każdy dowolny sposób. Ten humus był częścią naszej dwudniowej kolacji w stylu „deska rozmaitości” – pasował i do cieniutkich wieprzowych kabanosów, i do szynki Serrano, i do miękkich serów, i do fety, i do czosnkowej bagietki. Pyszny, gładki i wytrawny – z delikatnym smakiem konfitowanego czosnku. Ciecierzycę z puszki odsączamy na sicie (z odlanej wody w której moczyła się ciecierzyca możecie(...)podajemy. Pysznie wytrawny, lekko słodki a nie pikantny od czosnku. Warto! SKŁADNIKI 1 puszka ciecierzycy 400g /240g po odcieku/ lub tyle samo ciecierzycy ugotowanej ½- 1 główka czosnku 130g sera feta 2 pełne łyżki pasty sezamowej tahini 2 łyżeczki soku z cytryny 8-10 czarnych oliwek 5 łyżek oliwy z oliwek 6-8 łyżek wody olej rzepakowy do konfitowania
Karo in the KitchenPomidory w sosie czosnkowym z serem typu feta idealnie sprawdzą się jako dodatek/sałatka do grillowanego lub pieczonego mięsa. W moim domu to hit każdego grilla. Banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4-5 dużych pomidorów, u mnie malinowe 1 opakowanie sera sałatkowego typu feta, u mnie półtłusty Składniki na sos: 4 ząbki czosnku(...)pokroiłam w grubsze półplasterki. ser sałatkowy kroimy w drobną kostkę lub drobno rozkruszamy. na dno miski wykładamy tak 1/4 pomidorów, dajemy trochę sosu i sera. Przekładamy warstwowo. Na wierzch wykładamy ostatnią część pomidorów, resztę sosu i sera. Na koniec posypujemy posiekaną zieleniną. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia The post Pomidory w sosie czosnkowym z serem typu feta first appeared
Blog kulinarny S9.PLWeganie nie jedzą żadnego produktu, który jest pochodzenia zwierzęcego. Nie zmienia to faktu, że osoby będące na tej diecie mają rezygnować z takich dań. Klasyczny makaron
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Polecam! Składniki : * 300g ulubionego makaronu * puszka pomidorów z bazylią * 200g mięsa mielonego wołowego * łyżka oliwy z oliwek * cebula * ząbek czosnku * garść oliwek zielonych i czarnych * 100g sera feta * sól, pieprz * tarty żółty ser Przygotowanie : Makaron ugotować al dente. Na oliwie przesmażyć cebulę i czosnek drobno posiekaną. Dodać mięso i pomidory. Podgrzać sos aż się zagotuje. Dodać oliwki(...)fetę oraz przyprawy. Sos wymieszać z makaronem. Można posypać startym żółtym serem. Podawać na ciepło
Magiczne Życie MartyPieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Czas przygotowania: 90 minut Proporcje na 49 pierożków Składniki: 1 opakowanie ciasta filo 450 g mrożonego szpinaku 150 g białego sera 100 g fety sól pieprz 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka suszonego czosnku mleko do smarowania czarnuszka(...)posypania Wykonanie: Zamrożony szpinak wrzucamy na suchą patelnię i odparowujemy go na małym ogniu. Gdy się rozmrozi odlewamy nadmiar wody. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie wkruszamy do niego biały ser, fetę i dodajemy przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, Ciasto delikatnie wyjmujemy z opakowania. Trzeba pamiętać, że jest ono bardzo delikatne i szybko wysycha, dlatego zaraz po wyjęciu z opakowania warto je przykryć
Kulinarne przygody Gatitydowolny farsz, możemy użyć też sera żółtego zamiast fety, jednak ja lubię farsz właśnie z fetą, gdyż jest lżejszy i mniej kaloryczny niż z dodatkiem pięknie ciągnącego się serka :-) W każdym razie polecam przepis na ciepłą kolację, grilla czy jako danie obiadowe. Składniki: 5 du żych ziemniaków 200g sera feta 200g pieczarek 1 cebula pasek boczku
Walijskie PichcenieProsto”. Kiedy zaczęłam czytać długą listę składników trochę się przeraziłam, ale po analizie stwierdziłam, że prawie wszystko mam w domu. Podmieniłam tylko mąkę razową na zwykłą, ser kozi na fetę, a śmietanę na jogurt. Jakoś trzeba sobie radzić. Większy problem miałam, kiedy chlebek już się upiekł. Co to za smak? Próbowaliśmy kawałek po kawałku i nikt nie potrafił określić(...)łyżkę zostawiamy do obsypania chlebka). Nie mieszamy, odstawiamy na bok. W kolejnej misce łączymy jajka, olej, jogurt, miód i parmezan. Wlewamy do miski z burakami, mieszamy wszystko łopatką. Dodajemy ser feta i bardzo delikatnie mieszamy, starając się nie rozetrzeć fety. Przekładamy ciasto do foremki, posypujemy pozostałymi płatkami owsianymi i nasionami. Pieczemy 40 minut, a potem przykrywamy szczelnie folia
Tajemnice SmakuMiałam zrobić tartę dyniową , ale wyszło jak zawsze, czyli coś nowego. Dynia, ser żółty, mozzarella, feta i parmezan. Wszystko połączone jajkiem. Ilość składników możecie dowolnie zmienić, w zależności(...)Waszych preferencji smakowych. Możecie też dodać trochę mielonego mięsa, żeby placki były bardziej syte. Na 3 porcje: 400 g dyni (u mnie buttercup) 125 g sera mozzarella 125 g sera edamskiego 100 g sera feta 50 g parmezanu 1 jajko opcjonalnie 150 g mielonego mięsa drobiowego sól, zmielony liść laurowy i nasiona kolendry do podania: natka pietruszki
Kucharzycasłuży mi za dodatek do posiłków zabieranych do pracy. Aby nie było nudno, do ciasta przeważnie dorzucam ziarna i bakalie albo starte warzywa. Tym razem wybrałam buraka i ser feta. Przepis można zweganizować - ser zastąpić tofu, ale polecam wówczas dodać solidny chlust oleju, ponieważ feta jest tłusta. Zamiast maślanki można wziąć jogurt sojowy. (nie piekłam w ten sposób
Kasia Sarnawody (ok.36*C), 2 łyżki rozpuszczonego, ostudzonego masła lub oleju szczypta soli farsz: 300g liści pokrzyw 3 ząbki czosnku 100g koziego sera sałatkowego (lub sera feta) 100g twarogu półtłustego gałka muszkatołowa, pół garści świeżej, posiekanej mięty (lub inne lubiane świeże zioła) , świeżo zmielona sól i pieprz oraz odrobina cukru do smaku roztopione masło do polania(...)włosów) i odstawiamy pokrzywę do ostygnięcia, a gdy nieco ostygnie siekamy ją na dość drobne kawałki i odstawiamy na bok. Kolejno czosnek obieramy, również siekamy na bardzo drobno, ser kozi (lub feta) kroimy w dość drobną kostkę i równiez odstawiamy na bok. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, lekko podsmażamy na niej czosnek, a do niego dodajemy rozdrobnioną pokrzywę
Symfonia Smakówdnia. Gwarantuję, że będziecie zachwyceni :) 4 porcje: szklanka mąki orkiszowej jasnej łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki kefiru 1/3 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka spora szczypta soli 70 f sera feta 70 g sera cheddar 2 łyżki posiekanej natki pietruszki dodatkowo: słoiczek pasty Wawrzyniec z suszonymi pomidorami i żurawiną (180 g) 4 jajka łyżeczka oleju sól czerwony pieprz natka
Mienta blogpszennych tortilli 2 garście rukoli + 2-3 liście sałaty masłowej lub salonova 2 dojrzałe awokado+sok z jednej cytryny 2 pomidory duża kulka sera mozzarella lub opakowanie sera feta kilka kawałków suszonych pomidorów z zalewy marynata dla łososia : 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek 2 łyżki łagodnego sosu sojowego 2 łyżki płynnego miodu (naturalnego) 30g imbiru 2 dymki skórka(...)sałaty, dodajemy pokrojone w kostkę i skropione sokiem z cytryny awokado, obrane i pozbawione pestek, pokrojone w kostkę pomidory, kawałki suszonych pomidorów z zalewy oraz pokrojony w kostkę ser mozzarella lub fetę - lekko przemieszać. Krok 4. Przygotowujemy sos do burrito: majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, dodajemy chrupiący, uprażony na suchej patelni mak (wystudzony), wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i doprawiamy
Moja Książka Kucharskalunch. To bardzo zdrowa i smaczna przekąska. Do przygotowania sałatki użyłam świeżych warzyw, sera oraz pysznego schabu pieczonego firmy Hańderek. SKŁADNIKI: 1 główka sałaty lodowej, 250g kolorowych pomidorków koktajlowych, 1 ogórek, 1 cebula czerwona, 6 plastrów Schabu tradycyjnie upieczonego Hańderek , 100g sera sałatkowego typu feta, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki śmietany 18%, 1 łyżeczka soku z cytryny(...)sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Sałatę lodową płuczę i rozdrabniam na mniejsze kawałki. Pomidorki koktajlowe przekrawam na pół. Ogórka oraz cebulę czerwoną obieram i kroję w kostkę. Schab pieczony oraz ser feta także kroję w kostkę. Wszystkie przygotowane składniki sałatki przekładam do miski. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Delikatnie mieszam. 2. Jogurt naturalny mieszam ze śmietaną, sokiem z cytryny
Tradycyjna kuchnia Kasisery pleśniowe... Zobaczcie z czym warto łączyć ulubione sery, jestem przekonana, że każdy znajdzie coś dla siebie! Chrupiąca ciabatta z pesto rosso, serem Capri i pomidorkami z dodatkiem Cukinia zapiekana z pomidorową passatą i mozzarellą Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Dynia zapiekana z cukinią i serowymi grzankami Frittata z cukinią i oregano z dodatkiem żółtego sera Grillowane kanapki(...)razowe w dwóch wersjach z pomidorem, papryką i oregano Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron ze szpinakiem,czosnkiem i serem Makaron razowy w natce pietruszki z białą fasolą Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Ravioli z semoliny z ricottą, cukinią i suszonymi ziołami skropione oliwą
Moja smaczna kuchniashow(),r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} Polecam Ci także przepisy: pierogi ruskie pierogi z mięsem pierogi z soczewicą pierogi z kaszą gryczaną pierogi z szpinakiem i serem feta pierogi z dynią i serem pleśniowym Pierogi ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą Pierogi z ziemniakami i z parmezanem Pieczone pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z kurkami
nietylkopasta.pl