obojga było wypijanie sporych ilości wody (płynów w ogóle). Myślę, że latem byłoby to duże łatwiejsze. Niestety nie mam porównania, bo po raz drugi dietę przeprowadzamy w środku zimy. Trudność sprawiało mi przejedzenie ogromnych ilości białka, ponieważ normalnie nie jemy codziennie mięsa. Przez ostatni tydzień publikowałam posty z przepisami dań jakie przygotowałam podczas diety, a dziś prezentuję cały tygodniowy jadłospis(...)FAZA I Śniadanie Czekoladowa owsianka z pomarańczami II śniadanie gruszka Obiad Filet z kurczaka na jarmużu 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej 1 jabłko Podwieczorek 2 kiwi Kolacja sałatka z kapusty pekińskiej, marchewki, cebuli, ogórków kiszonych, pomidorków koktajlowych i 1/2 szklanki kaszy gryczanej na 1 porcję. Sos: musztarda, ocet jabłkowy, ksylitol ŚRODA<CZWARTEK FAZA II Śniadanie 4 plastry
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!DELIKATNA I PRZEPYSZNA ZUPA ZE SZPARAGAMI! ZIELONE SZPARAGI NA OBIAD! PRZEPYSZNA ZUPA DLA DZIECI! Szparagi zielone to jedno z moich ulubionych warzyw. Czekam na nie całą długą zimę. Kocham je za ich delikatny i wykwinty smak. Za przepiękny kolor. Za to, że mogę je łączyć z tak wieloma różnymi składnikami. Za to, że robi się je w kilka chwil, nigdy(...)lekko podsmażone na maśle, podane z jajkiem poszetowym i pajdą domowego chleba, na obiad w postaci tart, pizzy, risotta, blanszowane i polane palonym masłem, a na kolację w formie sałatki. Wiem też, że niektórzy robią z nich lody. To warzywo jedyne w swoim rodzaju. Przepyszne! JAK OBRAĆ i PODDAWAĆ OBRÓBCE SZPARAGI? Poniżej kilka najważniejszych wskazówek, dotyczących szparagów, które ostatnio
SMYKWKUCHNIPierwszy tydzień Nowego Roku mamy zaliczony! Leci ten czas a brak śniegu i zimy powoduje, że człowiek czuje się wiosennie. Świeci słońce to i pozytywnie nastraja do działania. Stąd zmiany na blogu. Jeszcze coś pewnie się zmieni. Na razie jestem na etapie wymiany mailowej z dziewczyną która mi w tym pomoże. Mam nadzieję, że zmiany będą już tylko(...)lepsze! Z nowości kulinarnych to zapraszam Was na nowy dział czyli dania lekkie/diety. Znajdziecie tutaj propozycje jak odchudzić zwykłe obiady ale i mnóstwo propozycji na sałatki czy potrawy które możecie zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. A już od jutra zapraszam na NIESPODZIANKĘ! Zdjęcia z mijającego tygodnia : Oczywiście zapraszam do polubienia bloga na FB. Jest Was już
Magiczne Życie MartyZimą, gdy narażeni jesteśmy na niekorzystne warunki atmosferyczne i czyhające zewsząd wirusy, powinniśmy szczególnie dbać o prawidłową, bogatą w niezbędne witaminy i składniki odżywcze dietę. Choć obecna pora roku obfituje w mniejszą ilość sezonowych warzyw i owoców, to i teraz możemy raczyć się tymi, które szczególnie przysłużą się naszemu zdrowiu. Dynia czy jarmuż wraz z kaszą jaglaną i nasionami chia(...)pełne są wartościowych węglowodanów, białek, przeciwutleniaczy, witamin i minerałów. Połączone w odżywczej sałatce w towarzystwie suszonej żurawiny i orzechów złożą się nie tylko na prawdziwą bombę zdrowotną, ale i pyszne danie, które z łatwością można zapakować na wynos, by cieszyć się nim także poza domem. Składniki na 2 porcje: 1/4 szklanki suchej kaszy jaglanej + 1/2 szklanki wody 250 g miąższu
Even Better FoodZupy nieodłącznie kojarzą mi się zarówno z jesienią jak i zimą. Najlepiej smakują przecież w zimny, mroźny dzień kiedy za oknem szaro a nam oprócz rozgrzania potrzebny jest zastrzyk witamin. W tym roku jednak wiosna też nas nie rozpieszcza, dlatego u nas ostatnio sycące gorące zupy są bardzo mile widziane. Zwłaszcza, że uwielbia je także mój niespełna dwuletni synek(...)kiedy i jakie zupy smakują najbardziej? Psst! Seler naciowy w tej zupie nie smakuje tak intensywnie jak na surowo, np. w sałatkach więc może przekonają się do niej także ci, którzy nie darzą go wielką miłością ;) Składniki: pęczek selera naciowego pęczek włoszczyzny kilka ziemniaków 1 cebula 2-3 ząbki czosnku zielona pietruszka lubczyk świeży lub suszony
Ze smakiem i z pasjąZimą, gdy narażeni jesteśmy na niekorzystne warunki atmosferyczne i czyhające zewsząd wirusy, powinniśmy szczególnie dbać o prawidłową, bogatą w niezbędne witaminy i składniki odżywcze dietę. Choć obecna pora roku obfituje w mniejszą ilość sezonowych warzyw i owoców, to i teraz możemy raczyć się tymi, które szczególnie przysłużą się naszemu zdrowiu. Dynia czy jarmuż wraz z kaszą jaglaną i nasionami chia(...)pełne są wartościowych węglowodanów, białek, przeciwutleniaczy, witamin i minerałów. Połączone w odżywczej sałatce w towarzystwie suszonej żurawiny i orzechów złożą się nie tylko na prawdziwą bombę zdrowotną, ale i pyszne danie, które z łatwością można zapakować na wynos, by cieszyć się nim także poza domem. Składniki na 2 porcje: 1/4 szklanki suchej kaszy jaglanej + 1/2 szklanki wody 250 g miąższu
Even Better FoodLakówka ametystowa - laccaria amethystina ( Huds ) Cooke - piękny grzyb którego poznałam w tym roku. Jest gatunkiem szeroko rozpowszechnionym, ma grube, rzadkie, często pofalowane blaszki. Młode owocniki są
Moje Małe Czarowaniewarzyw o dużej wartości odżywczej.Sezon działowy na fasolkę dobiegł końca,ale dzięki temu,iż jest przetwarzana na różne sposoby:konserwowanie,mrożenie,możemy cieszyć się jej smakiem przez całą zimę.W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej:żółta - charakteryzująca się delikatnym smakiem i zielona,bardziej wyrazista w smaku.Która odmiana jest zdrowsza? Zielona zawiera więcej witaminy A i kwasu foliowego(...)nasze zdrowie jedzenie fasolki szparagowej,zainteresowanych odsyłam do tego ciekawego artykułu.Fasolkę możemy wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów.To świetne warzywo na jarzynkę.Ugotowane strączki mogą być składnikiem sałatek,nadają się do zapiekania i zup.Najpopularniejsza jest jednak spożywana po ugotowaniu w osolonej wodzie,bez żadnych dodatków w wersji light lub polana masłem z bułką tartą.Wielu rezygnuje z tego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Monastyrska izba, czyli drwa pod śniegiem Monastyrska izba to wyjątkowe ciasto. Dość pracochłonne, ale efekt robi wrażenie pod każdym względem — smaku i wyglądu. To “śnieżne” ciasto
KorniszonkiCzy warto kupić oczyszczacz powietrza Porównanie modeli Roger i Roger 2 Stadler Form. Czy warto kupić oczyszczacz powietrza zastanawialiśmy się po raz pierwszy niemal 3 lata
Cztery Fajerywodzie. Jak wykorzystać kiszone buraki? Są bardzo zdrowe, więc warto jeść kiszone buraki w plastrach nawet same. Będą też pięknym dodatkiem np. do talerza wędlin. Idealnym składnikiem do wielu sałatek oraz surówek, szczególnie tych z dodatkiem jabłka. Pełen zdrowia jest także sok z kiszonych buraków, który jest polecany osobom cierpiącym na anemię. Przyspiesza również przemianę materii, a dzięki dużej zawartości(...)pewnością godny uwagi pomysł na zdrową przekąskę. Na Naszym Blogu znajdziesz również inne przepisy na buraczki. Polecamy domową ćwikłę z chrzanem , a także buraczki do słoików na zimę . Dużym zaskoczeniem będzie być może dla Was piękna kapusta pelustka marynowana z buraczkami. Zobacz też pomysł na buraczki z jabłkiem na zimno . Jak zrobić kiszone buraczki? Zapraszamy na przepis! Szklanka
Kuchnia Na WypasieUwielbiam w okresie zimowym przygotowywać barszcz czerwony. Nie zawsze mam czas, aby przygotować swój zakwas więc często używam tych buraczków oraz ich marynaty, aby wzbogacić smak
Kuchnia moimi oczamiProsty i szybki do przygotowania dodatek do kanapek, sałatek, koktajli. Zdrowa posypka z prażonych ziaren słonecznika, maku i sezamu. Prażenie nasion wydobywa smak i aromat, a
Moja Delicjasera to wspaniały pomysł na smaczny i szybki obiad lub przystawkę na przyjęcie. Sos do spaghetti z cukinii Przepis tutaj (KLIK) Gęsty słodko-kwaśny sos do słoików na zimę. Świetny zarówno do spaghetti, jak i do ryżu, kurczaka albo pizzy. Nie daje do niego cebuli, bo jakoś wolę podsmażyć ją na świeżo i wtedy dodać sos ze słoika oraz(...)smacznie przygotować świetny obiad. Ananaski z cukinii Przepis tutaj (KLIK) Słodziutka cukinia w zalewie, bardzo podobna w smaku do ananasa z puszki. Można ją dodawać do ciast, sałatek i deserów. Bardzo smaczna. Czekoladowe ciasto z cukinii Przepis tutaj (KLIK) W smaku przypomina brownie, jest wilgotne i mocno czekoladowe. Cukinia nie jest wcale wyczuwalna, aż trudno zgadnąć, że jest
Blog z Apetytempotraw. A to wielki błąd! Ta niepozorna roślinka, przez większość osób niedoceniana, to prawdziwa skarbnica witamin i mikroelementów. Rzeżucha przewyższa wartością odżywczą wiele warzyw i może je zastąpić szczególnie zimą. Pod względem zawartości wapnia jest ona drugą rośliną po orzechach laskowych! Wykazuje szereg właściwości zdrowotnych, które wykorzystywane są w pomocniczym leczeniu różnych schorzeń i dolegliwości. Polecana szczególnie w okresie(...)Bierzmy z nich przykład 😉 Warto ją hodować przez cały rok i stosować jako dodatek do różnych potraw - można ją dodawać nie tylko do kanapek, ale także do różnego rodzaju sałatek i surówek, zup, sosów, past, twarożków czy masła. Ma wyraźny, ostry, piekący smak i aromatyczny zapach, dlatego dzięki niej potrawy nabierają oryginalnego i wyrazistego smaku. Jednak jest jedno
Kuchnia MagdaLeny