czas pod przykryciem. Omlet ze szparagami, szynką i pomidorkami: 8 ekologicznych, wiejskich jajek 1 mały pęczek szparagów kilka plasterków dobrej jakości szynki kilka pomidorków koktajlowych opcjonalnie: kawałki fety lub koziego sera szczypior lub zielone części dymki 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek 1 łyżka masła sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content(...)minuty. Gdy wszystkie warzywa są na patelni, jajka wbijamy do miski. Dodajemy do nich sól i odrobinę pieprzu, a następnie dokładnie roztrzepujemy widelcem. Wlewamy na warzywa. Jeśli dodajemy ser (np. fetę czy kozi) wtykamy go na wierzchu. Smażymy do czasu, aż brzegi się zetną – aby było szybciej możemy to robić pod przykryciem. Gdy wierzch omletu nie jest już całkowicie
Poezja smakupytanie? 'Hmmm... są ziemniaki, jest szpinak... ... mam, zapiekanka!' Na tak niewielki wkład pracy jest baaardzo smaczna :) Polecam! * ziemniaki- 1/2kg * szpinak- 1/2 kg * cebula- 1 szt * czosnek- 2 ząbki * ser feta (u mnie kozia)- 200g * jajka- 3 szt * kremówka- 250ml * ser (u mnie kozi)- kilka plastrów * przyprawy: sól, pieprz, tymianek, szczypiorek Wcześniej, w osolonej wodzie gotujemy ziemniaki (mają być półmiękkie(...)śmietanką. Formę posmarować oliwą i na spód wyłożyć ziemniaki pokrojone w plastry (moje mają ok 1/2cm grubości), następnie szpinak, pokrojoną w kostkę fetę i zalać masą jajeczną. Na górę ułożyć kolejną warstwę z ziemniaków, położyć plasterki sera, skropić oliwą i posypać tymiankiem. Piec w temperaturze 180 st przez ok 25min- do zarumienienia. Gotową zapiekankę posypać szczypiorkiem. Smacznego
Kraina Miodem Płynącabędzie banalnie proste. To co zapraszam po przepis. Szpinak z fetą czyli pierogi z ciasta francuskiego 0,5 kg mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku świeżo mielony pieprz opakowanie sera feta ciasto francuskie 1 jajko Rozgrzewamy piekarnik do 180 C ( góra i dół ) Na początek wyciągamy z lodówki ciasto francuskie, niech dojdzie do temperatury pokojowej. Na patelnię wrzucamy szpinak(...)Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę wprost do szpinaku. Ponieważ szpinak bez czosnku to nie jest dobry szpinak. Po chwili dorzucamy pokruszony ser i wszystko mieszamy, doprawiamy pieprzem. Nie solimy – bo sól mamy już z sera. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy nożem w kwadraty. Na każdy kwadrat nakładamy łyżkę nadzienia i sklejamy tak jak pierogi, tylko boki możesz przygnieść
Kuchnia na wzgórzuSkładniki 1 brokuł pół serka typu Feta 1 mała śmietanka kremówka parę sztuk anchois ser starty parmezan,lub dziugas ser,albo corregio ser Brokuł Wykonanie Zagotować w rondlu wodę .Do gotującej wody włożyć umyty i pokrojony na różyczki brokuł. Gotować 3-4 minuty,wyjąć. Sos jogurtowo-czosnkowy Składniki: ok. 150 ml gęstego jogurtu naturalnego 2-3 ząbki czosnku łyżka(...)Smażyć naleśniki na płaskiej patelni na klarowanym maśle. Wykończenie Formę okrągłą wysmarować masłem,wyłożyć naleśnikami (2-3 sztuki) zależy jak duża jest forma. Na naleśniki położyć różyczki brokuła,pokrojony ser feta w kostkę. Poukładać na wierzch Anchois – niedużej, bardzo tłustej ryby Całość zalać śmietanką Posypać startym serem-u nas dużo bo wszyscy lubią. Wszystko zakryć naleśnikami i zetrzeć
w mojej kuchnizimy ten hummus to miła odmiana od –jakby nie było –ubogiej oferty polskich sezonowych warzyw i miłe wspomnienie letnich smaków. SKŁADNIKI 1 puszka ciecierzycy (270g po odcieku) 130g sera feta 50g młodego szpinaku 10-15 oliwek – wzięłam czarne i zielone 4-5 połówek suszonych pomidorów 1 ząbek czosnku 2 łyżki pasty sezamowej lub łyżka jasnego podprażonego sezamu 2 łyżki
Karo in the Kitchenszklanki wody 3 łyżki oliwy 1 / 2 łyżeczki soli Sos serowy: 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka masła 1 szklanka mleka 50 g żółtego sera w kawałku 80 g sera feta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto na pizzę: Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, aż staną się płynne. Wlać podgrzaną do ok. 30 o C wodę, wsypać łyżkę mąki pszennej(...)Wyrobić jednolite i sprężyste ciasto drożdżowe. Przykryć je ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60 minut, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Sos serowy: Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach, fetę pokruszyć. Do garnka wsypać mąkę, dodać masło, chwilę podsmażać, mieszając. Wlać mleko, gotować, aż sos zgęstnieje, często mieszając trzepaczką. Wsypać oba sery, wymieszać do rozpuszczenia
niecodziennikparykonkursem MPM z cukinii przygotowałam przepyszne jak się później okazało gofry . Chrupiące, delikatne i niezwykle aromatyczne. Z dodatkiem cebulki, czosnku i żółtego sera. Świetnym pomysłem okazało się podanie ich z warzywną salsą pomidorowo-ogórkową i moją ukochaną fetą. Strzał w 10! Polecam! Spróbujcie! #mpm #właczgoscinnosc SKŁADNIKI: * cukinia – 1 średnia sztuka ( po starciu i odsączeniu(...)cebula biała – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * jajko – 1 szt * mąka pszenna – 3-4 łyżki * ser żółty np. gouda – ok. 100 g * sól, pieprz DODATKOWO: * ogórki * pomidory * roszponka * czerwona cebula * ser feta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cukinię ścieramy na grubych oczkach, odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy mąkę, jajko, posiekaną cebulkę i czosnek oraz starty ser
Ostra na Słodkolistę zakupów: 1. Ciasto: 125 gram prawdziwego masła, najlepiej 82 % 250 gram mąki 50 ml zimnej wody 1 żółtko sól, pieprz 2. Farsz: szpinak 4 ząbki czosnku ser feta sól, pieprz, oregano, bazylia, gałka muszkatołowa 3. Strona techniczna forma do tarty papier do pieczenia groch do obciążenia wałek Do dzieła :) 1. Na początek musimy wyrobić ciasto. Masło(...)póki co dodajemy tylko szczyptę. 3. Fetę kroimy w kostkę, kilka kosteczek zostawiamy do dekoracji, resztę wrzucamy do szpinaku i mieszamy aż ser się rozpuści. Gdy osiągniemy jednolitą masę, koniecznie spróbujmy, ponieważ feta sama w sobie jest słona. Wedle uznania dodajemy zioła, pieprz i sól. 4. Po godzinie wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy na wielkość formy do tarty
Mój Smak na Życiejajka barwione sokiem z buraka, podane ze szparagami duszonymi na maśle oraz fetą. 6 jajek łyżka masła klarowanego łyżka soku z cytryny pół pęczka zielonych szparagów około 40 g sera feta sól pieprz kolorowy około 250 ml soku z buraka Jajka gotujemy na twardo. Wystudzone i obrane przekładamy do miski i zalewamy sokiem z buraka. Po około(...)mniejsze kawałki i dusimy je na maśle. Doprawiamy je solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na przekrojone jajka nakładamy szparagi i posypujemy pokruszonym serem oraz pieprzem. Smacznego :) Artykuł Różowe jajka ze szparagami i fetą pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogHejka! Dzisiejszy wpis postanowiłam poświęcić tofu. Jak przyrządzić tofu? Co to jest tofu? Tofu często zwane jest zamiennikiem sera. Nieco szaro beżowe tofu przypomina fetę. W smaku jednak nie ma żadnych podobieństw, bo tofu jest bezsmakowe i mówiąc szczerze nie da się jeść. Są to moje odczucia smakowe. Kolejny raz próbując vege jedzenie z satysfakcją stwierdzam(...)upiec lub usmażyć. Dopiero wtedy można zjeść tofu ze smakiem. Poza tym gęstość odżywcza tofu jest zbyt mała, żeby aż tak się nim zachwycać. Jako dodatek do sałatek zamiast sera feta czy mozzarella oczywiście można się skusić od czasu do czasu. Dzisiejszy przepis na tofu to miska warzyw z marynowanym po azjatycku tofu. Chrupiące z wierzchu, w środku miękkie
codojedzeniaSałatka ze szpinakiem i grillowanym kurczakiem to szybka propozycja na lekką i zdrową kolację. Sałatka składa się praktycznie z 3 składników. Szpinak to bogactwo składników odżywczych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!razem w wersji wytrawnej – delikatne, twarogowe z aromatem ziół i słodkimi, strzelającymi sokami pomidorkami. Nic dodać, nic ująć – obiad idealny. Składniki (na 2 porcje): 200g sera ricotta 100g sera feta i odrobina do posypania 2 jajka szklanka mąki 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki drobno siekanych ziół – użyłam bazylii, oregano i natki pietruszki 500g pomidorków koktajlowych(...)polewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do upieczenia na 15 minut. W tym czasie wstawiamy duży garnek z wodą. Do miski przekładamy ricottę oraz fetę, rozdrabniamy wszystko dokładnie widelcem. Do serów dodajemy jajko, siekane zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku – dokładnie wszystko mieszamy. Do tego dodajemy stopniowo mąkę i wyrabiamy widelcem – podana
Smaczna StronaSkładniki (na 1 porcję) - 2 garście rukoli (ok. 40 g), - 5 truskawek (ok. 75 g), - 1/3 kostki sera typu feta (ok. 90 g), - łyżka oliwy z oliwek(...)łyżeczki miodu (ok. 6 g), - łyżka soku z cytryny (ok. 10 ml), - łyżka nasion słonecznika (ok. 10 g). Sposób przygotowania 1. Truskawki przekrawamy na pół. 2. Ser typu feta kroimy w kostkę. 3. Truskawki i ser układamy na rukoli. 4. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z miodem i sokiem z cytryny. 5. Prażymy nasiona słonecznika. 6. Sałatkę skrapiamy przygotowanym sosem
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachprzepisów na dania z dynią, zarówno na słono jak i słodko: 5 przepisów na ciasta z dynią Chilli con carne z dynią i kalafiorem Sałatka z pieczoną dynią i serem feta Pasta z dyni i koziego sera Bruschetta z dynią i kozim serem Pierogi z dynią Krem z dyni z jabłkiem Ciasto dyniowe z czekoladą Sernik dyniowy Dyniowe gnocchi
nietylkopasta.plSałatka warstwowa z brokułem i kurczakiem – to sałatka, która pokochacie od pierwszego kęsa! My ją wręcz uwielbiamy :) Sprawdzi się idealnie na wszelkiego rodzaju imprezy, czy
Kulinarne Przeboje