słono-gorzkim zestawieniu, jednak przysięgam, że odpowiednio doprawione smakuje idealnie. Przepis na jedną porcję: Składniki: Garść rukoli 2 łyżki stołowe słonecznika Średnia gruszka Kilka średnio pokrojonych kostek sera feta Przyprawy: 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oleju Costad'Oro (mieszanka oleju słonecznikowego, ryżowego, winogronowego, z kukurydzy i siemię lnianego) szczypta bazylii szczypta pieprzu Przygotowanie: Słonecznik
Pause Gotowanie!odpuszczam i jem “normalnie”:) podaję z ziołowym grzankami z dodatkiem parmezanu lub maślano-czosnkowymi, pycha! Zawsze znika. Dodatek grillowanych cząstek piersi kurczaka, fajnie ziołowych, soczystych i sera feta to coś co w sałatkach szybkich uwielbiam. Gotową sałatkę można posypać tartym parmezanem, dodać suszone pomidory. Sałatka zyska dodatkowy smak. Dopełnieniem jest sos jogurtowo-czosnkowy, świeżo posiekany koperek
Zasmakuj Kuchniogonek na końcu strąka jest delikatny i smaczny, a po trzecie… czasu szkoda. Składniki 500 g fasolki szparagowej 100 g zielonego groszku (mrożony lub świeży) 100 g sera fety lub sera bałkańskiego z mleka koziego 1 szalotka 1/2 łyżeczki nasion czarnuszki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka drobno posiekanego koperku sól pieprz Wykonanie
Tajemnice Smakuużywać, jako dodatek do krakersów czy warzyw albo jako pastę do chleba… Można go też doprawić na ostro… Zapraszam na dip paprykowy Dip paprykowy Składniki: 1 ser feta 200g 2-3 papryki (czerwone i/lub pomarańczowe) 1-2 łyżki soku z cytryny około 6 łyżek oliwy mielony pieprz 1. Paprykę opłukać osuszyć i wstawić do piekarnika nagrzanego
UgotujmyTo.plAromatyczne pierogi z suszonymi pomidorami, oliwkami i serem feta. Farsz zamknięty w delikatnym cieście drożdżowym. Polecam np. z sosem koperkowo-czosnkowym na bazie jogurtu. Z podanych poniżej składników powstanie około 4o średniej wielkości pierogów. Ciasto: ok. 0,7 kg mąki pszennej 20 g drożdży pół szklanki mleka 2 łyżeczki cukru 3 łyżeczki soli szklanka letniej wody 2 łyżki oliwy(...)lodówce (wtedy należy przykryć miskę podziurawiona folią do żywności), ale jeśli nie mamy czasu można odstawić ciasto przykryte ścierką w ciepłe miejsce na około godzinę. Farsz: 2 opakowania sera typu feta 1,5 kg ziemniaków 6 dużych oliwek 6 pomidorów suszonych w oliwie 50 g pestek z dyni pieprz do smaku Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania Ziemniaki ugotować
BullioAromatyczne pierogi z suszonymi pomidorami, oliwkami i serem feta. Farsz zamknięty w delikatnym cieście drożdżowym. Polecam np. z sosem koperkowo-czosnkowym na bazie jogurtu. Z podanych poniżej składników powstanie około 4o średniej wielkości pierogów. Ciasto: ok. 0,7 kg mąki pszennej 20 g drożdży pół szklanki mleka 2 łyżeczki cukru 3 łyżeczki soli szklanka letniej wody 2 łyżki oliwy(...)lodówce (wtedy należy przykryć miskę podziurawiona folią do żywności), ale jeśli nie mamy czasu można odstawić ciasto przykryte ścierką w ciepłe miejsce na około godzinę. Farsz: 2 opakowania sera typu feta 1,5 kg ziemniaków 6 dużych oliwek 6 pomidorów suszonych w oliwie 50 g pestek z dyni pieprz do smaku Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania Ziemniaki ugotować
Bulliosłowa. Myślę, że zaczynacie rozumieć trochę moją radość i moją sałatkę... Składniki: 1 zielona sałata 1 czerwona papryka 1 pomarańczowa papryka 1 ogórek 1 połówka piersi z kurczaka ser feta chilli oregano curry sól pieprz oliwa z oliwek sos: 2 łyżki jogurtu 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka oliwy z oliwek curry świeżo zmielony pieprz Sposób wykonania: Warzywa dokładnie myjemy
Kuchnia Pani Wiosnysię tak szybko jak pieczone w tradycyjnej blaszce. Moja dzisiejsza propozycja na przygotowanie mięsa z indyka to rolada faszerowana cukinią, suszonymi pomidorami i serem feta. Mięso w tym wydaniu jest bardzo smaczne, soczyste i delikatne. Taką roladę możemy podać na niedzielny jak i odświętny obiad, polecam z dodatkiem kieliszka
Marta Gotujesól świeżo zmielony czarny pieprz 1-2 łyżki sosu sojowego łyżeczka kurkumy olej Składniki do sosu: opakowanie gęstego greckiego jogurtu listki świeżej mięty 2-3 kiszone ogórki kawałek sera typu feta świeżo zmielony czarny pieprz sporo świeżego koperku ząbek czosnku Warzywa: 3 szt.marchewki 1 szt.pietruszki 1 szt.małej cukinii 1szt.średniej czerwonej papryki parę różyczek kalafiora(...)dania, które podawałam z ryżem idealnie pasuje poniższy jogurtowy sos. Pokroiłam w kostkę kiszone ogórki. Nadmiar soku - odcisnęłam. Dodałam listki wychodowanej własnorecznie mięty. Następnie do miseczki powędrował jogurt i ser feta. Wsypałam koperek i starłam czosnek. Można dodać dla zaostrzenia smaku świeżo zmielony czarny pieprz. Składniki zmiksowałam. Gdy wszystko już bedzie gotowe - ugotujcie ryż i życzę s macznego
potrawyregionalneklopsiki wypchane po brzegi świeżymi ziołami, soczyste pomidorki, chrupiąca zielona papryka o charakterystycznym posmaku, pikantne wiórki cebuli i zwieńczający całość świeży sos tzatziki, który razem z pokruszoną i wyrazistą fetą wznoszą całość na greckie wyżyny. Jesteście gotowi na tę Zorbę, która zaraz rozpocznie się na podniebieniu? :) Wszystko zaczyna się od jednego kroku, jednego kęsa, a potem już tylko płynie się(...)posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanych listków mięty 1/4 łyżeczki pieprzu 1 jajko Tzatziki: Kliknij po przepis TUTAJ Do tego: Mieszanka ulubionych sałat 1 kostka sera Feta 1 zielona papryka 2 garści pomidorków koktajlowych 1 mała cebula 3 łyżki oliwy świeży koperek świeża mięta Sposób przyrządzenia: Klopsiki: 1. Posiekaj drobno cebulę i czosnek. 2. Wymieszaj
Kuchnia w Słońcu Skąpananaleśniki . Składniki na ciasto: 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki 1 szklanka wody gazowanej 2 łyżki oleju 1 jajko Składniki na farsz: 1 brokuł Cebula Czosnek 25 dkg sera fety Sól, pieprz Olej Sposób przygotowania: Po pierwsze do dużej miski dodajemy mleko, mąkę, wodę gazowaną olej oraz jajko. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą do połączenia się w jednolite ciasto
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneświata, na przykład ze słonecznej Grecji, którą Agata odkrywa dla nas na talerzu. Greckie pulpeciki pieczone z sosem jogurtowym Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 115 g pokruszonego sera feta 1/4 szklanki drobno posiekanej natki pietruszki 1/3 szklanki szczypiorku świeża bazylia lub oregano drobno pokrojone (ilość wg uznania) 4 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku 1 cebula 1 bułka + mleko
KulinarneImpresje.pltroszkę przypomina w smaku przepyszne ruskie pierogi. Chaczapuri imeruli Ciasto: 2 szkl. mąki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 3/4 szkl. kefiru bądź jogurtu Farsz: 150g ziemniaków 200g sera feta 200g sera mozzarella bądź cheddar Wymieszać mąkę, sól i cukier (można dodać 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia). Dodać kefir i zagnieść miękkie, gładkie ciasto, które nie lepi się
Przepysznik - BLW i nie tylkominut. Brokuł ugotować krótko, żeby zachował swój wyrazisty kolor. Następnie wszystkie składniki wystarczy zblendować. W tej wersji przepisu na pastę z zielonego proszku wykorzystałam ser z niebieską pleśnią. Jednak równie dobrze sprawdzi się ser feta lub ser kozi, w zależności od indywidualnych preferencji smakowych. Również miętę można zamienić na inne zioła – bazylię czy oregano. Pastę można przygotować też
Healthycreations.plbloga sallysbakingaddiction.com Polecamy Wam przepis na chłodnik z truskawek, porzeczek w sosie pomarańczowym Sałatka z truskawek, pieczonego prosciutto, koziego sera i szpinaku Składniki: ½ kg truskawek 2 duże garści szpinaku 5-6 plastrów wędzonego boczku lub prosciutto 50 g sera koziego, fety, sera pleśniowego (według uznania) ½ szklanki nasion dyni Pieprz do smaku Dresing 2 łyżki oliwy 2 łyżki octu balsamicznego
Niedzielny kucharz