ser feta - 6431 przepisów (strona:176/429)

Tarta z dynią, fetą i karmelizowaną cebulą 152

pleśniowym tylko tym razem zamiast sera pleśniowego dałam fetę, a do ciasta zmielone orzechy. Feta z dynią pasują do siebie też dobrze co przetestowałam tym przepisie na fritattę z dynią, fetą i szpinakiem. A z kolei orzechy do kruchego ciasta dodawałam też w przepisie na placek z cukinią i serami . Więc to taki składak pomysłów, który okazał się spójną(...)jajko Nadzienie kawałek dyni ( ok 700 - 800 g) 1 łyżka oliwy kilka listków szałwi 2 cebule 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 łyżeczka brązowego cukru 150 g sera feta 2 jajka] 200 ml śmietany kwaśnej 180 % sól, pieprz Instructions Przygotować ciasto - w misce rozmieszać mąkę, sól i zmielone orzechy, dodać zimne masło i wyrobić w palcach na kruszonkę

Cooking for Emily
SMAŻONE PIEROŻKI SEROWE 100

udają! Gorąco polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 0,5 kg * jajko – 1 szt * woda – 0,5 szkl * oliwa – 2 łyżki * sól – 1 łyżka NADZIENIE: * ser feta – 300 g * twaróg – 120 g * ser żółty – 90 g * jajko – 2 szt * pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Składniki ciasta mieszamy, zagniatamy, odstawiamy

Ostra na Słodko
Sałatka z burakami, kuskusem i fetą 77

lodówce jeszcze kąsek pecorino, będzie pasował idealnie… właściwie do czegokolwiek z burakami. To w końcu ser z mleka owczego, a jak wiadomo tego typu sery bardzo się lubią z burakami właśnie. Tak więc, sałatka z burakami, kuskusem i fetą powstała, bo nie miałam co zrobić z burakami. Chciałam, żeby My też trochę skubnął jej na diecie, zrobiłam ją więc(...)fety. Nie wiem, serio. Kiedy jeszcze jej używałam, też zawsze miałam z tym problem. Teraz go nie mam, bo podrób nie używam. Jak nie ma w sklepie prawdziwej fety, nie kupuję w ogóle. Tak samo mam z majonezem. Jak nie ma kieleckiego, wychodzę ze sklepu. Składniki: 2 średnie buraki 3/4 szklanki suchej kaszy kuskus 100 g sera feta

Kardamonovy
Faszerowane Kieszonki 214

Składniki: na 6 porcji 6 pojedynczych filetów z piersi kurczaka 1 op świeżej rukoli 1 op sera feta 1 kubek tartego sera twardego dojrzewającego pieprz słodka papryka 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek Purée  kukurydziane: 1 kg ziemniaków 1 puszka słodkiej kukurydzy 0,5 kubka słodkiej śmietany pieprz sól Przygotowanie: filety myjemy, osuszamy, rozcinamy wzdłuż(...)powstały kieszonki, nacieramy pieprzem ziemniaki obieramy, gotujemy rukolę, czosnek oraz fetę blendujemy, dolewamy odrobinę oliwy z oliwek, oraz starty twardy ser, mieszamy, tak przygotowane nadzienie nakładamy do kieszonek ziemniaki zgniatamy, doprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy odsączoną kukurydzę, stopniowo dolewamy śmietanę nafaszerowane filety spinamy wykałaczkami i smażymy na złoty kolor z obu stron, następnie wstawiamy do piekarnika podajemy z  purée

Luźna Kuchnia
Pieczone pierogi ze szpinakiem, fetą i boczniakami 158

jeśli takiej nie macie, można użyć po prostu pół kilo zwykłej mąki. Farsz: 450 g mrożonego szpinaku w liściach (rozmrożonego) 250 g boczniaków (waga bez ogonków) 250 g fety lub sera kanapkowo-sałatkowego typu feta 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 jajko duża szczypta tartej gałki muszkatołowej 2 łyżki oliwy z oliwek (może być aromatyzowana) sól morska(...)sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='450 g mrożonego szpinaku w liściach (rozmrożonego) 250 g boczniaków (waga bez ogonków) 250 g fety lub sera kanapkowo-sałatkowego typu feta 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 jajko duża szczypta tartej gałki muszkatołowej 2 łyżki oliwy z oliwek (może być aromatyzowana) sól morska

Poezja smaku
SAŁATKA Z BRZOSKWINIAMI W SOSIE MIODOWYM 100

brzoskwiń zerwanych prosto z drzewa. Pachnące, dojrzałe brzoskwinie idealnie pasują do lekkiej sałatki, więc postanowiłam przygotować błyskawiczną sałatkę z brzoskwiniami, z komosom ryżową, serem cheddar, którą polałam pysznym miodowym sosem. Ser cheddar możesz zastąpić serem feta, który równie dobrze pasuje do tej sałatki. Składniki: 60 g rukoli 3 dojrzałe miękkie brzoskwinie 4-5 łyżek ugotowanej komosy ryżowej garść pestek(...)słonecznika 50 g sera cheddar lub fety Skł adniki na sos: 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka płynnego miodu 1,5 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Do miski wsypuję rukolę, dodaję komosę ryżową, pokrojone na ćwiartki brzoskwinie, na wierzch posypuję serem cheddar. Na suchą patelnię wrzucam pestki słonecznika i chwilę

Kukuleczki
Tapas Party. Menu na imprezę. 143

się upolować w sklepie jakieś rarytasy. Są to zazwyczaj rzeczy bardzo proste, ale dobrej jakości. Kawałek pysznego sera np. marynowanej w oliwie i ziołach fety, koziego lub owczego sera - lubimy te portugalskie, czy hiszpański ser Manchego. Gołąbki w liściach winogron, marynowane oliwki (szczególnie greckie Kalamata), papryczki nadziewane serem, a gdy jeszcze jedliśmy mięso - kawałek kiełbasy chorizo. Do tego świeże(...)calzone pieczarki faszerowane po liguryjsku (z czosnkiem i natką pietruszki) pieczarki faszerowane mozzarellą grzanki śródziemnomorskie Jeśli masz więcej czasu: kolorowa tortilla z piekarnika cygara z ciasta filo z serem feta libańskie gołąbki w liściach winogron pissaladiere (prowansalska pizza z cebulą i anchois) coca (hiszpańska pizza z tapenadą, rukolą, anchois i pieczoną papryką) empanadas z tuńczykiem Do picia: ulubione wino

Chilli Czosnek i Oliwa
Zapiekanka mięsna z makaronem i szpinakiem 606

łyżki koncentratu pomidorowego 0,5 szklanki wody Sól Pieprz Suszona natka pietruszki 150 g makaronu spaghetti 400 g mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku 200 g sera feta 100 g żółtego sera Makaron spaghetti łamiemy na krótkie kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy. Cebulę kroimy w kosteczkę. Smażymy na patelni, po kilku minutach dokładamy mięso(...)osobnym garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy szpinak i dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kosteczkę fetę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Żółty ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Na dnie wykładamy połowę mięsa, sera oraz szpinaku. Tak samo robimy z drugą warstwą. Gotową zapiekankę

VioletoweKucharzenie
Zapiekanka ziemniaczana 138

brokułami poszperałam z narzeczonym w sieci i znaleźliśmy prosty przepis na zapiekankę :) oryginalny przepis tutaj zapiekanka . składniki  12 sztuk ziemniaków 1 paczka mrożonych brokułów 1 opakowanie sera feta 2 łyżki startego twardego sera żółtego 4 łyżki oliwy z oliwek bazylia, zioła prowansalskie, ostra papryka, przyprawa do ziemniaków, pieprz Ziemniaki gotujemy. Następnie kroimy w grube plastry. Brokuły również gotujemy(...)minut w 170 stopniach.  W czasie zapiekania warzyw kroimy fetę w kostkę , posypujemy ostrą papryką , ziołami prowansalskimi i zalewamy oliwą z oliwek. Upieczone warzywa polewamy fetą i sosem oraz posypujemy delikatnie serem ( oczywiście nie trzeba). Smacznego! Kasia

Cukier&Puder
Quesadillas z figami, serem dojrzewającym, tymiankiem i rukolą 224

pszenny placek i posiłek idealny gotowy :) Jeśli lubicie figi to zakochacie się w tym quesadillas, zapewniam! SKŁADNIKI (2 porcje) 1-2 świeże figi 2 placki tortilla 2 plastry sera feta 2 plastry ulubionego sera dojrzewającego o wyrazistym smaku 2 gałązki świeżego tymianku 1/4 szalotki 1 garść rukoli świeżozmielony pieprz sos miodowo - musztardowy 1 łyżeczka miodu 1 łyżka musztardy

DefinicjaSmaku
Bakłażany nadziewane fetą w sosie pomidorowym 146

Bakłażany nadziewane fetą i zapieczone w sosie pomidorowym. Trochę z nimi jest zabawy ale efekt jest wart wysiłku. Pyszne, wegetariańskie danie, które można podać do kuskusu, ryżu czy makaronu. Idealnie się nada na bardziej elegancką okazję, lub gdy zapraszacie gości bo naprawdę robi wrażenie. Można sobie trochę ułatwić i użyć gotowego sosu pomidorowego. Chociaż przygotowanie domowego też jest proste(...)fareast-language:EN-US;} Bakłażany nadziewane fetą w sosie pomidorowym 3-5 bakłażany ( najlepiej takie krótkie, pękate) sól 5-6 łyżek oleju/oliwy Nadzienie 2 ząbki czosnku 150 g sera feta 150 g sera białego typu włoskiego (np. capri) sok i skórka z połowy cytryny pół pęczka posiekanych ziół ( natka pietruszki i/lub bazylia) sól, pieprz do smaku Sos pomidorowy

Smaczny zeszyt
Hummus z konfitowanym czosnkiem i fetą 192

każdy dowolny sposób. Ten humus był częścią naszej dwudniowej kolacji w stylu „deska rozmaitości” – pasował i do cieniutkich wieprzowych kabanosów, i do szynki Serrano, i do miękkich serów, i do fety, i do czosnkowej bagietki. Pyszny, gładki i wytrawny – z delikatnym smakiem konfitowanego czosnku. Ciecierzycę z puszki odsączamy na sicie (z odlanej wody w której moczyła się ciecierzyca możecie(...)podajemy. Pysznie wytrawny, lekko słodki a nie pikantny od czosnku. Warto! SKŁADNIKI 1 puszka ciecierzycy 400g /240g po odcieku/ lub tyle samo ciecierzycy ugotowanej ½- 1 główka czosnku 130g sera feta 2 pełne łyżki pasty sezamowej tahini 2 łyżeczki soku z cytryny 8-10 czarnych oliwek 5 łyżek oliwy z oliwek 6-8 łyżek wody olej rzepakowy do konfitowania

Karo in the Kitchen
Pomidory w sosie czosnkowym z serem typu feta 67

Pomidory w sosie czosnkowym z serem typu feta idealnie sprawdzą się jako dodatek/sałatka do grillowanego lub pieczonego mięsa. W moim domu to hit każdego grilla. Banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4-5 dużych pomidorów, u mnie malinowe 1 opakowanie sera sałatkowego typu feta, u mnie półtłusty Składniki na sos: 4 ząbki czosnku(...)pokroiłam w grubsze półplasterki. ser sałatkowy kroimy w drobną kostkę lub drobno rozkruszamy. na dno miski wykładamy tak 1/4 pomidorów, dajemy trochę sosu i sera. Przekładamy warstwowo. Na wierzch wykładamy ostatnią część pomidorów, resztę sosu i sera. Na koniec posypujemy posiekaną zieleniną. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia The post Pomidory w sosie czosnkowym z serem typu feta first appeared

Blog kulinarny S9.PL
Wegańska propozycja na makaron z serem 222

Weganie nie jedzą żadnego produktu, który jest pochodzenia zwierzęcego. Nie zmienia to faktu, że osoby będące na tej diecie mają rezygnować z takich dań. Klasyczny makaron

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makaron z mięsem, pomidoram, fetą i oliwkami 102

Polecam! Składniki : * 300g ulubionego makaronu * puszka pomidorów z bazylią * 200g mięsa mielonego wołowego  * łyżka oliwy z oliwek * cebula * ząbek czosnku  * garść oliwek zielonych i czarnych * 100g sera feta * sól, pieprz * tarty żółty ser Przygotowanie : Makaron ugotować al dente. Na oliwie przesmażyć cebulę i czosnek drobno posiekaną. Dodać mięso i pomidory. Podgrzać sos aż się zagotuje. Dodać oliwki(...)fetę oraz przyprawy. Sos wymieszać z makaronem. Można posypać startym żółtym serem. Podawać na ciepło

Magiczne Życie Marty

Proponowane wyszukiwania