Przepyszne roladki z indyka, które skrywają w sobie śródziemnomorskie nadzienie z sera typu feta i suszonych pomidorów. Połączenie wprost obłędne. Roladki upiekłam w glinianym garnku o nazwie gjuwecz . Składniki: przepis na 3 duże lub 6 średnich roladek 1kg piersi z indyka (pół piersi) 200g seru typu feta – petida 100g suszonych pomidorów 6 plasterków szynki wędzonej 150ml wody sól, pieprz, słodka
Gotowanie i blogowanieroladek. Właściwie trzy aromatyczne składniki ,a efekt osiągnięty! Podaję przepis na pastę, która nadaje się do wszystkiego. Pomimo szczypiorku jest delikatna, lekko słona i pyszna!Ze względu na ser feta pasuje do wszystkiego-przekąski,kanapki,krakersów,wytrawnych ciasteczek! Składniki opakowanie feta, u mnie 190 g 150 g sera twarogowego z kostki pół wiązki szczypiorku sól i pieprz do smaku opcjonalnie
Z Kuchni Do KuchniPasta z groszku konserwowego, z dodatkiem fety, czosnku i odrobiny parmezanu. Doskonale nadaje się na kanapki, a jeśli dodamy odrobinę więcej śmietany może spełniać rolę dipu do warzyw. 1 puszka groszku konserwowego (400 g) 1 ząbek czosnku 2 czubate łyżki sera typu feta 2 łyżeczki tartego parmezanu szczypta soli szczypta pieprzu 1 mała cebula szczypta suszonego chilli 2 łyżeczki śmietany
Bulliotalarki 3 suszone pomidory z zalewy pokrojone w kosteczkę 1 marchewka starta na tarce na większych oczkach 4 obrane pieczarki starte na tarce na mniejszych oczkach 100 g pokruszonej fety pieprz ziołowy do smaku pęczek świeżego koperku drobno posiekanego 4 łyżki oleju z zalewy, w którym znajdowały się suszone pomidory Przygotowanie sałatki: Nic prostszego = mieszamy ze sobą wszystkie
Zasmakuj Kuchnibób, w efekcie powstało pyszne danie wegetariańskie, lekkie, zdrowe i kolorowe. Składniki na 3 porcje Czas przygotowania: 60 min 3 żółte cukinie 1 kg bobu 150 g sera feta 2 pomidory 4 łyżki startego parmezanu 700 g pomidorowej passaty 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka miodu sól, pieprz Przygotowanie: 1. Cukinie przekrawamy wzdłuż(...)suszonym oregano, papryką oraz miodem 4. Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki, następnie kroimy w kostkę łączymy z ugotowanym i obranym bobem, doprawiamy pieprzem, dokładamy pokrojoną w kosteczkę fetę 5. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, cukinie układamy w naczyniu z sosem pomidorowym i wstawiamy do piekarnika na ok 20 min, żeby zmiękły 6. Podpieczone cukinie wypełniamy farszem z bobu
Słodki KompromisSprawdźcie poniżej! SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM: - mieszanka ulubionych sałat - łosoś wędzony OceanSea, dostępny w ofercie sklepu LIDL - oliwki zielone (możesz użyć nadziewanych np. serem feta ) - oliwki czarne - zielone papryczki hiszpańskie - suszone pomidory - pieczywo dodatkowo możesz użyć np. orzechów włoskich, sera feta pokrojonego w grubą kostkę, sera typu mozzarella, pomidorków cherry czy ogórka świeżego
SMYKWKUCHNIoliwy 2 łyzki lekkiego sosu sojowego 2 łyżki miodu sól i pieprz do smaku garnisz: garść zielonych młodych listków np.: rukoli, buraczków, roszponki, szpinaku itp. 2 łyżki pokruszonego sera feta 2 łyżeczki suszonego czerwonego pieprzu 2 łyżeczki kaparów Wykonanie: winegret: oliwę , sok z limonki lub cytryny i ocet balsamiczny umieścić w kubku lub miseczce i przy pomocy małej trzepaczki/rózgi(...)zakładając jeden plasterek na drugi. Dla połysku "maźnąć" winegretem również każdy listek. Ułożyć małą kupkę listków na samym środku buraczków. Tuż przed samym podaniem rozkruszyć po listkach ser feta. Nie robić tego wcześniej aby zachować czystą biel sera, bo ser może łatwo zafarbować się na czerwono od buraczków. No chyba, że komuś taki efekt spodoba się właśnie. Na koniec ułożyć
Sztuka gotowania w/g Samirypyszna. Składniki: 1 opakowanie ulubionej mieszanki sałat Fit & Easy- u mnie mieszanka smart 10 pomidorków koktajlowych słoiczek oliwek w oliwie z papryką pół czerwonej cebuli pól kostki sera feta sos: 1/2 szklanki oliwy z oliwek sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka cukru 2-3 łyżki wody 1/4 łyżeczki bazylii 1/4 łyżeczki oregano sól i pieprz(...)smaku Wykonanie: Do salaterki umieszczamy miks sałat.Dodajemy poprzekrawane na połówki pomidorki koktajlowe, kostki sera feta, plastry cebuli. W szklance łączymy wszystkie składniki sosu, polewamy nim sałatkę. Kiedy smaki się przegryzą zjadamy! Sałaty dostały nowe ładniejsze, bardziej kolorowe i czytelniejsze opakowania. Co się zmieniło? Przede wszystkim komunikacja na opakowaniu – pojawił się motyw pola i hasło: Z tradycyjnych upraw polowych
Z Majeczką w kuchnisię przecież rzeczy wielkie i ważne i gdzie mieszkają odkrywcy nowych wartości, by poczuć fajność tego kraju. Poszliśmy więc i poczuliśmy. I było to dobre. Bakłażany, jagnięcina, pomidory, kefalograviera, feta, karczochy, oregano, souvlaki, mousaka, ouzo, baklava… Bardzo to było dobre. I taka Grecja jest w książce „Kuchnia grecka” George’a Colombarisa – tętniąca życiem, pełna
GRUBY WAŁEKogromnie posmakowała i zniknęła błyskawicznie-to proste i niedrogie danie idealnie sprawdzi się na każdej imprezie-polecam gorąco!!! Składniki: pół opakowania rukoli 3 buraki średniej wielkości 1/2 opakowania serka feta garść pestek dyni na sos: 1/2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżki miodu 1/2 łyżki soku z cytryny 1/2 musztardy(ja dałam miodową) sól pieprz
Swojskie jedzonkopewno miała być z makaronem, tak chciał syn, a reszta, żeby dobra była :-). Więc wyszła taka "co się nawinie", czyli z tego co było pod ręką. Kupiliśmy wcześniej makaron, fetę i filet z kurczaka wędzony, od siebie dodaliśmy oliwki zielone, trochę kukurydzy, paprykę czerwoną, prażony słonecznik i prażone płatki migdałów. Do tego sos: miód, musztarda i majonez. Super wyszła :-) Udanego(...)dzionka Wam życzę :-) Składniki: 1/2 opakowania makaronu (u nas świderki biało-czerwone od Lubelli ) 1 wędzony filet z kurczaka 1 opakowanie sera feta oliwki zielone 1 średnia czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy szczypiorek słonecznik (3 garście) płatki migdałów (2 garście) sól pieprz Sos: 2 łyżeczki musztardy miodowej 1 łyżka miodu 1,5 łyżki majonezu Makaron gotujemy al'dente. Składniki, które
kruche babeczkibraku pomysłu na kolację przyrządziłam na szybko sałatkę z brokuła, fety, ciecierzycy i papryki, polałam ją sosem czosnkowym z ziołami włoskimi. Wyszła bardzo smaczna, następnego dnia zabrałam ją do pracy. Składniki: 1 brokuł 100 gram sera typu feta 0,5 puszki ciecierzycy 1 duża papryka czerwona Sos czosnkowy z ziołami włoskimi Fanex Sól do smaku
Bajeczna KuchniaGańś je dobroł niy yno na świyntego Marcina- moł 1 dobry smak, a ôd 2 ni 3 miyso i fet 4 sōm 5 tyż richtich 6 zdrowe. Moł kans 7 niynasysōnych kwasōw tłuszczowych- przede wszyskim omega 3, ftory pomołgo 8 nōm ze tym niyfajnym cholesterolym, a bez to 9 je dobry i na serce. Niy idzie gańsi jejś
Chop w kuchnidynia (u mnie dynia piżmowa) oliwa słodka i ostra papryka (lub płatki chilli) tymianek sól, pieprz czerwona cebula kilka ząbków czosnku Sałatka : rukola kilka pomidorków koktajlowych kilka oliwek kawałeczek fety oliwa sok z cytryny ząbek czosnku szczypta ziół prowansalskich sól, pieprz Przygotowanie : Dynia: Dynię obrać ze skórki i pozbawić pestek, pokroić w średniej wielkości kostkę. Blachę do pieczenia
Codzienne Gotowanieniewyszukanych składników w połączeniu z rybą tworzy bardzo smaczną sałatkę. Składniki : 3 puszki tuńczyka w wodzie (w kawałkach, nie rozdrobnionego) 1 puszka kukurydzy 1,5-2 pory kostka sera feta 1 puszka czerwonej fasoli pół średniego słoika majonezu średni kubek gęstego jogurtu 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz, suszony czosnek i zioła do smaku Wykonanie : Majonez wymieszać z jogurtem(...)posiekać w cienkie niteczki. Zalać osolonym wrzątkiem, a po 5 minutach przelać zimną wodą i odcedzić Wyłożyć pory, wylać drugą porcję sosu. Na sos wyłożyć pokrojoną w kostkę fetę i schłodzić
Czerwień i błękit