ser feta - 6431 przepisów (strona:161/429)

Pasta z awokado i fety 121

awokado i fety To moja druga wersja pasty z awokado, nieco inna, bo do tej nie dodałam jajek, ale za to wyrazistego w smaku sera typu feta. Awokado często bywa nazywane owocem alfabetu, ponieważ zawiera niemal wszystkie witaminy a dodatkowo kwas foliowy, kwas pantotenowy i bardzo wiele potasu, miedzi i błonnika. Bardzo korzystne(...)krakersy lub talarki pasta znika natychmiast. Wypróbujcie:) Składniki potrzebne do przygotowania pasty z awokado i fety: 1 dojrzałe awokado, 2 łyżki soku z cytryny, pół opakowania sera feta (135g), 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku, 8 liści bazylii, 1/3 łyżeczki białego pieprzu. Sposób przygotowania pasty z awokado: Awokado musi być dojrzałe, czyli palec powinien zagłębiać

Gotuj Się Kto Może
Sałatka na upały: arbuz, pomidor, feta i mięta 467

sałatkę z arbuza ? I nie mam na myśli sałatki owocowej, lecz taką z dodatkiem pomidorów, ogórków, fety i mięty. Zdziwieni? Arbuz z fetą i miętą to znana w Grecji sałatka, która od dawna mnie ciekawiła. Lekko słodki, soczysty arbuz skontrastowany jest słonym serem, do tego mięta i ogórek, które znane są ze swoich wychładzających organizm właściwości i polecane właśnie(...)porcje czas przygotowania: 15 min. + chłodzenie sałatki Składniki: 1 kg arbuza ok. 400 g pomidorów, najlepiej żółtych (będą ładnie wyglądały) 2 nieduże ogórki 200 g sera feta 2 łyżki oliwy 2 łyżki octu balsamicznego, najlepiej białego, ale może być zwykły świeże liście mięty Przygotowanie: Usuń skórkę z arbuza i pokrój go w dużą kostkę. Usuń pestki, jeśli możesz. Pomidory

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo - brokułowym 131

Składniki: 500 g mięsa z udźca kurczaka (lub piersi z kurczaka) 1 brokuł 2 ząbki czosnku 400 g śmietanki 30% 2 łyżki posiekanego koperku 130 g sera feta 250 g makaronu (np. świderki) 3 łyżki oleju sól, pieprz ziołowy Sposób wykonania: Kurczaka kroimy w małą kostkę i wrzucamy na dużą patelnię z rozgrzanym olejem. Oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy(...)różyczki brokuł oraz czosnek pokrojony w plasterki.  Mieszamy i przykrywamy pokrywką. Dusimy pod przykryciem przez 5 minut.  Po tym czasie dodajemy śmietankę oraz fetę rozdrobnioną na kawałki. Podgrzewamy do momentu aż kawałki sera się rozpuszczą.  Makaron gotujemy w osolonej wodzie al'dente a następnie odcedzamy i dodajemy do sosu. Podgrzewamy całość jeszcze przez 3 minuty od czasu

Qchnia po prostu
Sałatka z fetą i ostrym sosem 164

bardzo prosta i klasyczna, jednak dzięki ostremu sosu nabiera fajnego smaku. Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 6 – 8 Składniki: 150 g mix sałat 200 g sera feta 2 nieduże czerwone cebule 200 g pomidorków koktajlowych 1 duża brzoskwinia lub nektarynka kawałek ogórka kilka oliwek 2 łyżki słonecznika łuskanego 2 łyżki pestek dyni Sos: 4 łyżeczki musztardy(...)niewielkie kawałeczki warzywa, ser oraz brzoskwinię. Dodać przyprawy oraz pestki dyni i słonecznik. Całość polać sosem i dokładnie wymieszać. Krok po kroku: 1. Wymieszać wszystkie składniki na sos 2. Pokroić warzywa i ser 3. Wymieszać sałatkę Pobierz wersję do druku: Pobierz Sałatka z fetą i ostrym sosem Artykuł Sałatka

KuchniaWeDwoje.pl
nadziane muszle w sosie pomidorowym 454

składniki: ok. 15 szt makaronu muszle 300 g mrożonego szpinaku 270 g sera feta 4 – 5 ząbków czosnku 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek 1 puszka rozdrobnionych pomidorów ser żółty, starty sól, pieprz suszona bazylia wykonanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z 1 łyżką oliwy. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Rozkładamy aby każda leżała osobno(...)podsmażamy na oliwie, dodajemy posiekane lub przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku i chwilkę podsmażamy. Dodajemy szpinak i całość dusimy od czasu do czasu mieszając. Ściągamy z ognia, dodajemy fetę i mieszamy do połączenia się składników. Doprawiamy pieprzem. Pomidory mieszamy z 1 łyżką oliwy z oliwek, przeciśniętym przez praskę 1-2 ząbkiem czosnku, doprawiamy bazylią, solą oraz pieprzem. Przekładamy

Domowy Smak Jedzenia
Ekspresowe chaczapuri 202

placki, więc sami widzicie, jakie to jest dziecinnie proste Ten przepis, to świetny patent na „posprzątanie” lodówki z zalegających w niej serów. Ja zrobiłam mieszankę serową mieszając twardą mozarellę, z goudą i fetą – wyszło przepysznie. Polecam Składniki: – 350-370g mąki pszennej (u mnie tortowa) + mąka do podsypania przy(...)wałkowaniu – 55g masła – 125ml kefiru – 125ml śmietany (u mnie 12%) – 1 łyżeczka soli – 1 łyżka cukru – 1 łyżeczka sody oczyszczonej Nadzienie: – 150g sera feta – 150g sera żółtego (u mnie gouda) – 150g twardej mozarelli – 3 łyżki śmietany – sól wg smaku Masło rozpuścić i wystudzić. Kefir wymieszać ze śmietaną, cukrem

Smaki Armine
Naleśniki ze szpinakiem pod beszamelem 262

sera feta 3 łyżki startego sera grana padano 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz, gałka muszkatołowa opcjonalnie – śmietana 30% Beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 350 ml mleka sól, pieprz gałka muszkatołowa około 100 g stertego sera gouda 3 łyżki startego sera grana padano Dodatkowo: starty ser gouda do posypania po wierzchu Naleśniki przygotowujemy według ulubionego przepisu(...)łyżce masła z odrobiną oleju. Dodajemy szpinak. Smażymy do rozmrożenia. W tym miejscu można też dodać 2-3 łyżki słodkiej śmietanki. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokruszoną fetę oraz starty ser grana padano. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i podsmażamy przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Nie przerywając mieszania, dolewamy

Smaki Na Talerzu
Makaron z fetą i pomidorami 70

plaster sera typu feta czosnek zioła prowansalskie oliwa z oliwek pieprz, ewentualnie sól Sposób przygotowania: 1. Ugotować makaron w osolonym wrzątku. 2. W naczyniu żaroodpornym ułożyć pomidorki koktajlowe, ser feta, posypać przyprawami prowansalskimi, dodać czosnek. Całość zapiec w piekarniku ok 15-20 minut w 180*C. Po tym czasie całość zamieszać, doprawić pieprzem ewentualne solą. Dodać ugotowane spaghetti

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z ryżu i brokułów 360

Ilość poszczególnych składników zależy od własnego gustu, ja podaję ilości składników, które użyłam przygotowując sałatkę. Składniki: ok. ½ szklanki łuskanego słonecznika 1 szklanka ryżu 1 brokuł ok. 200 g sera feta 3 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy sól pieprz 1 łyżka masła do gotowania ryżu 1 i ¾ szklanki wody do gotowania ryżu Wykonanie: Słonecznik uprażyć: Suchą patelnię rozgrzać a następnie(...)przez około 10 minut aż zmięknie. Oliwę wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. Trzeba uważać z ilością soli ponieważ zarówno ser jak i ryż i brokuły są słone. Ryż, brokuł, słonecznik, fetę i oliwę wymieszać. Wierzch sałatki można dodatkowo posypać prażonym słonecznikiem

Mama Gotuje
Babeczki z pomidorkami koktajlowymi. 163

niewielkich babeczek SUCHE SKŁADNIKI: 100 g mąki pszennej 50 g mąki kukurydzianej (można zastąpić pszenną) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli (jeśli używamy sera feta to nie dodajemy do ciasta soli) MOKRE SKŁADNIKI: 1 jajko 2 łyżki oliwy 100 ml jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany DODATKI: 100 g pokruszonego białego sera (u mnie klasyczny twaróg, lecz może(...)być również odsączony na sicie serek wiejski, feta lub ser kozi) 1 posiekany ząbek czosnku garść pokrojonych ziół (u mnie szpinak, lecz można dodać również liście pokrzywy, szczaw, szczypior, bazylię, oregano lub startą, wraz ze skórką, na grubych oczkach młodą cukinię) 12 pomidorków koktajlowych wraz z szypułką      Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Suche składniki przesiewamy

Rozpustne gotowanie
Wegetariańskie klopsiki z kaszy gryczanej w sosie pomidorowym 173

kaszy, która została nam z poprzedniego dnia i zrobić taki obiadowy recykling - zdrowo i ekonomicznie;)     Składniki: 200 g kaszy gryczanej 200-250 g sera typu feta (ser typu jest lepszy, bo się ładniej klei, nie polecam prawdziwej fety, bo jest zbyt sucha) 1 duża czerwona cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej łyżka drobno posiekanej natki(...)kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka. W tym przypadku kasza powinna się nawet trochę rozgotować. Cebulę bardzo drobno posiekać i zeszklić na łyżce oleju rzepakowego. Ugotowaną kaszę, ser, jajko, cebulę i natkę pietruszki połączyć na gładką masę. Doprawić pieprzem. Sól już nie będzie konieczna, ponieważ odpowiednią słoność zapewni nam ser. Formujemy kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego mocno ściskając masę

Kulinarne Inspiracje
Letnia sałatka Magdy Gessler 481

namoczyć przez chwilę w zimnej wodzie, żeby nabrały jędrności garść świeżego kopru pół pęczka natki pietruszki garść świeżej mięty 1 czerwona cebula 1 cebula cukrowa 200 g prawdziwego sera feta (najlepiej nie z kartonika, ale prawdziwego z solank lub sera huculskiego) arbuz – jeden mały albo pół dużego opcjonalnie: upieczony w całości w ogniu bakłażan Sposób przygotowania: Na początku

WojnaNaSmaki.pl
Fileciki z serem feta 140

Składniki  1 podwójna pierś z kurczaka ser feta przyprawa typu kebab, gyros Sposób Fileta pokroić na małe kawałki, obtoczyć delikatnie z obu stron w przyprawie. Na wierzchniej stronie każdego fileta ułożyć po plasterku sera typu feta. Smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron, ostrożnie przekładać na stronę, po której znajduje się ser.  W roli głównej pioseneczka

Kuchenne aromaty
MAKARONOWE MUSZELKI ZE SZPINAKIEM I FETĄ. 3991

pozostajemy całkowicie zgodni. No, może prawie całkowicie. MUSZLE MAKARONOWE NADZIEWANE SZPINAKIEM I FETĄ. 4 porcje ok. 20-25 mniejszych muszli makaronowych żytnich 450g mrożonego szpinaku 150-200g sera typu feta 1 mała cebula  2-3 ząbki czosnku pieprz świeżo mielony gałka muszkatołowa słodka mielona papryka ulubione zioła: oregano, bazylia, itd. olej do smażenia Makaron gotujemy w osolonej(...)zostawiamy na boku. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy i szklimy na niewielkiej ilości tłuszczu. Wrzucamy szpinak i czekamy aż się rozmrozi oraz w następstwie wyparuje praktycznie cały płyn. Ser feta kroimy w kostkę i wrzucamy do szpinaku, dokładnie mieszamy - częściowo się rozpuści. Na samym końcu doprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową, papryką słodką mieloną i ulubionymi ziołami. Przygotowaną masę wkładamy

W kuchni Karmel-itki
Sałatka Grecka 137

i specyfiki oliwek (wiem, że w większości przepisów są one czarne, ale zielone jak dla mnie mają  intensywniejszy smak). Bardzo fajnie smakuje z grzankami :) Składniki: kostka sera typu feta, pół sałaty lodowej, 2 pomidory, zielony świeży ogórek, duża czerwona cebula (lub 2 mniejsze) ok 20 oliwek (mogą być również czarne wg uznania) czerwona papryka ok 5 łyżek(...)wymieszać z sokiem z cytryny i oregano i odstawić. Paprykę pokroić w paski, pomidory w ósemki, a ogórki w plastry. Cebulkę przekrajać w piórka i odrobinę posolić do "zsikania". Ser feta delikatnie wyjąć z opakowania i pokroić w kosteczkę. Oliwki przepołowić. Do miski wrzucić porwaną sałatę i przygotowane wcześniej warzywa oraz ser. Polać przygotowanym sosem i przypruszyć delikatnie świeżo

ChilliJemy

Proponowane wyszukiwania