makaronu lasagne ok. 600 ml przecieru pomidorowego („passata” pomidorowa) ok. 250 g sera feta 3 średniej wielkości marchewki 12/14 kostek mrożonego szpinaku (tzw. „brykiet”) lub ok. 200 g świeżego 3 średnie ząbki czosnku 1 duża cebula 2 łyżeczki papryki słodkiej(...)odrobiną soli i pieprzu. Spód naczynia żaroodpornego podlewamy odrobiną sosu pomidorowego. Przykrywamy go 3 płatami surowego makaronu lasagne. Na płatach rozprowadzamy najpierw warstwę musu marchewkowego, szpinak, następnie sos i ser feta. Powtarzamy tę czynność jeszcze 2 – krotnie. Delektujemy się aromatycznym zapachem i smakiem potrawy
Pyszny Duetpęczek szparagów zielonych - 1 pęczek szparagów białych - 2 łyżki masła (najlepiej klarowane) - 3 łyżki oliwy z oliwek - świeże chili wedle uznania - kolendra i natka pietruszki - 100 g pokruszonego sera feta - 4 ząbki czosnku polskiego - 1 szalotka - chlust białego wina lub cydru ewentualnie mleka WYKONANIE Na maśle i oliwie, podsmaż posiekany czosnek i szalotkę, nie mogą się zrobić złote(...)minut, dodaj chlust wina i główki szparagów poduś aż wino wyparuje około 3 - 5 minut. Dodaj ugotowany makaron, całość wymieszaj, tak aby makaron był otoczony sosem. Całość oprósz serem feta, posiekaną natką pietruszki i kolendry. Wedle uznania dodaj świeże posiekane chilli
SMYKWKUCHNIlunch. Bardzo lubię takie sezonowe zupy. Tak niewiele trzeba a można wyczarować coś pysznego. 500 g bobu 300 g fasolki szparagowej żółtej koper i natka pietruszki 5 dkg sera feta 125 ml śmietany 30 % 1,5 litra bulionu warzywnego 2 ziemniaki 1 cebula masło klarowane 1 liść laurowy 2 ziele angielskie sól, pieprz Do gotującej wody osolonej wrzucam bób(...)pokrojoną fasolkę, liść laurowy, ziele i gotuję 15 minut aż fasola będzie miękka. Na końcu dodaję bób, wlewam śmietanę, dodaję pokrojona natkę, koper, doprawiam solą, pieprzem. Zupę podaję z serem feta
wesoła kuchniaprzyjęcie i dla znajomych na codzień. Wyszło cudowne! SKŁADNIKI: 1 średni burak ugotowany, upieczony lub nawet surowy wg uznania Garść ugotowanego młodego bobu al'dente Odrobina sera feta Kiełki rzodkiewki Prażone pestki słonecznika Ocet balsamiczny Oliwa z oliwek Pieprz Mięta suszona 1 łyżeczka cukru PRZYGOTOWANIE: Buraka ugotowac lub upiec. Odstawić(...)lodówki na 1-2 h można i dłużej. Po tym czasie polewamy plasterki na talerzu oliwa z oliwek i jeszcze raz odrobina sosu balsamicznego kładziemy kiełki, ser feta, bób, uprażone pestki słonecznika wszystko oprószamy pieprzem i mięta. Sam wierzch też polewamy sosem balsamicznym Smacznego
Zainspiruj się kuchniącoś sylwestrowego. POMIDORY FASZEROWANE KASZĄ JAGLANĄ /autorski;/ /15 sztuk/ 15 dorodnych pomidorów 400g kaszy jaglanej 2 łyżki masła 2 papryki czerwone 1 papryka żółta i 1 zielona 300g sera feta (kostka) 1 por (biała część) duża cebula przyprawa "jarzynka" Pomidory myjemy, osuszamy. Odcinamy "czapeczkę", a następnie wydrążamy środek. Kaszę jaglaną odmierzamy na szklanki, dodajemy podwójną ilość wody(...)Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i siekamy. Na patelni podsmażamy ją wraz z porem. Dodajemy paprykę, chwilę podsmażamy i dorzucamy do kaszy. Ser feta rozdrabniamy, dodajemy. Dokładnie mieszamy, ugniatamy masę jak ciasto do dokładnego połączenia się składników. Doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą, jeśli jest taka potrzeba. Tak powstałym nadzieniem faszerujemy wydrążone pomidory, przykrywamy
W kuchni Karmel-itkigęstej śmietany 18%. Składniki: 450 g szpinaku mrożonego, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka masła, 1 łyżka mąki pszennej, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 250 g serka kremowego śmietankowego, 250g sera feta. Mąkę należy wsypać do miski. Dodać masło, sól, gałkę muszkatołową, żółtka oraz śmietanę szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min). Następnie rozwałkować, wylepić nim formę do tarty(...)zwłaszcza czosnkiem). Gdy szpinak już zwiotczeje, dodajemy śmietankę i serek. Całość dusimy cały czas mieszając. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Na koniec dodajemy pokrojony w kostkę ser feta. Zapraszam po ciekawe inspiracje, przepisy i akcesoria na ambition.pl
Słodki Zakątekłyżeczka kurkumy 1 łyżeczka nasion kuminu rzymskiego 1 łyżeczka nasion kolendry 2 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka kardamonu sól olej rzepakowy 2 łyżki masła 200 g sera feta w kostkach Sos 8 kiszonych pomidorów (przepis) 6 ząbków ukiszonego czosnku 200 g zielonych oliwek z pestkami 1 świeża papryczka chilli Kuskus 2 szklanki kaszy kuskus pęczek natki pietruszki pęczek(...)wytworzyła się żelatyna i mięso nie rozpadało się w czasie pieczenia 2. Z porcji mięsa wielkości małej mandarynki formujemy w dłoniach mały placuszek, na środek nakładamy ok 4 kosteczki sera feta zwijamy i formujemy pulpecik, smażymy je na rozgrzanym oleju z odrobiną masła, kiedy się zrumienią przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnik nagrzanego do 160 stopni
Słodki Kompromisflour ) 150ml gorącej wody ( 150ml of hot water ) 1 jajko ( 1 egg ) szczypta soli ( a pinch of salt ) Farsz ( Filling ) 500g świeżego szpinaku ( 500g of fresh spinach ) 100g sera feta ( 100g of feta cheese ) 1 cebula (1 onion ) 1 ząbek czosnku ( 1 clove of garlic ) 2 łyżki oliwy ( 1tbs of olive oil ) Przygotowanie ( Recipe ) Przesianą mąkę mieszamy(...)leave for a moment. Posiekany drobno czosnek i cebulę podsmażamy na oliwie i doprawiamy solą. Dodajemy pokrojony szpinak i podduszamy, aż woda całkowicie odparuje. Pod koniec dodajemy pokruszony ser feta i doprawiamy do smaku pieprzem. Chopped garlic and onion fry on olive oil and season it with a pinch of salt. Then add chopped spinach and simmer it till
Jacob TastesZapraszam😊 Składniki: rukola 70 g, pomidor 1 szt, łosoś świeży 240 g,+ masło 20 g,+ czosnek 1 ząbek,+ pieprz cytrynowy, sól i pieprz, oliwki czarne 10 szt, ser feta 80 g, dip musztardowy: oliwa z oliwek 4 łyżki, czosnek 1 ząbek, musztarda stołowa 1 łyżeczka, pieprz do smaku, dodatkowo: sok z cytryny lub limonki o skropienia sałatki, Sposób(...)przyrumieni. Gotową rybę kroimy w kostkę. Rukole myjemy i osuszmy na sitku. Następnie układamy na półmisku. Pomidora kroimy w kostkę, oliwki przekrawamy na pół i układamy warzywa na rukoli. Ser feta kroimy w kostkę i układamy wspólnie z łososiem na wierzchu sałatki. Do małego słoiczka wlewamy oliwę, dodajemy musztardę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz. Zakręcamy słoik
kulinarne odsłony patiłyżeczki keczupu 1 łyżeczka miodu Przyprawa do kurczaka 1 łyżeczka liści lubczyku Sól Pieprz Warstwa szpinakowa: 1 łyżka masła 250 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 250 g sera fety Pieprz Karmelizowana cebula: 2 cebule 1 łyżeczka miodu Sól Pieprz Olej do smażenia Filet przyprawiamy przyprawą do kurczaka. W miseczce przygotowujemy marynatę- mieszamy keczup, miód, odrobinę soli i pieprzu(...)mieszamy, gdyż cebula może łatwo się przypalić. Smażymy do miękkości mięsa (pod przykryciem). W osobnym garnku rozgrzewamy masło, dodajemy mrożony szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek. Na końcu kruszymy ser feta i doprawiamy pieprzem. Ryż gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Na talerzu układamy warstwę ze szpinaku. Na nim pokrojoną pierś z kurczaka. Wszystko polewamy karmelizowaną cebulą. Podajemy
VioletoweKucharzeniespaghetti (najlepiej pełnoziarnistego) 1/4 szklanki śmietany 36% 3 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki posiekanego świeżego koperku sól, pieprz do smaku prażone orzechy włoskie ser feta Wykonanie: Umyte buraki owijamy w folię spożywczą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok godziny lub do miękkości. Kiedy są gotowe i wystudzone obieramy(...)puree buraczanego wody w której gotował się makaron. Kiedy mamy wszystko gotowe łączymy puree z makaronem dokładnie mieszając. Wykładamy danie na talerze dekorując posiekanymi orzechami włoskimi i pokruszonym serem feta. Wszystkim czytelnikom przypominam o haśle rabatowym : ZDROWA-JESIEŃ. 10% na produkty Ambition #myAmbition
Malinowe Pocałunki