cudna:-)... Ps. sos czosnkowy można również zrobić wyłącznie na bazie jogurtu... wtedy będzie to dietetyczne danie. Składniki na 6 osób: 3 brokuły 3/4 puszki kukurydzy 150 - 200 g sera feta sos czosnkowy według uznania ( np z tego przepisu klik ) 2 pęczki rzodkiewek ok. 150 g migdałów w płatkach Wykonanie: Przygotowujemy sos czosnkowy ( tutaj przepis - klik ). Na suchej patelni lekko(...)układamy w naczyniu następnie na nie wysypujemy kukurydzę. Kolejną warstwą jest pokruszona feta (najlepiej ta prawdziwa krusząca się - nie jest tak słona), jeżeli nie znajdziemy takiej bierzemy ser typu feta i kroimy w drobną kostkę. Fetę polewamy sosem czosnkowym. Następnie sos posypujemy pokrojonymi w słupki rzodkiewkami. Na koniec całość posypujemy podprażonymi migdałami (dają chrupkość i lekko orzechowy
IMPRESJA SMAKUkanapek, a także z różnego rodzaju dodatkami. We wszystkich tych wariantach smakuje wyśmienicie. Przepis na frittatę jest bardzo prosty. Nam najbardziej odpowiada z pomidorami- tymi świeżymi bądź suszonymi, serem, np. fetą lub serkiem kozim, oraz ze świeżym szczypiorkiem. Zamiast takich składników możecie zrobić ją także ze szpinakiem, szparagami, pieczarkami, szynką, czy mozarellą. Warto doprawić ją także ziołami, np. rozmarynem. Proces(...)sposób odrobinę „napowietrzyć” – zabieg ten ma na celu lepsze wyrośnięcie naszej frittaty. Następnie jajka należy doprawić dosłownie odrobiną soli. Pamiętajcie że jeśli używacie sera fety on sam w sobie jest już dość słony i łatwo jest tu z solą przesadzić. Paprykę i ser pokroić w kosteczkę, pomidora w plastry. Drobno posiekać także szczypiorek. Jego połowę wsypać
Arbuziakizakochana w tych smakach :) Składniki: garść szpinaku baby 3-4 truskawki pół gruszki 1 pojedyncza pierś z kurczaka ser feta sól morska pieprz świeżo mielony sos: 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy 3 łyżki
Amatorka kuchennamuszle makaronowe faszerowane szpinakiem Składniki: około 10-15 dużych muszli makaronowych ( conchiglioni), opakowanie szpinaku mrożonego w liściach (450 gramów), duża cebula, 2 ząbki czosnku, łyżka masła, około 200 gramów sera feta, puszka pomidorów w zalewie, sól, pieprz, oliwa. Zrób tak: muszle ugotuj na półtwardo, odcedź. Na patelni na maśle zmieszanym z oliwą przesmaż posiekaną cebulę i czosnek, dodaj rozmrożony(...)zdejmij z palnika, dodaj pokruszony ser i delikatnie wymieszaj. Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż pomidory (jeśli są w całości, rozdrobnij), dopraw solą i pieprzem, skrop odrobiną oliwy. Każdą muszę wypełnij farszem, układaj dość ciasno na sosie, piecz pod przykryciem w 180 stopniach około 30 minut. Rada: muszle możesz też przygotować w wersji wegańskiej, zastępując fetę tofu. Artykuł Muszle makaronowe faszerowane
Kulinarna Polskaskładniki: 12 białych szparag 4 plastry szynki parmeńskiej lub innej surowej, podsuszanej 50 g sera feta 1 łyża tymianku sól, pieprz natka pietruszki miękkie masło wykonanie: Szparagi myjemy, obieramy, odcinamy końce i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 8 min. Odcedzamy. Ser kroimy w cienkie plasterki. Na plastrach szynki układamy plaser sera, po 3 szparagi, posypujemy ziołami, solą oraz
Domowy Smak JedzeniaPrzepis na tę sałatkę dedykuję wszystkim mięsożercom :) SKŁADNIKI Brokuł Opakowanie sera typu feta Kawałek wędzonego boczku Ziarna słonecznika Pestki dyni Śmietana/Jogurt grecki Majonez Pieprz Czosnek granulowany Sól WYKONANIE Brokuł podzielony na mniejsze części gotujemy na parze(...)lekko osolonej wodzie, a potem zostawiamy do wystygnięcia. Boczek kroimy w kostkę lub paseczki i podsmażamy na patelni, aż zrobi się lekko chrupki i odstawiamy również do ostygnięcia. Kroimy ser feta w kostkę, a potem ziarna słonecznika i pestki dyni prażymy na suchej patelni. Przekładamy do większego naczynia brokuły, bekon, fetę i pestki. Dodajemy śmietanę / jogurt z majonezem
Zofianakeftedakia ), jednak w dzisiejszym przepisie nie znajdziecie mięsa. Grecy przygotowują swoje placuszki z dużą ilością świeżych ziół (najczęściej mięty, natki pietruszki i koperku) oraz z serem feta , którego słone okruszki stanowią miłą niespodziankę w czasie jedzenia kolokithokeftedes. Placuszki są w konsystencji bardzo delikatne , a po przekrojeniu uroczo zielone:) Grecy podają je jako jedną z przekąsek ( meze ). Jednak
Chilli Czosnek i OliwaJest smaczna i zdecydowanie warta powtórzenia! Zapraszam, oto sałatka z soczewicy, z cukinią, fetą i miętą Sałatka z soczewicy z fetą i cukinią Składniki: 1 szklanka suchej soczewicy (u mnie verde) 2 cukinie około 200 g sera fety 1-2 łyżki suszonego tymianku 2 ząbki czosnku 4-5 suszonych pomidorów garść świeżej mięty sól, pieprz olej do smażenia Soczewicę
UgotujmyTo.plkaszy gryczanej z dodatkiem sera i suszonych pomidorów. Czas wykonania: 40 min Ilość porcji: 10 -12 sztuk Składniki: 100 g kaszy gryczanej 2 jajka 130 g sera feta 8 suszonych pomidorów 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu Przygotowanie: Kaszę ugotować w osolonej wodzie (1 […] Artykuł Placuszki gryczane z suszonymi pomidorami(...)serem pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plkurczaka, 1 łyżeczka śmietany, 1 łyżka majonezu, 1/2 papryki, przyprawy: ostra papryka, sól, pieprz ziołowy na dugi rodzaj farszu: 1 duża cebula, mała kostka boczku, 1/2 opakowania sera typu feta, ziemniaki Przygotowanie: 1. Ziemniaki obieramy, dzielimy je na połówki. Gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Łyżeczką, delikatnie wybieramy środki ziemniaków, do osobnej miseczki. 2. Przygotowujemy farsz(...)majonezu, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. na ziemniaki wykładamy po łyżeczce farszu, wykładamy kurczaka, posypujemy żółtym serem lub mozarellą. 3. Przygotowujemy farsz 2: boczek kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię obieramy cebulę, dodajemy do boczku, ser Feta dodajemy do miseczki z wybranymi wcześniej środkami ziemniaków, dodajemy boczek z cebulą doprawiamy solą, pieprzem blendujemy:) wykładamy
Kuchnia Pełna Pasjikolację, obiad, spotkanie z przyjaciółmi. Potrzebujemy: Makaron do lasagne (ja użyłam 9 płatów) 500g świeżej lub mrożonej dyni 400g szpinaku rozdrobnionego 1 cebula 2 obrane ząbki czosnku opakowanie fety lub sera typu greckiego 700ml passata pomidorowa (lub przecier z kartonika, zmiksowane pomidory z puszki) 1/2 świeżego chilli czerwonego gałka muszkatołowa 20g parmezanu olej rzepakowy Dynię obieramy i kroimy(...)będzie się piekła lasagne smarujemy delikatnie margaryną. Układamy warstwę suchego makaronu (nie gotujemy go wcześniej), na makaron układamy cienką warstwę dyni, na dynię cienka warstwa szpinaku, na szpinak pokruszony ser feta, wszystko skropić sosem pomidorowym (3-4 łyżki) i kolejna warstwa makaronu, dyni, szpinaku i fety oraz sosu pomidorowego. Po ostatniej warstwie nie przykrywamy makaronem, na górze
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/smakiem :) Aromatyczny bakłażan, świeże malinowe pomidory oraz wyrazista w smaku feta z odrobiną orzeźwiazjącej mięty- czego chcieć więcej :) SKŁADNIKI 1 duży bakłażan 3 pomidory malinowe 1/3 kostki sera feta garść listków świeżej mięty oliwa z oliwek świeżozmielony pieprz 1 łyżeczka papryki wędzonęj słodkiej oregano / bazylia suszona sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Bakłażana umyć i pokroić w plastry o grubości
DefinicjaSmakutruskawki. Otóż połączenie tych składników jest pyszne i zapewniam że pasuje. Omlet jest aromatyczny i syty. 5 jajek wielkość M sól, pieprz 1 doniczka bazylii 10 dkg sera typu feta 5 pomidorków koktajlowych 5 truskawek 15 oliwek czarnych 1 łyżka masła klarowanego Jajka, liście bazylii przekładam do kielicha od blendera(...)miksuję razem, dodaję sól, pieprz. Na patelni rozpuszczam masło klarowane, wylewam masę jajeczną, dodaję kawałki sera, oliwki, pokrojone pomidorki i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 30 minut aż się zetnie.. Podaję z pokrojonymi truskawkami, kawałkami sera feta które odłożyłam i listkami bazylii
wesoła kuchniaMożna zrobić ją w lżejszej formie bez sosu lub z sosem na bazie samej wody. Czas wykonania: 15 min Ilość porcji: 4 Składniki: 120 g sera feta ½ sałaty lodowej 2 pomidory ½ ogórka szklarniowego lub 1 ogórek gruntowy 2 łyżki oliwek Sos: 1 saszetka sosu sałatkowego greckiego 3 łyżki oliwy 3 łyżki wody Przygotowanie: Ser pokroić
KuchniaWeDwoje.plskładniki: 1 główka sałaty lodowej 1 zielony ogórek 200 g sera feta 250 g pomidorków koktajlowych ok. 25 czarnych oliwek opcjonalnie: 1 cebula wykonanie: Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Pomidorki myjemy i kroimy na połówki. Ogórek obieramy, kroimy w półplasterki albo w większą kostkę . Oliwki odsączamy z zalewy. Cebulę kroimy w piórka. Wszystkie warzywa przekładamy(...)miski i delikatnie mieszamy. Ser kroimy w kostkę i dodajemy do sałaty. Całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem. składniki na sos: 5 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka cukru sól, pieprz wykonanie: W miseczce mieszamy wszystkie składniki
Domowy Smak Jedzenia