zasadotwórcza, co oznacza, że wspomaga trawienie i wyrównuje nadmiar kwasu . Ma ocieplające właściwości, nie wychładza organizmu od wewnątrz i w związku z tym jest polecana wszystkim osobom, które marzną zimą. wychłodzony organizm – ma bardzo silne właściwości odżywcze. neutralizuje nam nadmiar kwasów żołądkowych dzięki czemu skutecznie zwalcza zgagę. By dobrze zabrać się za przygotowanie posiłku w oparciu o nasz produkt zbożowy(...)miejscu, w przewiewnej torbie . W cieple szybko staną się miękkie, w plastiku zepsują się, a w lodówce szybciej spleśnieją. Szalotki można jeść surowe, dodawać do sosów i sałatek. Pokrojone w talarki i zrumienione używane są jako przybranie. Można je również marynować w ten sam sposób, co cebulę, choć w smaku będą łagodniejsze. Ingredienti
w mojej kuchniprawda śniegu tej zimy ani mrozów prawdziwych nie mamy, ale jest zimno i ponuro 🙄 To też chce mi się gorącej i pożywnej zupy 🙂 A ponieważ lubię buraczki w każdej postaci będzie barszcz ukraiński w odchudzonej wersji 😍 bo bez wywaru mięsnego i nie zabielany. Ja wzbogaciłam swój talerz jajkiem sadzonym na odrobinie szynki tradycyjnej. Wy możecie go pominąć, w zamian(...)ząbki czosnku. Gotować ok. godziny. Po czym wyciągnąć buraki z wywaru i dodać mrożoną zupę kalafiorową i majeranek. Połowę buraków pokroić w kostkę ( resztę odłożyć, można wykorzystać do sałatki ) wrzucić do garnka z zupą i gotować jeszcze 10 minut. Uzupełnić gorącą wodą ewentualnie odparowany wywar. Na koniec doprawić sokiem z cytryny lub octem, posolić i popieprzyć do smaku. Można
Kulinarne przemysleniawiadomo, że te wczesne rzuty ogórków nie są w 100% takie jak być powinny. Myślę jednak, że początek sierpnia to całkiem dobry czas na rozpoczęcia robienia zapasów na zimę. Planów i pomysłów jak zwykle na ogórki mam masę, tylko nie mam gdzie tego wszystkiego trzymać. W tym roku więc też muszę się znowu trochę ograniczyć. Póki co mam przygotowane(...)Wysępiłam dla Was oryginalny przepis. I dla siebie, no dobra. Jedyne co w nim zmieniłam to ilość octu (w oryginale jest 1,5 szklanki). Kiedy pierwszy raz próbowałam tej sałatki była dla mnie zbyt octowa. A wiecie jak kocham ocet. Stwierdziłam, że skoro dla mnie to było trochę za dużo, dla innych może być dużo za dużo. A, i zmniejszyłam
Kardamonovykonsystencję) czy do chociażby do szybkich lodów bananowych. Podobna zasada dotyczy owoców sezonowych - jeśli mamy trochę wolnego miejsca, spokojnie możemy kupić większą ilość np. truskawek i zamrozić je na zimę. W sezonie kg tych owoców kosztuje kilka zł, natomiast ceny mrożonek to minimum 10 zł/kg. Mrozić możemy też zieleninę (tu przypomina się koperek w pudełku pod lodach), zioła(...)ważna kwestia, którą szerzej opisałam tutaj) . Mowa tutaj o NIERAFINOWANYM oleju, a nie zwykłym kujawskim. Oliwa z oliwek to produkt przereklamowany, za który niepotrzebnie przepłacamy. Zamiast tego do sałatek wybieraj nasz rodzimy olej rzepakowy czy lniany. Mam nadzieję, że przekonałam Was, że zdrowe odżywianie nie równa się bankructwo. A jakie są Wasze sposoby
Powiedz dietom nieBoże Narodzenie to najlepszy kulinarnie okres w roku. To czas grzybów, suszonych owoców, buraków, maku i pierniku. Jeśli chcemy zacząć świętowanie wcześniej możemy postawić na te
Ugotowane pozamiatanejego zjedzenia. Powinien tylko mrugać. Nie przyspieszymy jego gotowania zwiększając gaz- bo wtedy zrobi się biały i nie wydobędziemy z warzyw i mięsa całego aromatu. Idzie zima, tak więc polecam tę aromatyczną, domową zupkę nie tylko od święta. Składniki: cała lub połowa wiejskiej kury 3 litry zimnej wody 2-3 szt. marchewki 2 szt.pietruszki 1 średniej(...)gustu). Jeśli lubicie to posypcie rosół natką pietruszki, zjedzcie ugotowaną marchewkę i pyszne ugotowane mięsko z kury. Smacznego! A z ugotowanych warzyw można przygotować sałatkę jarzynową
potrawyregionalnePomysły na prezenty na Święta Co kupić pod choinkę. Pomysły na prezenty na Święta dla najbliższej rodziny zazwyczaj nasuwają się same. Problem pojawia się
Cztery Fajerymożna kupić przez większą część roku) wtedy pociesza mnie myśl, że w zamrażarce mam sporo pokrojonej w kawałeczki, zielonej piękności i mogę się nią jeszcze kilka razy w zimie nacieszyć. Dzisiaj podam jeden z przepisów na faszerowaną cukinię. Tym razem wersję bezmięsną. Cukinia faszerowana pieczarkami, kaszą gryczaną i suszonymi pomidorami. Składniki: 2 cukinie (15-20 cm każda(...)kawałki ser mozzarella, 2 łyżki posiekanej pietruszki. Wymieszaj. Podpieczone połówki cukinii napełnij nadzieniem i wstaw do piekarnika na około 20 minut. Podawaj posypane natką pietruszki i z dowolną sałatką np. z kapusty pekińskiej lub zieloną sałatą z sosem vinegret. Autor: Mama
Moja Mama GotujeCUDOWNY SŁONECZNY DZIEŃ ! ! ! :) a do tego 3-godzinny spacer ;) coś mi się zdaję, że po zimie przyjdzie od razu lato;p Ciasto znalazłam już jakiś czas temu na stronie kotlet.tv i wczoraj w ramach mojej indywidualnej, jednoosobowej akcji "pieczenie na poprawę humoru" w końcu zabrałam się do pieczenia ;) Składniki: 1 szklanka otrębów pszennych firmy Kupiec 1 szklanka(...)tego co miałabym w szafce i lodówce bo zdarza się, że świecą pustkami i wtedy dostaliby tylko herbatę;p ale kiedy mam zaplanowaną wizytę zazwyczaj serwuję sałatkę owocową, jest niezawodna ;) 6. Facet w kuchni to ..... ? z otaczających mnie przypadków to KATASTROFA, jednak chodzą słuchy że mężczyźni to najlepsi kucharze ;) 7. Moją żelazną zasadą jest? nigdy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćWiem, że ostatnio dodaję mało wpisów ale jest to spowodowane przyjazdem moich wnuków do mnie na wakacje i na komputerze siedzę mniej. Ale jakoś teraz mam
Gotuję TestujęJedną z bardziej inspirujących książek jakie ostatnio czytałam było “ Naturalnie ”. Alaina Ducasse’a. Zachęca ona, żeby bawić się przepisami i wymieniać składniki na bardziej sezonowe a
Ugotowane pozamiataneOgórki konserwowe po warszawsku – najlepsze ogórki na zimę, jakie można sobie wymarzyć. Lekko octowe (ale nie wykrzywiają twarzy), lekko słodkawe (ale nie są mdlące). Uwaga – nie należy mylić ogórków konserwowych z korniszonami. Te pierwsze – ogórki konserwowe po warszawsku, tak jak w poniższym przepisie, traktujemy zalewą octową. Korniszony najpierw się kisi. Tak czy siak, kluczem do pysznych ogórków(...)minut. Garnek do pasteryzacji warto wyłożyć ściereczką. Po pasteryzacji można jeszcze słoiki obrócić do góry nogami. Tak przygotowane ogórki konserwowe po warszawsku są pyszne jako dodatek do kanapek, sałatek, surówek i chrupane samodzielnie :) Post Ogórki konserwowe po warszawsku pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do KuchniCzas czytania: 2 min Dziś będą pulpeciki z dynią – wegańskie! Szukałam pomysłu na obiad i to pomysłu takiego, który pogodziłby różne zachcianki. Starsze córki chciały
SprawdzonaKuchnia.plPrzepis na kurczaka marynowanego w jogurcie zaczerpnęłam z programu Nigelli Lawson “Nigella ucztuje”. Marynowanie mięsa w jogurcie lub maślance powoduje, że mięso po upieczeniu jest miękkie
Moja Delicja