ser feta - 6431 przepisów (strona:177/429)

Tzatziki 162

tzatziki Najlepszy przepis na tzatziki. Sos tzatziki to popularna przystawka kuchni greckiej. Grecki dip składający się głównie ze świeżych ogórków, czosnku, jogurtu i koperku, czasem z miętą oraz serem feta. Sos tzatziki podajemy zazwyczaj oddzielnie do dań z grilla, smażonych oraz pieczonych mięs lub chrupiących grzanek opiekanych na ruszcie. Tradycyjnie tzatziki przygotowujemy na naturalnym jogurcie greckim, jednak istnieją także(...)taki też składnik będzie zawierał przepis. Przepis na tzatziki z twarogiem. Smak sosu tzatziki można wzbogacić dodając do niego pokruszoną fetę i posiekane listki świeżej mięty. Należy jednak pamiętać, że skoro feta to rodzaj dość słonego sera, doprawiamy tzatziki z uwagą, aby dip nie wyszedł zbyt słony. Sałatka tzatziki. Sałatka z sosem tzatziki to nie lada gratka dla smakoszy

Moja Książka Kucharska
Dyniowa tarta na pochmurne poniedziałki i inne dni tygodnia 157

łyżki zielonego groszku ( u mnie z puszki) 2 jaja 1/3 szklanki mleka 3/4 łyżeczki otartej gałki muszkatołowej 3/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki soli + szczypta olej Do tego: Bałkański ser owczy/ feta natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Rozmróź szpinak. 2. Z ciastowych produktów ( oprócz szpinaku) szybkimi ruchami zagnieć ciasto. 3. Z rozmrożonego szpinaku odciśnij jak najwięcej wody i dodaj(...)cebulkę i wymieszaj wszystko razem. Całość: 1. Gotowy farsz wylej na upieczony spód ciasta i zapiekaj w 180*C kolejne 15-18min. 2. Podawaj ciepłą posypaną pokruszonym serem bałkańskim/ fetą i natką pietruszki. Smacznego

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Tarta z burakami, orzechami i tymiankiem, czyli sposób na buraki z barszczu 231

sery są słone)   Składniki farszu do tarty: 200 g ugotowanych buraków (używam z barszczu) kilka gałązek świeżego tymianku 1 jabłko 2 jaja 100 g sera sałatkowego typu bałkańskiego lub fety 50 g orzechów włoskich odrobina soku z cytryny 100 ml śmietanki kremówki 30% sól morska, świeżo mielony czarny pieprz   Przygotowanie tarty z burakami: Przygotowanie ciasta kruchego(...)również pokroić w cienkie plasterki. Wyłożyć nimi podpieczony spód. Skropić odrobiną soku z cytryny, Posypać listkami świeżego tymianku. Następnie wyłożyć plasterki buraka i polać delikatnie masą jajeczną. Posypać pokruszonym serem feta i orzechami włoskimi. Wstawić ponownie do piekarnika i piec ok. 30 minut . Przed podaniem można udekorować świeżą rukolą. The post Tarta z burakami, orzechami i tymiankiem, czyli sposób

Moja Delicja
Tagliatelle z fetą i szpinakiem 182

wczoraj blog jest na Zblogowani.pl , zapraszam - wszystkie przepisy z bloga w jednym miejscu, łatwe do przejrzenia :)  Składniki (porcja - zdjęcie): 250 g szpinaku (tu: mrożony, rozdrobniony) 50 g sera typu feta (tu: Favita tłusty (niebieski) sałatkowo-kanapkowy) 20 g (2 łyżki połamanych cienkich plasterków) błękitnego(...)sera pleśniowego (tu: Lazur błękitny) - można dać więcej, będzie go wyraźniej czuć 20 g (garść) rukoli  sól 60 g (2 gniazda) makaronu tagliatelle ("gniazda wstążki") do smażenia: płaska łyżeczka masła (5 g) Przygotowanie:  1. Rozmrożony szpinak podsmażamy na maśle. Solimy. Szatkujemy rukolę i dodajemy do szpinaku. 2. Do szpinaku dodajemy rozdrobniony na małe kawałki ser typu feta

Malowane smakiem
Papryka faszerowana fetą 153

się naszymi przepisami. Papryki nadziewali: Mopsik ,  Mirabelka ,  Pela ,  Bartosz . Skladniki: 3 małe papryki, najlepiej jednak nadaly by sie male slodkie papryki np. ramiro 1 opakowanie sera feta duża garść czarnych oliwek 2-3 czubate łyżki bułki tartej łyżeczka kaparów pół łyżeczki oregano pół łyżeczki suszonej pietruszki (niestety nie mialam świeżej, jeśli jednak macie to koniecznie użyjcie(...)łyżki oliwy pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku pieprz Przygotowanie: Papryczkom odciąć ogonki i usunąć białe częsci z wewnątrz oraz pestki. Do miski wkruszyć fetę. Oliwki i kapary drobno posiekać i dodać do sera, wsypać bułkę tartą, przyprawy i zioła, dolać oliwy. Wszystko dokładnie wymieszać, rozgniatając fetę, aby uzyskać w miarę jednolitą masę. Papryczki wypchać masą serową i zapiekać przez

Codzienne Gotowanie
Kasza gryczana z botwinką, fetą i suszonymi pomidorami 78

Składniki: 3/4 szklanki suchej kaszy gryczanej (ja użyłam paloną) 1 pęczek botwinki 6 suszonych pomidorów z zalewy 1 średnia czerwona cebula 1 duży ząbek czosnku 1 opakowanie sera feta (polecam owczo-kozią) 1 łyżka oliwy extra virgin (+1 do polania na koniec) sok z połowy małej cytryny sól pieprz (przepis na 2-3 porcje) Kaszę gotujemy do miękkości(...)cebulę i fetę, sól, świeżo mielony pieprz, oliwę i sok z cytryny. Mieszamy. Podobne przepisy: Kasza gryczana z botwinką i białym serem Kuskus z botwinką, orzechami i serem wędzonym Kasza gryczana z botwinką Artykuł Kasza gryczana z botwinką, fetą i suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Marathopites czyli greckie paszteciki z botwinką i ziołami 227

soli 4 łyżki oliwy 150 ml wody nadzienie: 100 g liści botwinki, posiekanych (można zamienić na szpinak) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 50 g sera feta lub halloumi, pokruszonego lub startego na tarce sól, pieprz do smaku oliwa do smażenia Przygotowanie: Zacznij od przygotowania ciasta: w misce wymieszaj wszystkie składniki poza wodą. Stopniowo dodawaj wodę

Chilli Czosnek i Oliwa
Greckie wakacje cz. 1 - Kulinarny pamiętnik z wyjazdu na Kos 153

grillowaną ośmiornicę, zupę rybną i placuszki z ciecierzycy - wszystko pyszne. Nie ma to jak restauracja, w której deser rośnie ci nad głową:) Grecka kuchnia - co mnie zaskoczyło? 1. Ser Feta Uwielbiam fetę, często ją jem i przecież doskonale znam jej smak. Ale w Grecji okazało się, że istnieje wiele rodzajów/odmian fety różniących się choćby teksturą i intensywnością(...)nasz biały ser, po mocno słone, a nawet kwaskowate, kruszące się pod palcami. To było niezwykłe odkryć tyle nut smakowych w takim znanym mi produkcie. Na Internecie czytałam, że ta różnorodność może brać się z rodzaju mleka użytego do wyrobu sera oraz z czasu jego dojrzewania. Szkoda, że u nas nie jest dostępnych tyle rodzajów fety. 2. Greckie

Chilli Czosnek i Oliwa
Sylwestrowe menu – top lista 988

kosteczkę i dodajemy do żółtek wraz z jogurtem, posiekaną sałatą, doprawiamy pieprzem cayenne, mieszamy. Masą faszerujemy połówki wydrążonych wcześniej jajek. Pomidory faszerowane fetą. Składniki: pomidory koktajlowe, 1op. sera feta, 1 łyżeczka jogurtu greckiego świeży szczypiorek, bazylia, oregano (do wyboru) zioła do sałatek (papryka, czosnek, różowy i czarny pieprz, por, bazylia, natka) Przygotowanie: Pomidory dokładnie myjemy i odcinamy z nich

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Placki z cukinii i marchewki 161

jakoś zachciało mi się warzywnego obiadku Placki cukiniowo- marchewkowe SKŁADNIKI: 1 duża cukinia 1-2 marchewki tarty ser żółty 1-2 jajka ser feta jogurt typu greckiego klika ogórków gruntowych sól, pieprz, czosnek, przyprawa włoska Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Każde do osobnego naczynia. Cukinie i ogórki oprószyć solą(...)odstawić do wypocenia się. Odsączyć. Do ogórków dodać jogurt i 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę oraz pokruszoną fetę, wymieszać i doprawić. Do cukinii dodać startą marchewkę, ser żółty, jajka oraz przyprawy. Ja zamiast soli dodałam odrobinę pokruszonej fety. Dobrze wymieszać. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy nałożyć łyżką masę. Smażyć do zarumienienia. Podawać z sosem tzatziki. Smacznego

MarciochaKucharzy
Naleśniki ruskie 177

pierwszej próbie powiedział że chce je częściej! Polecam Ci także przepisy: – naleśniki z jabłkami – pierogi z mięsem – pierogi z soczewicą – pierogi z kaszą gryczaną – pierogi z szpinakiem i serem feta – pierogi z dynią i serem pleśniowym – zielone pierogi – leniwe NALEŚNIKI RUSKIE Ilość porcji: 2-3 Przygotowanie: 50 minut Składniki: – ciasto naleśnikowe z przepisu na naleśniki – 400 g ugotowanych

nietylkopasta.pl
Pizza i mini-calzone z kabanosami 192

maki pszennej Farsz do mini-calzone: 2 kabanosy wieprzowe Tarczyński konserwowa czerwona papryka 6-8 szt. zielonych oliwek 3 ząbki czosnku mała cebula 70 g pokruszonego sera feta 100 g tartego żółtego sera pieprz Sos pomidorowy: mały słoiczek koncentratu pomidorowego pół szklanki wody łyżeczka suszonego oregano pół łyżeczki suszonego czosnku łyżka oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku

Atlas Smaków
Mega ziołowo i pikantnie 135

porcja): porcja  makaronu   niskowęglowodanowego  garść świeżej bazylii garść świeżego oregano około 3 łyżek  mieszanki ziaren  Piekło-Niebo   (ona dała ogień!;)) 2 łyżki sera feta około 5 suszonych pomidorów w ziołach Sposób przygotowania: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu mieszankę ziaren prażymy na rozgrzanej teflonowej patelni odsączone od nadmiaru oleju pomidory kroimy(...)kostkę, wrzucamy na patelnie, mieszamy dodajemy makaron, mieszamy na koniec dodajemy pokruszoną fetę, smażymy, aż ziarna i ser oblepi makaron przekładamy na miski, dodajemy świeże zioła, mieszamy SMACZNEGO ! ! ! :) Uwielbiam przyjaciół i Joey

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość