Dziś ponownie wrzucam przepis na przetwory. W ogrodzie mam całkiem sporo owoców cukinii, inaczej pisząc kabaczka. Zawsze staram się kupować nasiona odmiany zielonej, bo rośnie do
Poezja Smaków - blog kulinarnyzimie nie mielibyśmy zbyt dużego wyboru (choć są przecież warzywa, które rosną nawet pod śniegiem, a i mróz im nie straszny). Sezonowość w kuchni zimą to odżywianie się świeżymi warzywami i owocami, które zostały zebrane jesienią, a następnie odpowiednio przechowane. To również sięganie po warzywa przetworzone, na przykład w formie kiszonej, zamarynowanej czy mrożonej. Jakie warzywa jeść zimą? Zima(...)kapusty białej i jarmużu. Brukselka posiada wiele odżywczych właściwości, więc warto po nią sięgać zwłaszcza zimą. Oto moje ulubione przepisy z brukselką: Brukselka kiszona Brukselka pieczona Kopytka z brukselką Łazanki z brukselką JARMUŻ Jarmuż to warzywo z rodziny kapustnych, o którym nie można zapominać zimą. To nasz polski “super food”, bogaty w składniki odżywcze i witaminy. Jarmuż m.in
WiszniówkaPo wakacjach to czowiekowi sie jakosić tak ciynższo chycić za te garce, a jak na dworze jeszcze je hic, to chciałoby sie raz dwa cojś mieć
Chop w kuchni(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dynia to warzywo, które wbrew pozorom posiada szerokie zastosowanie w kuchni. Z jej dodatkiem można przygotować bardzo smaczne dania, a także zupy i
Przepiski.pl” Cygańska ” surówka z kapusty pekińskiej Czemuż to cygańska , otóż dlatego ze wygląda bogato ,a jest bardzo prosta Cygańska surówka z kapusty pekińskiej , jest świetną
Ogrodnik w podróżySkładniki: 3 kg ogórków (mogą być przerośnięte) 4 cebule Zalewa: 2 kubki cukru 1 kubek octu 1/2 kubka oleju 3 łyżki soli 2 łyżeczki chili 400
stajnia gołębie od kuchniOmlet z brukselką – pyszny pomysł na śniadanie lub kolację. Sprawdzi się też na obiad, podany w towarzystwie ziemniaków i surówki. Brukselka – kontrowersyjne warzywo Przez
Dorota Smakujescharakteryzowany z uwzględnieniem korzyści jakie dla naszego organizmu niesie jego spożywanie. Przepisy są bardzo zróżnicowane, oryginalne i ciekawe. Mamy tu np. kalarepę w cieście, sałatę z rabarbarem, czy sałatkę ze szczawiem, bryndzą i jajkiem w koszulce. Letnie przepisy zawierają: kwiaty cukinii, bób, pomidor, podgrzybki, kurki, jagody i maliny . Mnie najbardziej zaciekawiły pierożki z bobem i musem z topinamburu(...)śliwkami, a zaraz po nim ptasie mleczko z dyni oraz krem z dyni z gruszką i maślanką, bo w takiej wersji jeszcze zupy dyniowej nie próbowałam. I pora na zimę gdzie prym wiodą warzywa korzenne oraz ryby. Znów autor pokusił się o bardzo ciekawe i niebanalne przepisy jak chociaż ten na karpatkę z musem żurawinowym, kremu pietruszkowy z wanilią
Cynamonowe szczęściewytrzymać w lodówce nawet 2-3 dni. Najlepiej podawać go z różnymi kaszami, makaronem, ryżem czy ziemniakami. Warto też dokroić i dodać surowe warzywa, np. marchew czy kapustę. W zimie jako dodatek szczególnie dobrze sprawdzają się kiszonki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Praktyczne mrożonki Nadwyżek jedzenia nie warto wyrzucać. Mrożenie to najlepsza metoda przechowywania żywności, która pozwala na zachowanie większości wartości odżywczych(...)patelni, a następnie dodać ser, mięso lub tofu i całość zjeść z ugotowanym makaronem. Przygotowanie takiego dania nie powinno trwać dłużej, niż kilkanaście minut. Szejki, koktajle, soki i sałatki Zblendowane owoce z kaszami, płatkami, bakaliami, kakao i mlekiem to prosty i szybki do przygotowania posiłek. Koktajle i szejki idealnie sprawdzają się w formie drugiego śniadania czy podwieczorku. Nie trzeba
Kulinarne PrzebojeCzas czytania: 3 min Próbowaliście już maleńkich wegetariańskich kotlecików przygotowanych z ciecierzycy zwanych falafel ? Jeśli jeszcze nie to nie zwlekajcie! Falafelki pochodzą z kuchni arabskiej, a
SprawdzonaKuchnia.plsezon grillowy w tym roku mogliśmy rozpocząć niezwykle wcześnie. Wysokie temperatury już w zasadzie od pierwszych dni kwietnia pozwalały na ponowne wydobycie na światło dzienne, zapomnianego na czas zimy, grilla. Myślę że nie przesadzę stwierdzeniem, że niemal wszyscy bardzo chętnie z tego korzystamy. Nic w tym dziwnego, bo przecież co może być lepszego od delektowania się pysznym daniem z rusztu(...)boczkiem, kurczakiem i warzywami. Te ówcześnie marynowane w idealnie dobranej mieszance przypraw zaskakują swoim smakiem i prostotą przygotowania. Możesz podać je same lub w towarzystwie pikantniejszego ryżu czy prostej sałatki z winegretem. Ja chciałbym Ci zaproponować podanie ich z Ketchupem Kieleckim łagodnym extra i błyskawicznym sosem, będącym moją wariacją na temat klasycznego Tzatziki, który wzbogaciłem o miód i nieco Musztardy
Pogotujmy.plprzepis na lekki obiad na lato. Lekka, aksamitna bez zabielania. Czy skórki z bobu są zdrowe? Najzdrowsze i najbardziej wartościowe z całego ziarna. Taką zupę możesz także przygotować zimą z bobu mrożonego. Zupa z bobem i fetą to pyszna, kremowa zupa, gdzie dzięki jej konsystencji zawarte są wszystkie właściwości bobu. Robiąc zupę krem nie zastanawiasz się co można zrobić(...)świeży mięciutki i dlatego kilka minut i jest gotowy. Nie trzeba go niczym zaprawiać, ale zawsze możesz wrzucić gałązkę koperku do gotowania, czy ząbek czosnku. Bób przepisy na sałatki, bób z bułką i masłem czy bób z boczkiem to najpopularniejsze z przepisów. Lubię każdy, jednak zupa krem z bobu to mój faworyt. Zapraszam na przepis 🙂 Zupa
Dieta moja pasjajest także bazą do wszelkich zup dyniowych lub dyniowo-warzywnych. Warto je zrobić! Zachęcam do przygotowania większej jego ilości, zapasteryzowania purée w słoikach i sięgania do nich przez całą zimę! Jak zrobić purée z dyni? Dynię należy pozbawić gniazda nasiennego i pokroić na mniejsze kawałki. Dynie takie jak hokkaido nie wymagają wcześniejszego obierania, bo po upieczeniu skórka będzie miękka(...)mniej aromatyczne. Co ugotować z dyni? Dynie są tak wszechstronne, że stanowią doskonałą bazę słodkich i słonych dań. Robię dyniowe ciasteczka, placuszki, serniki i ciasta. Przygotowuję także gnocchi, sałatki czy sosy. Wszystkie moje przepisy zebrałam dla Ciebie w jednym miejscu: przepisy z dynią . A jeśli chcesz poznać nieco bliżej odmiany dyni dostępne w Polsce, przeczytaj wstęp do tego wpisu
nietylkopasta.plpięć malutkich, no i zlitowałam się...Postanowiłam jeszcze zrobić parę słoików. Tym razem zalewę zrobiłam bardzo łagodną. Wy możecie sobie dodać więcej octu, jeżeli lubicie ostrzejszą. Sałatka z tartą cukinią i papryką Składniki: -3 duże cukinie -papryka żółta -papryka czerwona -główka czosnku Zalewa: -na 4 szklanki przegotowanej wody 1/2 szklanki octu 10%, 1/2 cukru, 1 łyżka soli Cukinię(...)wyparzonych słoików , na wierzch każdego dodajemy łyżkę oleju, zakręcamy i pasteryzujemy od zagotowania 20 minut. Więcej na temat pasteryzacji możecie poczytać na mojej podstronie: Przetwory i zapasy na zimę. Cukinia w talarkach z papryczką chili S kładniki: -5 młodych cukinii ( 12 cm ) -papryka czerwona -papryka zielona -papryczka chili -główka czosnku -garść natki pietruszki Zalewa jak w przepisie poprzednim. Cukinię myjemy
Kulinarne przemyslenia