ser feta - 6431 przepisów (strona:166/429)

Szybka sałatka z jarmużem 267

Moją propozycja jego spożycia to w formie sałatki z sosem winegret :) Potrzebujemy: pól opakowania umytego i pokrojonego jarmużu 2-3 pomidory 1 cebula 150g sera fety sos winegret --> klik Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i sałatka jest gotowa do spożycia. Szybko i smacznie :) Jeżeli podobał Ci się post zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u -  klik

Kolejny blog o gotowaniu
Sałatka z wstążkami z cukinii 201

czytelników ucieszy ten wpis, bo prosicie mnie o więcej i więcej przepisów tego typu.  Bon appetit!  Składniki: 1 średnia cukinia garść liści szpinaku garść orzechów laskowych ser feta oliwa z oliwek do smażenia Składniki na sos (na prezentowaną ilość): 3 łyżeczki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu winnego z białego wina 1/2 łyżeczki musztardy Dijon 1/2 łyżeczki

Garniec Magalie
Ravioli z fetą i szpinakiem 169

prostu zakochałam...zwłaszcza w tych podawanych z oliwą  :) Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej tortowej 3 jajka ciepła woda łyżka oliwy szczypta soli Farsz: 1/2 kostki sera feta  opakowanie baby szpinaku pieprz świeżo zmielony  ząbek czosnku Oliwa + bazylia do podania Przygotowanie: Mąkę przesiać i połączyć z solą. Dodać jajka i delikatnie wyrabiać do połączenia się

ChilliJemy
Mini pizza w 4 smakach 197

kukurydzy III. Margarita: 60 g szynki 60 g pieczarek IV. Wegetariańska: 125 g mozzarelli (1 kulka) 10 szt. czarnych oliwek Farsz szpinakowy: 120 g mrożonego szpinaku 150 g sera feta ½ cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka oliwy Przygotowanie: Ciasto: Drożdże rozpuścić w 250 ml letniej wody i odstawić na 10 minut. Mąkę wymieszać(...)Farsz serowy (do wersji wegetariańskiej): Na oliwie podsmażyć pokrojoną w mała kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Dodać szpinak (mrożony należy chwilę smażyć, aby się rozmroził), pokrojony ser fata, pieprz i wymieszać tworząc jednolity farsz. Ciasto podzielić na 16 części i uformować małe spody. Na każde 4 spody, wykładamy 3 sosy pomidorowe

KuchniaWeDwoje.pl
Pierogi ze szpinakiem 153

Składniki: Na ciasto: 400g mąki pszennej 200ml wody 70ml mleka 30g masła Sól Na farsz: Opakowanie szpinaku mrożonego (zazwyczaj 450g) 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ słoika suszonych pomidorów ½ opakowania fety Przyprawy: świeżo mielony pieprz Przygotowujemy ciasto na pierogi: podgrzewamy mleko wraz z wodą i dodajemy masło. Czekamy, aż się rozpuści i wyłączamy gaz. Mąkę przesiewamy do miski od miksera(...)przeciśnięty przez praskę czosnek. Pomidory kroimy w kawałeczki i dodajemy na patelnię. Następnie dokładamy szpinak i doprawiamy odrobiną pieprzu (nie solimy). Podsmażamy kilka minut i wyłączamy gaz. Dodajemy pokruszony ser feta i mieszamy. Ciasto na pierogi rozwałkowujemy i wycinamy krążki. Nakładamy farsz i lepimy pierogi. Robimy tak, aż do skończenia składników. W sporym garnku nastawiamy lekko osoloną wodę. Wrzucamy

Kolizje Smaków
ZUPA KREM Z PIECZONEJ DYNI 221

cebula - 1 łyżka masła - 1 ząbek czosnku - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 duży ziemniak - pieprz, sól, imbir, czerwona ostra papryka - 0,5 l wody - zielona natka pietruszki - ser feta - pestki dyni - 50 g serka topionego Dynię obieramy i kroimy na mniejsze kawałki a następnie układamy na blachę i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i pieczemy

Kuchenne Wariacje
Sałatka z kurczakiem 397

Składniki na cztery porcje. Składniki: 1 op. ulubionego mixu sałat (150 g) 1 czerwona papryka świeża 10 szt. zielonych oliwek 100 g sera typu feta 2 piersi kurczaka (300 g) 2 łyżeczki ulubionej przyprawy do kurczaka 4-5 pomidorów suszonych 5 pomidorków daktylowych lub cherry 1/2 cebuli czerwonej Sos miodowo-musztardowy: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki musztardy(...)kurczaka studzimy i kroimy w kostkę. W dużej misie umieszczamy umyty mix sałat, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz cebulę, jak również pokrojone oliwki, pomidorki i suszone pomidory. Ser feta kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki razem z wystudzonym kurczakiem. Całość dokładnie mieszamy. W osobnej miseczce przygotowujemy sos. Umieszczamy w niej wszystkie składniki, nakładamy pokrywkę i mocno

Emcia Pichci
Rolada z indyka faszerowana fetą, cukinią i suszonymi pomidorami w ziołach 197

koniecznie w ziołach. Poszukując swojego smaku warto zmieniać proporcje, czy improwizować z dodatkami. Polecam :)   Składniki: 800g piersi z indyka (ja piekłam kawałek 900g) 1/2 cukinii 1/2 kostki sera feta 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w zalewie ziołowej cebula 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki posiekanej świeżej bazylii 4 łyżki zalewy z suszonych pomidorów 120g szynki szwardzwaldzkiej

ChilliJemy
Wrap czyli tortilla z kurczakiem i warzywami 583

możecie dorzucić znacznie więcej dodatków lub zastąpić niżej wymienione zupełnie czymś innym. Warto w kuchni eksperymentować :)  Składniki: 0,5 sałaty lodowej ogórek 1 szt. pomidor 2 szt. ser feta pół kostki (ok 130 g) pół cebuli czerwonej papryka 1 szt. pierś z kurczaka 1 szt. placki tortilli 8-10 szt.  sól i pieprz jajka 2 szt. bułka

Kuchnia Viki
Dynia piżmowa zapiekana 168

rodziny z bulgurem i soczewicą, dla mnie z ryżem. SKŁADNIKI: 1 dynia piżmowa 1 cebula 1 ząbek czosnku 10 dag zielonej soczewicy 10 dag kaszy bulgur 25 dag sera typu feta 1 liść laurowy mielony kminek słodka sproszkowana papryka szczypta chili sól pieprz oliwa natka pietruszki do posypania WYKONANIE: Dynię umyć, osuszyć, pokroić na ósemki i wydrążyć. Dwa kawałki(...)liść laurowy, kminek oraz sól i pieprz do smaku.  Dusić przez około 10 minut, a następnie wymieszać z kaszą i soczewicą. Całość wyłożyć na podpieczoną dynię, posypać pokruszonym serem feta i skropić niewielką ilością oliwy. Naczynie ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać jeszcze przez 20 minut. Danie podawać posypane siekaną natką pietruszki. Przepis źródłowy  tutaj

Kuchenne zapiski Edyty
Czarna zupa z Kostaryki 166

wiosennej zimy ;) Popularna na Kostaryce i często podawana z ugotowanym na twardo jajkiem. Tak podałam ją też ja, a idąc w ślad za Jamie Oliverem dorzuciłam jeszcze wspaniałą salsę feta+chili i limonka i chrupiące kawałki tortilli do zagryzania i nabierania fasoli. Wierzcie lub nie ale to czarne niebo w gębie! :) Różnorodność tekstur i smaków tak wspaniale się uzupełniających(...)naciowego 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 liście laurowe 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne / mielonego chili sól do smaku 4 jajka Salsa: 1/2 limonki 50g sera feta 1/2 czerwonego chili 5 listków bazylii + do podania Dodatkowo: placki tortilli oliwa z oliwek Sposób przyrządzenia: 1. Cebulę, czosnek, seler naciowy i oczyszczone z nasion papryki pokrój

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Przekąska: Rukola z gruszką, fetą i prażonym słonecznikiem 382

słono-gorzkim zestawieniu, jednak przysięgam, że odpowiednio doprawione smakuje idealnie.  Przepis na jedną porcję: Składniki: Garść rukoli 2 łyżki stołowe słonecznika Średnia gruszka Kilka średnio pokrojonych kostek sera feta  Przyprawy: 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oleju Costad'Oro (mieszanka oleju słonecznikowego, ryżowego, winogronowego, z kukurydzy i siemię lnianego) szczypta bazylii szczypta pieprzu  Przygotowanie: Słonecznik

Pause Gotowanie!
Sałatka z grillowanym kurczakiem, fetą i pomidorami 122

odpuszczam i jem “normalnie”:) podaję z ziołowym grzankami z dodatkiem parmezanu lub maślano-czosnkowymi, pycha! Zawsze znika. Dodatek grillowanych cząstek piersi kurczaka, fajnie ziołowych, soczystych i sera feta to coś co w sałatkach szybkich uwielbiam. Gotową sałatkę można posypać tartym parmezanem, dodać suszone pomidory. Sałatka zyska dodatkowy smak. Dopełnieniem jest sos jogurtowo-czosnkowy, świeżo posiekany koperek

Zasmakuj Kuchni
Sałatka z fasolki szparagowej, groszku i sera fety 105

ogonek na końcu strąka jest delikatny i smaczny, a po trzecie… czasu szkoda. Składniki 500 g fasolki szparagowej 100 g zielonego groszku (mrożony lub świeży) 100 g sera fety lub sera bałkańskiego z mleka koziego 1 szalotka 1/2 łyżeczki nasion czarnuszki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka drobno posiekanego koperku sól pieprz Wykonanie

Tajemnice Smaku
Dip paprykowy 166

używać, jako dodatek do krakersów czy warzyw albo jako pastę do chleba… Można go też doprawić na ostro… Zapraszam na dip paprykowy Dip paprykowy Składniki: 1 ser feta 200g 2-3 papryki (czerwone i/lub pomarańczowe) 1-2 łyżki soku z cytryny około 6 łyżek oliwy mielony pieprz 1. Paprykę opłukać osuszyć i wstawić do piekarnika nagrzanego

UgotujmyTo.pl