oliwy z oliwek – 4 ząbki czosnku – 500 g groszku (świeżego lub rozmrożonego) – 60 g orzeszków piniowych – 2 płaskie łyżeczki płatków chilli – 250 g sera feta – 2 garści grubo porwanych świeżych liści bazylii – sól, pieprz Do misy miksera wlej jogurt grecki, 90 ml oliwy, 100 g groszku. Zmiksuj na jednolity sos. Ugotuj makaronowe(...)makaronu partiami, mieszając go. Nie rób tego na raz, sos może się bowiem zważyć. Na talerzach połóż makaron, dodaj na niego trochę zielonego groszku, pokruszony na kawałki ser feta oraz porwaną grubo świeżą bazylię. Wszystko posyp orzeszkami z chilli. Podawaj niezwłocznie. SMACZNEGO! Artykuł Makaronowe muszle z sosem jogurtowym i zielonym groszkiem pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje
nietylkopasta.plsami poszperajcie w archiwum bloga, trochę się już tych przepisów nazbierało. Tymczasem zapraszam na nową propozycję. Składniki na 2 porcje : 2 piersi kurczaka (mogą być sznycle z indyka) 30g sera feta półtłustego 10g suszonych pomidorów w oleju 1 cienka cukinia sól i pieprz do smaku 1/2 opakowania dowolnego mixu sałat 1 średniej wielkości marchewka łyżka oleju ostropestowego (może być(...)suszone pomidory, delikatnie odsączyć z oleju za pomocą ręcznika papierowego. Pokroić dość drobno i rozłożyć na jednym z brzegów piersi kurczaka. Do pomidorów dodać pokruszony (lub pokrojony w kostkę) ser feta, a całość zawinąć w roladkę. Na wierzchu owinąć paskami pociętej (nożykiem do obierania warzyw) cukinii. Cukinii nie trzeba obierać, wystarczy ją wcześniej umyć, skórka daje bardzo ładny efekt
Dietologserce i zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych. Do zrobienia mojej dzisiejszej zupy wybrałam bataty o pomarańczowej barwie miąższu. Słodkie ziemniaki doskonale komponują się ze słonymi serami. Wybrałam grecki ser feta a do tego pomidory suszone o ostrym wyczuwalnym smaku. Całość zredukowałam delikatnym greckim jogurtem. Jednym słowem... pysznie i... zdrowo Składniki: 1 kg słodkich batatów z pomarańczowym miąższem(...)zmiękły że rozpadały się. Przekładałam je porcjami do garnka i zmiksowałam blenderem. Teraz jeszcze zagrzałam, doprawiłam do smaku solą i nałożyłam do miseczek. Na wierzchu położyłam porcję sera fety rozkruszonego i wymieszanego z gęstym jogurtem greckim. Dla zaakcentowania smaku położyłam odrobinę pomidorów suszonych... ... a całość delikatnie oprószyłam mielonym kminkiem Jedliście kiedyś zupę ze słodkich
Kuchnia u Krysibulionu warzywnego pęczek natki pietruszki 5 łyżek oliwy z oliwek 1 duża łyżka curry żółtego sól pieprz 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 1 op sera feta Rodzynki zalać ciepłą wodą i odstawić na ok 20 min. W tym czasie drobno pokroić cebulę i czosnek i zeszklić go na połowie oliwy. Dodać drobno posiekane pieczarki. Smażyć kilka(...)gniazd nasiennych. Lekko obsmarować od środka solą i pieprzem. Zostawić kapelusze. Podsmażyć bardzo delikatnie z każdej strony na pozostałej części oliwy. Odsączyć i nafaszerować kuskusem. Na wierzch położyć ser feta. Przykryć kapeluszami i wstawić na ok 35-40min do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Można podać z pomidorowo-kukurydzianą salsą
Jemy PijemyDanie idealne na szybki obiad. Piersi z kurczaka pod pierzynką szpinakową Składniki: 2 piersi z kurczaka 3-4 łyżki sezamu 1/2 szklanki bułki tartej 100 g sera feta 250 g świeżych liści szpinaku (może byćrównież mrożony) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka sosu sojowego słodka papryka mielona 2 łyżki jogurtu greckiego papryka mielona ostra bazylia oregano sól, pieprz(...)Smażymy do momentu, aż liście zwiędną i woda odparuje, około 4-5 minut. Doprawimy odrobiną sosu sojowego oraz pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy. Pomidory suszone kroimy w paski. Ser feta kroimy w kosteczkę. Szynkę podsmażamy z obu stron (bez tłuszczu) na patelni do momentu aż będzie chrupiąca. Następnie na tej samej patelni smażymy pomidory suszone. Dodajemy
Mania Gotowaniakefiru, maślanki, jogurtu * 2 ząbki czosnku * sól * czarny pieprz * 1 łyżka cukru * 1 cytryna lub 1 łyżka octu jabłkowego dodatkowo: ok. 10-15 małych krewetek 100 - 150 g sera feta 1 ząbek czosnku sól, pieprz 1 łyżka sosu chili 1 łyżka oliwy z oliwek sok z 1/4 cytryny Botwinę myjemy, trzemy na tatce, przekładamy do garnuszka i zalewamy wodą(...)cytryny. Wszystkie warzywa mieszamy dokładnie i uzupełniamy kefirem. Po lekkim schłodzeniu chłodnik jest gotowy. Gotowy chłodnik podajemy z krewetkami i z pokruszonym lub pokrojonym w kostkę serem feta. Krewetki podsmażamy na oliwie. Ok. 3 min. z dodatkiem sosu chili, i czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec skrapiany sokiem z cytryny
Bon Appetit Małgorzatylubi chyba każdy. Taka sałatka to wspaniała propozycja na smaczny, lekki posiłek o każdej porze dnia. Składniki (2 porcje): Sałatka: 2 garści rukoli 2 małe buraczki 100 g sera fety 1/2 awokado 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżki ziaren słonecznika chipsy z jarmużu wg przepisu na “Pikantne chipsy z jarmużu” Sos: 3 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy miodowej(...)kostkę. 2) Rukolę umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzach. 3) Przygotowane buraczki poukładać na rukoli, dodać obrane, pokrojone w plasterki awokado oraz cebulę. 4) Na wierzch pokrószyć ser feta, posypać lekko podrażonymi ziarnami słonecznika, a całość zwieńczyć kilkoma chipsami z jarmużu. 5) Przygotować sos: wszystkie składniki (olej, sok z cytryny, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę, szczyptę soli
Fitsweet.melubi chyba każdy. Taka sałatka to wspaniała propozycja na smaczny, lekki posiłek o każdej porze dnia. Składniki (2 porcje): Sałatka: 2 garści rukoli 2 małe buraczki 100 g sera fety 1/2 awokado 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżki ziaren słonecznika chipsy z jarmużu wg przepisu na „Pikantne chipsy z jarmużu” Sos: 3 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy miodowej(...)kostkę. 2) Rukolę umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzach. 3) Przygotowane buraczki poukładać na rukoli, dodać obrane, pokrojone w plasterki awokado oraz cebulę. 4) Na wierzch pokrószyć ser feta, posypać lekko podrażonymi ziarnami słonecznika, a całość zwieńczyć kilkoma chipsami z jarmużu. 5) Przygotować sos: wszystkie składniki (olej, sok z cytryny, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę, szczyptę soli
Fitsweet.meSkładniki: 100g makaronu świderki pełnoziarnistego 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 6-7 brykietów mrożonego szpinaku 2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18% 50g sera feta sól pieprz imbir 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek świeża bazylia Sposób przygotowania: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, odcedzić. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Olej rozgrzewamy(...)jogurt naturalny, całość dokładnie mieszamy i ok. minuty trzymamy na małym ogniu. Pilnujemy aby jogurt nie zagotował się. Makaron przekładamy na talerz, na wierzch kładziemy sos szpinakowy, całość posypujemy serem feta i bazylią. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z AnetąSKŁADNIKI : 500 g filetu z łososia 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 średni ogórek, obrany 1 limonka 1 czerwona cebula, drobno pokrojona 100 g sera fety Arla Apetina, w kostkach z suszonymi pomidorami 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki sól, pieprz do smaku(...)chwilkę suszymy. Z łososia zdejmujemy skórę, pozbawiamy je ewentualnych ości i kroimy w drobną kostkę. Do miski przekładamy mięso, dodajemy sos sojowy, sok z limonki, natkę pietruszki, rozkruszony ser feta wraz z oliwą i suszonymi pomidorami oraz cebulę i drobno pokrojony ogórek bez gniazd nasiennych. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Na talerz układamy porcję tatara, posypujemy
Kulinarne Fantazje Mariolikurczaka Papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie 2-3 ząbki czosnku 2-3 jajka Natka pietruszki 3 łyżki śmietany Sól i pieprz Garść startego żółtego sera Opcjonalnie: Ser feta Kilka pieczarek czarne oliwki Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, dodać masło, jajko i szczyptę soli. Pomału ugniatać ciasto, dodając troszeczkę wody (ok. 2-3 łyżki). Gotowe ciasto włożyć do lodówki(...)szpinaku. Na podpieczonej tarcie wykładamy farsz.* Na farsz wylewamy roztrzepane jajka z posiekaną natką pietruszki i startym żółtym serem. ** Włożyć ponownie do piekarnika na ok. 20-25 minut. Smacznego! *(Ja ułożyłam na nim również pieczarki i ser feta) **( na połowie rozsypałam czarne oliwki, ponieważ je uwielbiam, natomiast mój mężczyzna ich nie lubi :) PS. mam nadzieję, że niczego
The Sweet Damselminut + gotowanie ziemniaków Ilość porcji: 6-7 kotletów SKŁADNIKI: – 600 g ziemniaków – 2 jajka rozmiar L – 3 łyżki mąki pszennej + 2 łyżki do panierki – 150 g szpinaku – 50 g sera feta – 10 suszonych pomidorów w oleju – 2 łyżki bułki tartej – szczypta gałki muszkatołowej – sól i pieprz – olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości(...)chwil aż liście zwiędną i szpinaku zrobi się mniej. Jeśli na dnie patelni ze szpinakiem zebrał się płyn odlej go teraz. Do szpinaku wrzuć drobno pokrojone pomidory suszone i ser feta drobno pokruszony. Wymieszaj, dopraw odrobiną pieprzu. Ciasto podziel na 6-7 części. Podsyp dłonie odrobiną mąki, a następnie uformuj z ciasta kulkę, mocno ją spłaszcz, na środek nałóż
nietylkopasta.plSkładniki: 1 opakowanie mix sałat,jak również można zastąpić rukolą 4 średnie buraki 1 małe opakowanie sera feta 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki oleju z porażanych orzechów włoskich sól i pieprz świeżo mielony sos 4 łyżki oleju z prażonych orzechów wołoskich 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny 2 ząbki czosnku(...)minut. Na patelni podprażamy nasiona słoneczniku, odstawiamy do przestygnięcia. Mix sałat przepłukujemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Sałatę przekładamy do dużej miski układamy upieczone buraki, pokrojony w kostkę ser feta oraz podprażony słonecznik. Olej miód, musztardę, sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek połączyć ze sobą, przyprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polewamy sałatę delikatnie wymieszać. Podajemy
kgwjanczewowitamin i radości na talerzu. Można ją jeść oczami. 1 opakowanie roszponki 15 gron winogrono ciemne 10 truskawek 10 oliwek czarnych 1 mango 1/2 pęczka szparagów zielonych 50 g sera feta kostki grzanki 1 papryczka chili 1 cebula czerwona natka pietruszki sos: 6 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy francukiej sól, pieprz 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżka octu(...)przelewam zimna wodą. Mango obieram i kroję na kawałki, truskawki kroję na plastry, winogrono na pół, cebule w piórka. Roszponkę myję, osuszam i układam na talerzu. Dodaję owoce, szparagi, ser feta, cebulę, oliwki, pokrojoną chili. Sałatkę polewam sosem przed podaniem. Posypuje natką, podaje z grzankami
wesoła kuchniaciepłej wody, 1 jajko, szczypta soli. Farsz: 500g świeżego szpinaku ( można również użyć mrożonego ), 1 większa cebula, 4 ząbki czosnku, masło do podsmażenia cebuli, sól, pieprz, bazylia, 200g sera feta. Ponadto: olej, sól, masło, 1 cebula. Przygotowanie: Farsz. Ze szpinaku poodrywać grubsze ogonki i umyć go. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć do zarumienienia na maśle z wyciśniętymi(...)mięciutki zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia. Następnie szpinak przełożyć na sitko i lekko dociskając pozbyć się jak największej ilości wody. Przełożyć do miski i pokruszyć do niego ser feta, widelcem wymieszać. Spróbować na smak i doprawić gdyby czegoś brakowało. Ciasto. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Ciasto podzielić na pół i cienko rozwałkować dwie części. Pierogi. Powykrajać szklanką
W kuchni u Monikisiebie... Mam nadzieję, że Córcia jak podrośnie też szpinak polubi i będę miała towarzysza w pałaszowaniu :) Składniki: makaron penne (lub inny) ok. 150 g świeżego szpinaku 1/2 kostki sera feta 1 świeży pomidor 5 ząbków czosnku 1 cebula pieprz do smaku oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Makaron wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody, krótko obgotowujemy, mieszamy, po czym wyłączamy(...)szklimy, po czym dodajemy szpinak. Po kilku minutach dodajemy sparzony, obrany ze skórki i pokrojony w kostkę pomidor i razem smażymy około 3-4 minuty. Dorzucamy pokrojony w kosteczkę ser feta i przyprawiamy pieprzem. Makaron odsączamy na sicie, wykładamy na talerze i polewamy sosem (lub mieszamy w garnku wszystko razem). Smacznego
Kolorowy Przepisownikpokombinowałam Gołąbki w liściach botwinki w różowym sosie SKŁADNIKI: 2 pęczki botwinki (takie z dużymi liśćmi) 1 woreczek ryżu 2 piersi kurczaka szpinak mrożony 1 marchewka śmietana 18% ser feta sól, pieprz, czosnek Na początek trzeba zająć się farszem. Ryż ugotować al dente. Kurczaka oczyścić i pokroić w drobną kosteczkę. Następnie podsmażyć na oleju, dodać 8 kostek mrożonego(...)Gotowe paczuszki umieścić na szerokiej patelni, wlać oliwę, przykryć i trzymać 5 minut. W osolonej wodzie ugotować czerwone łodygi botwinki. Odlać wodę a na jej miejsce wlać śmietanę, ser feta i 2 ząbki czosnku. Całość dokładnie zmiksować na jednolitą różową masę . W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Smacznego
MarciochaKucharzyPaprykę można faszerować w sumie wszystkim. U mnie w domu najpopularniejsza jest wersja z mięsem mielonym, serem feta i pieczarkami, choć oczywiście zdarza się też, że farsz wygląda tak jak na tradycyjne gołąbki. Dzisiaj ta pierwsza opcja, polecam i zapraszam po przepis. Składniki: 4 papryki 200 g mięsa mielonego 150 g fety 4 pieczarki(...)przyprawy. Duszę do miękkości , ale pomidory nie powinny się rozpaść. Paprykę myję przekrawam u góry, tworząc pokryweczki i czyszczę z pestek. Łączę ze sobą mielone mięso, pokruszony ser feta i pokrojone podsmażone na maśle, pokrojone w kosteczkę pieczarki i cebulę. Doprawiam farsz solą, pieprzem i tymiankiem, pamiętając, o tym, że feta jest dość słona. Papryki nadziewam
Gosia gotuje