Idealny niedzielny obiad z piekarnika SKŁADNIKI 4 filety z kurczaka, marynata staropolska , 150 g sera feta, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki czosnku niedźwiedziego WYKONANIE Filety cienko rozbijamy, z obu stron posypujemy marynatą. Jogurt rozrabiamy z fetą, mieszamy z czosnkiem. Nadzieniem smarujemy filety, zwijamy w roladki, spinamy wykałaczkami. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni
słodki bratekkolejną propozycję dania z grilla. Po grillowanym ananasie, przyszła pora na grillowane frytki z batatów. Są przepyszne, podane z sosem pomidorowym lub czosnkowo-koperkowym na serku feta - są obłędne. Składniki: - 1 duży batat - oliwa z oliwek - sól pieprz Batata dokładnie umyć i pokroić na ósemki. Dokładnie posmarować oliwą z oliwek i grillować 7-8 minut z każdej strony. Podawać
CookYourselfpowiem że wyszła bardzo smaczna , serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu . Potrzebne nam będą Mała kapusta masłowa 1 jabłko koper naciowy ( według uznania ) pół kostki sera feta 3 łyżki oliwy szczypta soli Wykonanie Na początku szatkujemy sałatę , następnie jabłko ścieram na tarce o średnich oczkach , koper naciowy kroje w paseczki , ser feta kroję
Mój Smakpomysłem na bezproblemowe przyjęcie. Składniki: 6 tortilli 1 pierś kurczaka 1 dojrzałe awokado 1 średni batat 1 mała czerwona cebula 1 puszka czerwonej fasoli 2 limonki ser typu feta 1 - 2 papryczki chilli 1 łyżeczka oregano natka kolendry 1 łyżka miodu sól i pieprz cukier oliwa Wykonanie: Pierś z kurczaka natłuścić oliwą i oprószyć solą oraz pieprzem. Zawinąć(...)obrać i rozgnieść z 1/4 łyżeczki soli i sokiem z 1/2 limonki. Fasolę odsączyć i przepłukać. Ułożyć na tortilli po pasku fasoli, batata, kurczaka, awokado i pokruszonego sera feta. Posypać posiekanym chilli, kolendrą i ułożyć dodatkowo krążki cebuli. Zawinąć najpierw dół tortilli na nadzienie. Następnie złożyć boki do środka. Potem zwinąć ściśle (ale delikatnie) całość. Zrolowane burrito zawinąć
zadanie-gotowaniełyżeczka soli, 2 łyżki oliwy , ok. 2 szkl. mąki Basia do ciast drożdżowych , ¾ szkl. ciepłej wody Nadzienie: kawałek podsmażonego kurczaka, kilka ugotowanych różyczek brokuła, kawałek sera feta, 3 łyżki kukurydzy, 3 plastry papryki konserwowej, kawałek zielonej papryki, 4 łyżki startego parmezanu Sos: 2 łyżki ketchupu, 2 łyżki przecieru pomidorowego, suszona bazylia WYKONANIE(...)wykładamy na dużą blachę wyłożoną pergaminem, smarujemy ketchupem wymieszanym z koncentratem. Ciasto przecinamy na środku na 8 części (jak na zdj nr 1). Paprykę kroimy w paski, ser feta i kurczaka w kostkę. Układamy wszystkie składniki. Trójkąty pociętego ciasta zakładamy pod brzeg ciasta (zdj nr 2), całość posypujemy parmezanem (zdj nr 3). Pizzę wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni
słodki bratekMakaron z mięsem z piersi kurczaka, szpinakiem , pomidorami i fetą. W sezonie polecam użyć świeżych pomidorów i szpinaku. Prosty przepis na obiad. Jeśli używamy świeżych pomidorów, należy ja najpierw
BullioCzas przygotowania : 30 minut -------------------------------------- SKŁADNIKI: 3 czerwone cebule 1 długi ogórek 5 dojrzałych, soczystych pomidorów 2 główki sałaty (rzymskiej lub lodowej) 5 łyżek zielonych oliwek nadziewanych papryką 200g sera feta 100ml białego octu winnego 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz szczypta cukru 4 łyżki oliwy 1/2 pęczka natki pietruszki 1 strąk żółtej papryki 100g papryczek pepperoni dodatki: chlebki pita(...)mięso PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Cebulę obieramy, kroimy w krążki, dokładnie umytego ogórka kroimy wraz ze skórką na małe kawałki, pomidory kroimy w grubą kostkę. Oliwki przekrawamy na pół, ser feta kroimy w kostkę. Natkę pietruszki grubo siekamy, paprykę oczyszczamy i kroimy na grube kawałki. Krok 2. Sałatę płuczemy, oddzielamy wierzchnie liście, zostawiamy zwarty głąb, który grubo szatkujemy (odłożone liście pozostawiamy
Moja Książka Kucharskasoli 3-4 łyżki zimnej wody (zamiast wody dodaje maślanki) 2 łyżki sezamu białego (opcjonalnie) Farsz 1 spory brokuł ( blanszowany) 1 spory ząbek czosnku ser feta 60 g parmezanu (opcjonalnie) 4 duże jajka 200 ml śmietany kremówki Z mąki, tłuszczu, soli i reszty składników zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą(...)ponownie podpiec na lekko złoty kolor. Poukładać brokuła, obsypać bardzo drobno posiekanym czosnkiem , odrobinę grubo mielonego pieprzu i poukładać pokrojona w kostkę fetę. Jajka roztrzepać ze śmietaną dodać parmezan i wlać na brokuł. Piec w temperaturze 180 stopni 20-25 minut. Przed podaniem niech leciutko przestygnie. Smacznego
Piekarz-Kucharz-GarkotłukSkładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego filet z kurczaka pół szklanki śmietany garść żółtego sera pół kostki sera feta 2 jajka pół puszki kukurydzy oliwki sól i pieprz ulubione przyprawy/zioła Przygotowanie: Filet z kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Przyprawić ulubionymi przyprawami i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Formę posmarować masłem i obsypać lekko bułką tartą. Następnie ułożyć na niej(...)ciasto i nakłuć je widelcem. Na ciasto ułożyć podsmażonego kurczaka, kukurydzę, pokrojony w kostkę ser feta oraz oliwki. W misce połączyć jajka z serem żółtym i śmietaną, doprawić solą i pieprzem - dokładnie wymieszać. Masą jajeczną zalać tartę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200*C przez ok 30 minut
The Sweet Damselłososia ok. 10 cm pora (biała lub jasnozielona część) 6 plasterków cytryny ok. 3-4 łyżki posiekanych ziół (natka pietruszki i mięta) sól pieprz kilka malutkich kosteczek sera feta oliwa ev. folia aluminiowa PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Por kroimy w półksiężyce, przesmażam na odrobinie oliwy-około 5-6 minut (uwaga,żeby nie przypalić). Zioła siekamy. Folię składamy(...)podwójnie, smarujemy odrobina oliwy, układamy plasterki cytryny na nich łososia (ryby nie solimy-to bardzo ważne). Następnie przesmażony por-doprawiony solą i pieprzem. Na to kładziemy zioła i kosteczki fety. Całość zawijamy w folię-zostawiając rybie nieco miejsca. Pieczemy 12 minut. Podajemy z kaparami lub pomidorami, lub sałatką
Kopystką po garachząbek czosnku 1/2 czerwonej papryczki chili 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 150 g sera feta sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kosmosę wypłukać, zalać 1 i 1/2 szklanki wody, lekko posolić, zagotować i gotować przez około 14 minut bez przykrycia. Odstawić z ognia, przykryć i trzymać(...)chili (bez pestek) i natkę pietruszki. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, czosnkiem, doprawić solą i pieprzem i wymieszać z warzywami. Następnie dodać ostudzoną komosę . Po wymieszaniu posypać pokruszoną fetą. Smacznego! Autor: Córka
Moja Mama GotujeCiepła SAŁATKA Z QUINOA w wersji z duszonym bakłażanem, czosnkowym... Artykuł Sałatka z quinoa, szpinakiem, bakłażanem i fetą pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEsałatki dodaję ich mnóstwo. Znajdziecie więc w niej natkę pietruszki, miętę pieprzową i estragon. Prawdziwą panzanella podaje się z ricotta. Jest to rodzaj ricotta przypominający konsystencją sałatkową feta. Ricotta jest bardziej kremowa ale swobodnie można podzielić ją na kawałki. Przyrządziłam panzanella między innymi z pieczonych buraków. Natrafiłam akurat na różnokolorowe buraczki , które dodały sałatce koloru i smaku. Polecam pieczone
codojedzeniadaktyli (można zastąpić syropem klonowym lub miodem) 1-2 łyżki oliwy z oliwek 1,5 łyżeczki za'ataru 0,5 łyżeczki soli Do przybrania : dymka pistacje ser feta Przygotowanie : Ugotowane lub upieczone buraki pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować z czosnkiem, papryczką chilli i jogurtem. Przełożyć do miski i wymieszać z oliwą z oliwek, przyprawą za'atar, solą(...)syropem z daktyli (klonowym lub miodem). Pastę przełożyć do płaskiej miseczki, przybrać drobno posiekaną dymką, pistacjami, pokruszonym serem feta i niewielką ilością drobno pokrojonego chilli, skropić odrobiną oliwy. Smacznego
Codzienne Gotowanieskorzystam z niego jeszcze nie raz. SKŁADNIKI: 2 filety z pstrąga łososiowego lub łososia po około 250 g bez skóry 1 płat ciasta francuskiego 200 g szpinaku 100 g fety 1 ząbek czosnku olej sól pieprz przyprawa do ryby sok z cytryny jajko A jak to zrobić: Rybę oprószyć przyprawą do ryb i skropić sokiem z cytryny. Dobrze wszystko wmasować(...)patelni rozgrzać łyżeczkę oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i lekko podsmażyć aby czosnek "oddał smak". Na patelnię wrzucić szpinak i smażyć, aż zmniejszy swoją objętość, dodać pokruszoną fetę, doprawić solą i pieprzem,smażyć jeszcze około 5 minut, żeby składniki się połączyły. Ciasto francuskie rozwinąć i przekroić na pół. Na środku każdego kawałka ułożyć po 1/4 części szpinaku, przyprawiony
Kuchnia w opałach