szklanki - duże jajko – 1 szt - sól – 1 łyżeczka - jogurt naturalny – 2 łyżki - letnia woda – ok. 30-50ml - olej do posmarowania FARSZ: - ser feta – 100g - szpinak – 250 g - sól - pieprz - czosnek granulowany SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Umyty szpinak blanszujemy na patelni. Doprawiamy do smaku. Mieszamy z rozgniecionym serem. Mąkę , jajko , sól , jogurt dokładnie
Ostra na Słodkopyszny i niebanalny obiad, który pokocha cała rodzinka! Składniki 300 g mięsa mielonego (u mnie indyk, ale można użyć również wieprzowiny i wołowiny) jajko łyżka bułki tartej 100 g sera feta (dobrej jakości) po jednej papryce czerwonej, zielonej i żółtej dwie szalotki (lub cebule białe) mała papryczka chili 2-3 ząbki czosnku 1/2 cukinii marchewka 3 ziemniaki(...)warzywa pokryły się przyprawami i odstawiamy. Jeśli macie pod ręką świeże zioła, to jak najbardziej polecam ich również użyć. Fetę kroimy w grubą kostkę. Z mięsa formujemy kotleciki, rozpłaszczamy każdy i do środka wkładamy po jednej kostce sera. Całość zlepiamy szczelnie, rolujemy i odstawiamy. Uformowane kotleciki smarujemy oliwą i układamy w odstępach na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. W przestrzeniach
Analiza Smakuprzygotowanie dania z tanich i łatwo dostępnych składników. Chaczapuri to po prostu chleb z twarogiem. Kiedyś przygotowywanego go z masą twarogową a nie z dojrzałego sera. W dzisiejszych czasach przygotowuje się chaczapuri z sera jaki jest pod ręką. Ja przygotowuje chaczapuri z ciasta drożdżowego jednak można przygotować je również z francuskiego, chlebowego lub przaśnego. Możemy ukształtować nasze chaczapuri(...)łyżeczki suszonych drożdży 200 ml mleka 100 ml wody 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka ulubionych ziół 2 kiełbasy FARSZ 250 g sera capri 1 kulki mozarella lub kawałek sera feta (wg uznania) świeża bazylia DEKORACJA dip czosnkowy pomidorki Mąkę mieszamy z drożdżami i serem. Do mąki dolewamy letnie mleko, oliwę i wodę. Dodajemy ulubione
Kuchnia w oparachzimno jako sałatka - chyba muszę zrobić je jeszcze raz, żeby się przekonać :) SKŁADNIKI (3-4 porcje) 4 garści ugotowanego makaronu 2 czerwone papryki 1/2 kostki sera feta 20-25 pomidorków koktajlowych (użyłam trzech rodzajów) 2 ząbki czosnku 2 gałązki świeżego tymianku pieprz sól oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Paprykę kroimy w paski o długości
DefinicjaSmakuJaką sałatkę zrobić do grilla? Orzeźwiającą! Być może arbuz jako dodatek brzmi dla Ciebie dziwnie, ale uwierz mi, że jest doskonały do sałatki. Połączenie słodkiego arbuza i słonej fety sprawdza się doskonale. Do tego świeże listki mięty i aromatyczna rukola i właściwie to tyle! @import url(https://static.mailerlite.com/assets/plugins/groot/modules/includes/groot_fonts/import.css?version=1643283); .ml-form-embedSubmitLoad{display:inline-block;width:20px;height:20px(...)SAŁATKA Z ARBUZEM I FETĄ PRZYGOTOWANIE: 10 minut ILOŚĆ PORCJI: 1-2 SKŁADNIKI: – 3-4 garści różnych sałat – do arbuza idealnie pasuje rukola – pół małego arbuza – 100 g sera feta – 3-4 łyżki świeżych listków mięty – świeżo mielony pieprz – 1-2 łyżki oliwy cytrynowej lub oliwa z dodatkiem odrobiny soku z cytryny PRZYGOTOWANIE: Na talerzu
nietylkopasta.plbędę go powtarzać, bo jest to smaczne i szybkie danie. Polecam, spróbujcie :) Składniki: 200 g. makaronu ( u mnie rurki) 1 paczka mrożonego szpinaku (450 g.) 1/2 opakowania sera typu feta (135 g.) 1/2 szklanki śmietanki 18% ( u mnie łaciata) 1 ząbek czosnku ( jeśli małe(...)sera żółtego sól, pieprz trochę masła do usmażenia szpinaku Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Nie wielką ilość masła roztopić na patelni, wrzucić zamrożony szpinak. Podgrzewać co jakiś czas mieszając, aż szpinak się rozmrozi. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawić solą i pieprzem. Jeszcze chwilę podsmażyć, mieszając. Wyłączyć gaz, dodać pokruszony ser typu feta, wymieszać, na koniec
Agusiowe smakołykiokoło 8 sztuk): 100g masła 2 szklanki mąki 5 łyżek oleju lub oliwy 1 jajko 1 łyżka proszku do pieczenia 2 duże łyżki jogurtu greckiego około70 g sera feta tj. 1/3 opakowania szczypta soli jedno żółtko ulubione pestki do posypania Mąkę przesianą z proszkiem(...)pieczenia, solą, jajkiem, masłem oliwą, jogurtem i serem wyrabiamy ręcznie po czym wkładamy na pół godziny do zamrażalnika. Po wyjęciu , formujemy kulki , smarujemy rozmąconym żółtkiem i posypujemy pestkami. Pieczemy około 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Innym sposobem na bułeczki z fetą jest włożenie rozgniecionej łyżeczki fety do środka bułeczki w trakcie formowania kulki. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWAmasła około 3 łyżek startego twardego sera (pecorino, parmezan, grana padano) 2 łyżki zimnej wody sól Nadzienie: około 14-16 zielonych szparag 4 jajka pół szklanki mleka 2 łyżki mascarpone około 60 g startego na grubych oczkach sera żółtego (gouda, morski, cheddar) około 30 g sera z niebieską pleśnią około 30 g sera feta lub ale feta pieprz(...)sól Rozpoczynamy od ciasta. Mąkę przesiewamy dodajemy do niej ser, pokrojone na małe kawałki masło oraz wodę. Ze składników zagniatamy gładkie ciasto. Następnie owijamy je folią spożywczą i chowamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie ciasto wałkujemy na okrągły placek (większy od naszej formy na tartę, żeby móc wykleić nim również ranty). Najłatwiej to zrobić wkładając ciasto pomiędzy
PatiGotujefetą. Ostatnio hitem na Instagramie były pieczone pomidorki koktajlowe z fetą właśnie, a ja postanowiłam trochę zmodyfikować ten przepis i zamiast pomidorków dałam szparagi. Wyszło przepysznie, pieczony czosnek dodał wspaniałego aromatu. Szparagi zjedliśmy z chrupiącymi grzankami z ciabatty. Szparagi pieczone z fetą Szparagi pieczone z fetą Czas przygotowania: 40 minut Składniki: pęczek zielonych szparagów 1 plaster sera feta
Kulinarne przygody Gatityfety i arbuza, to nie byłam do końca do tego przekonana. Jednak, gdy tego spróbowałam, to od razu zmieniłam zdanie. Takie połączenie jest zaskakujące, ale jak najbardziej się sprawdza! Lekki i prosty dressing łączy wszystko w całość i spaja delikatny i słodki smak arbuza z wyrazistą fetą. Składniki 1/4 arbuza (najlepiej słodkiego, takiego bez pestek) 200 g sera feta
Analiza Smakułyżki oliwy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, zioła prowansalskie (opcjonalnie) 1 jajko Farsz: 10 dkg sera żółtego, 3 pomidorki koktajlowe, mała cebula, 20 dkg piersi z indyka, 50 dkg sera feta, sól, świeżo mielony pieprz, pieprz chili cayenne, oregano, olej, 1 łyżka jogurtu naturalnego(...)czasie kiedy spód tarty się piecze, przygotowujemy farsz. Indyka kroimy na drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej. Posypujemy pieprzem chili cayenne, oregano oraz solą. Fetę kroimy na kostkę, cebulę w listki, pomidorki na cienkie plasterki. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy 2 jajka, jogurt naturalny. Gdy ciasto będzie już upieczone, możemy na nie przełożyć farsz oraz polać
Kuchnia moimi oczamizbędnych wstępów - przedstawiam sałatkę z wędzonym łososiem i fetą. Sałatka z wędzonym łososiem i fetą. Składniki na 2 porcję: 1/2 opakowania mieszanki sałat 50 g sera feta 100 g łososia 2 pomidory 1 mała czerwona cebula pieprz oliwa z oliwek Sałatę płuczemy, osuszamy i rozkładamy na talerze. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i cebulę pokrojoną w pióra. Łososia kroimy
Miksturownikprzy użyciu minimalnych nakładów pracy i składników które zawsze są w domu. Placki cukiniowe z fetą i truskawkami Pieczona marchewka z sosem orzechowym Marchewkowe muffinki z serem feta i tymiankiem
More food, love and dreamstego bulionu były po prostu fantastyczne! Ale póki co zostajemy przy polędwiczce. Klops i ziemniaki w kolejnych wpisach. duża polędwiczka wieprzowa 200 g świeżych liści szpinaku 100 g sera feta cebula ząbek czosnku masło i olej do smażenia sól, pieprz 3/4 szklanki bulionu Szpinak myjemy. Cebulę i czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy. Cebulę podsmażamy przez jakieś 2 minuty(...)każdego boku. Rozchylamy nacięte płaty mięsa. Robimy to po to, żeby polędwiczka zwiększyła swoją objętość. Przykrywamy folią spożywczą i delikatnie rozklepujemy tłuczkiem do mięsa. Fetę kroimy w niewielką kostkę. Połowę szpinaku rozkładamy na mięsie, nakładamy ser i przykrywamy resztą szpinaku. Ostrożnie zawijamy w rulon (zaczynając od dłuższego boku). Z wierzchu posypujemy solą i pieprzem, obwiązujemy nicią kuchenną i krótko obsmażamy
Marder&Marder Manufacturesera żółtego. Farsz nakładamy na na naleśniki i zawijamy. Krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy krokiety. Przepis na SAŁATKĘ; SKŁADNIKI: 1 woreczek brokuł 1 opakowanie sera feta 1 opakowanie słonecznika łuskanego WYKONANIE: Brokuły ugotować w osolonej wodzie. Ser pokroić w kostkę Słonecznik uprażyć na patelni. Następnie połączyć składniki naprzemiennie. Przepis na SOS CZOSNKOWY; SKŁADNIKI
Serce zamknięte w formie pyszności