ser feta - 6431 przepisów (strona:158/429)

Francuskie sakiewki serowo - paprykowe 137

Idealne jako przystawka, przekąską lub kolacja. Polecam! Francuskie sakiewki serowo - paprykowe Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 200g sera typu feta 100g startego sera żółtego 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki ostrej papryki Wykonanie: Ser feta kroimy w drobną kostkę, mieszamy ze startym serem, jajkiem i przyprawami. Ciasto kroimy na kwadraty o boku około 10 cm. Na środek

Smak mojej kuchni
Ziemniaczano- kaszane pierogi z farszem mięsnym 169

marchew 1 pietruszka opakowanie sera feta 2 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta kuminu szczypta białego pieprzu  20 dag sera żółtego 60 dag mięsa wieprzowego 40 dag mięsa drobiowego bulion  4 łyżki bułki tartej Wykonanie: Ser żółty i fetę pokroić w drobną kostkę, wymieszać z 2 łyżkami przecieru pomidorowego. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć (uważać(...)Całość zalać bulionem i dusić pod przykryciem do czasu, aż mięso nie będzie surowe, jarzyny zmiękną a bulion zostanie wchłonięty przez farsz. Do farszu dodać wymieszany z koncentratem ser żółty oraz fetę, gotować do czasu rozpuszczenia się serów. Na sam koniec dodać bułkę tartą, wymieszać. Przed włożeniem do piekarnika każdego pieroga posmarować rozbełtanym jajkiem z 3 łyżkami mleka. Pierożki piec

Krakowskie smaki Ani
Makaron z pieczarkami i boczkiem 166

porcji: 4 Składniki: 150 g wędzonego boczku ( ja użyłam szynki) 250 g pieczarek 400 g pomidorów 2 ząbki czosnku 400 g makaronu 50 g masła 50 g sera owczego lub feta szczypta soli szczypta pieprzu zioła Przygotowanie: Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w niewielką kostkę. Czosnek posiekać, a boczek i pieczarki(...)przykryciem. Dorzucić pokrojone pomidory i dusić jeszcze przez 15 minut. Ugotować makaron. Do sosu dodać ulubione zioła, doprawić pieprzem i solą (jeśli używasz sera feta, który jest słony lepiej nie dodawać soli). Makaron odcedzić. Przełożyć do dużej miski, polać go sosem i posypać pokruszonym serem. Danie należy podać od razu

KuchniaWeDwoje.pl
Zapiekanka z brokuła i kaszy jaglanej 333

doskonale nadaje się również na zapiekanki. Trzeba dodać jeszcze kilka składników i obiad z piekarnika gotowy.   1 szkl. kaszy jaglanej 1 mały brokuł 2 jajka 100 g sera feta 100 g sera żółtego 50 g masła sól świeżo mielony pieprz 1/4 łyżeczki curry Kaszę ugotować do miękkości i wystudzić. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować na pół twardo(...)Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z kaszą,brokułem i fetą.  Formę do pieczenia wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć kaszę z dodatkami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut. Po 20 minutach wyjąć z piekarnika,posypać potartym serem i piec jeszcze 10 minut aż ser dokładnie się rozpuści. Zapiekanka wyśmienicie

Kolorowa kuchnia Elki
Naleśniki ze szpinakiem i fetą 264

Naleśniki ze szpinakiem i fetą z dodatkiem suszonych pomidorów to bardzo zdrowa propozycja obiadowa. Połączenie szpinaku z delikatnie słoną fetą i słodkimi suszonymi pomidorami sprawia, że danie ma bardzo wyrazisty smak :) Przygotowanie tego obiadu jest bardzo szybkie, a naleśniki będą równie smaczne następnego dnia. Poniżej znajdziecie mój szybki przepis… Składniki na ciasto naleśnikowe (3-4 naleśniki(...)łyżek mąki 1 jajko 1/3 szklanki mleka szczypta soli Składniki na farsz do naleśników 200g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku sól pieprz 10 suszonych pomidorów 1/2 kostki kostki sera feta łyżka masła Przepis na ciasto naleśnikowe Składniki na ciasto mieszamy przy pomocy miksera. Ciasto powinno być dość płynne. Jeśli będzie zbyt gęsto dodajemy odrobinę mleka, jeśli będzie zbyt płynne

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makaron z pesto z buraków 314

ząbki czosnku skórka otarta z połowy wyparzonej cytryny 1 niepełna łyżka soku z cytryny ok. 3-4 łyżki oliwy z oliwek sól, świeżo mielony pieprz dodatkowo: twarogowy kozi ser lub feta do posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='400 g pełnoziarnistego makaronu (świderki, spaghetti) 3 małe lub 2 średnie upieczone lub ugotowane buraki pół szklanki orzechów(...)ząbki czosnku skórka otarta z połowy wyparzonej cytryny 1 niepełna łyżka soku z cytryny ok. 3-4 łyżki oliwy z oliwek sól, świeżo mielony pieprz dodatkowo: twarogowy kozi ser lub feta do posypania'; document.write(" "); Makaron gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Orzechy krótko podprażamy na suchej patelni. Odkładamy kilka orzechów włoskich do dekoracji. Ugotowane/upieczone buraki

Poezja smaku
Tarta grzybowa z serem feta i parmezanem 160

pieczarki pokrojone w plasterki, smażyć tak długo aż woda z grzybów wyparuje do naczynia miksującego dodać mleko, jajka, sól, zmiksować, obroty 3,5, czas 1 minutra dodać ser feta i parmezan, zmiksować obroty 5, czas 4 sekundy dodać obsmażone grzyby,posiekaną natkę pietruszki, wymieszać obroty wsteczne 2, czas 5 sekund reszta jak wyżej. Bardzo dobre wegetariańskie danie. Ja zabierałam

Kuchnia Pokoleń
Wytrawne bułeczki drożdżowe z fetą i czosnkiem niedźwiedzim 149

jasnej 160 ml mleka 25 g świeżych drożdży 1 płaska łyżka miodu/cukru 3/4 łyżeczki soli 1 jajko + 1 żółtko 50 g masła Składniki na nadzienie: 250 g białego sera 150 g fety 2 łyżki pasty z czosnku niedźwiedziego ( z tego przepisu) sól, pieprz szczypiorek Dodatkowo: 1 białko 2 łyżki mleka 2 łyżki ziaren słonecznika Przygotowanie: ciasto drożdżowe o pomniejszoną(...)zrobić wg  tego przepisu. Bułeczki z tej ilości ciasta zmieszczą się na jednej dużej blaszce z piekarnika. Z 500 g mąki jest to ilość na 2 blachy ser feta rozgnieść widelcem, następnie połączyć z białym serkiem i pastą z czosnku niedźwiedziego. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekany szczypiorek lub inną zieleninę wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Quiche na cieście francuskim z kurczakiem, szpinakiem i roszponką 169

piersi z kurczaka oliwa 450 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku 2 ząbki czosnku 125 g świeżej roszponki 10 zielonych oliwek 330 g kwaśnej śmietany 18% 100 g słonego sera kanapkowego lub fety 2 jajka 1 kulka mozzarelli sól, świeżo mielony pieprz, zioła prowansalskie, oregano WYKONANIE Pierś z kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do głębokiej patelni. Polać oliwą(...)Następnie wyłożyć formę ciastem francuskim podwijając boki do góry. Do mięsa i szpinaku dodać pokrojone oliwki, umytą roszponkę (odrobinę zostawić do dekoracji i podania w osobnej miseczce), śmietanę, rozdrobniony ser feta i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Jajka wbić do miseczki i rozbełtać. Podwinięte boki ciasta francuskiego posmarować pędzelkiem jajkiem, pozostałe jajka wlać do patelni z wszystkimi

Passions hobbies life
Pizza cztery sery (ser żółty, feta, gorgonzola i mozzarella) 254

tego przepisu sos pomidorowy   (lub 2 duże pomidory) 100 g sera żółtego 100 g sera feta 100 g sera gorgonzola 1 kulka sera mozzarella zioła prowansalskie Ser żółty, feta, gorgonzola i mozzarella pokroić w kostkę. Surowy spód do ciasta podzielić na mniejsze części, z każdej uformować kulkę, którą należy rozwałkować. Spody do ciasta posmarować sosem pomidorowym(...)koniec ułożyć kawałki sera. Całość delikatnie posypać ziołami prowansalskimi. Przygotowane pizzetki zapiekać około 15 minut w 210°C (długość pieczenia będzie zależna od grubości ciasta). Podawać z ulubionym sosem, np. czosnkowym

Ugotować
Pieczona papryka z serkiem i świeżymi ziołami 138

świeżymi ziołami idealna na śniadanie, kolację lub danie imprezowe. Koniecznie wypróbujcie to pyszne połączenie, a jestem pewna że nie pożałujecie. Potrzebne składniki:  6 podłużnych papryczek  1 ser feta  100 g sera białego   oliwa    świeże zioła: bazylia, tymianek, majeranek, rozmaryn, mięta papryczka chilli sól ziołowa, pieprz(...)blasze, skrapiamy oliwą i posypujemy pieprzem i solą ziołową. Wstawiam do nagrzanego o 200*C piekarnika i zapiekamy przez 20 minut.  Fetę mieszamy z serem białym delikatnie solimy (nie za dużo bo feta jest słona, dodajemy pieprz, papryczkę chilli i posiekane świeże zioła - wszystko dokładnie mieszamy. Serek wykładamy na przestudzone papryczki

Łycha smaków
Krem z brokuła i szpinaku z serowymi grzankami 117

serowymi grzankami Składniki: 1 brokuł 2 średnie ziemniaki 100 g świeżego szpinaku 100 ml śmietany 30% około 1 l wody/bulionu pieprz sól Serowe grzanki: kilka kromek ciemnego chleba ser feta starty żółty ser 2 ząbki czosnku kilka gałązek świeżego majeranku masło Najpierw obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą/bulionem. Gotujemy do miękkości(...)czasie kiedy gotuje się krem, przygotowujemy grzanki. Czosnek i majeranek drobno siekamy, dodajemy do masła i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym masłem smarujemy chleb. Następnie posypujemy go pokruszoną fetą i żółtym serem. Pieczemy w 180°C przez około 15-20 minut, aż ser się stopi i zarumieni. Krem podajemy gorący posypany świeżym majerankiem w towarzystwie serowych grzanek. Smacznego Artykuł Krem

PatiGotuje
Sałatka z rukolą i fetą. Uwaga! Uzależnia!! 368

przepis na obecnie moją ulubioną sałatkę od której trzeba mnie odciągać siłą ...  Składniki: rukola pół opakowania (ok. 50g) sałata lodowa główka (może być pół jeśli jest duża) ser typu feta (ja dodaję ser Mlekovity favita) 1/3 opakowania 90g pomidory 400g (dwa duże) papryka 150g (jedna średnia) cebula czerwona 30g czosnek 1 ząbek olej lniany 10g łyżeczka: ziaren słonecznika(...)przynajmniej na pół – następnie suszę.  Pomidory, paprykę myję i kroję. Paprykę w niewielkie paski a pomidory w sporą kostkę.  Cebulę myję, obieram i kroję w cienkie pióra. Ser feta kropję w niewielkie kosteczki. Czosnek obieram i siekam.  Wszystkie składniki dokładnie mieszam, zalewam olejem lnianym i dodaję przyprawy.  Ponownie mieszam i gotowe! Czasem pozwalam sobie dodać

IzaGotuje
Mołdawska placinta z serem 115

Mołdawska placinta z serem chleb z serem smażony na patelni. Mołdawska placinta z serem jest typowym przykładem bieda kuchni i jednym z najbardziej charakterystycznych dań tego kraju. Podobnie jak polskie podpłomyki czy indyjski chleb naan placinta z serem jest prosta do przygotowania i bardzo smaczna. Te pszenne placki na kefirze lub maślance możesz usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku(...)sery, nie rób z nich pasty, powinny być wyczuwalne malutkie kawałki sera. Najlepiej sprawdzi się oryginalna twarda feta albo inny dość zwarty ser solankowy np. turecki ser Gazi (jest dostępny m.in. w tureckisklep.pl) Nasza polska feta jest do tego farszu trochę za miękka, ale w marketach bez problemu kupisz też twardszą wersję. Jeśli używasz mozzarelli zetrzyj

Cztery Fajery

Proponowane wyszukiwania