ser feta - 6431 przepisów (strona:162/429)

Sałatka z awokado, pomidorem i serem 225

Szybka, zdrowa i smaczna sałatka z awokado. Czas wykonania: 15 min Ilość porcji: 2 – 3 Składniki: 1 dojrzałe awokado 2 – 3 pomidory 150 g sera feta sok z ½ cytryny pieprz Przygotowanie: Awokado obrać, wyjąć pestkę i pokroić na mniejsze kawałki. Skropić sokiem z cytryny (aby nie ściemniało). Pomidora pokroić(...)posypać pieprzem. Krok po kroku: 1. Awokado obrać, wyciągnąć pestkę i pokroić 2. Skropić cytryną 3. Pokroić fetę 4. Pokroić pomidora 5. Doprawić sałatkę Pobierz wersję do druku: Pobierz Sałatka z awokado, pomidorem i serem Artykuł Sałatka z awokado, pomidorem i serem pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Kanapki z truskawkami 175

wersji wytrawnej. Kanapka przepyszna, idealna na śniadanie, ale ja mogę ją jeść także na kolacje.  Kanapki z fetą i truskawkami składniki chleb - najlepiej swój ulubiony truskawki ser typu feta bazylia dresing 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oliwy(...)oliwek 1 łyżka octu balsamicznego sol, pieprz do smaku Wszystkie składniki dresingu mieszamy ze sobą i doprawiamy do smaku. Kanapkę możemy posmarować masłem, a następnie okładamy na niej ser feta pokrojony w plastry, truskawki pokrojone w ćwiartki i posiekaną bazylie. Całość skrapiamy dresingiem

Przysmaki Karolki
Tarta z bobem, boczkiem i serem fetą 121

już i obranego bobu 100g boczku 150g sera feta 100g żółtego sera   1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko sól, pieprz,chili 2 ząbki czosnku  Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć, do zarumienienia wraz z wyciśniętym czosnkiem i chilli. Żółty ser zetrzeć na tarce, fetę pokruszyć. Do miski wsypać ugotowany bób, rozgnieść go. Dodać do niego jajko, boczek

MarciochaKucharzy
Naleśniki nadziewane szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem feta. 198

wody gazowanej 150 ml mleka szczypta soli łyżka oleju słonecznikowego nadzienie: dwa duże pęczki szpinaku ( po obróbce cieplnej bardzo mocno zmniejszy objętość) 8 suszonych pomidorów pół kostki sera feta 2 ząbki czosnku sos: 150 ml jogurtu naturalnego 1 opakowanie sera z niebieską pleśnią SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1.  1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć za pomocą miksera lub trzepaczki. Masa(...)umyć pozbyć się końcówek łodyg. Smażyć na patelni do momentu aż szpinak zmieni konsystencję ( mocno zwiędnie). Dodać pokrojone w paski suszone pomidory, pokruszoną fetę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Podgrzewać na patelni aż do połączenia fety ze szpinakiem. 4. Gotowy farsz rozsmarować na połowie naleśnika, złożyć na pół, potem znowu na pół do uzyskania kształtu trójkąta. 5. W rondelku

DefinicjaSmaku
Sałatka z fetą i arbuzem 205

królowa sałatek na imprezy w plenerze i nie tylko. Sałatka owocowa z dodatkiem sera fety to świetny pomysł na letnie i oryginalne danie. Polecam zapisać ten przepis. Bardzo lubię fetę i często po nią sięgam w mojej kuchni. Feta to ser, który można jeść na zimno i na ciepło. Wzbogaca smak każdej potrawy. Feta lubi też towarzystwo

AniaGotuje.pl
Greckie pyszności - bez gotowania!:) 132

prostu rozpływały się w ustach. Były słodkie, intensywne i tysiąc razy lepsze od najlepszej czekolady :) Uwielbiałam Greka, który z szerokim uśmiechem na ustach rozwoził te przepyszne owoce. Ser feta bez jakiegokolwiek porównania do tego "udawanego sera typu feta" ze sklepowych półek. Najlepszy na gorąco z grilla, polany oliwą z oliwek. Ryby i mięso były delikatne i przyjemne. Miało

Kuchnia Pani Wiosny
Zapiekanka z makaronem z cukinii i szpinakiem 128

dodatkiem makaronu (można zmniejszyć ilość) i fety.  Liczba porcji: 5 100 gram makaronu 300 gram szpinaku 2 średnie cukinie 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 170 gram sera typu feta 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 1 szklanka mleka sól, pieprz Makaron ugotować w połowie czasu opisanego na opakowaniu, powinien być lekko twardy. Cukinię obrać, przekroić wzdłuż(...)łyżki wody. Szpinak umyć, odkroić łodyżki. Liście posiekać w średniej wielkości kawałki. Dodać do patelni z cukinią i wymieszać. Dusić jeszcze przez 5-8 minut. Piekarnik rozgrzać do 180C. Ser feta pokroić w kostkę. W misce wymieszać makaron, cukinię ze szpinakiem i ser. W osobnym rondelku rozpuścić masło. Gdy zacznie wrzeć, ale jeszcze będzie złote, dodać mąkę. Wymieszać

Czerwony Gupik
Zapiekanka z makaronem z cukinii i szpinakiem 165

dodatkiem makaronu (można zmniejszyć ilość) i fety.  Liczba porcji: 5 100 gram makaronu 300 gram szpinaku 2 średnie cukinie 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 170 gram sera typu feta 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 1 szklanka mleka sól, pieprz Makaron ugotować w połowie czasu opisanego na opakowaniu, powinien być lekko twardy. Cukinię obrać, przekroić wzdłuż(...)łyżki wody. Szpinak umyć, odkroić łodyżki. Liście posiekać w średniej wielkości kawałki. Dodać do patelni z cukinią i wymieszać. Dusić jeszcze przez 5-8 minut. Piekarnik rozgrzać do 180C. Ser feta pokroić w kostkę. W misce wymieszać makaron, cukinię ze szpinakiem i ser. W osobnym rondelku rozpuścić masło. Gdy zacznie wrzeć, ale jeszcze będzie złote, dodać mąkę. Wymieszać

Czerwony Gupik
Ziemniaczano-szpinakowe muffinki (177 kcal) 168

wytrawne muffiny ziemniaczane. Podałam je z sosem czosnkowym. Jeden muffin zawiera 177 kcal. Składniki (na 9 sztuk): 5 sporych ziemniaków ok 150-200 g mrożonego szpinaku 200 g sera feta 3 jajka 2 łyżki mąki 2 cebule 100 g sera żółtego sól, pieprz papryka słodka i ostra, czosnek granulowany Przygotowanie Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości i studzimy. Cebulę kroimy(...)kostkę, podsmażamy na patelni, następnie dodajemy mrożony szpinak, podlewamy odrobinę wodą i dusimy, aż się całkowicie rozmrozi. Fetę kroimy w kostkę, ser żółty ścieramy na tarce. Zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki prócz sera żółtego łączymy ze sobą i mieszamy dokładnie. Masę wykładamy do foremek na muffiny, posypujemy żółtym serem. Pieczemy w 180 stopniach do zarumienienia, czyli

e-PrzepisyKulinarne
Pasta z awokado i fety 114

awokado i fety To moja druga wersja pasty z awokado, nieco inna, bo do tej nie dodałam jajek, ale za to wyrazistego w smaku sera typu feta. Awokado często bywa nazywane owocem alfabetu, ponieważ zawiera niemal wszystkie witaminy a dodatkowo kwas foliowy, kwas pantotenowy i bardzo wiele potasu, miedzi i błonnika. Bardzo korzystne(...)krakersy lub talarki pasta znika natychmiast. Wypróbujcie:) Składniki potrzebne do przygotowania pasty z awokado i fety: 1 dojrzałe awokado, 2 łyżki soku z cytryny, pół opakowania sera feta (135g), 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku, 8 liści bazylii, 1/3 łyżeczki białego pieprzu. Sposób przygotowania pasty z awokado: Awokado musi być dojrzałe, czyli palec powinien zagłębiać

Gotuj Się Kto Może
Sałatka na upały: arbuz, pomidor, feta i mięta 458

sałatkę z arbuza ? I nie mam na myśli sałatki owocowej, lecz taką z dodatkiem pomidorów, ogórków, fety i mięty. Zdziwieni? Arbuz z fetą i miętą to znana w Grecji sałatka, która od dawna mnie ciekawiła. Lekko słodki, soczysty arbuz skontrastowany jest słonym serem, do tego mięta i ogórek, które znane są ze swoich wychładzających organizm właściwości i polecane właśnie(...)porcje czas przygotowania: 15 min. + chłodzenie sałatki Składniki: 1 kg arbuza ok. 400 g pomidorów, najlepiej żółtych (będą ładnie wyglądały) 2 nieduże ogórki 200 g sera feta 2 łyżki oliwy 2 łyżki octu balsamicznego, najlepiej białego, ale może być zwykły świeże liście mięty Przygotowanie: Usuń skórkę z arbuza i pokrój go w dużą kostkę. Usuń pestki, jeśli możesz. Pomidory

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo - brokułowym 122

Składniki: 500 g mięsa z udźca kurczaka (lub piersi z kurczaka) 1 brokuł 2 ząbki czosnku 400 g śmietanki 30% 2 łyżki posiekanego koperku 130 g sera feta 250 g makaronu (np. świderki) 3 łyżki oleju sól, pieprz ziołowy Sposób wykonania: Kurczaka kroimy w małą kostkę i wrzucamy na dużą patelnię z rozgrzanym olejem. Oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy(...)różyczki brokuł oraz czosnek pokrojony w plasterki.  Mieszamy i przykrywamy pokrywką. Dusimy pod przykryciem przez 5 minut.  Po tym czasie dodajemy śmietankę oraz fetę rozdrobnioną na kawałki. Podgrzewamy do momentu aż kawałki sera się rozpuszczą.  Makaron gotujemy w osolonej wodzie al'dente a następnie odcedzamy i dodajemy do sosu. Podgrzewamy całość jeszcze przez 3 minuty od czasu

Qchnia po prostu
Sałatka z fetą i ostrym sosem 154

bardzo prosta i klasyczna, jednak dzięki ostremu sosu nabiera fajnego smaku. Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 6 – 8 Składniki: 150 g mix sałat 200 g sera feta 2 nieduże czerwone cebule 200 g pomidorków koktajlowych 1 duża brzoskwinia lub nektarynka kawałek ogórka kilka oliwek 2 łyżki słonecznika łuskanego 2 łyżki pestek dyni Sos: 4 łyżeczki musztardy(...)niewielkie kawałeczki warzywa, ser oraz brzoskwinię. Dodać przyprawy oraz pestki dyni i słonecznik. Całość polać sosem i dokładnie wymieszać. Krok po kroku: 1. Wymieszać wszystkie składniki na sos 2. Pokroić warzywa i ser 3. Wymieszać sałatkę Pobierz wersję do druku: Pobierz Sałatka z fetą i ostrym sosem Artykuł Sałatka

KuchniaWeDwoje.pl
nadziane muszle w sosie pomidorowym 449

składniki: ok. 15 szt makaronu muszle 300 g mrożonego szpinaku 270 g sera feta 4 – 5 ząbków czosnku 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek 1 puszka rozdrobnionych pomidorów ser żółty, starty sól, pieprz suszona bazylia wykonanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z 1 łyżką oliwy. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Rozkładamy aby każda leżała osobno(...)podsmażamy na oliwie, dodajemy posiekane lub przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku i chwilkę podsmażamy. Dodajemy szpinak i całość dusimy od czasu do czasu mieszając. Ściągamy z ognia, dodajemy fetę i mieszamy do połączenia się składników. Doprawiamy pieprzem. Pomidory mieszamy z 1 łyżką oliwy z oliwek, przeciśniętym przez praskę 1-2 ząbkiem czosnku, doprawiamy bazylią, solą oraz pieprzem. Przekładamy

Domowy Smak Jedzenia
Ekspresowe chaczapuri 190

placki, więc sami widzicie, jakie to jest dziecinnie proste Ten przepis, to świetny patent na „posprzątanie” lodówki z zalegających w niej serów. Ja zrobiłam mieszankę serową mieszając twardą mozarellę, z goudą i fetą – wyszło przepysznie. Polecam Składniki: – 350-370g mąki pszennej (u mnie tortowa) + mąka do podsypania przy(...)wałkowaniu – 55g masła – 125ml kefiru – 125ml śmietany (u mnie 12%) – 1 łyżeczka soli – 1 łyżka cukru – 1 łyżeczka sody oczyszczonej Nadzienie: – 150g sera feta – 150g sera żółtego (u mnie gouda) – 150g twardej mozarelli – 3 łyżki śmietany – sól wg smaku Masło rozpuścić i wystudzić. Kefir wymieszać ze śmietaną, cukrem

Smaki Armine

Proponowane wyszukiwania