osobę): 150 g serka feta opakowanie roszponki “Fit&Easy” 1 duży ugotowany burak garść orzeszków pinii Do smaku: Sól, pieprz, koperek, cytrynowa oliwa z oliwek Kroimy ser feta i ugotowanego buraczka w kostkę, prażymy orzeszki na teflonowej suchej patelni. Roszponkę rozkładamy na talerzu (ładniej się prezentuje) dodajemy fetę i buraczek, posypujemy orzeszkami pinii, skrapiamy cytrynow ą oliw
Mia Cucina Sofietadość, że ciekawie gotuje to jeszcze robi piękne zdjęcia przygotowanemu jedzonku:) Polecam Wam to danie. Składniki: 500 g makaronu rurki (penne); 500 g mięsa mielonego; 200 g sera fety; 1 cebula; 3 ząbki czosnku; 2 jajka; 1,5 szklanki przetartych pomidorów; sos beszamelowy; oliwa do smażenia; sól, pieprz, oregano; 1 pomidor (do dekoracji); trochę sera żółtego do posypania (może(...)być mozzarella); Sos beszamelowy: 2 łyżki masła; 1,5 szklanki mleka; 2 łyżki mąki; sól; Wykonanie: Makaron ugotować i wystudzić.Do makaronu dodać roztrzepane jajka i fetę pokrojoną w małą kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę-podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek. Następnie należy dodać mięso, a jak już się podsmaży to dodać przetarte pomidory. Doprawić do smaku
In my kitchensię je z papieru ryżowego. Moja wersja to sajgonki z grilla z dodatkiem śródziemnomorskiej fety. Składniki: SAJGONKI: 2 cukinie 200 g pieczarek 1 pierś z kurczaka 1 op. sera feta 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu szczypta oregano 1 op. papieru ryżowego 2 szklanki bulionu drobiowego szczypta ostrej papryki 3 łyżki oliwy z oliwek SOS: 2 łyżki
Kuchnia w oparach. Pycha. Składniki na ok. 3 porcje (lub 4 małe). Pęczak z dynią, fetą i jarmużem: 1 mała dynia piżmowa (butternut) lub hokkaido (600-800 g) 50 g sera typu feta (użyłam w kostkach; można pominąć jeśli nie lubicie) dwie garści świeżego jarmużu 200 g kaszy jęczmiennej pęczak 250 ml cydru (1 szklanka) 600 ml bulionu (drobiowego lub warzywnego(...)morska, świeżo mielony pieprz do posypania: pestki dyni listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 mała dynia piżmowa (butternut) lub hokkaido (600-800 g) 50 g sera typu feta (użyłam w kostkach; można pominąć jeśli nie lubicie) dwie garści świeżego jarmużu 200 g kaszy jęczmiennej pęczak 250 ml cydru (1 szklanka) 600 ml bulionu (drobiowego lub warzywnego
Poezja smakupudełeczka) - łyżeczka pieprzu cayenne - 0,5 łyżeczki soli - 0,5 łyżeczki tymianku - 2 łyżeczki miodu - szczypta pieprzu - łyżeczka mielonego czosnku (nie granulowanego!) lub ząbek świeżego - 0,5 kostki sera feta (opcjonalnie) Przygotowanie: 1. W miseczce dokładnie mieszamy jogurt, miód i wszystkie przyprawy. 2. Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze części: czyli odkrawamy małe polędwiczki, a "resztę" piersi kroimy(...)Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego z całą marynatą i pieczemy bez przykrycia ok. 20 - 30 minut. Jeśli zdecydujesz się na wersję z serem, po przełożeniu piersi do naczynia posyp je z wierzchu pokrojoną w kostkę lub paski fetą. Podajemy z ryżem lub ziemniakami
Kraina Tysiąca SmakówSkładniki: opakowanie sera Feta kilka suszonych pomidorków kilka czosnkowych oliwek Przepis tutaj :-) zioła prowansalskie, tymianek, oregano (według smaku po szczypcie) olej kujawski olej spod pomidorków (użyłam z firmy Helcom) Przygotowanie: Ser pokroić w kostkę, wymieszać z oliwkami i pokrojonymi suszonymi pomidorami. Kilka łyżek oleju wlać do garnuszka, przyprawić ziołami i podgrzać, ostudzić i zalać fetę z oliwkami
Gaździnka warzyzmienić. Dzisiaj proponuję wersję wegetariańską z sałatą lodową, quinoa (komosą ryżową), pieczoną marchewką i cukinią z rozmarynem, fetą, chrupiącymi grzankami i polaną pysznym sosem balsamicznym. Zachęciłam? Jeśli tak, to do dzieła! Składniki: 4 średnie marchewki 1/2 średniej cukinii 180 g fety około 1/3 główki sałaty lodowej 3 kromki chleba 1/3 szklanki quinoa (komosy ryżowej) 1 łyżeczka miodu 1 płaska(...)ocet balsamiczny, dodać miód i sos Worcestershire. Gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż sos będzie miał konsystencję syropu. Do miski wrzucić porwane liście sałaty lodowej, pokruszony ser feta, upieczone warzywa, ugotowaną komosę ryżową i grzanki. Delikatnie zamieszać, przełożyć na talerze i polać przygotowanym sosem balsamicznym. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Jagnięcina podhalańska
Oryginalny smaktych słoikach, ale go nie zdominować. Te wiśnie można zastosować jako dodatek do pieczonych mięs : wieprzowiny lub drobiu. Odcedzone wiśnie można również serwować jako składnik sałatki z serem feta i pieczonym mięsem, można je także podawać jako dodatek do mięs i serów na talerzu z przystawkami. Polecam przygotować kanapkę z pasztetem z wątróbki i wiśniami - to naprawdę pyszne
Moja Książka Kucharskakuskus z fetą i był to sukces! Smak na piątkę! To idealny przepis na lunch do pracy, który można przygotować dzień wcześniej. Co Wy na to? Korzystajcie z weekendu, róbcie sałatki z moich przepisów! Satysfakcja gwarantowana :) Sałatka z kaszy kuskus z kukurydzą, fetą i oliwkami / 6-8 porcji Składniki: 150 g kaszy kuskus 1 kostka sera feta
Moja smaczna kuchniagrill. Wiosna pełną gębą, stragany się uginają – korzystajcie! Sałatka z quinoa, szparagami i fetą 1 szklanka kaszy quinoa pęczek szparagów pół pęczka szczypiorki 100 g twardego sera feta 70 g płatków migdałowych SOS: Sok z połowy cytryny 1 łyżeczk amiodu 4 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu ( nie przegotować, żeby byla sypka
Cooking for EmilyPyszna śniadaniowa propozycja -pełnoziarnista bagietka z pastą pomidorową z fetą i bazylią. Aromatyczne i zdrowe śniadanie :) SKŁADNIKI 1 pełnoziarnista bagietka 180 g sera feta 1 puszka pomidorów krojonych (mogą być też świeże pomidory, ale o tej porze roku preferuję jeszcze te z puszki) 1/2 pęczka bazylii pieprz oliwa z oliwek suszone oregano PRZYGOTOWANIE Bagietkę
Moje Kuchenne Rewelacjegrecką - po mojemu :) " Składniki : 2 pomidory sałata czerwona/biała cebula zielony ogórek połowa serka feta bazylia pieprz kolorowy sól lawendowa przyprawa do sałatek Sposób przygotowania: Warzywa myjemy. Ser feta kroimy na małe kwadraciki ( 0,5 x 0,5 ). Sałatę rwiemy na małe kawałki, wrzucamy do miski. Ogórek obieramy i kroimy również na małe kwadraty, pomidory kroimy
Słodkie PrzyjemnościMakaron z bobem, feta i miętą…Niektóre potrawy są tak proste, że czasami wystarczy wszystkie składniki wymieszać, ugotować makaron, a potem nazwać przepis makaron z bobem, feta i miętą. Mięta na moim balkonie obrodziła zresztą jak wszystkie zioła. Przekonałam się, że mięta świetnie pasuje nie tylko z zielonym groszkiem ale również i z bobem . Ten sposób(...)makaronem. Ja akurat miałam paczkę świeżego pappardelle . Makaron z bobem Składniki: 2-3 porcje 250 g ugotowanego makaronu, u mnie świeże pappardelle 100 ml wody od makaronu 1 opakowanie sera feta garść posiekanej mięty i pietruszki 1 łyżka oliwy z oliwek sól i czarny pieprz, grubomielony 1 łyżka soli 250 g sera mascarpone otarta skórka z połowy cytryny
codojedzeniaLiście sałaty myjemy,osuszamy i nakładamy na talerz.Paprykę myjemy i kroimy w paski lub w kostkę jak kto woli..Kukurydzę odsączamy na sitku.Pomidorki myjemy i kroimy na ósemki.Ser feta kroimy w dość dużą kostkę. Na talerzykach wyłożonych liśćmi sałaty nakładamy paprykę wymieszaną z kukurydzą,następnie kostki sera i pomidorki.Całość solimy i pieprzymy do smaku.sałatkę doprawiamy
Mała w garnku mieszafety podałam w pucharkach. Połączenie składników na pierwszy rzut wydaje się zaskakujące, ale zapewniam, że jest pyszne! Składniki: 500g arbuza 2 nieduże ogórki 1 czerwona cebula 100g sera feta kilka porzeczek garść listków mięty 1 łyżka oleju pistacjowego Wszystkie składniki schłodzić. Arbuz pokroić w kostkę. Ogórki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Ser pokroić w kostkę
Obiad gotowy