Sałatka z fetą i suszonymi pomidorami – lekka i pyszna sałatka – na śniadanie, do obiadu, na kolację, do grilla, czy w pudełko do pracy –
Kulinarne PrzebojeSkładniki: pół szklanki kaszy pęczak około 13 dag sera typu feta (pół opakowania) 1 ogórek 2 pomidory pół cebuli cukrowej 1 czerwona papryka 2 łyżki oliwy z oliwek natka pietruszki Sposób wykonania: Kaszę gotujemy na sypko. Ogórek, pomidory,paprykę i fetę kroimy na małe kawałki. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę. Warzywa i ser dodajemy do kaszy. Polewamy oliwą,dodajemy
Qchnia po prostuzainteresuje i będziecie zaglądać. Jako pierwsze takie danie zdecydowałam się przygotować wspomnianą sałatkę z kuskusu z buraczkami i fetą. Składniki: 1 szklanka kaszy kuskus* 1 opakowanie sera feta 4 średnie ugotowane buraki (użyłam gotowych, ugotowanych buraków, które można u mnie kupić zafoliowane w każdym sklepie. Paczkowane są właśnie po cztery sztuki i muszę przyznać że są bardzo smaczne, ponadto
Codzienne Gotowanietego, co kto lubi na dany posiłek jeść. Osoby, które nie przepadają za serem pleśniowym niech się nie zrażają. Możecie go zastąpić startym żółtym serem lub niewielką ilością sera feta. Taka wersja też będzie pyszna! OMLET Z SEREM PLEŚNIOWYM I SUSZONYMI POMIDORAMI Składniki (na 1 omlet): 2-3 jajka (w zależności od wielkości patelni i głodu
Sagneska - gotowanie i lifestylepołączeniu z fetą tworzy wyjątkowy smak i z pewnością niejednej osobie przypadnie do gustu. Makaron ze Szpinakiem i Fetą - Składniki: ok. 400 g makaronu 200 g sera feta duża cebula 4 ząbki czosnku 400 g rozdrobnionego szpinaku (może być mrożony) gałka muszkatołowa sól pieprz ok. 2 łyżki masła Makaron ze Szpinakiem i Fetą - Sposób przygotowania: Makaron
Słodka StronaPeas & Their Pod i chciałam je przygotować jak najszybciej. Zastanawiałam się również, jakie inne wytrawne nadzienia mogłabym przygotować do takiej tarty i oto propozycje: z duszonego szpinaku, sera feta i orzeszków pinii z duszonego szpinaku, niebieskiego sera pleśniowego i orzechów włoskich z ricotty i plasterków cukinii ( przepis - klik ) z pora i jarmużu ( przepis - klik ). Prezentowanie dziś galette okazało
Chilli Czosnek i Oliwatakże dobre źródło błonnika pokarmowego. Prosta zapiekanka z bakłażana i fety to moja propozycja na wykorzystanie oberżyny w kuchni. Częstujcie się przepisem! Składniki (2 porcje): 1 bakłażan, 100g sera feta, łyżka oliwy z oliwek, 2 łyżki orzeszków pinii, 100g passaty pomidorowej, około 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii, szczypta soli i pieprzu. Sposób przygotowania Najpierw myjemy i ususzamy bakłażana(...)nieco wody. Warzywo ma się lekko poddusić. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni, funkcja góra-dół. Fetę rozkruszamy i mieszamy z posiekaną bazylią. Na koniec podgrzanego bakłażana z sosem pomidorowym przelewamy do naczynia żaroodpornego, a na wierzch kładziemy rozkruszony ser. Danie zapiekamy przez około 15 minut. Przed podaniem posypujemy orzeszkami pinii. Smacznego! Jedna porcja to: około 296kcal Białko
Natka Pietruszkibardzo proste w przygotowaniu, a smakują rewelacyjnie. U nas na obiad były tylko one, bo są naprawdę syte. Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki: 3 średnie bataty 100 g sera feta rukola 2-3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli oliwa z oliwek orzeszki nerkowca starty ser garna padano sok z połowy cytryny sól pieprz płatki migdałów 1. Bataty dobrze(...)wbiciu widelca powinny być miękkie. 2. W międzyczasie przygotowujemy pesto: do misy blendera wrzucamy umytą rukolę, dodajemy oliwę, starty ser, orzeszki, chilli i sok z cytryny. Miksujemy za pomocą blendera. Płatki migdałów możemy podprażyć na suchej patelni. Fetę kroimy w kostkę. 3. Na gorące, upieczone bataty nakładamy porcje pesto, na nie rozgniatamy kostki fety i posypujemy płatkami migdałów. Gotowe
kruche babeczkiwykonaniu i efektowne. Jeszcze lepiej smakują na drugi dzień. Zachęcam do wypróbowania. Roladki z kurczaka z fetą szpinakiem Składniki: 2 piersi z kurczaka 100 g sera feta 250 g świeżych liści szpinaku (może być również mrożony) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka sosu sojowego słodka papryka mielona papryka mielona ostra zioła prowansalskie tymianek sól, pieprz Przygotowanie: Pierś(...)Dodajemy szpinak. Smażymy do momentu, aż liście zwiędną, około 4 minuty. Doprawimy odrobiną sosu sojowego oraz pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy. Na każdym rozbitym kotlecie układamy 2 plastry sera, warstwę szpinaku, po czym zawijamy w roladę i spinamy wykałaczkami. Przekładamy mięso do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego i pieczemy przez około 25-30 minut bez przykrycia w temperaturze 180 stopni
Mania Gotowaniaciepło jak i na zimno. Świetnie się sprawdza na wszelkich imprezach-przetestowana wczoraj na moich znajomych :) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego szpinak 200g (mrożony lub świeży) ząbek czosnku 100g sera feta 5 pomidorów suszonych 3 jaja 200 ml śmietany 30% sól pieprz ognista przyprawa (Kamis) tarty, żółty ser (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Ciastem wykładamy formę do tarty, przycinamy nadmiar, nakłuwamy widelcem(...)minut do lodówki. Na patelni przesmażamy szpinak z fetą i wyciśniętym ząbkiem czosnku, na koniec dodajemy drobno pocięte pomidory. Masę przekładamy na ciasto. Śmietanę mieszamy z jajami i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli ktoś nie musi uważać na liczbę kalorii dodaje do tego tarty ser. Wylewamy masę jajeczno- śmietanową na tartę i dekorujemy jej wierzch ognistą przyprawą (nada
Wielki apetytłyżeczki bazylii 6 plastrów szynki wieprzowej, pokrojonej w drobną kostkę 1/4 papryki czerwonej, pokrojonej w drobną kostkę 50g startego żółtego sera 3 suszone pomidory, drobno posiekane 12 kostek sera feta Wykonanie: Mąkę mieszamy z solą, pieprzem, proszkiem do pieczenia i bazylią. W drugiej misce mieszamy mleko, olej, jajka i koncentrat pomidorowy. Suche składniki mieszamy z mokrymi. Do masy dodajemy(...)szynkę, paprykę, pomidory, mieszamy. Na końcu dodajemy starty żółty ser. Masę nakładamy do formy wyłożonej papilotkami do 2/3 wysokości. Wierzch posypujemy pokruszoną fetą. Muffiny pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach. SMACZNEGO
Smak mojej kuchnipomysł na szybki obiadek :) Składniki: -opakowanie makaronu tagliatelle (lub innego, np. penne) mój makaron był z dodatkiem lubczyku :) -300g świeżego szpinaku -200g jogurtu greckiego -200g sera feta -2 ząbki czosnku -oliwa z oliwek lub olej -sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie Wykonanie: Makaron gotujemy "al dente" według przepisu z opakowania. Szpinak płuczemy pod bieżącą wodą, odcinamy łodyżki(...)drobno pokrojone. Dodajemy szpinak i zostawiamy do momentu, aż zmiejszy swą objętość. Rozdrabniamy fetę i łączymy z jogurtem, następnie dodajemy do szpinaku i dokładnie mieszamy. Zostawiamy na lekkim ogniu by ser się nieco roztopił. Można dodać trochę pieprzu i ulubionych ziół. Odradzam dodawanie soli, gdyż smak fety w zupełności wystarcza aby szpinak nie smakował jak trawa :). Makaron dodajemy
KasiekGotujeZapiekana Feta w Filo z miodem – Δέματα Φέτας Φύλλο με Μέλι Zapiekana Feta w Filo – Δέματα Φέτας Φύλλο με Μέλι, Grecki smaki w 15 minut. Meze, starter lub po prostu deser, zapiekana Feta w Filo fantastyczne połączenie smaków, słona feta, chrupiące Filo i miód, jeśli szukasz niebanalnego deseru pod kieliszek Ouzo, jesteś(...)proste w wykonaniu. Po drugie ser, przekrój wzdłuż przez środek, by mieć dwa kawałki. Teraz będzie po trzecie, połóż pierwszy kawałek sera na arkusz ciasta filo, dodaj łyżkę oliwy z oliwek, pieprz i trochę świeże tymianku. W międzyczasie wymieszaj mąkę z wodą. Chyba po piąte, a nie po czwarte, zwiń ciasto filo wokół sera, pomaluj brzegi wodą z mąką
RafalCookPrzygotuj: Świeża ryba (ja użyłem pstrąga łososiowego – 1 porcja ok 200g) Ok. 400g szpinaku 100g. sera feta 4 ząbki czosnku Oliwa z oliwek Ciasto francuskie Jajko Zioła prowansalskie Sól Pieprz Do przygotowania tego dania użyłem ryby dostarczonej przez Świeża-Ryba.pl Zaczynamy od przygotowania szpinakowego farszu. Szpinak mrożony trzeba rozmrozić i odsączyć z namiaru wody. Ząbki czosnku przeciskamy przez(...)praskę i podsmażamy na oliwie. Gdy czosnek się zarumieni, dodajemy szpinak i na niedużym ogniu dusimy odparowując nadmiar wody. Dodajemy rozdrobniony ser i jeszcze chwilę smażymy. Umytą i osuszoną rybę kroimy w paski. Ja użyłem pstrąga łososiowego. Jest tańszy niż łosoś, a smakuje równie dobrze. Można oczywiście użyć innej ryby. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy pasek ciasta francuskiego
MarcinChefwyśmienicie jako sałatka PAPRYKA FASZEROWANA KUSKUSEM I KURCZAKIEM papryka 1 szkl kuskusu filet z kurczaka kilka pomidorków koktajlowych 1 cebula natka pietruszki 2 łyżki masła sól, pieprz żółty ser albo feta Kuskus zalać bulionem lub wodą lekko nad poziom kaszy i odstawić do napęcznienia na około 5-7 minut. Kurczaka i cebulkę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć(...)pół. Gotową kaszę rozdrobnić widelcem, dodać wszystkie składniki i doprawić sola i pieprzem. Paprykę przekroić na pół, pozbyć się gniazd nasiennych i nafaszerować. Na wierzchu ułożyć potarkowany ser albo pokruszoną fetę. Zapiekać przez 20-30 minut. Jeżeli lubicie jak papryką jest miękka podlejcie niewielką ilością bulionu. Artykuł PAPRYKA FASZEROWANA KUSKUSEM I KURCZAKIEM pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś
Pieguskowa Kuchnia