kuskus, pomidorami, fetą i posypane startym parmezanem. Idealnie sprawdzą się na obiad lub ciepłą kolację. Bakłażany mają wszechstronne zastosowanie w kuchni. Świetnym pomysłem na wykorzystanie tego warzywa jest również przepyszna Parmigiana di melanzane lub znana i lubiana Moussaka (musaka) . Polecam! Składniki: 3 średnie bakłażany 3/4 szklanki kaszy kuskus 1 puszka krojonych pomidorów (400 g) 180 g fety 1 cebula(...)widelcem. Wlać bulion i dodać pokrojony miąższ bakłażanów, oregano, rozmaryn, tymianek, cynamon, chili, pieprz i sól. Wymieszać i gotować, aż sos lekko zgęstnieje. Następnie dodać kaszę kuskus i pokruszony ser feta. Wymieszać. Gotowym farszem wypełnić połówki bakłażana, posypać startym parmezanem i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 15 minut
Oryginalny smakjuż miękkie, ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej ;-) Ja podałam udka z sałatą z feta i pomidorami, Skłądniki; kilka lisci zielonej sałaty pomidor ser feta sos; wycisniety sok z jednej cytryny 4 łyzki oliwy z oliwek 1 łyzka miodu 1 łyzka musztardy sól i pieprz do smaku Sałate myjemy, rwiemy(...)małe kawałki, pomidora kroimy, ser również. Układamy w salaterce i zalewamy przygotowanym sosem
Radość kipiąca uśmiechem.papierowym ręczniku. Pokrój je na kawałki o długości 2-3 cm. Truskawki umyj, oczyść z ogonków i wzdłuż przekrój na ćwiartki. Fetę pokrój w kostkę, jeśli użyjesz innego sera, np. sera korycińskiego, to dodaj do sosu dodatkowe dwie szczypty soli. W niewielkim garnuszku zagotuj wodę i włóż ostrożnie jajka przepiórcze – gotuj je 3-5 minut od wrzucenia do wrzątku(...)szklanej misce wyłóż szpinak, pokrojone szparagi, ser, truskawki i jajka przepiórcze. Jeśli podajesz sałatkę w misce – wymieszaj delikatnie. Całość posyp uprażonymi płatkami migdałów i odrobiną czarnego, mielonego pieprzu. Sos możesz podać oddzielnie w małej salaterce – sałatka będzie wyglądała pięknie. Składniki 200 g szpinaku baby 150 g truskawek 100 g sera typu feta lub sera korycińskiego pęczek zielonych
Eat me! Fit me!kuchni. Wtedy to na przykład robię piersi faszerowane. Jeśli chodzi o sam farsz, którym kurczaka można nadziewać to opcji jest kilkadziesiąt. Ja dość często robię nadzienie z sera fety, szparagów i suszonych pomidorów. Lubię też ser brie połączony z żurawiną. Przepis dla Was poniżej jest na kurczaka faszerowanego pieczoną dynią i wątróbką. Myślę, że Wam posmakuje. Jeśli zdecydujecie się
mecookspora (biała część) 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1-2 Łyżeczki ketchupu a najlepiej pasta w pieczonej papryki, taka jak do Htipiti ( http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/01/htipiti-czyli-pasta-z-pieczonej-papryki.html )-oczywiście bez dodatku sera Feta. Sól Papryka chili Pieprz PRZYGOTOWANIE: Żółty ser w kawałku-wkładamy do zamrażalki (ułatwi to ścieranie na tarce). Ser trzemy na drobnych oczkach, dodajemy drobno pokrojony por, koncentrat, ketchup, doprawiamy
Kopystką po garachSkładniki: Ser feta szynka prosciutto di parma szczypiorek winogrona ser kozi kawałek sera pleśniowego suszone śliwki wędzony halibut i tuńczyk Przygotowanie: Wszystkie sery zmieszać razem na gładką masę.. Do papilotków włożyć szynkę nafaszerować serem, posypać posiekanym szczypiorkiem dodać ćwiartkę winogrona Śliwki zawinąć w szynkę...... Kuleczki serowe posypać kawałkami Halibuta i Tuńczyka.. Popić dobrym winem..... :-) Smacznego
Gaździnka warzykażdym razie sałatka jest doskonała. Idealnym akcentem dla buraków jest krem balsamiczny. Sałatka z pieczonych buraków z fetą Składniki: 700 g buraków 15 dag sera feta 3 łyżki posiekanego koperku Olej Kujawski z saszetki z czosnkiem sól świeżo zmielony czarny pieprz krem balsamiczny Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Buraki myjemy
Kulinarne przygody GatityDzisiaj kolejna propozycja na pastę kanapkową, tym razem z brokuła i fety. Smakuje zaskakująco dobrze - dosyć mdły brokuł przełamany zostaje słoną, intensywną fetą. Składniki: 1 ugotowany brokuł pół kostki sera feta łyżeczka majonezu pieprz Przygotowanie: Ostudzonego brokuła zblendowałam z pokruszoną fetą, wymieszałam z łyżeczką majonezu i doprawiłam pieprzem do smaku (pasty nie soliłam - feta jest wystarczająco słona
Kulinarny Pamiętnikwarzyw. Poznałam ją na warsztatach i chciałam się z nią z Wami podzielić:) 3 buraki woreczek kaszy gryczanej cebula mała czerwona groszek w puszcze małe opakowanie ser feta pół opakowania 1/3 szklanki śmietanki kremówki oliwa z oliwek pieprz rukiew wodna Buraki upiecz w piekarniku ok 1,5 g w 190 stopniach zawinięte w folię aluminiową lub ugotuj(...)kaszy wkrusz trochę fety, łyżkę oliwy, pieprz, sól Dodaj kosteczki cebuli. Dodaj groszek i delikatnie wymieszaj. Faszeruj buraki i natychmiast podawaj. Krem z fety: fetę lekko rozdrobnić, wlać kremówkę i zblenować. Można użyć sera koziego jeśli ktoś lubi
AZgotuj!składniki: 200 g truskawek bez szypułek 200 g świeżego szpinaku 1 dojrzałe awokado 100 g sera feta sok z cytryny wykonanie: Szpinak myjemy i osuszamy. Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy w ćwiartki. Awokado obieramy, kroimy kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Ser kroimy w kostkę. Szpinak wykładamy na talarze. Na nim układamy truskawki, awokado oraz fetę. Doprawiamy sosem. składniki
Domowy Smak Jedzeniaindyka ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami Składniki: około 800 g – 1 kg filetu z indyka w jednym kawałku około 200 – 250 g rozdrobnionego szpinaku 150 g sera feta lub a’la feta 150 g wędzonego boczku w cienkich plasterkach 5-6 pomidorów suszonych z zalewy łyżka masła klarowanego czosnek granulowany lub świeży pieprz sól
PatiGotujetych , którzy nie lubią szpinaku i tych którzy go uwielbiają. Dzisiaj pyszne danie -szpinak z kurczakiem jako podstawa do makaronu. Polecam. SKŁADNIKI 1.2 kg szpinaku mrożonego pół opakowania serka feta sól pieprz do smaku 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 mała pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka pół opakowania makaronu ( np. penne, pełnoziarnisty) WYKONANIE Pierś(...)pokrojoną w kostkę lekko podsmażamy. dodajemy kurczak i dalej smażymy ,aż mięso będzie gotowe. Szpinak rozmrażamy, wstawiamy na durszlak, by ociekł z wody. Dodajemy do mięsa. Na to rozkruszamy ser feta, wyciskamy czosnek, doprawiamy odrobina soli i pieprz. Ser jest słony więc nadaje już smaku. Mieszamy i chwilę smażymy ok 5 min. Makaron gotujemy al dente. Dodajemy do szpinaku
W kuchennym oknie EwySkładniki: 2 średnie cukinie pół kostki sera feta 4 łyżki mąki 1 jajko sól, pieprz Warzywo dokładnie myjemy, wycieramy do sucha. Cukinie i ser ścieramy na tartce na grubych oczkach. Ręcznie mieszamy starte składniki, tak aby feta dokładnie połączyła się z cukinią. Dodajemy jajko, mąkę i przyprawy. Mieszamy. Za pomocą łyżki wykładamy masę na rozgrzany olej
kulinarnyswiatdomi