łyżki masła (dałam klarowane) - 1 litr bulionu jarzynowego (lub rosołu) - 1/3 łyżeczki kurkumy w proszku - 200g kwaśnej śmietany (u mnie 18%) - 4 łyżki koperku - 4 łyżki szczypioru - ser feta - sól do smaku (gdyby była taka potrzeba) W garnku rozgrzewamy masło z oliwą i podsmażamy przez ok. 4 minuty obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę(...)garnka z zupą i dokładnie mieszamy. Gdyby była taka potrzeba dodajemy sól do smaku (mój bulion nie był zbyt słony, więc musiałam lekko zupę dosolić). Podajemy z kawałkami fety, posypane szczypiorem. Smacznego
Smaczne Zdrowezjedzeniem. Składniki na 1 dużą porcję: 3 młode buraczki (wielkości moreli) garść rukoli + listki młodych buraczków 1/2 łyżki orzeszków pinii lub pestek słonecznika 50 g sera szopskiego lub fety Dressing cytrynowy: 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki soli Przygotowanie: Buraki umieścić w naczyniu żaroodpornym, nakryć folią aluminiową, piec
Codziennik Kuchennybagietka i otrzymamy świetną propozycję na lekki obiad lub kolację. 1/2 pęczka zielonych szparagów 100 g liści młodego szpinaku 200 g pieczonego łososia 6 pomidorków koktajlowych 1/3 kostki fety 2 łyżki prażonych ziaren do sałatek (pini, dynia, słonecznik) sól, świeżo zmielony pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek Szparagi ugotować ( tutaj pisałam jak to zrobić), ostudzić i pokroić w mniejsze(...)kawałki. Szpinak umyć, osuszyć i rozłożyć na dużym półmisku. Pomidorki przekroić na pół, łososia rozdrobnić, rozsypać na szpinaku. Na sałatkę pokruszyć fetę, posypać prażonymi ziarnami, oprószyć solą i pieprzem a całość skropić oliwą. Sałatkę można polać sosem winegret
Smakołyki AsiZielona wariacja – SAŁATKA ZE SZPINAKIEM, JAJKIEM, ZIELONYM GROSZKIEM I... Artykuł SAŁATKA ZE SZPINAKIEM, JAJKIEM, ZIELONYM GROSZKIEM I FETĄ pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINESkładniki (na 1 porcję): 5-6 zielonych szparagów 1 jajko 2 plastry szynki parmeńskiej garść orzechów laskowych 1/4 awokado kilka rzodkiewek kawałek sera feta dressing: łyżka soku z cytryny, łyżka oleju z orzechów włoskich, łyżeczka musztardy francuskiej, odrobina syropu klonowego, szczypta soli i pieprzu Szparagom odrywam zdrewniałe końce, dokładnie myję i gotuję we wrzątku(...)smażę szynkę parmeńską aż stanie się chrupka. Na talerzu układam szparagi oraz pokrojone w plastry awokado i rzodkiewki, ugotowane jajko w koszulce i pokruszone chipsy z szynki parmeńskiej oraz fetę. Całość posypuję posiekanymi orzechami laskowymi. Składniki dressingu mieszam i polewam nim sałatkę. Smacznego, Klaudia
Mango Papajadrobno pokrojonej – buraczki odkładamy do dekoracji pół paczki szpinaku baby – umytego pół pęczka świeżego koperku – drobno pokrojonego mała cebula czerwona drobno pokrojona pół opakowania sera feta – pokrojonego na kawałki 6 jajek ząbek czosnku przetartego przez praskę po ćwierć łyżeczki suszonego tymianku, pieprzu i słodkiej papryki kilka orzechów włoskich bez skorupek 100 g sera żółtego startego(...)tarce forma do pieczenia posmarowana masłem i podsypana mąką Przepis na frittatę z botwinką Wymieszać botwinkę (bez buraczków), szpinak, koperek, cebulę i fetę. Jajka ubić trzepaczką razem z czosnkiem i przyprawami. Przełożyć zieleninę do formy do pieczenia, zalać masą jajeczną, posypać orzechami i serem. Udekorować małymi buraczkami z botwinki pokrojonymi na plasterki lub całymi. Piec 15-20 minut
Ugotowane pozamiatanepunkt. Składniki (na 1 porcję): 1/2 główki sałaty rzymskiej 1/4 awokado garść orzechów laskowych 1 jajko 1 pomidor malinowy 30 gram sera feta kawałek czerwonej cebuli dressing: 1 łyżka musztardy francuskiej, 1 łyżka syropu klonowego, 1 łyżka oleju z orzechów laskowych, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta soli i pieprzu Gotuję(...)wyławiam po 2 minutach. Orzechy laskowe prażę na suchej patelni i siekam. Sałatę kroję, pomidora na mniejsze kawałki, awokado w plastry lub kostkę a cebulę w cieniutkie piórka, natomiast fetę w kostkę. Wszystkie składniki układam na talerzu wedle uznania. Składniki dressingu mieszam do uzyskania możliwie jednolitej struktury. Gotowym dressingiem polewam sałatkę. Na wierzchu umieszczam jajko w koszulce a całość posypuję
Mango Papajapiknik. składniki: kruche ciasto 250 g mąki orkiszowej typ 650 150 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli farsz 6 zielonych szparagów 1 garść świeżego szpinaku 100 g fety 2 jajka 5 łyżek śmietany 12% 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Mąkę wymieszać z solą. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto(...)podpiec ciasto na lekko złoty kolor. Szparagi ugotować. W misce wymieszać śmietanę z jajkami. Dodać drobno posiekany szpinak, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią oraz pokruszoną fetę. Jeszcze raz dokładnie wymieszać. Na wystudzone podpieczone spody wyłożyć przygotowany farsz. Na wierzchu każdej małej tarty ułożyć jednego szparaga pokrojonego na kawałki, posypać jeszcze odrobiną suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią. Tarty ponownie
Monia miesza i gotujepomidorków koktajlowych. Do przygotowania porcji dla 3 osób potrzebujemy: - makaron (u mnie razowe penne) - 300 g świeżego szpinaku - 500 g pieczarek - kilka pomidorków koktajlowych - pół opakowania sera typu feta - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki śmietany 18% - 1 łyżkę masła - 1 łyżeczkę granulowanego czosnku i przyprawy do pomidorów - sól i pieprz do smaku - głęboką patelnię 1. Na rozgrzanym maśle przez minutę(...)usmażonych grzybów dodajemy szpinak. Mieszamy i smażymy, aż liście zmniejszą swoją objętość (ok. 5-10 minut). 4. Następnie dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz pokrojony w kostkę ser feta. 5. Jako ostatnią dodajemy śmietanę. Całość mieszamy i gotujemy przez ok. 10 minut, aż śmietana zgęstnieje i utworzy kremowy sos. 6. Na koniec wszystko doprawiamy i podajemy z ugotowanym
Bez CebuliFrittata ze szparagami Szparagi z jajkiem na miękko Jajecznica ze szparagami Jajko w koszulce na szparagach Tarta ze szparagami Sałatka ze szparagów i truskawek Sałatka szparagowa z buraczkami i feta Ziemniaczana sałatka ze szparagami i jajkiem Krem z zielonych szparagów Roladki drobiowe ze szparagami Wiosenne farffale ze szparagami Makaron z wędzonym łososiem, groszkiem i szparagami Smacznego
Codzienne GotowanieIdealny niedzielny obiad z piekarnika SKŁADNIKI 4 filety z kurczaka, marynata staropolska , 150 g sera feta, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki czosnku niedźwiedziego WYKONANIE Filety cienko rozbijamy, z obu stron posypujemy marynatą. Jogurt rozrabiamy z fetą, mieszamy z czosnkiem. Nadzieniem smarujemy filety, zwijamy w roladki, spinamy wykałaczkami. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni
słodki bratekkolejną propozycję dania z grilla. Po grillowanym ananasie, przyszła pora na grillowane frytki z batatów. Są przepyszne, podane z sosem pomidorowym lub czosnkowo-koperkowym na serku feta - są obłędne. Składniki: - 1 duży batat - oliwa z oliwek - sól pieprz Batata dokładnie umyć i pokroić na ósemki. Dokładnie posmarować oliwą z oliwek i grillować 7-8 minut z każdej strony. Podawać
CookYourselfpowiem że wyszła bardzo smaczna , serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu . Potrzebne nam będą Mała kapusta masłowa 1 jabłko koper naciowy ( według uznania ) pół kostki sera feta 3 łyżki oliwy szczypta soli Wykonanie Na początku szatkujemy sałatę , następnie jabłko ścieram na tarce o średnich oczkach , koper naciowy kroje w paseczki , ser feta kroję
Mój Smakpomysłem na bezproblemowe przyjęcie. Składniki: 6 tortilli 1 pierś kurczaka 1 dojrzałe awokado 1 średni batat 1 mała czerwona cebula 1 puszka czerwonej fasoli 2 limonki ser typu feta 1 - 2 papryczki chilli 1 łyżeczka oregano natka kolendry 1 łyżka miodu sól i pieprz cukier oliwa Wykonanie: Pierś z kurczaka natłuścić oliwą i oprószyć solą oraz pieprzem. Zawinąć(...)obrać i rozgnieść z 1/4 łyżeczki soli i sokiem z 1/2 limonki. Fasolę odsączyć i przepłukać. Ułożyć na tortilli po pasku fasoli, batata, kurczaka, awokado i pokruszonego sera feta. Posypać posiekanym chilli, kolendrą i ułożyć dodatkowo krążki cebuli. Zawinąć najpierw dół tortilli na nadzienie. Następnie złożyć boki do środka. Potem zwinąć ściśle (ale delikatnie) całość. Zrolowane burrito zawinąć
zadanie-gotowaniełyżeczka soli, 2 łyżki oliwy , ok. 2 szkl. mąki Basia do ciast drożdżowych , ¾ szkl. ciepłej wody Nadzienie: kawałek podsmażonego kurczaka, kilka ugotowanych różyczek brokuła, kawałek sera feta, 3 łyżki kukurydzy, 3 plastry papryki konserwowej, kawałek zielonej papryki, 4 łyżki startego parmezanu Sos: 2 łyżki ketchupu, 2 łyżki przecieru pomidorowego, suszona bazylia WYKONANIE(...)wykładamy na dużą blachę wyłożoną pergaminem, smarujemy ketchupem wymieszanym z koncentratem. Ciasto przecinamy na środku na 8 części (jak na zdj nr 1). Paprykę kroimy w paski, ser feta i kurczaka w kostkę. Układamy wszystkie składniki. Trójkąty pociętego ciasta zakładamy pod brzeg ciasta (zdj nr 2), całość posypujemy parmezanem (zdj nr 3). Pizzę wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni
słodki bratek