lunch w sałatce. Kukurydza z grila w kolbie, z masłem. Kukurydza na obiad z marchewką i fasolką. Kukurydza na kolację zapieczona w casserole. Popcorn kukurydza na wieczorny seans fimowy. Zupa z kukurydzy na zimne dni. Nawet psie jedzenie jest „zapychane” kukurydzą. Opcje użycia kukurydzy są praktycznie niewyczerpywalne, ale że w Polsce teraz zima więc będzie mowa o zupie
Jem więc Jestempozostanę :) Polecam także przepis na Sałatkę szwedzką - to gotowy dodatek do dań obiadowych czy kanapek a sam przepis jest już dobrze sprawdzony i wypróbowało go wiele osób. Jeśli lubicie ogórki w wersji słodko-kwaśnej to też będzie Wam smakowała.A jeśli nie lubicie przetworów z octem albo nie możecie ich jeść to zróbcie na zimę Ogórki kiszone w słoikach
Smaczna PyzaPrzepis na leczo z kiełbasą Szybkie i proste leczo z kiełbasą. Przepis na leczo z kiełbasą jest naprawdę banalnie prosty. Wystarczy kilka podstawowych składników - pomidory, papryka
Cztery FajeryOdwiecznym problemem kiszenia ogórków na zimę, jest to, że kwas wyżera zakrętki, które przepuszczają powietrze a ogórki psują się. Ja od wielu lat kiszę ogórki w plastikowych butelkach po mleku lub sokach owocowych i nie zdarzyło mi się jeszcze, żeby jakakolwiek sztuka popsuła się. Ogórki zawsze są twarde, chrupiące i doskonale ukiszone. Co więcej, wytrzymują nawet 2 lata(...)żadnej szkody na jakości. Jedyną wadą tego rozwiązania jest to, że nie można używać za dużych ogórków. Za to z dużych ogórków można zrobić sałatkę szwedzką. Składniki: ogórki gruntowe - małe o średnicy nie większej niż średnica szyjki butelki plastikowej kwiat kopru - wg mojej babci najlepszy jest koper suszony i ja się z tym zgadzam ząbki czosnku - wg mojej mamy
Ze smakiem bez glutenuCukinia w tym roku obrodziła. Nie pamiętam, żeby było jej tak dużo. Wszystkie robiące przetwory na zimę gospodynie przerabiają ją w zastraszających ilościach. Ja też do nich dołączyłam i powoli moja piwniczka zapełnia się głównie cukinią ;) W planach mam jeszcze dżem, ale najpierw muszę dokupić słoików, bo jakiś chochlik wszystkie mi schował gdzieś, gdzie znaleźć(...)bardzo do ogórka podobna, to można ją również zamarynować w taki sposób. Celowo kroiłam ją na duże kawałki, aby móc wykorzystać w różnoraki sposób, posiekaną drobno do sałatki lub samodzielny dodatek do obiadu. Polecam, smak jest ciekawy, a praca praktycznie niewielka. Składniki zalewy:6 szklanek wody, 1 i 1/2 szklanki cukru
Codzienna kuchnia niecodziennatakie podawane na zimo. Z powodzeniem możesz zapakować sobie porcję do pudełka typu lunchbox i zabrać ze sobą do pracy, na jakąś wycieczkę lub w podróż. Mimo że frittata jest pełna jajek, to dla mnie ta zapiekanka z cukinią to bardziej danie na obiad lub kolację. Jest bardzo sycące i super smakuje podane z sałatką ze świeżych warzyw. Nie chcesz
nietylkopasta.plLeniwe makowe kluseczki z fasolką szparagową i smażoną chrupiącą cebulką Leniwe kluseczki z makiem, szparagową fasolką oraz chrupiącą smażoną szalotką. Tym pysznym daniem możemy delektować się
Tajemnice Smaku(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Maliny, to owoce, które wszyscy uwielbiamy! Możemy z nich zrobić lody, ciasta, desery i pyszne dżemy. Sezon malinowy w pełni, a to oznacza
Przepiski.plDomowy sok z jeżyn Jeżyny to cudowne, czarne owoc, które świetnie smakują jedzone prosto z krzaka, ale są także idealnym składnikiem do przygotowania dżemu, soku lub
KorniszonkiKonfitura z wiśni z cynamonem i goździkami, najpiękniejszy smak lata zamknięty w słoikach. Konfitura wiśniowa z cynamonem i goździkami to produkt, którego nie może zabraknąć na
Kulinaria - potrawy z różnych stron światarewelacyjnie. O ile zimą jest to towar wręcz luksusowy ( ceny dochodzą do 15-20 zł za kg), to w sezonie wiosenno-letnim pozwolić na nią może sobie każdy :) Cukinia rewelacyjnie smakuje w połączeniu z pomidorami w postaci zupy krem , którą bardzo często przygotowuję w sezonie jesiennym. Idealnie sprawdza się też jako dodatek do sałatek . Faszerowana cukinia
Pobite gary Barbarysię do nas podczas zimy. Korzystajmy więc z sezonu na nowalijki, które pojawiły się już w warzywniakach i na straganach. Polecam moją ulubioną wiosenną zupę- botwinkę. Młode liście i łodygi buraka aż się prosiły o przygotowanie tej zupy. Z botwinki można przygotować też inne dania niż zupę czy chłodnik. Młode liście botwinki można dodać do sałatki lub przygotować farsz
Smakowity Blog Kulinarnysię we znaki, że zima już wkrótce znów nas wszystkich zaskoczy. Właściwie, może byłoby już całkiem fajnie, gdyby zamiast jesiennej słoty zaczęły z nieba spadać białe płatki śniegu, które rozjaśniłyby te szare dni.Jako, że spędziłam dziś długi dzień na uczelni, a zmęczenie daje się we znaki na kolację lub jutrzejsze zdrowe śniadanie proponuję Wam sałatkę. Kolorową i zdrową. Może
Sajkofanka smakuzimę. SKŁADNIKI : 2 kg ogórków 2 cebule 2 łyżki soli 4 łyżki cukru 1/2 szklanka octu 3 duże ząbki czosnku 1 duży pęczek koperku PRZYGOTOWANIE : Ogórki i cebulę szatkujemy, dodajemy sól, cukier i ocet. Odkładamy na 2-3 godziny aż puszczą soki. Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekany koperek. Mieszamy. Sałatkę nakładamy
Kulinarne Fantazje Marioliprzetworów na zimę. Od kiedy mam cukinię z własnego ogrodu to sięgam po nią bardzo często. Pomimo, że mam swoje ulubione i sprawdzone przepisy na przetwory z cukinii to co roku staram się zrobić coś nowego. I tak w poszukiwaniu nowego przepisu wpadła mi w oko cukinia po gruzińsku. Cukinia po gruzińsku to rodzaj sałatki do słoików. Plusem takiej sałatki
Danka Pichci