Większość przepisów pokazuje sposób przygotowania papryki faszerowanej mięsem mielonym z dodatkiem ryżu. Ja natomiast w tym wpisie chciałbym Wam pokazać jak możemy przygotować jeszcze bardziej zdrową
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: makaron spaghetti 250g pierś z kurczaka 200g suszone pomidory z kaparami (wg uznania) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku ser feta ziarna słoneczika bazylia, papryka ostra sól pieprz Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy al dente. 2. Między czasie na oleju z pomidorów smażymy pokrojoną w piórka cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. 3. Dodemy pokrojonego w kostkę kurczaka i przyprawiamy(...)koniec dodajemy suszone pomidory i jeszcze chwilę smażymy. 5. Zawartość patelni łączymy z makaronem i delikatnie mieszamy. 6. Układamy makaron na talerzu, posypujemy ziarnami słonecznika i pokrojoną w kostkę fetą. 7. Dekorujemy listami roszponki, bądz rukoli. Smacznego
FITBUuKłyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru ¾ szklanki ciepłej wody 20 g świeżych drożdży Farsz: 200 g mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku 100 g sera feta 300 g leśnych grzybów 5 jajek 150 g żółtego sera Natka pietruszki do posypania Grzyby leśne dokładnie czyścimy i gotujemy w wodzie przez 30 minut. Podczas gotowania zbieramy szum i pod koniec(...)Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na duży placek na blacie oprószonym mąką. Wycinamy koło, które będzie pasowało do foremki o średnicy 26 cm. Dno tarty smarujemy szpinakiem. Następnie wykładamy kawałki sera feta oraz usmażone grzyby z jajkiem. Wierzch obsypujemy startym na bardzo drobnych oczkach serem. Z pozostałości ciasta możemy zrobić warkocz na brzeg tarty. Pieczemy w 200*C przez 20 minut. Przed
VioletoweKucharzenieciepłej wody łyżeczka cukru sól 5 łyżek oleju Farsz: około 500 g bundzu startego na tarce o grubych oczkach (może też być ser koryciński lub wymieszana pół na pół feta z mozarellą) po jednym żółtku na łódeczkę (u mnie 6) 50 g masła Drożdże przekładamy do kubeczka i dodajemy do nich łyżeczkę cukru. Mieszamy, aż drożdże staną się płynne
PatiGotujejeśli szykujemy wieczorem do pracy, polecamy sałatę rzymską) i sosem winegret. Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Składniki 1 sałata lodowa 80 g szynki prosciutto 100 g sera feta 10-15 kolorowych pomidorków koktajlowych 1/2 zielonej papryki 2 szalotki 2 łyżki kaparów 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu sos winegret (około 50 ml) Przygotowanie Normal
R'n'G Kitchenherbatą. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku Wam życzę! Składniki Ciasto -50 dag mąki -jajko -1 szkl. ciepłej wody -2 łyżki oleju Farsz -ok 1 kg dyni -20 dag sera feta -3 ząbki czosnku -mały kawałek imbiru -po szczypcie soli, pieprzu, cukru, i curry Oraz -kwaśna śmietana -pestki dyni Przygotowanie Dynię myjemy, przekrawamy, i usuwamy gniazdo nasienne. Obieramy, miąższ kroimy(...)oleju, a następnie dusimy, aż dynia będzie miękka. Doprawiamy solą, pieprzem, curry, cukrem oraz obranym i startym na tarce o małych oczkach imbirem. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Fetę kroimy w kawałki. Mieszamy z dynią. Z mąki, 2 łyżek oleju, jajka i ok. szklanki ciepłej wody zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkujemy na oprószonej mąką stolnicy. Wykrawamy kółka. Na środek wykładamy porcje
Zielona Kuchniasałatki. składniki: 2 papryki 2 cebule 2 średnie cukinie po ok 500 g 1 duży bakłażan ok 700 g 300 g pomidorków koktajlowych 250 g sera sałatkowego a'la feta natka pietruszki 1 szklanka kuskusu zioła włoskie olej przyprawa do grillowanych warzyw duża garść posiekanej natki pietruszki Papryki przekroić na pół i oczyścić z nasion. Cukinie dokładnie umyć
Monia miesza i gotujePoniżej przepis na jedno z moich Chorwackich dań. Tam smakowało mi bajecznie! Składniki na dwie porcje: 1 duży burak 8-10 fioletowych fig 50 gram sera feta garść szpinaku sok z cytryny 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka syropu klonowego Buraka owijam folią i piekę 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni(...)syropie klonowym. W tym czasie myję szpinak a figi kroję na ćwiartki. Na talerzu lub desce układam szpinak, na nim plastry buraka oraz ćwiartki fig. Posypuję całość pokruszoną fetą i polewam sokiem z cytryny. Podaję od razu, najlepiej z ćwiartkami cytryny. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaszybkie w przygotowaniu, nie wymaga dużej liczby składników a efekt jest powalający. Zapraszam! Składniki: 2 duże bakłażany 25 dag mielonego mięsa z indyka 20 dag boczniaków 10 dag sera feta 1 mała cukinia 1 żółta papryka 1 pomidor 1 cebula 2 ząbki czosnku olej 1,2 1/2 pęczka bazylii, sól, pieprz, oregano Przygotowanie: 1. Bakłażany dokładnie umyć i przekroić
Życie ze smakiemprzekąska podana na krakersie-mniam...koniecznie spróbujcie jak lubicie dynie-nie będziecie żałować-polecam gorąco!! Składniki: ok. jedna mała dynia najlepiej hokkaido 2 łyżki oliwy 140 g sera typu feta 2 ząbki czosnku kawałek ostrej papryczki chilli 2 łyżki posiekanej bazylii 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka oleju z pestek dyni(do smaku-opcjonalnie) sól, pieprz Przygotowanie: Dynie kroimy(...)stopniach ok 20-30 min (do miękkości). Dynię po wystudzeniu łyżką oddzielamy od skórki (skórkę wyrzucamy) i dajemy do blendera (u mnie wyszła szklanka tego dyniowego puree),dodajemy ser feta,posiekany czosnek ,papryczkę i bazylię olej z pestek dyni i sok z cytryny -miksujemy wszystko razem na gładką masę-jak by było za gęste to można dodać jeszcze odrobinę oliwy
Swojskie jedzonkoprostu same bo są bardzo sycące. składniki: 2 średnie bakłażany po ok 500 g 3 średnie pomidory 3 kulki mozzarelli olej rzepakowy zioła włoskie olej sezamowy kawałek fety do posypania sól Bakłażany dokładnie umyć i wysuszyć. Pokroić wzdłuż w plastry o grubości ok 1 cm nie rozcinając do końca, przy ogonku plastry mają się trzymać w całości. Następnie plastry delikatnie(...)włoskimi. Wstawić do piekarnika nagrzanego na ok 220 C i zapiekać ok 10-15 minut aż bakłażan zmięknie. Po upieczeniu od razu podawać. Skropić olejem sezamowym i posypać pokruszoną fetą
Monia miesza i gotujemasła zimnego 1 łyżeczka przyprawy mix 1/3 łyżeczki soli farsz: 1/3 szklanki zupy pieczarkowej Profi 1/2 opakowania pasztetu Profi z suszonymi pomidorami 1 jajko 5 dkg sera feta 1/2 szklanki jogurtu greckiego 250 g kurek 1 cebula sól, pieprz koper świeży 5 pomidorków koktajlowych Do miski przekładam składniki na ciasto kruche i siekam nożem. Ciasto zagniatam rękoma krótko. Wstawiam(...)tarteletek smaruję tłuszczem. Przekładam do foremki i ugniatam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół na 25 minut. Do miski wlewam zupę, jogurt, dodaję pokruszoną fetę, jajko, sól, pieprz, koper i mieszam. Cebulę kroję drobno i przesmażam, dodaję umyte kurki i dalej smażę. Dno każdej tarteletki smaruję pasztetem, wylewam masę jogurtową, układam kurki i wstawiam
wesoła kuchniaZapraszam Was na fetę z makaronem Lubella w roli głównej. Dziś ucztujemy po grecku. Makaronowa sałatka w greckim stylu to jedna z moich ulubionych sałątek. Wiem, zapewne znajdą się tacy, do to stwierdzą, że to zwykłą profanacja klasycznej sałatki greckiej. Nie słuchajcie ich ! Zróbcie taką sałatkę i sami oceńcie, czy było warto. Dlaczego takie połączenie smaków ? W sumie...czemu(...)lekki obiad. Śmiało możecie ją też zabrać do swojego lunch boxa. PRZEPIS NA SAŁATKĘ MAKARONOWĄ "PO GRECKU" Składniki: 100 g makaronu świdry Lubella 100 g sera feta 1 długi ogórek 2 pomidory 1/2 cebuli kilka oliwek Dressing: 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny 1/2 łyżeczki miodu sól zioła prowansalskie Przygotowanie sałatki: Makaron ugotować
kolorowotorcikowoBardzo treściwa i konkretna potrawa dla całej rodziny z kawałkami piersi kurczaka. 1 duży paczka makaronu tagliatelle 1 op.sera feta 1/2 kg.piersi kurczaka 2 łyżki przecieru pomidorowego sól 1 łyżeczka bazylii 1 posiekana cebula 2 łyżki sosu chili pieprz pieprz CAJUN sok z 1/2 cytryny Olej ***************************** Mięso kroimy w cienkie kawałki , popieprzyć i posolić.Usmażyć na oleju(...)Makaron ugotować al' dente w osolonej wodzie,odcedzić.Cebulę posiekać drobno zrumienić na oleju.Do cebuli dodać przecier pomidorowy i dusić ok.3 minut.Następnie skruszyć ser feta do sosu , doprawić pieprzem CAJUN , Bazylią, sosem z chili i sokiem z cytryny.Mieszać , aż sos stanie się jednolity.Kawałki mięsa podajemy na makaronie polane sosem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSkładniki: 250 g makaronu pełnoziarnistego rurki, opakowanie mrożonego szpinaku - całe liście, 100 g sera feta, sok z 1 pomarańczy, łyżka masła, łyżka sezamu, sól Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Szpinak podsmażamy na maśle do miękkości. Pod koniec dodajemy sok z pomarańczy, mieszamy. Dorzucamy pokrojoną w kostkę fetę,zdejmujemy z ognia, mieszamy i zostawiamy pod przykryciem
Lena Gotuje