ser feta - 6431 przepisów (strona:179/429)

Ślimaczki z ciasta francuskiego 175

klasyczne ślimaczki z ciasta francuskiego. Poniżej moja wersja wytrawnych ślimaczków. Składniki: 1 ciasto francuskie 1 łyżka keczupy 1 łyżka majonezu zioła prowansalskie kawałek czerwonej papryki 1/2 kostki sera typu feta(...)kilka plastrów żółtego sera zielone oliwki kilka suszonych pomidorów Sposób wykonania: 1. Ciasto francuskie rozwinąć, keczup i majonez wymieszać i posmarować ciasto. Wyłożyć na całej powierzchni plastry żółtego sera. 2. Paprykę pokroić w kosteczkę, wyłożyć równomiernie na ciasto. Oliwki i suszone pomidory również drobniej pokroić i wyłożyć na ciasto. Dodać też pokrojony w kostkę ser typu feta. 3. Całość

Kuchnia domowa Ani
Sałatka serowa z parówką w 5 minut. 205

tylko musimy dodać kilka rzeczy i będzie sałatka. Dodajemy: parówki, po kawałku sera, cebulę, coś zielonego, trochę oleju, sól i pieprz, oregano. Ser wędzony ucieramy na grubych oczkach, ser feta kroimy w kostkę,  cebulę i por drobno siekamy, parówki obieramy i kroimy tak jak kto lubi. Wszystko przekładamy do miski, dodajemy do smaku przyprawy i kilka łyżek oleju

chleba naszego
Zupa botwinkowa z ziemniakami i fetą / Young beet soup with potatoes and feta cheese 142

czosnku, posiekane 1 pęczek botwinki, buraczki, łodyżki i liście oddzielnie posiekane 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 750 ml bulionu drobiowego 4 łyżki posiekanego koperku 100 g śmietanki 36% ser feta sól, pieprz, cukier i ocet do doprawienia Przygotowanie: W średnim garnku z rozgrzej na średnim ogniu oliwę z masłem, włóż ziemniaki i obsmaż do lekkiego zarumienienia, przez około

karmelowy
Cukinia zapiekana z mięsem mielonym 174

ryżu pół czerwonej i pół żółtej papryki 1 cebula 1 ząbek czosnku 500 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz, zioła (bazylia, oregano, zmielona czerwona papryka, natka pietruszki) ser feta do położenia na wierzchu ser żółty do starcia olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Cukinie kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy środek, aby powstały rynienki, w które będziemy nakładać farsz(...)dente ryż. Mieszamy, a następnie przekładamy farsz na wydrążone cukinie, które delikatnie solimy. Na wierzchu farszu układamy pokrojoną w kostkę fetę. Całość zapiekamy ok pół godziny w 180 stopniach. Na 5-10 minut przed końcem pieczenia ścieramy żółty ser. Wskazówki: Z dwóch cukinii mamy obiad dla 2-3 osób. Można cukinię schować do lodówki, przykryć folią aluminiową i odgrzać

upichcic
C... Conchiglioni nadziewane 344

ogromny kawał łososia wędzonego), jednak mogę stwierdzić, iż było to ok. 6 dużych plastrów 1 x szpinak mrożony 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki jogurtu greckiego  opakowanie sera FETA Przygotowanie: Gotujemy makaron według wskazówek na opakowaniu. I farsz : Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy będzie już miękka, dodajemy mięso. Po chwili dorzucamy 1 puszkę(...)przypalić!), dodajemy mrożony szpinak, 2-3 łyżki jogurtu, trochę pieprzu i soli. Łososia i fetę kroimy w kostki. Gdy wszystko będzie pyszne i gotowe, wypełniamy kolejno muszle naszymi farszami. Mięsną wersję posypujemy serem, a szpinakowe muszelki ozdabiamy kawałkiem łososia i fety. W temperaturze ok. 180'C zostawiamy je na ok. 20min. Można posypać koperkiem. O dziwo, mięsożerca bardziej zajadał

Kitchens Alphabet
Spaghetti z małżami i szpinakiem 204

przejdziemy w tryb dresowo-kocykowy, który w sumie też nie jest na początku najgorszy, najedzmy się jeszcze tego, co latem było najpyszniejsze. Składniki: 1/2 kg małży 200 g sera feta pęczek świeżego szpinaku makaron spaghetti mały pęczek pietruszki 6 ząbków czosnku 2 cebule 2 limonki 1 ostra papryczka kilka łyżek masła 1/2 butelki białego wytrawnego wina pieprz, sól Przepis(...)ognia. Na drugiej patelni rozgrzewacie dwie łyżki masła, podsmażacie na niej posiekane drobno cebule i pozostałe 3 ząbki czosnku. Dorzucacie porwany na kawałki szpinak. Kiedy zmięknie, dodajecie fetę i mieszacie, żeby ser się roztopił. Makaron przekładacie na talerze, wykładacie na niego szpinak, dekorujecie małżami, posiekaną natką pietruszki i kawałkami drugiej limonki. Siadacie w zamkniętym już jednak – bo chłodno

GRUBY WAŁEK
Wiosenne ptysie wielkanocne 199

przyjaciółmi, czy po prostu ciekawa przekąska. Kolejny raz podbijam smak potrawy wspaniałym bałkańskim serem z owczego mleka. Jego smak jest naprawdę wyrazisty, jednak spokojnie można zastąpić go serem feta. Do tego słodkawy groszek i bardzo wielkanocna rzeżucha - to wszystko w miękkim, maślanym ptysiu w towarzystwie chrupiącej rzodkiewki...mniam! :) Warto poświęcić im trochę czasu, żeby zaskoczyć gości, znajomych, a także(...)sztuk Potrzebujesz: Na ptysie: 250ml wody 70g masła 150g mąki pszennej 4 jajka szczypta soli Nadzienie: 300g zielonego groszku  1,5 łyżki majonezu 30g owczego sera bałkańskiego z solanki/ fety 3 kopiaste łyżki rzeżuchy pieprz i sól do smaku Do tego: rzodkiewki szczypiorek Sposób przyrządzenia: Ptysie: 1. W garnku umieść wodę z masłem, dodaj szczyptę soli i podgrzewaj

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Sałatka z arbuzem i serem feta 221

serów, czyli Francja. W Polsce to odkrycie pojawiło się w okolicach XVI wieku, kiedy to sery i owoce podawano na zwieńczenie posiłku. Co prawda owoc traktowany był bardziej jako przyprawa do sera, ale już wtedy uznano, że ich słodycz doskonale przełamuje słony smak sera. Dzisiaj nawet zwykłe spotkanie towarzyskie bardzo często opiera się na dobrym winie i desce serów(...)wiedział. Po prostu. Ot, żeby podzielić się tym wspaniałym połączeniem, na który ktoś wpadł wieki temu, a który ja wykorzystałem w ramach obiadu na upalne dni. Składniki: Sałata Arbuz Ser feta Pomidorki koktajlowe Oliwki Pieprz Jogurt naturalny Majonez Musztarda Oliwa z oliwek lub olej Przygotowanie: Jak wspomniałem gdzieś tam wyżej nie podaję ilości, gdyż każdy dobierze według własnego uznania

Jacob Tastes
Ekspresowa pizza z ziołowym sosem bolońskim i serem feta w 20 minut 2376

masła,   400 g  ciasta na pizz ę,   400 g pomidorów z puszki,   1 por,   1/2 cukinii,   1 papryka czerwona,   200 g sera  feta,   250 g startego  sera  mozzarella,   1 łyżka oliwek czarnych,   1 łyżka oliwek zielonych. Przygotowanie: 1.  Białą część   umytego pora pokrój(...)cukinię i  paprykę oraz  zielone i czarne  oliwki pokrój  w paseczki.  Ułóż  je na pizzy. Wierz ch   obsyp  pokruszoną  fet ą .   5.  P i zzę  piecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 °C .    Źródło: Knorr

SzczyptaSmaQ
Pizza z serowym brzegiem 186

szklanki mąki, 10 g świeżych drożdży, 1 łyżka oleju, 60 ml mleka, 60 ml wody, dwie szczypty cukru, szczypta soli.  dodatki: 1/2 puszki pomidorów, kilka kostek sera feta, 5 brykietów mrożonego szpinaku, kilka czarnych oliwek, 8 plasterków żółtego sera, 4 plasterki szynki, oregano. Przygotowanie: Ciasto: W rondelku podgrzewamy mleko, tak by było letnie. Dodajemy pokruszone drożdże i cukier(...)Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim ciasto. Dookoła każdej pizzy układamy kawałki sera i zawijamy ciasto do środka. Pomidory miksujemy blenderem i polewamy nimi pizzę w środku. Posypujemy startym lub kawałkami żółtego sera. Układamy rozmrożony i odciśnięty szpinak. Fetę pokrojoną w kostkę, plasterki czarnych oliwek, kawałki szynki. Posypujemy oregano. Pieczemy ok. 17 minut w 180 stopniach. Wkładamy

Aga w kuchni
Dieta Ketogeniczna Śródziemnomorska 120

stawia na ryby, orzechy, oleje roślinne, rośliny strączkowe oraz produkty pełnoziarniste. Poniżej znajdziesz listę z najczęściej spożywanymi produktami: orzechy, ryby i owoce morza, warzywa, oliwa fasola, kasza, brązowy ryż. Sery, drób, jajka i jogurty również mogą być częścią diety, jednak nie powinny stanowić jej podstawy. Zazwyczaj czerwone mięso jest rzadko spożywane. Unika się także słodzonych cukrem napojów, jak i samego(...)patelni. Piecz z obydwu stron przez około 3 minuty. Jedna porcja to 812kcal. Tłuszcz: 60g, Węglowodany netto: 7.1g, Białko: 58g Kolacja – Sałatka z fetą i tuńczykiem 50g sera feta (nie typu feta) 100g tuńczyka w sosie własnym 2 łyżki oliwy 10 czarnych oliwek 0,5 główki sałaty rzymskiej pieprz do smaku Sałatę porwij na mniejsze kawałki

ZGruntuFit
Placuszki z cukinii 🥒 137

jaja - 100g sera feta, mozzarella lub żółtego  - 3-4 łyżki mąki - garść zielonej pietruszki  - sól, pieprz  - olej (lub patelnia z nieprzywieralna powłoką)  Cukinię i cebulę obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Posolić i zostawić na 15 minut, aż puści wodę. Cukinię odcisnąć. Dodać rozdrobnioną fetę (lub inny starty ser), jajka i mąkę

Pelusiowa Kuchnia
Grillowane papryki z kuskusem i serami 162

Taka forma papryk może być dodatkiem do dań głównych lub samodzielną potrawą. 2 papryki 0,5 szklanki kaszy kuskus 0,5 szklanki wrzątku 1 czerwona cebula 50 g sera feta 50 g żółtego sera 50 g sera camembert 1 pomidor Sól Pieprz Papryki dokładnie myjemy i wykrawamy gniazdo. Kroimy na pół aby powstały dwie łódki. Kaszę kuskus zalewamy

VioletoweKucharzenie
MAKARON ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM 184

upały najlepiej ni gotować w ogóle, ale jeść przecież trzeba. Proponuję więc błyskawiczne danie, które zrobi się prawie samo Składniki: 3 garście makaronu 4 garście szpinaku 15 dag sera feta sól pieprz słodka lub ostra papryka 3/4 szklanki smietanki 30% 500 g mięsa z kurczaka np z udek- może być z rosołu olej z ryżu o smaku czosnku(...)kroimy w kostkę. Oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na rumiano na patelni. Osączamy z nadmiaru tłuszczu. Na ten sam olej wrzucamy szpinak, dusimy ok 10 minut, dodajemy fetę. Dobrze mieszamy, żeby ser rozłożył się równomiernie. Dopiero wtedy doprawiamy do smaku.Dolewamy śmietanę, dusimy chwilę aż zgęstnieje. Dokładamy usmażonego wcześniej kurczaka , mieszamy.W osolonej wodzie gotujemy makaron, odsączamy i wykładamy porcję makaronu

Z Majeczką w kuchni
Tarta z chorizo i rucolą 180

margaryny 1 jajo 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany  szczypta soli  Dodatki: chorizo sos pomidorowy czosnek w plastrach lub przeciśnięty przez praskę por cebula oliwki  pomidory ser feta słonina lub boczek ser żółty do starcia świeże listki rucoli 1. Ciasto zagniatamy z podanych składników, na ok. 30 minut umieszczamy w lodówce. 2. Formę do pieczenia wykładamy papierem

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania