ser feta - 6431 przepisów (strona:170/429)

Zapiekane muszle z pieczarkami 397

idealne danie na przełamanie świątecznych smaków :) Potrzebujemy: 300 g piecza rek (mogą być też inne grzyby) makaron muszle (w moim naczyniu żaroodpornym zmieściło się 15 szt) 150 g sera feta 1/2 pęczka natki pietruszki 300 ml przecieru pomidorowego (nie koncentrat) 1 mała cebula 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 1 ząbek czosnku gałka muszkatołowa sól pieprz szczypta cukru Makaron

Kolejny blog o gotowaniu
Kritharaki - makaronowa sałatka grecka z sosem jogurtowym 185

ponieważ świetnie wchłania sos, nie zmienia kształtu i nie zlepia się. Zapraszam na makaronową sałatkę grecką, z pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem, czarnymi oliwkami, kaparami z dodatkiem pysznego sosu jogurtowego z fetą. Danie jest pyszne i orzeźwiające. Idealna propozycja na wiele okazji: obiad na upalne dni, posiłek do zabrania ze sobą do pracy lub dodatek do dań z grilla. Składniki(...)kaparów (ze słoiczka) 250 g pomidorków koktajlowych 1 czerwona/biała cebula 1/2 pęczka natki pietruszki 300 g makaronu kritharaki sól 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 150 g sera feta pieprz z młynka 250 g jogurtu greckiego (10%) 1/2 łyżeczki płatków chili Wykonanie: ogórek umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki, następnie pokroić w 1 cm kostkę. Oliwki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Letnia sałatka z komosą ryżową i fasolką szparagową 135

szklanki (90 – 100 g) suchej komosy ryżowej 2 garści fasolki szparagowej żółtej lub zielonej 1/2 zielonego ogórka 10 pomidorków koktajlowych 6 rzodkiewek 2 plastry (ok. 50 g) sera typu feta Sos: 3 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżka posiekanej świeżej mięty sól himalajska świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Komosę ryżową(...)wodzie (na koniec fasolkę hartujemy). 3) Na talerze nałożyć przygotowaną komosę ryżową, następnie ułożyć fasolkę szparagową. 4) Dodać pokrojone pomidorki, rzodkiewki oraz ogórka. 5) Na koniec, na wierzch pokruszyć ser feta. 6) Przygotować sos: oliwę/olej dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny, miodem, posiekaną miętą oraz solą i pieprzem (można użyć w tym celu słoiczka). 7) Gotową sałatkę podawać

Fitsweet.me
Letnia sałatka z komosą ryżową i fasolką szparagową 124

szklanki (90 – 100 g) suchej komosy ryżowej 2 garści fasolki szparagowej żółtej lub zielonej 1/2 zielonego ogórka 10 pomidorków koktajlowych 6 rzodkiewek 2 plastry (ok. 50 g) sera typu feta Sos: 3 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżka posiekanej świeżej mięty sól himalajska świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Komosę ryżową(...)wodzie (na koniec fasolkę hartujemy). 3) Na talerze nałożyć przygotowaną komosę ryżową, następnie ułożyć fasolkę szparagową. 4) Dodać pokrojone pomidorki, rzodkiewki oraz ogórka. 5) Na koniec, na wierzch pokruszyć ser feta. 6) Przygotować sos: oliwę/olej dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny, miodem, posiekaną miętą oraz solą i pieprzem (można użyć w tym celu słoiczka). 7) Gotową sałatkę podawać

Fitsweet.me
Grillowane warzywa z serem i oliwkami 209

Propozycja na pyszną letnią sałatkę z grillowanych warzyw z serem.  Możemy użyć fety, dobrego jakościowo serka sałatkowego (np. z ziołami)  lub sera pleśniowego - albo mieszanki ulubionych serów :)  Takie warzywa sprawdzą się także w roli przystawki. W upalne dni świetnie spiszą się nawet jako(...)danie obiadowe - np. z dodatkiem bagietki. Inspiracja przywieziona z wakacji na Bałkanach :) SKŁADNIKI   1 mały bakłażan 1 mała cukinia kilkanaście  pomidorków koktajlowych garść czarnych oliwek 300g sera feta zioła prowansalskie lub tymianek sól morska oliwa z oliwek   PRZYGOTOWANIE Bakłażana i cukinię myjemy, odcinamy końce i kroimy na plasterki. Skrapiamy oliwą, delikatnie solimy i grillujemy wraz

Moje Kuchenne Rewelacje
Pieczone bataty z greckim sosem 189

łyżki oleju roślinnego 2 - 3 ząbki czosnku 1 papryczka chili sól morska, świeżo mielony pieprz szczypiorek (do dekoracji) Sos grecki: 200 g jogurtu naturalnego 100 g sera typu feta 1 ząbek czosnku kawałek papryczki chili sok wyciśnięty z połowy limonki 1 łyżeczka suszonego tymianku sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Bataty: 1. Bataty obieramy, dokładnie myjemy, kroimy(...)Zamarynowane bataty układamy na blasze do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy około 45 minut. Sos grecki: 1. Do kielicha blendera wkładamy jogurt, ser feta, ząbek czosnku, wyciśnięty sok z limonki, kawałek chili. Miksujemy przez chwilę. 2. Przekładamy sos do miseczki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem, dokładnie mieszamy. Bataty podajemy ułożone

W kuchni Katie
Pierogi z botwinką i masełkiem koperkowym 203

Składniki: Farsz: pęczek botwinki (liście i łodygi) 1-2 ząbki czosnku 100 g twarogu 150 g sera typu feta 2 łyżki posiekanego koperku garść posiekanych pistacji lub orzechów włoskich łyżka masła sól, pieprz Ciasto na pierogi: 250 g mąki pszennej typ 500 1 szklanka ciepłej wody Masło koperkowe: 1/2 kostki masła mały pęczek koperku szczypta soli Przygotowanie: Zaczynamy(...)botwiny. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i smażymy na nim botwinkę około 8 minut.Pod koniec smażenia do botwinki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Botwinkę mieszamy z twarogiem i serem feta. Doprawiamy solą i pieprzem. dodajemy pokrojony koperek i posiekane pistacje. Przygotowujemy ciasto na pierogi. Na blacie usypujemy kopczyk z mąki i wlewamy na jego środek najpierw 3/4 szklanki

Smakowity Blog Kulinarny
Zapiekanka dyniowa z makaronem, szynką i fetą 138

papryki cebyla 2 ząbki czosnku zielona część selera 3 łyżki przecieru pomidorowego oliwa 1,5 litra rosołku warzywnego 2 łyżeczki suszonego tymianku 200 g wędzonej szynki 200 g sera typu feta 500 g makaronu (my użyliśmy makaronu typu Kirtharaki – jest to makaron w kształcie ryżu, ale można użyć dowolnego makaronu) Przygotowanie: Dynię obieramy i usuwamy pestki. Kroimy(...)dużo wody, zostanie ona wciągnięta przez makaron, więc śmiało wlewamy wszystko. Rozgrzewamy piec do temperatury 170’C (termoobieg 150’C) i pieczemy 30-40 minut. Szynkę i ser feta kroimy w kostkę, posypujemy naszą zapiekankę i ponownie zapiekamy około 10 minut. Gotowe, życzymy smacznego

KasiaiKrzysiu.pl
Makaron z kurczakiem i pesto z rukoli 298

tagliatelle 16 szt. suszonych pomidorów 4 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego oregano 2 garście liści szpinaku baby sól,pieprz olej do smażenia Pesto: 3 garście listków rukoli 270 g sera feta 4 łyżki orzechów włoskich 8 łyżek oliwy z oliwek sok z 1 limonki 1,5 łyżki miodu orzechy włoskie do podania Sposób wykonania: Pesto: Wszystkie składniki pesto wrzucamy

Qchnia po prostu
Koreczki z buraka i sera 119

buraka i sera. Tak sobie myślałam i myślałam, jaką przystawkę przygotować na Walentynki. Bardzo lubię minimalistyczne połączenie buraka i sera. Często robię sałatki z burakiem i serem, bo to szybka i smaczna przekąska: – Sałatka z buraka à la caprese – SAŁATKA Z BURAKA, POMIDORA I SERA MOZZARELLA – Sałatka z buraka, rukoli i sera pleśniowego – Carpaccio z buraka(...)Buraki w połączeniu z serem i szampanem, na Walentynki stworzą zgrany duet. Inne pomysły na koreczki: – Wielkanocne koreczki z jajek przepiórczych i białej kiełbasy – Koreczki Caprese – Koreczki caprese z oliwkami – Przepis na koreczki z szynki Składniki na koreczki z burakiem i serem: 4 duże buraki ser bałkański w stylu sera feta mini mozzarella ognista mieszanka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z arbuzem i serem feta 71

ciasteczek i powykrawać z arbuza różne wzorki. Dzieci będą zachwycone. A może i dorośli też? :) Zobacz również notkę: Arbuz – właściwości, kalorie, przepis The post Sałatka z arbuzem i serem feta appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Wiosenna tarta na kruchym cieście (z rzodkiewką i serem feta) 68

Składniki na formę o średnicy 28cm Mąka pszenna 250g Sól 3/4 łyżeczki Masło 150g Jajko 1 duże jajko Śmie The post Wiosenna tarta na kruchym cieście (z rzodkiewką i serem feta) appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Kieszonki z ciasta francuskiego ze szpinakiem 2403

super przekąska na imprezę, Sylwestra, czy jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Kieszonki z ciasta francuskiego ze szpinakiem – Składniki: 400g szpinaku (świeży lub mrożony) 250g sera feta 2 łyżki gęstej śmietany 18% oliwa z oliwek lub masło (do smażenia) 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku ok. 300g ciasta francuskiego żółtko   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kieszonki

Kulinarne Przeboje
Rolada szpinakowa z łososiem 241

Bożego Narodzenia lub sylwestra. Składniki: Ciasto : 2 op. mrożonego szpinaku 4 ząbki czosnku 2 łyżki masła 6 jajek sól,pieprz Dodatkowo: 2 op. łososia wędzonego w plastrach 1 ser typu feta 1 serek chrzanowy 2-3 łyżki chrzanu Sposób przygotowania: Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mrożony szpinak, smażymy na małym ogniu do odparowania wody ze szpinaku. Dodajemy przeciśnięty przez(...)białek ubijamy pianę, dodajemy do szpinaku, delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia rolady wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę szpinakową, równomiernie rozsmarowujemy. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ser feta i serek chrzanowy łączymy ze sobą doprawiamy do smaku chrzanem, rozsmarowujemy na ostudzonym cieście szpinakowym. Układamy plastry łososia, zwijamy roladę dość ścisło, zawijamy w folię aluminiową, wstawiamy

Bajeczna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania