ser feta - 6431 przepisów (strona:145/429)

Gazpacho pomidorowo-arbuzowe 111

przelewamy do niewielkiego garnuszka lub miski. Dodajemy ocet, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i chłodzimy w lodowce przez min. godzinę. Podajemy z pokrojonymi w drobną kostkę pomidorami, arbuzem, serem feta, bazylią lub miętą... Ja lubię chłodniki, które są bardziej wodniste. Dzięki arbuzowi i zastosowaniu drobnego sita, taki właśnie jest ten chłodnik. Jeśli wolicie jednak bardziej treściwe zupy, przeciśnijcie(...)przelewamy do niewielkiego garnuszka lub miski. Dodajemy ocet, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i chłodzimy w lodowce przez min. godzinę. Podajemy z pokrojonymi w drobną kostkę pomidorami, arbuzem, serem feta, bazylią lub miętą... Ja bardzo lubię chłodniki, które są bardziej wodniste. Dzięki arbuzowi, który zawiera dużą ilość wody, taki właśnie jest ten chłodnik. Jeśli wolicie jednak bardziej treściwe

Pogotujmy.pl
Briami czyli ratatouille dla leniwych i letni protest 209

osobno. Przy briami warzywa kroimy, mieszamy i wstawiamy do piekarnika - danie robi się dalej samo. Wersja dla leniwych, lub inaczej ujmując, dla zaradnych :) Uwagi: Tradycyjnie briami posypuje się serem feta i podaje z chlebem. Ale możecie dodać więcej ziemniaków i chleb pominąć.  Śmiało zmieniajcie proporcje warzyw - bakłażanów, cukinii i papryk - wedle swoim preferencji.  Briami , pieczone warzywa(...)Piecz przez ok. 1 godzinę, po czym zdejmij folię i dopiekaj jeszcze przez 15-30 min., aż warzywa, szczególnie ziemniaki, lekko się zrumienią.  Podawaj z chlebem, ewentualnie posypane serem feta. Możesz również potraktować briami jako dodatek do mięsa. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco

Chilli Czosnek i Oliwa
Ziemniaki inaczej i Hobbit: niezwykła podróż 146

Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 duża cebula 2 ząbki czosnku oliwa 10-15 małych ugotowanych ziemniaków 1 kostka sera feta 1 mały słoik czarnych oliwek sól, pieprz zioła prowansalskie lub inne ulubione Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)szeroką patelnię. Podsmaż w niej na rozgrzanej oliwie pokrojoną cebulę i czosnek. Zestaw z kuchenki i dodaj obrane ze skórki i pokrojone w talarki ziemniaki*, pokrojony w większe kawałki ser feta i odcedzone oliwki. Delikatnie wymieszaj. Chwilę podgrzej na patelni, aż danie będzie ciepłe. Posyp solą, pieprzem i ulubionymi ziołami (ja używam prowansalskich). I można już zajadać

Qlinarnie i Qlinarnie
Gazpacho pomidorowo-arbuzowe 145

oliwy garść liści bazylii spora szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu do podania: oliwa, pomidorki koktajlowe, listki bazylii, plasterki papryczki chilli (opcjonalnie), pasuje również pokrojony w kostkę ser feta, grzanki z chleba, świeża bagietka Przygotowanie gazpacho pomidorowo-arbuzowego: Pomidory z grubsza posiekaj i przełóż do dużej miski. Czosnek obierz z łupinek i posiekaj. Cebulę, selera naciowego oraz arbuza również(...)najmniej 3 godziny. Podawaj zimne skropione oliwą i przyozdobione pomidorkami koktajlowymi, plasterkami zielonego chilli (można pominąć) oraz listkami bazylii. Do gazpacho pomidorowo-arbuzowego pasują także inne przybrania - ser feta pokrojony w kostkę, czarne oliwki, pokrojony w kostkę ogórek. Gazpacho świetnie smakuje również z grzankami z białego chleba oraz kromkami bagietki.  *** Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy

Chilli Czosnek i Oliwa
Najlepsza sałatka grecka z kurczakiem – Przepyszna i Zdrowa 112

naprawdę bardzo smaczna. Do przygotowania sałatki greckiej będziemy potrzebowali: 2 piersi z kurczak - przygotowane na parze, usmażone lub upieczone (użyłam piersi przygotowanej na parze) mała główka sałaty lodowej kostka sera feta (około 270 g) papryka czerwona około 100 g czerwonej cebuli ogórek sałatkowy 300 g pomidorków koktajlowych około 30 oliwek czarnych na sos: 4 łyżki octu balsamicznego (można użyć(...)paseczki i dodaję do sałaty. Cebulę kroję w piórka, oliwki przekrawam na pół, pomidorki również przekrawam na pół i wszystko dodaję do sałatki. Ogórka obieram i kroję w półplasterki, ser feta kroję w kostkę (można pokruszyć), i dodaję do sałatki. Pierś z kurczaka rozdrabniam palcami, ale można pokroić w drobną kostkę lub w paseczki, chociaż według mnie taka rwana

Uwaga Babcia Gotuje
Krem z pieczonej dyni z serem feta i pudrem z orzechów 70

pieczonego buraka , absolutnie i bez pamięci zakochałam się również w pieczonym czosnku, który wykorzystałam i tutaj. Składniki Ok. 2 kg dyni Hokkaido Ser feta – dobrze jest kupić prawdziwą fetę, a nie zamienniki „w stylu” feta Papryka wędzona Pieprz czarny mielony 1 mała główka czosnku (lub 4-5 ząbków „większego” czosnku) Odrobina oliwy Garść orzechów nerkowca Garść orzechów(...)mięso i przyprawy (warzywa zostają). Dodajemy upieczoną dynię oraz upieczony i obrany czosnek i całość miksujemy na gładziutki krem. Doprawiamy do smaku solą i odrobiną pieprzu. Serwujemy z pokruszonym serem feta, pudrem orzechowym oraz całymi orzechami. PS. Puder można wykorzystać również jako posypkę do jajek lub kanapek

Kate's Kitchen
Sałatka arbuzowa z fetą i oliwkami 136

Spotykając się po raz pierwszy z tym połączeniem, prawie postukałam się w czoło. Jak można jeść arbuza z serem feta?! Zaryzykowałam i zdecydowanie potwierdzam, że się da. Nie ma sensu bać się nowych smaków, czasem warto się przełamać i spróbować czegoś zupełnie odmiennego, o czym nawet byśmy nie pomyśleli.  Czemu właśnie teraz polecam tą sałatkę? Bo straszą mnie(...)theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}   Składniki: ok ¼ arbuza ok 80g greckiego sera Feta 1 limonka Kilka czarnych oliwek Drobne listki mięty Ocet balsamiczny lub sos winegret do podania Sposób przygotowania: Schłodzonego arbuza dzielimy na plastry, a następnie wycinamy jednakowej wielkości kwadraciki

Kuchnia w czekoladzie
Zupa krem z batatów 153

chili   (ja dodałam łyżeczkę ostrej papryki w proszku) 1 kg słodkich ziemniaków batatów (obranych i pokrojonych w grube plastry) 1,5 l bulionu Sól morska 75 g sera feta 150 g jogurtu greckiego Suszone pomidory ( ewentualnie do podania)   /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style(...)minut, po takim czasie ziemniaki powinny się rozpadać. Partiami zmiksować zupę. Wlać z powrotem do garnka, jeśli trzeba posolić do smaku. Przelać do miseczek. Przed samym podaniem wrzucić kosteczki sera feta   i po jednym suszonym pomidorku, może także podać   z łyżkę jogurtu greckiego. Inspiracja:   książka „Zupy” Annie Bell   ( przepis z małą modyfikacją

noteskulinarnyfiga
Grill vege 100

posiekanej 300 g ugotowanej fasoli jaś 2 ząbki czosnku 3 łyżki bułki tartej 1 cebula sól, pieprz 1/2 łyżeczki papryki wędzonej przyprawa do mielonych olej rzepakowy pozostałe: 150 g sera feta vege 8 pomidorów suszonych z zalewy z olej 1 batat 1 bakłażan 1 papryka czerwona pomidorki koktajlowe 1 ogórek zielony sól, pieprz bazylia świeża Tortille: Do miski przesiewam(...)Smaruję oliwą, i układam na patelni. Grilluje z dwóch stron. Posypuję solą, pierzem. To samo robię z papryką, i pomidorkami. Pasta pomidorowa: Pomidory suszone i 100 g sera feta vege miksuję blenderem. Tortille smaruję pastą, układam klopsiki, warzywa, posypuję bazylią i fetą. Układam plastry ogórka

wesoła kuchnia
Mój dzienny przykładowy jadłospis :) 228

puszki, łosoś (bardzo rzadko), krewetki, mieszanka owoców morza Jajka (na miękko, twardo, jajecznica, jajko sadzone, w koszulce, pieczone) Odżywka białkowa Ok. 5 razy w tygodniu: Twaróg chudy Ser feta/żółty Jogurt naturalny Mleko bez laktozy/roślinne Węglowodany: Kasza: gryczana (biała, prażona), jaglana, jęczmienna, owsiana Ryż: jaśminowy, dziki, kolorowy, czarny, brązowy Mąka: o rkiszowa, kukurydziana, pełnoziarnista, razowa, ryżowa, gryczana, owsiana(...)śliwkami i migdałami 2. Kurczak z ryżem i warzywami 3. Jajko sadzone z batatami 4. Wafle ryżowe z twarożkiem, syropem z agawy i cynamonem 5. Naleśniki razowe z serem feta i szpinakiem 6 1. 2 jajka na miekko, 1/2 grejfruta, owsianka marchewkowa z maslem orzechowym🍯 🍶 2.  Wafle z tunczykiem, kapusta kiszona  😊 3. Krewetki w ciescie ryżowym🍤 fasolka

Czarnawisienka
Ośmiorniczki, Mini kalmary, Krewetki królewskie, Ziemniaczki - Niebo w gębie 118

Składniki: 10 mini świeżych kalmarów 500 g krewetek królewskich w pancerzach 6 dużych ziemniaków 1/2 szklanki oliwy z oliwek 200 g sera feta 250 g oliwek zielonych bez pestek 250 g oliwek czarnych bez pestek 2 pęczki natki pietruszki 6 ząbków młodego polskiego czosnku sok z jednej dużej cytryny 1 łyżka przyprawy do ziemniaczków sól czosnkowa 1/2 łyżeczki świeżo(...)minut, po czym po tym czasie zdejmujemy folie i grillujemy jeszcze tak z 20 minut przy czym pierwsza połowa pod pokrywka druga już bez. na koniec obficie posypując rozkruszonym serem feta. Podajemy na rukoli z dodatkiem limonki. Smacznego

ClauditteMissCooking
Mini pizza z brokułem, szparagami i sosem francuskim 145

łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy lub oleju Farsz: Kilka różyczek brokułu 2 łodygi szparagów lub główki z całego pęczka 3/4 plastry bekonu/boczku ok. 80 g sera feta Sos francuski (do polania na wierzch) 2 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki oliwy 1 łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy dijon sok z 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku, starty sól(...)zmiksować pomidory z puszki, z dodatkiem przypraw, tj. oregano, bazylia, czosnek, sól i pieprz i poddusić je na małym ogniu, do odparowania wody i zagęszczenia konsystencji.) Następnie dodajemy pokruszony ser feta, plasterki bekonu/boczku i szparagi. Zapiekamy pizzę w temp. ok. 200 stopni, przez ok. 10 min. Potem wyjmujemy ją z pieca, żeby dorzucić kilka różyczek brokułu. (Jeśli dodamy

Pyszny Duet
68. Przysmak na półkruchym spodzie: czyli wytrawna tarta z fasolką szparagową i dodatkami pod śmietanowo-jajeczną pierzynk 323

stołowe śmietany 18% 130g zimnego masła pokrojonego w cienkie plasterki odrobina świeżo zmielonej soli lub ulubionych suszonych ziół mąka do podsypywania  dodatki: 300 g fasolki szparagowej 100g sera feta (pół kostki) ok. 10 sztuk pomidorków daktylowych lub koktajlowych garść świeżych listków kolendry śmietanowo-jajeczna pierzynka: 2 całe jaja 200g śmietany 18% 100ml śmietanki 30% 2 dość spore ząbki(...)gotujemy w dość małej ilości osolonej wrzącej wody aż do półmiękkości początkowo bez przkrycia, kolejno przykrywamy garnek pokrywką (fasolka nie musi być bardzo miękka ponieważ będzie jeszcze kolejno zapiekana). Ser feta kroimy w średnią kostkę.  Piekarnik nastawiamy do 180*C (termoobieg). Na upieczony spód wykładamy fasolkę (w kształt słoneczka(:), fetę i pomidorki (na krzyż). Sporządzamy masę jajeczno-śmietanową

Symfonia Smaków
Placki z cukinii i groszku z piekarnika 95

zielonego groszku mro\u017conego","Jedna \u015brednia cukinia","1\/3 pora","2 jajka","2-3 \u0142y\u017cki m\u0105ki pe\u0142noziarnistej (pszennej, orkiszowej, \u017cytniej lub gryczanej)","Kawa\u0142ek sera feta","\u0141y\u017cka oliwy Gallo Classico","2 z\u0105bki czosnku","Oregano, bazylia, pieprz","Ma\u0142a gar\u015b\u0107 pestek s\u0142onecznika"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","name":"Groszek zala\u0107 wrz\u0105tkiem(...)placków Prep time 45 minutes Składniki 200 g zielonego groszku mrożonego Jedna średnia cukinia 1/3 pora 2 jajka 2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej (pszennej, orkiszowej, żytniej lub gryczanej) Kawałek sera feta Łyżka oliwy Gallo Classico 2 ząbki czosnku Oregano, bazylia, pieprz Mała garść pestek słonecznika Wykonanie Groszek zalać wrzątkiem i zostawić na 5-10 minut Pora i czosnek posiekać

Healthycreations.pl
Kraina oliwą,winem i miodem płynąca - kilka wspomnień z kreteńskich wakacji 214

oliwek wytwarzają przede wszystkim bardzo dobrą jakościowo oliwę, a także marynują oliwki w ziołach i przyprawach. Hodują owce i kozy, od których pozyskują mleko na jogurt naturalny oraz sery ( feta, graviera, manouri ). Kreteńskie pszczoły pozyskują pyłek z kwiatów i ziół - będąc na Krecie warto zakupić miód tymiankowy o ciemnej, głębokiej barwie. Jak nie przepadam za miodem, tak każdy dzień(...)warzywa smakowały u niej nieziemsko! Każdy gość tawerny dostaje na początek dzbaneczek zimnej wody serwowany przez wnuczkę Katarinę oraz koszyczek z pieczywem oraz talerzyk ze świeżymi warzywami i kawałkiem sera feta. Wszystko oprószone oregano i tymiankiem zerwanymi ze zbocza gór. Potem przychodzi czas na przystawki i dania główne z karty. W menu nie ma deserów (w większości tawern

W kuchni Katie

Proponowane wyszukiwania