Różowa rozgrzewająca herbata z Kaszmiru Noon Chai - rozgrzewająca kaszmirska herbata Różowa rozgrzewająca herbata z Kaszmiru Noon Chai to raczej napój dla koneserów, niż przeciętnego zjadacza chleba
Cztery FajeryPamiętam przyjęcia rodzinne, czy to imieniny, czy to spotkania świąteczne na których nie mogło zabraknąć śliwek w occie. Ja jako dzieciak uwielbiałam te śliwki choć nie
Moje Małe CzarowanieDomowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów przygotowana ze świeżej i suszonej żurawiny przez Sylwię Chrzanowską, ambasadorkę marki Kohersen Mycook zasmakowała nam do tego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJeżeli lubicie kiszone warzywa, to te pomidory mogą Wam posmakować. Mojemu mężowi przypadły do gustu, mi już mniej - wolę chyba jednak suszone :-) Jeżeli jednak macie gdzieś
Poezja Smaków - blog kulinarnyCukinia to bardzo wszechstronne warzywo. Można przygotować z niej zupę, placki, sałatki, przetwory, bigos, leczo... Można nadziać ją przeróżnym farszem, można upiec ciasto na słodko lub zrobić dżem. A można pokroić w cienkie plastry, ugrillować i przygotować roladki z serkiem. Ta pyszna i prosta przekąska będzie gotowa w kilka chwil. Polecam również inne przepisy na dania z cukinia(...)Pasztet z cukinii z płatkami owsianymi Placki cukiniowe z czarnuszką Szaszłyki z łososia na cukiniowym spaghetti Placki z cukinii z serem Zupa-krem z cukinii Leczo w słoikach na zimę Cukinie faszerowane kaszą kuskus i kurczakiem Roladki z cukinii z serkiem Składniki: 2 młode cukinie (po ok. 25cm długości) 200g serka śmietankowego 100g sera typu feta (miękkiego) czerwony pieprz
Obiad gotowyKiedyś byłam sceptyczna, jeśli chodzi o topinambur. Uważałam, że to taki pasternak, który ma zły stosunek ceny do pracochłonności i smaku. Ale to było zanim odkryłam
Ugotowane pozamiataneZrobiło się ślisko, biało, zimowo :) Niektórzy z utęsknieniem czekali, aż przyjdzie, inni woleliby, żeby w ogóle nas nie odwiedzała w tym roku. Jednak taka kolej rzeczy. Taki mamy klimat ;) Zima zadomowiła się u nas na dobre i raczej tak prędko jej nie wygonimy. Ja chyba nawet lubię tę porę roku. Chyba, bo... No cóż, jestem okropnym zmarzluchem i nawet najcieplejsza(...)jemy. Przychodzi wtedy ochota na cięższe, gęste, pikantne i grzejące brzuszki potrawy. Niestety nie są one ani najzdrowsze, ani najlepsze dla sylwetki ;) Nawet ja kręcę nosem na sałatki, kiedy za oknem temperatura spada poniżej zera, dlatego muszę kombinować tak, by i wilk był syty, i owca cała. Danie, które chcę Wam dzisiaj zaproponować, może spokojnie zastąpić gęsty, tłuściutki gulasz, fasolkę
Ratunku obiaddotychczas smakołyków ze słoików - tym razem wybór padł na kalafior marynowany w curry. Inspiracje czerpaliśmy z rewelacyjnej książki Jennifer MacKenzie " Wielka księga słoików " Oprócz słodkich i wytrawnych marynat na zimę zamierzamy na jej podstawie przygotować także sosy, tapenady i czatneje. Mamy nadzieję, że poniższy przepis na kalafior marynowany w curry przypadnie Wam do smaku, tak samo jak nam. Smacznego ;) Kalafior(...)pozostaw na 24 godziny. Sprawdź stan zamknięcia słoików. Słoiki, które się nie zamknęły należy przechowywać w lodówce. Sugestia dotycząca podania : Odcedzony i drobno pokrojony kalafior można dodać do sałatki z tuńczykiem, a w całości do sałatki ziemniaczanej. Zalewa w połączeniu z majonezem świetnie się sprawdzi jako sos. Kalafior marynowany w curry
Cztery FajeryDomowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów przygotowana ze świeżej i suszonej żurawiny przez Sylwię Chrzanowską, ambasadorkę marki Kohersen Mycook zasmakowała nam do tego
Cztery Fajeryroślina strączkowa, świetnie sprawdza się w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Sam w sobie jest świetną przekąską dla dzieci, ale i dla dorosłych (np. do piwa). Gotowany można dodać do sałatek, a także dań obiadowych (np. ziemniaczanego puree) oraz zup (najlepiej sprawdza się w zupach typu krem), świetnie też smakuje w paście typu hummus. Jak ugotować bób : 1. Sprawdź, czy bób(...)odcedź i przelej zimną wodą. 6. Podawaj od razu jako przekąskę lub wykorzystaj do ulubionego dania. Rada: Bób ugotowany "al dente" możesz zamrozić, by móc cieszyć się nim w zimie. ps. na targach kupisz bób w plastikowych workach, dzięki temu bób nie brązowieje, gdyż worek chroni przed dopływem tlenu, który powoduje brązowienie ziaren. Jeśli widzisz brązowy bób, zastanów się
Ale ProsteKapusta po grecku - sałatka do słoików Sałatka z kapusty, papryki i marchewki w lekkiej zalewie to smak znany z wakacji na Bałkanach. Kapusta po grecku to bardzo szybka sałatka zimowa, która można przechowywać w lodówce bez pasteryzowania lub w spiżarce po krótkiej pasteryzacji. Jej świetny słodko-kwaśny smak idealnie pasuje do dań obiadowych z mięsem, pieczonych ryb oraz na przykład(...)łyżka soli pół szklanki cukru pół szklanki octu szklanka wody 2 łyżki oliwy z oliwek przyprawy: kilka ziaren pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, listek laurowy, 2-3 goździki Przygotowanie sałatki zaczynamy od poszatkowania kapusty. Następnie paprykę i czosnek kroimy w cienkie paseczki, a marchewkę w półplasterki. Warzywa wrzucamy do miski, solimy i wszystko dokładnie mieszamy. Mieszankę zostawiamy na ok. pół
Gotujemy i jemyKapusta po grecku - sałatka do słoików Sałatka z kapusty, papryki i marchewki w lekkiej zalewie to smak znany z wakacji na Bałkanach. Kapusta po grecku to bardzo szybka sałatka zimowa, która można przechowywać w lodówce bez pasteryzowania lub w spiżarce po krótkiej pasteryzacji. Jej świetny słodko-kwaśny smak idealnie pasuje do dań obiadowych z mięsem, pieczonych ryb oraz na przykład(...)łyżka soli pół szklanki cukru pół szklanki octu szklanka wody 2 łyżki oliwy z oliwek przyprawy: kilka ziaren pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, listek laurowy, 2-3 goździki Przygotowanie sałatki zaczynamy od poszatkowania kapusty. Następnie paprykę i czosnek kroimy w cienkie paseczki, a marchewkę w półplasterki. Warzywa wrzucamy do miski, solimy i wszystko dokładnie mieszamy. Mieszankę zostawiamy na ok. pół
KorniszonkiSkładniki: 2 kg mniejsza papryka chilli, - do każdego słoiczka po 2 liście laurowe i ziele angielskie, 3 litry wody, 2 szklanki octu,4 łyżki cukru, 2
W Mojej Kuchni Lubię