Składniki : 2 kg selera ( waga po obraniu ) 1 l wody 1/2 szklanki cukru 1 łyżka soli niejodowanej np. kłodawskiej sok z 1 cytryny
Przepisy i porady kulinarnebogate źródło białka. Szczególnie powinny o tym pomyśleć osoby na dietach wegetariańskich i wegańskich, ale nie tylko. Jako uzupełnienie u mnie bób, ale poza sezonem można użyć innego warzywa. Zimą np. marchewki. Takie burgery czy może raczej klopsiki doskonale smakują na ciepło, ale też i na zimno. Burgery z komosy ryżowej i bobu. składniki: 150 g komosy ryżowej(...)posiekany ząbek czosnku oraz mąkę, jajka i przyprawy. Formujemy w dłoniach kuli, które spłaszczamy lekko i tak powstałe placki smażymy z obu stron na złoto. Podajemy z ulubioną zieloną sałatką lub salsą z pomidorów
Przysmaki KarolkiCzas czytania: 2 min Veggie burger to propozycja nie tylko dla wegetarian ! Na takie burgery powinien skusić się każdy, nawet największy mięsożerca. Moje dzieci, które jedzą
SprawdzonaKuchnia.pltakie jak pieczone jabłka. Świetnym pomysłem są nadziewane jabłka, … Czytaj więcej. ZOBACZ PRZEPIS Ciasto DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI (mrożonymi) i kokosową kruszonką Ciasto drożdżowe ze śliwkami najlepiej smakuje jesienią i zimą – już sam zapach pieczonego ciasta sprawia, że jesteśmy głodni. Ciasto … Czytaj więcej. ZOBACZ PRZEPIS MARCHEWKOWE CIASTKA z orzechami włoskimi w karmelu (wegańskie, orkiszowe) W czasie jesiennym warto wykorzystać sezonowe(...)bloga: Facebook Instagram Pinterest Sprawdź najnowsze przepisy Przepis na kotlety jajeczne z pietruszką Ciasteczka Snickers – przepis na ciastka bez cukru Obiady z pomidorami – 10 najlepiej ocenianych przepisów Sałatki na weekend, które musisz zrobić! | 20 PRZEPISÓW Wegański łosoś – PRZEPIS na wege filet z łososia Kwas hialuronowy – dlaczego jest ważny dla zdrowia i urody
Via GustoPierogi z soczewicą i cebulą - kuchnia podkarpacka W regionalnej podkarpackiej kuchni nie brakuje roślin strączkowych. Przede wszystkim w wielu tradycyjnych daniach, głównie tych gotowanych zimą, wykorzystuje się fasolę - zarówno białą („Jaś”, „Jasiek”), jak i czerwoną oraz dwukolorową („krasa”, „amerykon”). W całym regionie fasola często określana jest mianem groch, choć sam groch łuskany również jest bardzo popularny. Na wigilijnym stole(...)krócej się gotuje i ma delikatną strukturę, przez co po ugotowaniu wystarczy rozgnieść ją widelcem. Zielona soczewica gotuje się dłużej i jest bardziej zwarta. Często dodaje się ją do sałatek. Przygotowując farsz do pierogów można użyć zarówno jednej, jak i drugiej soczewicy, jednak w każdym przypadku warto ją dobrze doprawić. Mimo swego dość charakterystycznego smaku soczewica lepiej smakuje z dodatkami
Trzeci talerzDziś na Mazowszu znów sypie śnieg i wspomnienia przeniosły mnie do zim mojego dzieciństwa, pełnych tego białego puchu i cudownej zabawy na dworze. Teraz temperatura nieco spadła, więc sypie drobniutki śnieg. Ale w ciągu dnia leciały grube płatki, a ja w tę największą dzisiejszą śnieżycę wybrałam się na miasto. Przezornie rano założyłam czapkę z szerokim daszkiem i kurtkę z kapturem(...)wyczekujące paczek w nogach swoich łóżek mogły cieszyć się smakiem pomarańczy, a na Święta również mandarynkami. I w ten sposób u mnie dziś pomarańczowo w kuchni. Zaczęło się od sałatki... Składniki (na 1 porcję): burak o masie ok. 300 g pomarańcza łyżeczka miodu ok. 100 g sera typu feta łyżeczka chrzanu ze słoiczka ok. 2 łyżek oleju
Weekendy w domu i ogrodzieNaleśniki – przepis na słodkie i wytrawne Naleśniki – przepis podstawowy Naleśniki gryczane – 2 składniki Naleśniki jaglane Naleśniki bez mleka – przepis Naleśniki pełnoziarniste Naleśniki szpinakowe Naleśniki z
Dorota Smakujemłodego szczawiu, szparagów i rabarbaru. Przygotowaliśmy dla Was porady dotyczące robienia domowych przetworów w maju! W jaki sposób przygotować się do robienia domowych przetworów? Aby przygotować smaczne przetwory na zimę, które długo pozostaną świeże, należy wybierać warzywa i owoce najwyższej jakości. Powinny być one dojrzałe, bez jakichkolwiek uszkodzeń czy przebarwień. Ważne jest również, aby unikać zbiorów po intensywnych opadach deszczu(...)sezonowe owoce, które nadają się do przetwarzania. Ten miesiąc symbolicznie otwiera sezon przetworów w naszej domowej spiżarni. Gdy przyroda budzi się do życia, zaczynamy robić przetwory na nadchodzącą zimę. To doskonały moment, aby poznać kalendarz przetworów domowych i rozpocząć planowanie. Pamiętaj, że sezon na domowe przetwory trwa aż pół roku. Jakie przetwory domowe przygotować w maju? Maj to miesiąc
Kuchnia MagdaLenymłodego szczawiu, szparagów i rabarbaru. Przygotowaliśmy dla Was porady dotyczące robienia domowych przetworów w maju! W jaki sposób przygotować się do robienia domowych przetworów? Aby przygotować smaczne przetwory na zimę, które długo pozostaną świeże, należy wybierać warzywa i owoce najwyższej jakości. Powinny być one dojrzałe, bez jakichkolwiek uszkodzeń czy przebarwień. Ważne jest również, aby unikać zbiorów po intensywnych opadach deszczu(...)sezonowe owoce, które nadają się do przetwarzania. Ten miesiąc symbolicznie otwiera sezon przetworów w naszej domowej spiżarni. Gdy przyroda budzi się do życia, zaczynamy robić przetwory na nadchodzącą zimę. To doskonały moment, aby poznać kalendarz przetworów domowych i rozpocząć planowanie. Pamiętaj, że sezon na domowe przetwory trwa aż pół roku. Jakie przetwory domowe przygotować w maju? Maj to miesiąc
Kuchnia MagdaLenywszystkim zachwycają intensywnym smakiem. Zalane słodkim sokiem bez dodatku wody tracą kwaśność, ale ich smak nadal jest ostry i wyrazisty. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do ciast i deserów, a zimą dzieci chętnie zajadają się nimi prosto ze słoika. Zarówno sok, jak i owoce, są znacznie bardziej intensywne w smaku niż w przypadku wiśniowych kompotów. Robiłam je w ubiegłym roku(...)samą procedurę powtarzamy na drugi i trzeci dzień. Czwartego dnia wiśnie po odcedzeniu przekładamy do umytych wyparzonych słoików (słoiki i nakrętki nie mogą być po przetworach wytrawnych typu ogórki, sałatki itp.!). Słoiki wypełniamy owocami pozostawiając u góry jakieś 3 cm wolnej przestrzeni. Sok zagotowujemy z ostatnią porcją cukru i zalewamy nim owoce, pozostawiając wolne około 1-2 cm do krawędzi
Trzeci talerzDługoterminowa surówka z kapusty, ogórków i papryki w słodko kwaśnej zalewie nie wymaga pasteryzacji, aby można było ją przechować w lodówce przez dwa tygodnie albo i
e-PrzepisyKulinarnetakie jak pieczone jabłka. Świetnym pomysłem są nadziewane jabłka,… ZOBACZ PRZEPIS Ciasto DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI (mrożonymi) i kokosową kruszonką Ciasto drożdżowe ze śliwkami najlepiej smakuje jesienią i zimą – już sam zapach pieczonego ciasta sprawia, że jesteśmy głodni. Ciasto… ZOBACZ PRZEPIS MARCHEWKOWE CIASTKA z orzechami włoskimi w karmelu (wegańskie, orkiszowe) W czasie jesiennym warto wykorzystać sezonowe produkty(...)odporność – shot z kurkumą i imbirem Przepisy na zdrowe przekąski dla dzieci do szkoły Jednogarnkowa potrawka z soczewicą i ziemniakami Taborety gazowe – 4 wyjątkowe korzyści, które zapewniają. Sprawdź! Sałatki i dania z makaronem – zobacz 10 przepisów
Via GustoNie wiem jak Wy, ale ja jestem bardzo “kanapkowa”. Kanapki na śniadanie, do pracy czy na kolacje. Są szybkie i łatwo je zrobić. Niestety na blogu
Moja DelicjaU mnie w domu sezon wakacyjny wiąże się z uzupełnianiem spiżarki :) Dzisiaj kolejna propozycja na zamknięcie cukinii w słoiki. Składniki: - 4 kg cukinii - 1/2 kg marchewki
Zainspirowana w kuchni